|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
28.3.2008 11:45:24   
nikka
Moj sin ima 16 mjeseci,2 mjeseca nosi naočale uglavnom vani,u kući ih skida,ima dioptriju 0,75plus,da li je neko imao iskustva sa tako malom djecom i naočalama,da li mislite da je rano da ih nosi,ja mislim da nije,sve što se riješi prije to bolje, moj suprug misli da treba pričekati,zanima me stručno mišljenje a i vaše osobno iskustvo naravno,hvala unaprijed!

< Poruku je uredio dina RR -- 20.4.2008 16:45:10 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: NAOČALE
28.3.2008 14:38:38   
Okarica
Ne mogu ti dati stručno mišljenje, ali mislim da nošenje naočala svakako daje rezultate. Moja sestra ih je počela nositi kad je imala samo dvije godine. Usljed pada dobila je strašan strabizam. Mama ju je svaki mjesec vodila u Zagreb na Rebro na redovne kontrole i vježbe i hvala Bogu sad je sve ok, ništa se ne primijeti. Ona sad u junu puni četrdeset godina, nosi sočiva, ide jednom godišnje na kontrolu i to je sve. Ne primjieti se da je ikad imala strabizam, jer je mama bila uporna i insistirala na tome da nosi naočale. Malo je nezgodno maloj djeci da se naviknu na nošenje naočala, ali to je za njihovo dobro. Roditelj treba biti istrajan. Eto toliko od mene. Nadam se da sam malo pomolga. Pozdrav!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: NAOČALE
28.3.2008 15:49:45   
haidy
Ja mislim da bi trebao nositi naocale stalno, jer kad je mali ima vise sanse da mu se dioptrija ispravi i vrati u normalu. Ili bar da ne raste vise. Kako stari, ona se vise povecava i teze je vratiti normalan vid. Ja sam tako kao mala imala dioptriju -0,5, ali sam bila tvrdoglava i nisam htjela da nosim naocale. U stvari nosila sam ih kad sam u kuci, kad sam bila sa roditeljima, a skidala cim krenem u skolu. I diptrija mi je non- stop rasla, sad je -4 i nosim sociva. A samo da sam bila pametnija. Najgore, sto moji roditelji nisu znali da ne nosim naocale u skoli, jer sam ja to krila, a bilo me sramota naocala. Tako da sam se, koja sam budala bila, patila da prepisem sa table.

_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.


(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
28.3.2008 19:57:17   
stella
sto ranije nosi to bolje.bolje da ih nosi sa 2 godine nego kad krene u skolu.a mozda mu se ispravi vid pa kad krene u skolu nece morati nositi.naocale mogu zaustaviti dioptriju ali treba da ih skida samo kad ide na spavanje.i vjeruj mi,kazem iz licnog iskustva,dijete nikad nije malo za naocale.

< Poruku je uredio dina RR -- 20.4.2008 16:45:56 >


_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu haidy)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
29.3.2008 7:28:25   
nikka
da,i ja sam mišljenja što prije to bolje,međutim jedna mi je dr.rekla da pričekam do 2 i pol godine,kao biće zreliji što me iznenadilo pa sam vam zato postavila to pitanje,ja sam njega vodila kod više liječnika,sumnjala sam na strabizam pa srećom nije,a eto otkrili su mu dioptriju što je opet sreća,jer tko zna kad bih ja to primijetila,trudim se da ih nosi što više onako kroz igru dok mu to nepostane normalno a nesmijem na silu jer onda neće htjeti nikako,    hvala vam što ste se javile,pomogle ste svakako

< Poruku je uredio dina RR -- 20.4.2008 16:45:33 >

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
5.6.2008 21:55:37   
nikka
Evo da se ja nadovežem na svoju temu,moj sin uspješno ispravlja vid,mislim i nije bila neka dioptrija 0,75 ali sad nakon 6 mjeseci smanjena je na 0,50,kako je ova super liječnica i rekla da bi trebao nositi oko godinu dana ako budemo uporni a on se sad navikao i nosi naočale bez problema,ja se nadam za 6 mj. da će ih skinuti,na svoj 2.rođendan otprilike,a sada mi je tako simpa sa njima moj mali dječak.

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
21.4.2010 20:50:55   
maja78 RR
Prenos postova sa srodne teme


IZVORNA PORUKA: marija m

imam problem bozo mi mora nosit naocale,tek mu je godina dana,a posto je jako ziv ne uspjevam mu s njima doc do glave odma ih baci,dali je itko od vas imao takvo iskustvo,da mi kaze kako uspjet u toj akciji da ih nosi.user posted image


IZVORNA PORUKA: ivany

marija m stvarno mi je žao što tako malen a mora nositi naočale,ali moram da priznam da prvi put to čujem,da dijete od godinu dana mora nositi naočale. Molim te reci mi kako si primjetila da nešto nije u redu, i koja je dijagnoza pa mora nositi naočale,šta ti je rekao doktor?


IZVORNA PORUKA: beni29

Nista novo...ovdje djeca od nekoliko mjeseci nose naocale. Sin moje kolegica sa posla je poceo od devet mjeseci. Normalno ocni ljekar pomocu specijalnih sparav uoci anomaliju oka. Evo Eliott ce ih poceti nositi od septembra a Benjamin je poceo nositi sa dvije godine.
Ja nisma imala problema sa Benjaminom nikada ih nije skidao ali ne mora znaciti da ce i sa Eliottom biti tako. Ja znam da je moja kolegica problem rijesila sa onom uzicom koja ide na naocale i poslije mu je stegnes oko glave. Sada je vise ne stavlja jer se mali naviknuo na naocale. Probaj tako mozda ce uspjeti.

Puno srece



IZVORNA PORUKA: Anoniman

imas slicu temu o tom problemu
http://www.ringeraja.ba/forum/m_42727/mpage_1/key_/tm.htm#42727

LP user posted image


IZVORNA PORUKA: enisa_sara

Super tema! I naša kćerka nosi naočale, doduše od svoje 5 god. Tvoj dječak je baš mali. U početku nisam imala problema ali sad...... stalno je napominjem za njih. S obrzirom da joj je dioptrija bila +3 (prije godinu i 3 mj.), nadam se da ih ubrzo neće morati nositi...


IZVORNA PORUKA: larina

mom malom sad ce 3 godine isto su mu ustanovili +dijoptriju,vodila sam ga kod nekoliko doktora ali svi su mu razlicito izmjerili i sad neznam kome da vjerujem.ma duga prica kad bi sve napisala,ako imate kakvih savjeta pisite-ja mu od ljetos dajem riblje ulje svaki dan sa svjeze cjedenom narandom-valjda sta i to pomogne-ali na djetetu nisam primjetila da nevidi...


IZVORNA PORUKA: tea lana RR

Ja nosim naocale od svoje 1 godine zbog strabizma sa pune dvije bila na prvoj operaciji pa su mi doktori strucnjaci pogorsali stanje tako da sam ih nastavila nositi.Da ne odem sa teme moja mama je imala jedno rijesenje za mene i moje naocale bas zbog mog bacanja i ostalog uzela je gumu za gardarobu,bijelu mada ih sada ima u cool bojama i sa jedne strane sasila rupicu znaci prevrnula tu gumicu tacno da moze proci drzac naocala i tako i drugu stranu.Guma ne smije biti ni suvise kratka i duga tacno dijetetu oko glave,da ga ne steze.A i sada u optikama mjenjaju drzace za naocale pa onaj dio plasticni koji ide na uho,zamjene elasticnim koji se omotava oko malog uha.
Nadam se da sam ti pomogla bar malo



IZVORNA PORUKA: alisa grabus

Moj sin nosi naocale vec 6 mjeseci, a ima 11 godina (nije beba) i uvijek problemi, te ne zna gdje ih je ostavio, te mu ih ja moram stalno cistiti jer ih isprlja a ne zna sam ocistiti i sl. Nije se jos navikao na njih i mislim sto su djeca starija da teze to prihvataju kao i sve ostalo. Mislim da ce ti sa bebom biti jednostavnije da se privikne na naocale.



_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
27.12.2010 15:31:54   
Blue rose RR
"Problemi s vidom u dječjoj dobi su to češći što se više na njih misli. Upravo stoga uputno je obaviti točnu kontrolu i kod najmlađih. Također se premalo misli na zaštitu vida od sunca primjenom naočala sa anti-UV filtrima koji pružaju zaštitu od ultravioletnih zraka.

Prvo ispitivanje vida obično obavlja na sistematskom pregledu izabrani pedijatar na relativno jednostavan način - tako da izdvoji dijete koje treba pregled specijaliste oftalmologa.
Već prije pregleda kod okuliste, roditelji i obitelj općenito mogu uočiti neke promjene u ponašanju djeteta, kao što su odnosi sa okolinom koje mogu biti posljedica poremećaja vida. I odgajatelji, te medicinske sestre u jaslicama i vrtićima mogu primijetiti, ako su educirani u tom pogledu, najčešće znakove koji upućuju na probleme sa vidom.

Što treba promatrati:
  • Nakon dobi od 6 mjeseci dijete ne prati pogledom predmet ili sjajnu točku. Dijete u tom slučaju često fiksira pogledom predmet i okreće glavu kako bi zadržalo fiksaciju predmeta koji se kreće.
  • Nazočnost trzaja očnih jabučica u mirovanju ili u kretanju u raznim pravcima.
  • Odsustvo usklađenih (koordiniranih) pokreta oba oka: jedna od očnih jabučica, kada dijete gleda u određenom pravcu, okrenuta je na suprotnu stranu.
  • Ne primjećuje zapreke dok hoda u jednom ili više sektora vidnog polja. U hodanju se spotiče.
  • Ne pokazuje interes za okolinu, aktivnost u istraživanju okoline je oskudna, dijete ima sklonost osamljivanju.
  • Odgajatelji i učitelji primjećuje slabo sudjelovanje djeteta, nedostatak pozornosti ili poteškoće u učenju.

Zašto je važno rano otkrivanje grešaka u vidu?

Sve spomenuto upućuje da smetnje vida nisu ranije primijećene. Za razliku od osjetila sluha, vid u novorođenčeta nije potpuno razvijen, dijete ne vidi jasno i ne dalje od udaljenosti od oko 30 cm, iako su sve strukture oka uredne. Da bi se vid razvio, mora se odvijati pravilna stimulacija centara u mozgu. To znači da oba oka gledaju koordinirano i da se na mrežnici oka stvara slika na istom mjestu i preko  očnog živca (čiji se završeci nalaze u mrežnici) prenosi u centar za vid koji se nalaza u stražnjem dijelu mozga.
Pravilno gledanje s oba oka preduvjet je normalnog razvoja vida. Ako je jedno oko slabovidno iz bilo kojeg razloga, razvoj vida ne odvija se normalno. Rano otkrivanje slabovidnosti i njezina korekcija preduvjet se za pravilan razvoj vida.
Roditelji mogu rano primijetiti da li dijete fiksira pogledom: zaustavlja pogled na majčinom licu koje je za njega jako zanimljivo, ali općenito ljudski lik. Praćenje pogledom sjajnog predmeta – mala svjetiljka na udaljenosti od oko 40 cm, primjećuje se tijekom trećeg mjeseca.
Stimulacija razvoja vida traje do 3-4 godine i prije nego je razvoj vida dovršen treba liječenje poremećaja biti dovršeno je nakon toga rezultati su znatno slabiji.


Što moraju učiniti roditelji

Stav i suglasnost roditelja oko činjenice da dijete mora nositi naočale vrlo su važni: dijete mora znati da naočale ne nosi zato da udovolji želji roditelja, nego zbog sebe, da bolje vidi što većina djece spozna vrlo rano. Ako jedan od roditelja već nosi naočale, dijete znatno lakše prihvati činjenicu da ih mora nositi i ono tim više što djeca imaju prirođeni instinkt da u svemu vole oponašati odrasle.
U protivnom, ako dijete neće prihvatiti naočale, treba se na njih privikavati postupno - najprije korištenjem naočala za sunce, kojih je uporaba vrlo raširena i potom, dijete će prihvatiti svoje dioptrijske naočale (koje mogu ujedno pružati zaštitu od sunčevih zraka).

Najčešće anomalije oka

Strabizam (asimetrija osovina oka)

Za ovu anomaliju značajna je asimetrija pogleda: osovine očiju mogu se križati (konvergentni strabizam, „gledanje u križ“), ili obrnuto, mogu se uzajamno razilaziti, udaljavati (divergentni strabizam). Konvergentni strabizam je češći, a ponekad može biti i prikriven (latentni strabizam) koji se jednostavnim testom može otkriti. Strabizam novorođenčeta je normalan, oko pobjegne povremeno i do 6 mjeseci jer odgovorne strukture još nisu sazrele (živci koji inerviraju očne mišiće).

Ambliopija
Radi se o ozbiljnijem problemu jer jedno oko (obično se naziva “lijeno oko“) ne gleda, dijete ga ne koristi i postoji rizik progresivnog gubitka funkcije oka. Uzrok može biti strabizam, jaka kratkovidnost.

Kratkovidnost (miopia)
Oko nije u stanju staviti u žarište slike udaljenih predmeta, dok na blizu vidi dobro. Kako bi postiglo oštrinu vida, dijete nosi predmete blizu oka, približava se televizoru i slično. Očna jabučica je preduga i za korekciju vida potrebna je leća rastresača (minus), tako da slika predmeta pada na mjesto najoštrijeg vida.

Dalekovidnost (hipermetropia)
Dalekovidne osobe ne vide jasno na blizinu. Tijekom razvoja očne jabučice djeca su prirodno dalekovidna no ta se osobina gubi rastom očne jabučice (kod dalekovidnih osoba je očna jabučica prekratka) i slika pada na mrežnicu na mjesto najoštrijeg vida. Za korekciju vida u dalekovidnih soba služi leća sabirača (plus).

Astigmatizam

Nepravilna zakrivljenost rožnice koja često može biti udružena sa kratkovidnošću. Posljedica te anomalije jesu zamagljene slike predmeta bez čistih obrisa (kontura). Ako se ne otkrije i pravilno korigira lećom, dijete može patiti od glavobolje, oči ga peku i pojačano suze.


Pravo vrijeme za kontrolu vida

Događa se, i to ne rijetko, da se sve do polaska u školu ne primijeti da dijete ima smetnje vida. Dijete zbog elastičnosti očne leće ima mogućnost kompenziranja nedostatka i ako se ciljano ne pristupi provjeri vida svakog djeteta, može se dogoditi da u dobi od 6-7 godina mora nositi naočale. No, problem ne leži u naočalama, a ako postoji psihološki, može nositi i leće. Znatno je veći zdravstveni problem: u dobi od 6 godina razvoj vida je završen, postižu se puno bolji rezultati kada se djeluje ranije. Za svako dijete treba sačiniti plan posjete oftalmologu prema njegovom osobnom problemu, ali se kontrole preporučaju i za djecu koja naizgled nemaju nikakvih smetnji:

Pregledi se obavljaju:

  • Pri rođenju (neonatolog ili oftalmolog)
  • U dobi od jedne godine
  • U dobi od tri godine
  • U dobi od 6-7 godina prije polaska u školu"

Prim.mr.sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr.med., pedijatar


_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
27.12.2010 15:53:38   
maja78 RR
blue orose divno, hvala na tekstu, odlican je

_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 9:28:15   
shpagica
Nosi li neko od vase djece diptrijske naocalice? Imate li kakav savjet iz iskustva da mi date kakve okvire uzeti? Moja curica nosi naocale ve 6 mjeseci i sljedeca kontrola nam je za 6 mjeseci, ali ovi okviri koje smo uzeli u fotooptiku su se pokazali tako losi da joj moram sada mijenjati da bi bilo sve kako treba za naredni period.

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 9:33:59   
henna ze
ne znam šta da ti preporučim..mala je ona..i mijenjaćeš ih sigurno mnogo..u principu uvijek krhnem pare za okvir..( govorim o sebi)..i dugo mi može biti..a nosim naočale od 18 mjeseci..znam da sam ih stalno lomila..gubila..i mijenjala...bez obzira koliko su ih mama i babo platili..i da nosila sam one gume..pa onda kad malo naratseš..spuca  te lopta ili grudva..ma haos

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 9:51:18   
shpagica
Ma mi smo prvi put gledali da je vidno polje dobro pokriveno staklima, pa da su ruckice fleksibilne, ali je tanki metalni okvir (nije zglave titanium) i sad su toliko krive da se vise ne daju stimati kod opticara i konstantno joj klize niz nos, a sto su izgrebane i sto je spala boja s okvira da ne pricam...a stvarno nije do curice ona ih jako pazi, ne baca ne sjeda na njih, ne skida ih u principu osim kad ide spavati.

Sad bih ja mozda plasticne okvire ali ne znam koliko je to dobro, mislim ne mozes ih iskrivit nego ce odmah puci ako bude kakve nezgode, i ne znam ni sta bih, da li titanium, plastiku, sire, uze...nisam pametna user posted image

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 10:02:45   
henna ze
IZVORNA PORUKA: shpagica

Ma mi smo prvi put gledali da je vidno polje dobro pokriveno staklima, pa da su ruckice fleksibilne, ali je tanki metalni okvir (nije zglave titanium) i sad su toliko krive da se vise ne daju stimati kod opticara i konstantno joj klize niz nos, a sto su izgrebane i sto je spala boja s okvira da ne pricam...a stvarno nije do curice ona ih jako pazi, ne baca ne sjeda na njih, ne skida ih u principu osim kad ide spavati.

Sad bih ja mozda plasticne okvire ali ne znam koliko je to dobro, mislim ne mozes ih iskrivit nego ce odmah puci ako bude kakve nezgode, i ne znam ni sta bih, da li titanium, plastiku, sire, uze...nisam pametna user posted image

ja bih uzela plastične..iz 33-godišnjeg iskustva...neće se slomiti...a evo sama kuburim sa staklima..znači ja odrasla..isto uvijek su uredno na stolu..evo ih izgrebana..kao da sam ih žicom istrugala...nemam pojma otkud..ništa ne vidim..a nemam 350 Km samo za stakla..

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 10:09:46   
shpagica
Nama je jedno staklo ogrebano, ali to nam je "suvenir" od ludovanja prvog dana u vrticu user posted image  

HennaZe sto su ti tako skupa stakla???

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 10:52:00   
DM
.evo ih izgrebana..kao da sam ih žicom istrugala...nemam pojma otkud.

Znaš od čega je to henna?! Ako ih brišeš onom krpicom za čale, pa sitn azrnca prašine ih izgrebu!

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 10:56:46   
henna ze
IZVORNA PORUKA: shpagica

Nama je jedno staklo ogrebano, ali to nam je "suvenir" od ludovanja prvog dana u vrticu user posted image  

HennaZe sto su ti tako skupa stakla???

zato što mi je dioptrija -6 i -7..plus cilindri. a uzmem ove fotosjetljive jer ne mogu zimi i ljeti da gledam..pa onda moram uzeti i plastična..
prije ovih sam uzela zeissova stakla-staklena...bez fotosloja..i bila 330 KM...
moje prve su bile - 16user posted image

a cime da ih brišem?


_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:09:30   
shpagica
A jesi li razmisljala o operativnom skidanju dioptrije?

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:21:19   
henna ze
sta razmišljala..uradila..sa -10 skinula na 0..nakon 5 godina -6 i -7..odjednom na ulici vidim neko mi maše..a ja blage veze nemam ko je..ne vidim..operisala u istanbulu `99

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:24:49   
DM
a cime da ih brišem?

Mlakom vodom sapereš, pa malo deterdženta za suđe i prstima(ili tuferom) polako istrljaš, i opet mlakom vodom-i one kapljice "otpušeš" sa stakla, pa ih ne moraš brisati poslije...
Ovako mm radi(on mi je i objasnio da se tako puno izgrebu, kada ih samo krpicom brišeš,)a i on ih nosi duuugo!
Mada ne možeš spriječiti 100% da se ne izgrebu,ali eto ......

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:28:20   
henna ze
ja nekad krpicom a u većini sluačajeva ih perem det.za sudje lijepo..komplet..i mislila da mi je tu greška..uinače tek sm nedavno saznala da su ova što imam preosjetljiva..i da se baš lako izgrebu..
ja bukvalno niišta ne vidim na njih..evo ih pored mene.kontala može se to možda ispoliratiuser posted image ..nigdje veze..
očoraviću skroz..još sad i učim..

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:32:02   
DM
E onda ti nema pomoćiuser posted image
Kupi nova

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
17.10.2012 11:43:22   
shpagica
IZVORNA PORUKA: henna ze

sta razmišljala..uradila..sa -10 skinula na 0..nakon 5 godina -6 i -7..odjednom na ulici vidim neko mi maše..a ja blage veze nemam ko je..ne vidim..operisala u istanbulu `99


Jaoooo, a kad covjek slusa reklame pomisli da je to rijeseno laserom za cijeli zivot.

Ma kaze meni mama (gledala na tv-u) na nekom oftalmoloskom kongresu zaBoga prica o laserskom skidanju dioptrije bla bla naj naj a oni (dr-i) uredno u publici svi sjeda sa naocalama na glavi user posted image user posted image user posted image  Pa i Gabric je tek odnedavno bez cala (ako nije sociva stavio za javna pojavljivanja) user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
12.3.2013 23:50:43   
M kao Mama
e, da malo podignem temu,

naime, mislim da će moje iskustvo pomoći mnogim mamama, pa tako sam željela da ga podijeli sa vama,

prije nekoliko mjeseci moja kćerka, kojoj je sada 6 godina ugleda u Opčirarskoj radnji divan barbi okvir i kaže mi tu odmah, jamama ne vidim ja bih naočare, i naravno to je bilo tako providno, kažem ja ok, kada kreneš u školu, i naravno ona to prihvati i zaboravi, ali nakon nekoliko sedmica opet ista priča, pa opet zaboravi i tako, nekoliko mjeseci, ja je pratila vidim ne približava se kada piše, crta, TV gleda sa fine udaljenosti, ali ona ponekad spomene da ne vidi, i prikikom sistematskog za školu ona dobije nalaz da je sve ok, ali ja ztaržim da idemo specijalisti i odemo mi kod dr. u DZ i ona je pregleda, kaže vidi 80 posto, ali kao da li ste primjetili da vam dijete ima strobazima, znači nije mi bil ojednostavno, i dobijemo uputnicu za KOševo,

odemo mi na Košebo zaista gor ejoj urade nekoliko pregleda, širenje zjenica i kaže mi dr. da smo došli na vrijeme, da zaista komjuter pokazue da ona vidi 80 posto, da ima malo dioptrije i to cilindrične, ali da dođemo za 7 dana dok, se zjenice smanje pa ćemo vidjeti

i tako mi odemo danas, izvreše joj novi pregle, i dobijemo dioptriju koja je na desno oko +1,5 i -1
a na lijevo +1 i -0.75 i dr kaže da ona vidi 100 posto, ali d ane bi naprezala oči živac i dobil aveću dioptriju bolje da sada nosi naočale,

moja L je oduševljena, vidjet ćemo kako će kasnije biti
dr. je sugerilala ako smo u mogućnosti da je pustimo da sama odabere okvir, što samjoj udovoljila, izabral aje jedan od skupljih, ali posčušala sam dr.

kaže strabizma nema, nego joj je korijen nosa širi i na momente se dobija dojam da joj oko ponekad leta

e,tako da je moj savjet za roditelje da ipak provjere na više mjesta, jer da sam poslušala pedijatricu iz DZ po njoj je to bilo ok,

i da kažem roditeljima, da djeca imaju pravo na 58 KM od Socijalnog koje se priznaju u određenim optičarskim radnjama,

eto nadam se da će naše iskustvo pomoći

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
12.3.2013 23:58:15   
MicoTico
I moja curica nosi naočale, eo od prije neki dan.
Isto na pregledu pred polazak u prvi razred bilo sve OK, ali mi smo primjetila da se ona približava kad nešto hoće da pročita ili da zamijeni slova. U početku smo mislili da ne zna slova, ali kad smo joj pokazali većeg formata , uredno bi pročitala.
nema veliku dioptriju, ali ima cilindre i dr nam je savjetovao da ih redovno nosi, jer je njoj zaista napor bez njih.


_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Dioptrija kod djeteta - nosanje naocala
12.3.2013 23:59:22   
MicoTico
Naše su ovakve (samo u ciklama boji)
http://www.optika-wachtler.hr/_Data/Slike/120816125146835.jpg

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *