|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Vratiili smo domaćinstvo u školu!

Uredništvo Ringeraja.ba, 14.10.2016
Moža bi smo i mi mogli poći stopama Osnovne škole Trnjanska (Hrvatska) koja je nabavila sve potrebne sastojke za kuhanje te opremila kabinet svim potrebnim aparatima i suđem. Učenici su donijeli pregače i zaštitne rukavice. Poučno i zabavno!

image
/11


Odaziv učenika je bio iznadprosječan i neočekivan. Odmah smo popunili kvotu od 18 učenika šestog razreda, pa drugi razredi nisu mogli sudjelovati u ovoj aktivnosti. Rekla nam je to profesorica hrvatskog jezika Vesna Dobrinić koja vodi predmet domaćinstvo u Osnovnoj školi Trnjanska u Zagrebu.Budući da su šestaši zauzeli sva mjesta, ostali razredi su pokazali nezadovoljstvo i požalili se da je to nepravedno. Stoga će sljedeće godine organizirati dodatne sate i angažirati novu voditeljicu kako bi svi koji žele mogli sudjelovati. Na pitanje kako to da baš ona vodi domaćinstvo, profesorica ima jednostavan odgovor.

- Donosila sam na posao zimnicu koju sam radila, ali i drugu hranu te se kolegama to svidjelo.

Među njima je bila i ravnateljica koja me je odabrala - kaže.

Učenici su do sada radili ajvar i trebalo im je nekoliko sati kako bi ga dovršili. Svi su se oduševili rezultatom.

- Svidjelo mi se miješati i peći zajedno s ostalima, a mama je rekla da je ajvar jako ukusan - ispričala nam je učenica Tina Prugovečki. Većina ga je radila prvi put, iako su ponekad pomagali mami sa zimnicom.

- Nikad prije nisam pripravljala ajvar, a roditelji su rekli da je odličan - istaknula je Lea Sučić. Ona se posebno veseli pečenju kolača jer želi postati slastičarka.

Osnovna škola Trnjanska nabavila je sve potrebne sastojke za kuhanje te opremila kabinet svim potrebnim aparatima i suđem. Učenici su donijeli vlastite pregače i zaštitne rukavice te mašine za mljevenje koje su im bile potrebne za ajvar. Djevojčica je na domaćinstvu dvostruko više od dječaka, no to nije zbog nezainteresiranosti, nego jer ih je i u razredu manje. Oni se jednako vesele pripravljanju raznih jela.

- Ajvar mi je ispao odlično što me je iznenadilo jer nisam znao da to mogu pripremiti. Nekoliko puta sam baki pomogao napraviti sos od rajčice i s mamom sam pekao muffine - objasnio je učenik Leon Matić.

Njegovi roditelji su sretni jer je pokazao interes za ovu aktivnost, a prijatelji mu se nisu rugali što ga to zanima.

- Kad sam im rekao da idem, bili su ljubomorni - rekao je Leon.

On obožava jesti pitu od jogurta pa je želi naučiti peći. Reakcije roditelja na domaćinstvo kao izvannastavnu aktivnost bile su pozitivne.

- Jedna majka je zamolila kćer da provjeri sa mnom točne omjere u kuhanju ajvara, pa će ga pripremiti već ovaj vikend - otkrila nam je profesorica.

Dat će šestašima recept i nada se da će ga svi realizirati kod kuće sa svojim roditeljima. Ove godine planira učenike naučiti još neke vrste zimnice, a netom prije Božića peći će kolače. Svi su oduševljeni idejom da će napokon znati peći slastice.

- Najviše žele naučiti peći kolače, a roditelji sigurno neće dobiti ništa od toga jer će sve pojesti prije nego što dođu doma - rekla je sa smiješkom profesorica.

Ideja o uvođenju domaćinstva u školu potekla je s radionica na kojima su profesori razgovarali o aktivnostima koje učenike mogu naučiti novim vještinama, a imaju i odgojni sadržaj.

- Ne ocjenjuje se, stoga učenici nisu motivirani brojčanim uspjehom. Odvajaju svoje vrijeme nakon škole i otkazuju treninge zbog ovoga – zaključila je profesorica Vesna Dobrinić.     

Izvor: 24sata.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mala sovica
Nježna uspavanka!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *