|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 1:30:38   
dadakg
Psihogeni sterilitet


Uobičajeni stav u medicini, da sve što se ne može objasniti trenutnim saznanjima egzaktne nauke pripada oblasti psihologije, ogleda se posebno u domenu afertiliteta i steriliteta. Veruje se da afertilnost pogađa oko 10% parova, a među njima oko 10 do 20 % nema očigledne medicinske uzroke svoje neplodnosti. Ovaj mit o magičnoj moći psihologije da objasni pojavu steriliteta u slučajevima kad je tradicionalna medicinska nauka nemoćna, kao i da svojim intervencijama pomogne rešavanju tako delikatnog problema, počiva na dvema realnim situacijama: gubitku menstruacije u žena koje su smeštene u koncentracione logore i začeću nastalom nakon adopcije (usvajanja) deteta.

Dok se u prvom slučaju objašnjenje može naći u potrebi žene da se biološka egzistencija sačuva prekidom gubitka krvi u situaciji kad je unos hrane smanjen, podatak da izvesni parovi koji su mnogo godina bili bez dece dobijaju sopstveno dete ubrzo nakon usvajanja, smatra se dokazom da postoji psihogena afertilnost. Ova pojava objašnjava se činjenicom da adopcija deteta smanjuje stanje napetosti koje je uzrokovano ambivalentnošću prema materinstvu, strahom od odgovornosti, itd. Suprotni stavovi, međutim, ukazuju na to da ne postoji veza između iskustva materinstva i oslobađanja od afertilnosti: iskustvo materinstva u izvesnim slučajevima samo precipitira događaj, koji bi se u svakom slučaju dogodio pre ili kasnije. Drugi terapeuti navode da se psihološka intervencija lekara, koja prethodi odluci para da usvoji dete, u vidu saopštenja da ne postoji ili postoji mala šansa da se koriguje njihova afertilnost - bolje doživljava, nego li ostavljanje u neizvesnoj prognozi.
Ideja da sterililet ili fertilitet mogu biti pod uticajem psiholoških faktora leži u osnovi brojnih legendi, dajući fertilnosti mitski karakter (bacanje pirinča ili žita na mladence, vezivanje cipela za automobil kojini mladenci odlaze na bračno putovanje)...
Zaista, da li postoji psihosomatski poremećaj koji ima za posledicu naplodnost, pored odsustva telesnog oštecenja, ili  poremećaja funkcija organa za reprodukciju?
PSIHA PROTIV PLODNOSTI

Brojni autori razmatrali su ulogu različitih puteva koji mogu uticati na pogoršanje fertilnosti, usled stimulusa s bilo kog nivoa polnih organa: iz vagine, uzrokujući hemijske promene koje uništavaju spermatozoide iz grlića materice, usled najčudnijeg, gotovo protivprirodnog mehanizma "antimalerinskog orgazma", u toku koga se sperma izbacuje iz grlića materice i vagine serijom nevoljnih grčeva (objašnjenje zbog čcga žena u momentu doživljavanja orgazma ne može ostati trudna) iz jajovoda, provocirajući funkcionalne smetnje u vidu grča. Novija istraživanja ukazuju na postojanje antispermatičnih antitela u krvi normalnih žena. Takva inkompatibilnost u Ijudi, koju u životinja odgajivač može rešiti zamenom mužjaka, verovatno je cena monogamije.
Kako objasniti uticaj emocija na pogrešno funkcionisanje pojedinih delova, ili čitavog genitalnog trakta?

Prva veza na koju je ukazano jeste ta, da je sterlitet udružen s frigidnošću, a da orgazam olakšava začeće, te da se lečenjem jednog problema automatski rešava drugi problem (H. Deutsch: "Za normalnu ženu koitus psihološki predstavlja prvi akt materinstva... način na koji se akt odvija za nas je često pokazatelj strukture njene ličnosti, posebno dela njene ličnosti koji je u direktnoj vezi za oplodnjom"). Kasnije istraživanje ukazala su na to da "kada žena želi da bude trudna, ona sve više postaje frigidna u odnosu na partnera". (Benedek).
Nesumnjivo je dokazano da se stanje napetosti zapaža češće u sterilnih žena, nego što pokazuju žene koje su rađale. Najčešće je ono povezano s emocionalnim sokom koji utiče na promenu funkcija hormona, sa strahom od trudnoće i pobačaja, ili je uzrokovano bračnim, profesionalnim ili drugim egzistencijalnim problemima.


Predpostavljeni tipovi neplodnih žena

lako nema dovoljno pouzdanih dokaza o ulozi strukture ličnosti u afertilnosti žena, najpopularnija hipoteza je u vezi s ambivalentnim stavom u odnosu na materinstvo. Bez obzira na intenzitet ispoljavanja svesne želje da se postane majka, sugeriše se daje to u stvari maska nesvesne reakcije na materinstvo. Pretpostavljeni efekat ovog konflikta, između želje da se ima dete i strepnje kako biti majka, jeste kočenje jednog ili više mehanizama neophodnih za oplodnju.

Pri pokusaju da se opišu psihološki tipovi sterilnih žena najčešće se pominju:

- psihička i /ili emocionalna nezrelost: slabe, osećajne, prezaštićene zavisne žene, koje prikrivaju svoju agresivnost prema majci;

- maskulini / agresivni tip, koji odbija žensku ulogu, pa samim tim i materinstvo;

- naglašeno materinski tip, koji investira svoj materinski duh pre svega u svog supruga i tretira ga kao sina; biti roditelj predstavlja ozbiIjnu pretnju bliskosti bračnih partnera i začeće se nesvesno izbegava.

- žensko-erotivni tip, za koji je materinstvo teškoća, izvor briga,

- opsesivni tip, visokih intelektualnih potencijala, koji ne može da reši konflikt profesije i svoje uloge u domaćinstvu i nerado se odriče ambiciozne karijere;

- hronično anksiozne žene, koje nisu u stanju da se emocionalno investiraju u trudnoću.

Ovi tipovi žena ponaosob se opisuju, jer je tako pogodnije, ali mogu postojati u različitim kombinacijama.

Treba naglasiti da u psihološkoj literaturi ima i suprotnih stavova, prema kojima ličnost sterilnih žena nije ni po čemu specifična, posebno maskulina ili infantilna jer nepostoje relevantni podaci iz ozbiljnih kliničkih istraživanja, koji bi potvrdili hipotezu o tipičnom profilu takvih ličnosti.
Razmatrajući nesvesne mehanizme sterilnih žena, Loftus konstatuje predominaciju majčine   i   odsustvo očeve figure (otac slab, odbačen ili odsutan) i sputanu agresivnost prema majci (strah od gubitka  njene  Ijubavi, osećanje krivice zbog neprijateljskih osećanja prema majci). Langer je pokazao da su izvesne sterilne žene ostale trudne nakon što su proživele težak period (ratovi, ekonomske neprilike), jer su tada imale osećaje da su okajale svoje grehe.
Ortodoksni sledbenici Frojda analizirali ,su odnos sterilne žene, sa slikom koju je imao otac u njihovom životu. Frojd je, naime, ukazao na to da se u normalnoj evoluciji žene želja za penisom u preedipalnoj fazi psihoseksualnog razvoja progresivno zamenjuje željom da se ima dete, najpre od oca, potom od muža. U izvesnim slučajevima veza za oca ostaje kao privilegovana relacija žene koja je sterilna, zbog toga što bi svako začeće imalo karakter opasne incestuoznc veze. Kod infantilnih žena koje nikada nisu napustile primami odnos otac — kći postoji nesvesna želja da se održi ovakav odnos, koji bi bio naružen prisustvom deteta koje je začeto od drugog čoveka.


Agonija indetiteta

Problemi afertilnosti i terapijske procedure, navode parovi podvrgnuti ispitivanju i lečenju, tretiraju se kao stresogeni doživljaj, a žene ih opisuju kao najvecu životnu krizu koju su ikada iskusile. Myers iznosi iskustvo da se žene prijatnije osećaju kad govore o fertilnosti, iskazujući svoje emocije, dok muškarci imaju potrebu da se prikažu jakima, prikrivajući svoja osećanja kroz rad ili neki hobi. Nesposobnost da se začne ili iznese trudnoća predstavlja narcističku povredu ličnosti i značajan psihološki gubitak. Pacijenti koji su iskusili ove probleme izjavljuju da se ne osećaju pravim muškarcem ili pravom ženom. Ovakvo osećanje često se odražava na seksualno ponašanje: pacijenti mogu izbegavati seksualne aktivnosti ili, u pokušaju natkompenzacije, odaju se pomamnim seksualnim aktivnostima.

Novi način tretiranja afertilnosti donose i mnoge dileme: da li se lečiti u svom mestu, ili putovati u poznate centre, kome se obratiti, da li su mere lečenja dovoljno efikasne? Dijagnostička procedura i tretman afertilnosti izuzetno su skupi, često zahtevaju preformulaciju seksualnih odnosa i njihovo odvijanje po od lekara propisanim pravilima. Menstrualni ciklus i ovulacija podvrgavaju se uticaju hormona koji se doziraju, jajna ćelija se vadi iz ženskog tela, dok se spermatozoidi pribavljaju kroz akt masturbacije. Na taj način parovi su lišeni sopstvene seksualne intimnosti, a njihova uloga svodi se na objekte prokreacije. Tokom tretmana   afertilnosti svaki menstrualni ciklus je kreščendo nade i uzbuđenja, koji se često završava razočaranjem. Takođe, postoji i suprotan efekat i smanjena učestalost koitusa usled promena u raspoloženju. Stanway (198O)   je   skrenuo pažnju za rizik od jatrogeno izazvane nesposobnosti kod parova kojima medicinsko osoblje "ne da mira"!

Afertilni  parovi mogu povremeno doživljavati okolinu kao prepunu trudnih žena i srećnih roditelja. Činjenica da izvestan broj žena namerno abortira, ili  postaje  neodgovarajuči roditelj potencijalno je bolna za parove bez dece. Stoga, kod njih kontakt s tuđom decom može provocirati Ijubomoru i bes, emocije koje kod njih izazivaju oseća krivice i čine prethodna zadovoljstva u druženju s prijateljima veoma bolnim. Sve ovo nameće ključno pitanje: koliko, zapravo, vremena, emocija, energije i novca treba potrošiti da bi neko postao roditelj?
Problem je očigledno kompleksan: ako nema ubedljivih naučnih dokaza da je sterilitet kod izvesnih parova posledica neposrednog dejstva psihičkih faktora, nesumljivo je da on sam po sebi predstavlja stres. Istraživanja su pokazala veliku zastupljenost anksioznosti u toku lečenja steriliteta, ali i visok procenat depresije nakon neuspeha lečenja, čija klinička ekspresija veoma podseća na oplakivanje umrle bliske osobe.

Bez obzira na to da li konačno rešenje problema zavisi od medicinske pomoći, ili je ono u domenu lične odluke zainteresovanih partnera, nameće se problem cene, koji određuje kvalitet života nesuđenih roditelja.



_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 10:23:48   
Antigona
Ja mislim da psiha igra veliku ulogu! Ne samo po pitanju trudnoće i plodnosti, već i daleko šire udara!!

(odgovor članu dadakg)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 10:57:41   
dzety
Slazem se da je sve do psihe! Sigurno ona igra odlucujucu ulogu u svemu. Puno je primjera kada ljudi kako kazu "dignu ruke" od svega, i onda ih obraduje prelijepa vijest, sasvim neocekivano.
Jer psiha nevjerovatno utice na hormone. Na njihov balans ili disbalans.

(odgovor članu Antigona)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 11:52:29   
dadakg
Kako da "dignem ruke"? Evo već pet godina kako pokušavam i imam neku neopisivu snagu koja me gura napred.

_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.

(odgovor članu dzety)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 12:04:13   
Negra07
Cao kako si danas? Mozda nisi dovoljno opustena nije samo pitanje ok necu misliti na bebu zo se jednostavno mora dogoditi. Ako ti je neka utjeha i nada ja poznajem tri para koji su nakon14 god. dobili dijete i cak je jednom rekao dr. nemojte se truditi nemoguce je da imate dijete i kad su nakon per mjeseci otisli ponovo kod njega jer je ona bila u drugom stanjuon im je rekao da je jedino takomogao opustiti i rjesizi psihe. A vidi ima i goremoja prijateljica iz nepoznatog razloga trudnocu itnese samo do 6mjeseca do sada je imala vec oko 12 spontanih

(odgovor članu dadakg)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 12:15:14   
iva1974
Dada kod tzv idiopatske neplodnosti(kad je sve ok kod partnera) psiha jako puno znači .Neznam jesam li te pitala jesi ti provjeravala imunologiju(vidim ostalo jesi) ?NK stanice

_____________________________

moj nick LAKY je zauzet
http://www.youtube.com/watch?v=3mgtlHayz7o

(odgovor članu Negra07)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 12:26:10   
dadakg
Iva
Imunologiju nisam proveravala, ostalo je na tome da probam da se opustim pa na na jesen da krenem dalje, jer je moj doca ubeđen da je kod mene psiha. Razgovarali smo i o postkoitalnom testu ali to ne rade kod nas samo u Beogradu. Tako da čekam još malo pa put pod noge do Beograda.

_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.

(odgovor članu iva1974)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 13:01:03   
iva1974
pa vidi i NK stanice usput.Ako su povišene znaju biti problem.I ja sam 6 godina u istom problemu samo je kod mene mehanička zapreka tako da sam u "prednosti"(nečeš ti prednosti) da znam protiv čega se borimo

_____________________________

moj nick LAKY je zauzet
http://www.youtube.com/watch?v=3mgtlHayz7o

(odgovor članu dadakg)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
31.7.2008 13:03:30   
dadakg
Iskreno više sam se umorila i od analiza i od doktora za ovih pet godina više mi je on gledao u .... nego mmuser posted image
videću i za te NK stanice, pitaću šta i kako. Hvala puno.

_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.

(odgovor članu iva1974)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
7.8.2008 22:49:05   
sabas
joj kada mi kazu ma to je na psiho bazi uuuuuu mora postojati i fizioloski razlog opad kosa ma psiha neki kozni ekcem na psiho bazi
sto lijepo ne kazi opada kosa jer nedostaje neki vitamin i lalala izmedju ostalo kao sto je receno kada smo pod stresom hormoni se poremete
negdje sam citala da zene koje silno zele bebce da ranije otpustaju jajasca ne zamjerite ako sam se pogresno izrazila znaci i to je psiha ali koja rezultira fizioloskim problemom
ma lupam ja imam psorijazu kozno oboljenje na psihosomatskoj bazi pa me nervira kada za sve za sta nemaju ili neznaju uzrok dignu ruke i ccc ma psiha
znam da jeste tako ali eto ja nesto rekoh a ni sama neznam sta sam htjela da kazemuser posted image
izgleda da se ipak slazem da psiha i autosugestija je bitna

(odgovor članu dadakg)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 21:25:50   
bugaboo
drage cure

ja ne odustajem, 3 god borbe, ali svaki mjesec nova nada našojuser posted image , a što se tiče psihe, zadnja dijagnoza mog doktora je da mi folikuli ne pucaju zbog moje glave,da im moja preopterećena psiha ne da da puknu i da se trebam opustiti...ali ne ide..ne znam kako prestati misliti na user posted image user posted image

_____________________________

...cekamo nase mrvice...

(odgovor članu sabas)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 21:33:47   
Visnja RR
drage moje zar vam ja nisam najbolji primjer...
Beba nakon 11 g  braka...
a sa mnom je bilo sve ok... ali kako dr kaze sve je do psihe...
i zaista jeste... kada sam ja "digla ruke" od bebe jer vec sam imala 39 g  bebac se desio...tako da sam rodila u 40-oj mog andjela... mozda nekad i treba "dici ruke" :)

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu bugaboo)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 21:45:20   
bugaboo
visnja draga i jesi nam najbolji primjer, mene si vec utjesila, muz i ja imamo 27 god ali kad sam tako nestrpljiva kad cu vise imati svojuuser posted image ..i onda radi toga stalno mi se javljaju neki problemcici, jedan za drugim, poremecaj user posted image , pa ciste, pa nema ovuacije.. izgleda da samo treba prestati misliti na to i doci ce bebica sama po sebi

_____________________________

...cekamo nase mrvice...

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 22:31:21   
dadakg
bugaboo
Dobro došla i što pre otišla u trudnice user posted image

_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.

(odgovor članu bugaboo)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 23:01:29   
Anoniman
Bugaboo i od mene dobrodoslica.user posted image user posted image
A sto se tice psihe  mogu samo reci da je Dada u pravu. Ali sve na kraju ako je sudeno da se rodi user posted image  i rodice se. A na nama je da se trudimo.user posted image

(odgovor članu dadakg)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
14.8.2008 23:07:45   
dadakg
Ispočetka
novi avatar user posted image user posted image user posted image  baš je slatko

_____________________________

Nemogućnost postaje mogućnost kad dovoljno snažno poverujemo u nju.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
15.8.2008 13:49:05   
bugaboo
fala cure na dobrodoslici, evo danas sam dobila user posted image , kako i ne bi kad nemam ovulaciju. sljedeci tjedan je biopsija ciste pa cemo viditi sto dalje. zelim vam svima user posted image

(odgovor članu dadakg)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
19.8.2008 11:50:58   
maslačak82
ja smatram da nije sve u glavi, sjećam se da sam samo jednom spomenula prijateljici kako želim bebu i od tada mi krv popi kao ja sam opsjednuta s tim zato ni ne mogu, a tada sam tek bila odlučila tj. prvi ciklus kad se nismo čuvali user posted image (davno je to bilo) i ustvari veći mi pritisak stvaraju ljudi koji govore tako nešto, na kraju ispada da o tom ne smijem ni pričati glasno jer sam odmah "opsjednuta", što mi je žalosno, a zašto ne bi smjela pričati da želim bebu? ovo je samo moje iskustvo i moje mišljenje, da me ne shvatite pogrešno.

(odgovor članu bugaboo)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
19.8.2008 14:51:26   
Mara
A najbolje mi je što mi kažu žene koje imaju djecu : Ma draga samo se opusti i bla, bla, bla...
Haj se ti opusti user posted image  kad ti dnevno bar 1 kaže:  Samo se opusti i bit će user posted image
Izludiše me priče i  svakojake dijagnoze od svakoga ( mame, tetaka, susjeda, baba....) . Nije mi presssing to što još nememo bebu ( i što svaki put kad dodje user posted image  sam u bedu) nego ono što mi okolo nabijaju na nos: E da si se ranije udala do sada bi već imala 5 djece. Aha, kako da ne user posted image  udri brigu na veselje !
Na kraju sam si rekla : Ma sve je to u glavi user posted image

_____________________________

L´amore basta a se stesso...

(odgovor članu maslačak82)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
19.8.2008 16:01:52   
Happy
Ja isto mislim da je do psihe 90% stvari.... Vjerujem da su neke stvari fizičke prirode, ali mislim da je psiha zaista najvažnija.

_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

(odgovor članu Mara)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
19.8.2008 17:03:54   
tikica_69
Ja znam da psiha nema nikakve veze sto ja ne mogu zatrudniti...probala sam i ta psiho s.anja tipa promijeni okolini, opusti se..., ali kad ti je dijagnoza takva kakva je...ne pomaze nitko osim MPO i uopce ne vjerujem u to da je psiha cudo....to je samo izgovor za stanja kroz koja prolazimo da nam bude lakse jer nam je u ljudskoj prirodi da to cinimo...pa kad neide drugacije, najlakse je okriviti psihu koja je jos uvijek vrlo neistrazeno podrucje znanosti pa je i uvijek najlaksi uzrok problema...opce poznato je da kad lijecnici ne znaju sto bi vise rekli, da obicno kazu da je od stresa.....

_____________________________

- 20 neuspjelih pokusaja (AIH/IVF/ICSI), 2 x biokemijska
- http://zalauru.blog.hr/
Ja se ne predajem!


(odgovor članu Happy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
20.8.2008 11:30:45   
bugaboo
meni najvise smeta isto kad su svi pametni zasto ja ne mogu zatrudniti- kad diplomiras i rijesis se stresa, kad malo otputujes, bla bla, sve ce biti ok, a ja sam sve to uradila i nista, pa kako tim svim ljudima objasniti da ja imam zdrastvene probleme zbog kojih ne zanosim, a ne samo opterecenu psihu, i razne druge gluposti s kojima mi mudruju, a ipak najgore je od svega je kad nakon nekog vremena dodem u kafic u kojem jedva poznajemo konobara i on moga muza pita ima li ti sto novoga kod zene, pa ga drugi pitaju degutantna i ljigava pitanja poput- jesi zabijo kakav gol ili ne vidim da ti zeni raste trbuh, a znaju da se mucimo 3 godine, pa strasno,vise nikome nista ne govorimo osim nasim obiteljima i svojoj najboljoj prijateljici. to me tako pogodi da placem danima, osjecam se krivom jer nikako da zatrudnim i kako onda da ne budem pod stresom i opterecene psihe kad osjecam takav pritisak okoline, a to nije ni MM, ni nase obitelji, nego neki nebitni ljudi sa strane s kojima nismo ni bliski. ne bi trebala toliko patiti zbog toga

(odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
29.8.2008 13:43:57   
vildana26
Draga moja ja te podpuno razumijem.Nekad sam ljuta na samu sebe kad odregaujem kao maloprije, kad mi je radna kolegica (gospođa koja je postala nana nedavno) pred cijelim kolegije onako značajno pogledala u stomak i sva vazna pitala jel to kod mene ima novine.Ja sam ko tele gledala u nju ,jer prosto ne mogu da shvatim da ljudi imaju toliko godine a jos uvjek nisu dosli pameti.Odsutim kao ne čujem , a kad je ponovila pitanja, skinula sam je sklinca i rekla da neka pitanja nisu umjesna ni u četiri oka, a kamoli pred kolegijem, i usput je pitala kad je ona imala odnos sa svojim muzem , jer je to sto je ona mene pitala ustavai ista stvar.E sad je meni muka, sva se tresem sto me to pogađa, i plačem , ne mogu si pomoći.A nije vrijedno, znam ,ali kako protiv toga.
I nek mi neko kaze kako je psiha sve, pa mozda i jeste, ali kako da ne mislim na to kad me sa svakog čoska vreba neko pogledom i pitanjem , a ne zna kako boli.
Kao da sam ja kriva sto zelim dijete, kao da je to nesto neprirodno, pa se ja moram boriti protiv svoje psihe!
Oduzila sam , ali sam morala ovo izbaciti iz sebe, pucam po šavovimauser posted image

_____________________________

Život je nekad crn, nekad siv, život je kad si živ

(odgovor članu bugaboo)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
29.8.2008 15:04:29   
budućamama
Vildana user posted image
Nemoj se toliko patiti zbog tuđih neumjesnih primjedbi mila... Sve će to biti i proći... Ja sam prestala...
Mene vrlo često značajno pogledaju u stomak i pitaju ima li kakve novine, šta čekam i ostale gluposti. Ja se samo nasmješim i kažem da će sve doći u svoje vrijeme... Nekim ljudima ne možeš objasniti da takva pitanja nisu umjesna, a neki ih jednostavno ne doživljavaju kao napad na tvoju privatnost već nešto sasvim normalno... Nekima se trudnoća desi odmah, pa nisu ni svjesni kroz kakve muke prolazimo mi trudilice koje se duže trudimo za svoje anđele. Nema tu zlobe, u pitanju je čisto nerazumijevanje (uz iznimke, naravno).  Zato se nemoj nervirati i iskuliraj te gluposti. Ovako samo trošiš svoje živce na bezvrijedne stvari, a ako Bog da, uskoro ćemo i mi imati svoje beboline oko kojih ćemo brinuti. Ljubim te i želim već ovaj ciklus da toj babi začepiš usta sa user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

(odgovor članu vildana26)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Da li je Psiha "čudo"?
29.8.2008 15:11:20   
Romali
Neću pametovati kako trebate ostati user posted image kad vas pitaju o trudnoći, sve ste pametne, obrazovane žene sa osjećanjima. Samo sam htjela reći Vildani da je kraljica!!! Kako si srozala tu kravu na poslu user posted image user posted image .Vjerovatno se nije sexala godinama, ko bi je htio tako antipatičnu user posted image user posted image user posted image .
Cure drage, želim vam puno sreće u ostvarenju vaših želja.


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu budućamama)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *