|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Hiperstimulacija
23.1.2011 12:36:58   
orange 00
Drage cure, zeljela bih da jedna s drugom podjelimo iskustva, cujemo mozda savjete, ohrabrenja i price drugih koji su se susreli sa hiperstimulacijom.

Ja sam u svom prvom postupku VTO imala pojacanu reakciju jetre, odnosno kako su mi objesnili zbog velike kolicine hormona koju sam primila, jetra se preopteretila. Rezultat toga su bili nekakvi pojasni tupi bolovi, povecani bilirubini u krvi,  napuhanost, temperatura do 37,4 i mozda nekakvi drugi simptomi za koje ne znam da li su posljedica toga ili ne (osjecaj da  mi fali zraka, ubrzan rad srca i sl.).  Moji simptomi su prosli sami od sebe, nakon sto sam nekih 10 dana bila na dijetalnoj prehrani.

Interesuju me vasa iskustva, ako ste ih imali, kako ste ih prebrodili, da li ste nakon toga krenuli u novi postupak,...?

Ja se spremam za novi postupak VTO i ovaj problem i mogucnost da se situacija ponovi me najvise zabrinjavauser posted image


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Hiperstimulacija
23.1.2011 13:27:53   
vjestica
to o čemu ti pišeš nije hiperstimulacija
nažalost ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali evo jedan dobar tekst o hiperstimulaciji

 Hiperstimulacija
Hiperstimulacija (povećana stimulacija) je posljedica poticanja ovulacije s humanim gonadotropinima. Očituje se povećanjem jajnika, pojavom slobodne tekućine u trbušnoj šupljini (ascites), tekućine u prsištu (hidrotoraks), zgušnjavanja krvi, neravnoteže elektrolita i smanjene funkcije vitalnih organa.
Povišeni rizik za hiperstimulaciju imaju žene s :
- povećanom razinom muških spolnih hormona (androgena), npr. ako boluju od sindroma policističnih jajnika
- imaju brz porast ili visoku razinu estrogena u krvi
- brojem folikula većih od 15 od kojih je većina veća od 9 mm u promjeru
- ako je žena već prije imala hiperstimulaciju
Hiperstimulacija se može spriječiti slijedećim postupcima:
- davanjem niskih doza FSH (folikul stimulirajući hormon) tijekom poticanja ovulacije
- pozornim određivanjem vremena ovulacije
- odgođenim davanjem i smanjenim dozama humanog korionskog gonadotropina (hCG)
- produženim davanjem analoga GnRH (gonadotropin releasing hormon - hormon koji otpušta gonadotropine)
- smanjenjem broja folikula njihovim odstranjenjem prije ovulacije te davanjem infuzije albumina nakon toga
- izbjegavanjem ponavljanja davanja hCG u fazi žutog tijela Liječenje sindroma hiperstimulacije provodi se temeljem kliničkih i laboratorijskih nalaza po slijedećim načelima:
- mirovanje
- davanje visokomolekularnih infuzija
- davanje proteina albumina
- praćenje količine izmokrene tekućine
- rjeđim odstranjenjem slobodne tekućine iz trbušne i prse šupljine
regulacijom razine elektrolita i čimbenika zgrušavanja


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu orange 00)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Hiperstimulacija
23.1.2011 13:50:30   
AMELIC
Ja sam doživjela hiperstimulaciju jajnika i to uz klomifenuser posted image  Dr. se nije mogla čudom načuditi, kaže da sam joj ja drugi slučaj koji je imala u svojoj praksiuser posted image  Imala sam užasne bolove, uvećane jajnike i kao posljedicu toga dvije velike folikule( ciste )koje nisu pukle na vrijemeuser posted image  Samo mogu reći ne ponovilo se jer je bilo jako bolno, noćima nisam spavalauser posted image  I ja se brinem ako krenem u postupak IVF kako ću reagovati, jer dr. kaže da bi morali dobro skontati kako i štauser posted image

_____________________________

Duša mamina uljepšala je naš život...14.03.12
Mala princeza,miris mamin 03.05.13
Veselo nema šta...:)

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Hiperstimulacija
23.1.2011 18:45:53   
orange 00
Draga vjestice, doktorica je sama konstatovala da se radi o hiperstimulaciji, nisam ja postavljala dijagnozu. Valjda ona znauser posted image Hvala za clanak

(odgovor članu AMELIC)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Hiperstimulacija
24.1.2011 10:54:43   
orange 00
Amelic, ja nikada nisam koristila klomifen, moja doktorica koja me tada vodila kad sam je pitala za takvu vrstu stimulacija je rekla da navodno imam policisticne jajnike i da oni u stimulaciji mogu jako burno reagovati, pa ona ne bi da se u takvo sto upusta user posted image (i tako ja izgubih 4 godineuser posted image )

Ja sam u VTO postupku bila super, jajnici me nista posebno nisu boljeli, ma ja bila prezadovoljna s obzirom da sam ocekivala da od jajnika necu moci hodati, ali poslije ET je pocelo to s jetrom. Ko bi se tome nadao?!? Obicno se zene zale na jajnike, a mene spopadne jetra user posted image  Bas sam sreckovic, kod mene ko ni u kogauser posted image

(odgovor članu orange 00)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Hiperstimulacija
24.1.2011 11:27:59   
smarija
evo ja cu ti napisati moje iskustvo sa hiperstimulacijom
znaci postoji blazi,srednji i teski oblik,ja sam zakacila teski oblik i iskreno da ti kazem mislila sam da to necu prezivjeti.
Naime nekome se javi odmah nakon punkcije a nekom nakon ET.Ja sam dobila odmah poslije punkcije iste sekunde cini mi se jer mi je stomak odmah poceo da se bukvalno duva i strasni grcevi praceni bolovima.Posto su mi vracene blastociste znaci tek 5 dan sve od punkcije do ET primala sam albumine da se to pocne smirivati ali posto nije ni to pomagalo odmah nakon et-a sam zavrsila u bolnici,taj isti dan.Tamo su mi davali takodje potrebne lijekove za hiperst.infuzije inekcije itd.
U bolnicu kad sam dosla izgledala sam kao trudnica u 8 mjesecu ogroman stomak,koji je bio pun slobodne tecnosti,jajnici uvecani preko 20cm i naravno sve se to diglo pod dijafragmo sto je izazivalo otezano disanje i jake bolove.Nisam mogla da jedem,da idem na WC tesko sam ustajala,uz to sam i povracala i to smao vodu jer jedino sam to mogla piti ali iskljucivo onoliko koliko se popiskim jer ne smije se uzimati velika kolicina tecnosti jer se jos sa tim dodatno stvara voda u stomaku.Stim da i na wc kad idem mogla sam samo piskiti po nekoliko kapi ispocetka tek vremenom,tacnije 10 dana od kako sam dosla u bolnicu pocela sam malo vise izmokravati
Ako te nesto interesuje slobodno pitaj ja sam ovako ukratko to opisala
LP

(odgovor članu orange 00)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Hiperstimulacija
24.1.2011 12:07:40   
orange 00
Draga smarija, kad ovo procitah, skontah da sam sasvim dobro prosla, ja sam jos suuper prosla. Ne znam sta sad da pitam, dr. mi rece da se oko toga ne trebam zabrinjavati, al kako ovo tvoje procitah, hm...user posted image , samo se nadam da necu iduci put reagovati jace.

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Hiperstimulacija
24.1.2011 14:05:28   
smarija
pa znas kako mi koje imamo PCOS smo sklone za hiperstimulaciju e sad koji oblik ce biti to niko ne moze da zna,meni je doktorica odmah rekla i to na prvom uz dok sam jos primala stimulaciju jer je bilo jako puno folikula, prilikom punkcije meni je izvadjeno 25 jajnih stanica.
Mene je najvise mucio stomak jer je jako uvecan bio i trebalo je nekih skoro dva mjeseca da se vrati u normalu i da se povuce slobodna tesnost,i naravno da se jajnici smanje.I sto je interesantno zene koje imaju hipers.cesto se zavrsi sa trudnocom,i nije uopste stetno za bebu ali jeste za majku i to samo zbog tih tegoba.
Nemoj da se brines sve prodje,ja sam u tom momentu rekla nikad vise ovo proci necu ali bih opet pristala.
I kod mene se desila trudnoca ali nije bilo na dobrom mjestu plod je otisao u cervikalni kanal i morala se trudnoca unistiti,ali sreca imam 5 zaledjenih pa cu opet ispocetka

(odgovor članu orange 00)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Hiperstimulacija
24.1.2011 14:14:38   
orange 00
A bas sam te smarija htjela pitati kako je sve proslo (user posted image  ili ne), ali ti vec odgovori. Sad sretno user posted image sa ET kad se vec odlucis.

user posted image

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Hiperstimulacija
29.1.2011 16:45:46   
AMELIC
I moja hiperstimulacije je imala dobru stranu...naime i ja sam tada ostalauser posted image , ali sam kasnije u 10-toj sedmici izgubila bebuuser posted image

_____________________________

Duša mamina uljepšala je naš život...14.03.12
Mala princeza,miris mamin 03.05.13
Veselo nema šta...:)

(odgovor članu orange 00)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Hiperstimulacija
1.2.2011 7:17:45   
orange 00
Uh user posted image  user posted image  

(odgovor članu AMELIC)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Hiperstimulacija
25.2.2011 22:48:46   
lavlav
Draga SMarija
i ja sam dozivjela hs jajnika, ne tako jaku ali sam isto razmisljala da li cu prezivjeti...i odustala sam od Klomifena, nemam policis.jajnike, vec manjak progesterona......kad cu dobiti svoju prvu bebu ko zna...ali sam srecna sto mogu normalno da hodam...zivim...user posted image

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Hiperstimulacija
27.2.2011 23:02:43   
smarija
jesi li ti samo koristila klomifen i od njega je doslo do toga ili je nesto drugo u pitanju
kod mene nije bilo od klomifena vec od stimulacije za pripremu za IVF u pitanju su bile inekcije gonal f i superfact

(odgovor članu lavlav)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Hiperstimulacija
3.3.2011 12:12:59   
lavlav
Samo sam pila Klomifen...

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 14
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *