|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Eterična ulja
26.2.2008 18:42:12   
sweetbaby
Eterična ulja upotrebljavala su se u kozmetici i liječenju od davnina.Tto su prirodne tvari dobivene destilacijom iz cvjetova, drveta, lišća, kore ili plodova. Ponekad je potrebno stotine cvjetova za dobivanje nekoliko kapi ulja. Eterična ulja sadrže kompleksne sastojke koje proizvodi biljka u koncentriranoj formi. Ona pomažu tijelu u samoizlječenju jer podižu imunološki sistem (stimuliraju proizvodnju bijelih krvnih zrnaca). Njihovi mirisi djeluju suptilno i na duh (preko hipotalamusa) što se podsvjesno odražava na osjećaj harmonije i dobrog raspoloženja. Eterična ulja ulaze u organizam kroz kožu masažom i kroz pluća udisanjem. Na oba načina dolaze u krvotok i dalje do stanica. Brojna laboratorijska ispitivanja su pokazala da mnoga ulja imaju antibakterijska, protugljivična pa čak i antivirusna svojstva.

Benzoa Styrax tonkinensis
Izvrsno pomaže kod prehlade, kašlja, virusnih infekcija. Zacjeljuje popucanu kožu, svrab i abscese. U kombinaciji s ružom pomaže usamljenim ljudima da prebrode krizu.



Bergamot Citrus bergamia
Relaksira i osvježava. Uzdiže duh. Upotrebljava se za tretiranje masne i nadražene kože. Divna citrus aroma. Uklanja neugodne mirise.



Borovica Juniperus communis
Tonira i stimulira. Antiseptik i adstringent. Koristi se za kupku i masažu celulita. Jak diuretik. Obnavlja psihičku čistoću.



Bosiljak Ocimum basilicum
Koristi se kod problema probave, hladnih nogu, ispadanja kose. Odličan je protiv mentalnog umora jer pojačava cirkulaciju. Afrodizijak. Začin.



Cimet Cinnamum verum
Grije i stimulira za vrijeme hladnih dana. Jak antiseptik i diuretik, pa se koristi za tretiranje celulita. Može iritirati osjetljivu kožu.



Citronela Cymbopogon nardus
Izuzetno ulje za osvježavanje prostora i odbijanje insekata (moljaca i komaraca). Podiže raspoloženje.



Čajavec Malaleuca alternifolia
Moćan antiseptik i fungicid. Djeluje jako protuupalno, pa se koristi za tretmane akni i svih upalnih stanja kože. Koristi se u bolesničkim sobama. Odbija insekte. Pomaže kod neurodermitisa, herpesa, nožnih gljivica.



Eukaliptus Eucalyptus globulus
Moćan antiseptik, koristi se u bolesničkim sobama. Koristi se za pročišćavanje dišnih puteva i protiv gripe. Može iritirati osjetljivu kožu.



Geranij Pelargonium graveolans
Balansirajuće ulje za duh i tijelo. Opušta, obnavlja i održava stabilnost emocija. Odlično adstingentno ulje za sve tipove kože. Koristi se za masažu celulita.



Grejp Citrus paradisi
Osvježava, stimulira i uzdiže duh. Divna svježa aroma. Koristi se za tretiranje celulita i mršavljenje. Ne upotreblajvati prilikom sunčanja, fototoksično ulje.



Jasmin Jasminum sambac
Senzualno ulje, podgrijava emocije. Opušta, smiruje i podiže samopouzdanje. Antidepresivno ulje. Ulje za njegu suhe kože. Odličan parfem. Afrodizijak.



Kadulja Salvia officinalis
Antiseptik. Koristi se za ispiranje usta i grla prilikom prehlade. Za problematičnu kožu. Za njegu kose. Može iritirati osjetljivu kožu.



Kamilica Chamaemelum ormensis
Poznato je po svom umirujućem djelovanju na duh i tijelo. Sadrži azulen, odlično za zaštito osjetljive kože. Umirujuće djeluje za vrijeme peludne hunjavice. Nježno ulje pogodno za dječje tegobe (grčeve i svrab desni prilikom izlaženja zubi).



Lavanda Lavandula officinalis
Relaksira, umiruje, okrepljuje i balansira duh. Koristi se za sve tipove kože, posebno za problematičnu kožu. Ima izvanredne učinke na opečenoj koži, ubrzava epitelizaciju i uklanja ožiljke. Ulje za djecu, za miran san (jedna kap na jastuk). Odbija insekte.



Mandarina Citrus reticulata
Nježno ulje pogodno za djecu. Koristi se u masaži za probavni sistem i relaksaciju. Dodati uz lavandu i neroli za prevenciju strija za vrijeme trudnoće.



Melisa Melissa officinalis
Limunaste arome. Djeluje smirujuće i okrepljujuće na duh. Umirujuće djeluje na peludnu groznicu. Odbija insekte. Dragocjeno ulje za krvotok i srce.



Naranča Citrus sinensis
Smiruje, osvježava i podiže raspoloženje. Toplo ulje koje razvedrava atmosferu. Miješa se s uljima jakog mirisa za ugodne zimske kupke. dodati u masažna ulja protiv celulita. Tonizira i regenerira kožu. Za mješovitu i masnu kožu.



Neroli Citrus aurantium ssp. aur.
Smiruje, relaksira, podiže raspoloženje i samopouzdanje. Posebno profinjene arome. Odlično ulje za njegu posebno zrele i osjetljive kože popucalih kailara. Vrlo senzualno i dragocjeno ulje.



Patchouli Pogostemom cablin
Smiruje i podiže duh. Služi za zaštitu suhe, zrele i osjetljive kože. Djeluje na emocije. služi kao fiksator mirisa u parfemima. U njezi kose služi protiv prhuti.



Palmarosa Cymbopogon martinii
Stimulira i pomaže u održavanju bistrine misli. Vrijedno ulje za njegu kože; uravnotežuje rad žlijezda lojnica u koži. Njegova antiseptička svojstva pomažu osjetljivoj koži. Ljupka lagana cvjetna aroma. Dobiva se iz slatke trave.



Ruža Rosa damascena
Žensko ulje. Smiruje, tonificira, pročišćuje, podiže duh i samopouzdanje. Izvrsno ulje za njegu suhe i zrelije kože, kao i za popucale kapilare i akne. Senzibilnih svojstava, erotizira. regulira ravnotežu ženskih hormona. Čarobno ulje za trudnice i sve dječije tegobe. Izvanredna, jedinstvena aroma.



Sandal Santalum album
Relaksirajuće, umirujuće i meditativno. Ulje za njegu akni, ekcema te suhe i upaljene kože. Za prehlade, bronhitis, kašalj. Ima senzualna svojstva, afrodizijak.



Timijan Thymus serpyllum
Protugljivično, protuupalno, antiseptičko ulje. Opušta živce. Koristi se za bronhitis, astmu, reumatizam, artritis. Poboljšava rad imunološkog sistema. Koristi se pri ispadanju kose.



Vanilija
Vanilla planifolia
Njezin skladan, topao miris jako opušta i kao da vas vraća u majčino krilo. oslobađa stres, ublažava bijes. Njeguje suhu i umornu kožu. za opuštajuće kupke.



Ylang ylang Cananga odorata
Poznat kao cvijet nad cvjetovima. Egzotično, senzualno ulje koje smiruje i poboljšava raspoloženje. Odličn ulje za njegu svih tipova kože. Upotrijebite ga navečer za miran san. Poznati afrodizijak. Sastojak skoro svih parfema.





Eterična ulja su dragocjeni ekstrakti biljaka koji nam pomažu da u svakodnevnom životu otklonimo uobičajene probleme. Za masažu eterična ulja upotrebljavaju se razrijeđena i to u bazičnom ulju (npr. badem). U 100 ml baičnog ulja stavi se 20 - 50 kapi eteričnog ulja. Masira se lokalno, tj. dio tijela koji ima poremećnu funkciju. U kupkama kao emulgator za eterična ulja služi med. vrhnje, morska sol ili bazično ulje. U 2 - 3 žlice emulgatora stavi se 5 - 15 kapi eteričnog ulja. Inhalacija se radi pomoću mirisnih lampica u koj se stavi 5 - 15 kapi eteričnog ulja ovisno o veličini prostorije u kojoj se lampica nalazi. Eterična ulja mogu se upotrebljavati u toplim i hladnim kompresama, vodicama za lice i tijelo, otopinama za grgljanje ili airsprayu. Ako ih upotrebljavamo kao pomoć u psihičkim smetanjama doziranja su blaža (15 - 1,5%), a ako ih koristimo za rješavanje kozmetičkih problema ili disfunkcije organskih sistema koristimo 2% - 3% otopine. Otopina 1% znači da se na 100 ml doda 20 kapi. Ruža i neroli, muškatna kadulja i pačuli opuštajuća su ulja koja reduciraju stres i strah i potiču seksualnu želju. Jasmin i sandal pokraj svog relaksirajućeg efekta mogu utjecati i na hormonski sustav u tijelu. Crni papar i kardamom imaju direktni stimulirajući učinak, ali se moraju koristiti u vrlo blagim otopinama. Kao afrodizijaci spominju se još i anis, cimet i đumbir.



Mirisna lampa

Ured: osvježenje
Koncentracija
Čiste misli
30 ml bazičnog ulja
3 kapi grejpa
2 kapi mirte
1 kap čempresa
1 kap lavande

30 ml bazičnog ulja
3 kapi jele
3 kapi smreke
3 kapi grejpa


30 ml bazičnog ulja
3 kapi bergamota
2 kapi bazilike
2 kapi limuna



Stan: protiv pušenja Kuhinja: neugodni mirisi Aktivirajuća formula
30 ml bazičnog ulja
5 kapi srebrnog bora
2 kapi mirte
2 kapi limuna


30 ml bazičnog ulja
3 kapi mirte
2 kapi lemongrasa



30 ml bazičnog ulja
4 kapi lemongrasa
4 kapi grejpa
2 kapi ružmarina



Opuštanje Opuštanje Dječija soba
30 ml bazičnog ulja
3 kapi nara
2 kapi sandala
1 kap pačulija
1 kap ylanga


30 ml bazičnog ulja
3 kapi linaloe drva
2 kapi geranija
3 kapi mandarine
5 kapi grejpa


30 ml bazičnog ulja
samo 2 - 3 kapi:
kamilica, komorač,
lavanda, mandarina,
linaloe drvo



Šampon za kosu

Ispadanje kose
Masna kosa
Prhut
200 ml šampona
10 kapi lavande
5 kapi kadulje
10 kapi ružmarina


200 ml šampona
10 kapi borovice
10 kapi limuna
5 kapi cedra


200 ml šampona
6 kapi kamilice
6 kapi ružmarina
6 kapi pačulija



Kozmetika

Suha koža
Masna koža
Upaljena koža - akne
30 ml ulja avokada
(ili ulja makadamije)
4 kapi sandala
2 kapi jasmina
6 kapi naranče


30 ml bademovog ulja
(ili ulja koštice marelice)
6 kapi bergamota
4 kapi ylang ylanga
2 kapi geranije


30 ml ulja lana ili jojobe:
3 kapi bergamota
1 kap stolisnika
4 kapi lavande
2 kapi sandala




Kapilare na licu Bore Bore
30 ml bazičnog ulja
5 kapi nerolija
3 kapi geranije
4 kapi čempresa


30 ml ulja avokada
( ili pšeničnih klica)
5 kapi lavande
5 kapi ruže
5 kapi komorača

30 ml ulja avokada
( ili pšeničnih klica)
5 kapi tamjana
5 kapi nerolija
5 kapi lavande


Strije Strije
30 ml nevenovog ulja
(kantarionovog ulja
ili ulja divljeg šipka)
4 kapi ružinog drveta
1 kap vetivera
1 kap jasmina
4 kapi limuna


30 ml nevenovog ulja
(kantarionovog ulja
ili ulja divljeg šipka)
4 kapi lavande
2 kapi nerolija
2 kapi ruže




Celulit Celulit Baby ulje
30 ml bademovog ulja
4 kapi čempresa
2 kapi cedra
4 kapi borovice
4 kapi naranče
2 kapi cimeta
2 kapi crnog papra


30 ml bademovog ulja
5 kapi čempresa
5 kapi sandala
3 kapi cimetove kore
5 kapi naranče





100 ml bademovog ulja
2 kapi ružinog drveta
1 kap kamilice
1 kap ruže
1 kap grejpa





Kupke

Opuštajuća
Senzualna
Senzualna
30 ml bazičnog ulja
6 kapi lavande
1 kap linaloe drva
1 kap ylanga
1 kap geranija


30 ml bazičnog ulja
3 kapi sandala
2 kapi ylanga
1 kap jasmina
3 kapi naranče


30 ml bazičnog ulja
2 kapi ylanga
2 kapi sandala
2 kapi vetiver
2 kapi benzoa



Kupka za ljepotu Hladne noge Hladne noge
30 ml bazičnog ulja
5 kapi geranija
2 kapi lavande
1 kap nerolija


u 2 žlice med. vrhnja
( 5 l vode)
3 kapi sandala
3 kapi geranija


u 2 žlice med. vrhnja
( 5 l vode)
2 kapi crnog papra
2 kapi geranija
2 kapi ružmarina


Najčešće bolesti

Menstrualni grčevi
Bolne mjesečnice
Obilne mjesečnice
30 ml bazičnog ulja
4 kapi lavande
2 kapi mažurana
2 kapi muškatne
kadulje
3 kapi geranije
1 kap đumbira


30 ml bazičnog ulja
2 kapi lavande
4 kapi peperminta
2 kapi čempresa





30 ml bazičnog ulja
4 kapi kamilice
4 kapi geranije







Herpes Glavobolja Glavobolja
30 ml bazičnog ulja
4 kapi geranija
2 kapi limuna
4 kapi čajavca
2 kapi lavande


1 žica bazičnog ulja
3 kapi lavande
1 kap mente




1 žlica bazičnog ulja
3k api lavande
1 kap kamilice





Upala mjehura Upala mjehura Dječji grčevi
30 ml bazičnog ulja
4 kapi bazilike
4 kapi lavande
4 kapi bora



30 ml bazičnog ulja
6 kapi čajavca
2 kapi timijana
2 kapi borovice
2 kapi klinčića
2 kapi origana

30 ml bazičnog ulja
2 kapi rimske kamilice
1 kap komorača
2 kapi kopra
4 kapi geranija



Proširene vene Lumbago: topla kompresa Lumbago: masaža
30 ml bazičnog ulja
3 kapi mente
5 kapi čempresa
2 kapi limuna
5 kapi geranija
u 1 l vode:
3 kapi ružmarina
1 kap klinčića
1 kap eukaliptusa

u 1 žlici bazičnog ulja
3 kapi mente
5 kapi ružmarina
2 kapi kamilice

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 27.1.2009 12:24:27 >
Neposredna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *