|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Zemaljski muzej otvara svoja vrata!

Uredništvo Ringeraja.ba, 15.9.2015
Skoro tri godine nakon zatvaranja, naš Zemaljski muzej sutra će napokon biti otvoren.
Ključne riječi:

image
/11


Od 14 sati, s njegovih teških, drvenih vrata spast će daske na kojima je pisalo zatvoreno i ova bosanskohercegovačka veličina ponovo će biti otvorena za sve. Podsjećamo, ove tri godine, koliko je bio zatvoren(od 4. oktobra 2012.), bile su prve u njegovoj 127 godina dugoj historiji da je bio zatvoren.

Zemaljski je, ukoliko ne znate, najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini i osnovan je za vrijeme austrougarske vladavine, daleke 1888. godine.

Zemaljski muzej u Sarajevu je u toku svog postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog nasljeđa naše zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge), a najznačajniji muzejski eksponat je poznata sarajevska Hagada, tradicionalna jevrejska knjiga, koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije.

Dodajmo još da je Zemaljski muzej u Sarajevu dom za četiri posto od ukupne svjetske kolekcije meteora.

Čeka nas pravo slavlje. Prvo, u 13 sati bit će potpisan Sporazum o finansiranju, u 14 sati vrata se otvaraju i ulaz je besplatan za sve posjetioce, a od 16 sati Centrotrans će, takođerbesplatno, prevoziti sve koji žele posjetiti ovaj muzej.

Kada se ponovo otvori Zemaljski muzej, koliko često ćete tamo odlaziti? 

Zemaljski muzej, pomalo zaboravljen od svih, u žižu javnosti se vratio 3. augusta, kada je počela akcija Ja sam Muzej kojom je rukovodilaInes Tanović Sijerčić iz Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020.

Akcija Ja sam Muzej otpočela je izložbom fotografija Zijaha Gafića Čuvari muzeja 27. jula 2015.

Kroz akciju su provedene dežure za Muzej, a u njoj su učestvovali kulturni i sportski radnici, studenti, novinari, predstavnici ambasada i brojni građani... Više od tri hiljade ljudi dalo je doprinos ovoj akciji što govori koliko nam je Muzej nedostajao. Dežure su okončane prošli četvrtak.

Nadamo se da će njegova vrata ostati otvorena u budućnosti, međutim i mi tome moramo dati doprinos. Ne smijemo ga ponovno zaboraviti. Moramo mu se vraćati, voditi tamo našu omladinu, i sačuvati ga za generacije koje dolaze.

Zemaljski, neka ti povratak bude sretan.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
21
Osjećate li bol u grlu i otežano gutate?
Septolete Plus su učinkovito rješenje za upaljeno i bolno grlo.
4
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *