|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Imunološki sklad i postkoitalni test
22.1.2009 16:42:28   
ana08
Da li je neko od vas provjeravao tzv. imunološki sklad sa svojim pratnerom (kompatibilnost) i eventualno postojanje "antisperm tijela"? Ove analize su na listi potrebnih provjera kod problema sa zatrudnjivanjem a meni nijedan doktor još nije predložio da ih uradim. Znate li da li iko u Sa radi ove provjere???

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:03:00 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
22.1.2009 22:41:41   
budućamama
Znam da je Mara radila ovu pretragu, ali ne u Sarajevu. Nisam sigurna tačno gdje je radila pa ne mogu dati više informacija. Koliko mi je objašnjeno, pod mikroskopom se gleda kako se ponašaju spermići u cervikalnoj sluzi. Ukoliko normalno plivaju, sve je ok.Ipak, zna se desiti da ta sluz nikako ne odgovara spermićima i oni ugibaju, pa se partneri tad smatraju nekompaktibilnim.
Koliko znam, ova se prepreka zaobilazi inseminacijom, tako da nije nemoguća trudnoća iako se partneri "ne slažu".

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:04:01 >


_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

(odgovor članu ana08)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
22.1.2009 22:51:33   
vjestica
Bamama  jel govoriš o postkoitalnom testu?
ako je to u pitanju, ja sam čula da je to nesigurna metoda koja se sve manje koristi
2 (?) sata nakon odnosa se uzme bris i gleda se pod mikroskopom
taj pregled je meni predložio privatni dr. kod kojeg sam išla prije Godinjaka, ali kad sam se informisala /da je nepouzdan test) odustala sam
ali nisam sigurna da je ana08  mislila na to

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:04:28 >

(odgovor članu budućamama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
22.1.2009 23:07:08   
budućamama
Da, o tome sam govorila. A vidiš nisam znala da je nepouzdan.
U pravu si, možda sam i fulala temuuser posted image
U svakom slučaju, ana će nam razjasniti konfuzijuuser posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:04:43 >


_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 8:24:00   
Zoe
Nešto sam našla na Googleu za taj postkoitalni test:

Postkoitalni test (PCT)
Ovaj test nam daje uvid u interreakciju spermatozoida sa cervikalnom sluzi. Test se izvodi u sredini menstrualnog ciklusa, 12-14 dan ciklusa, kada postoje optimalni uslovi u cervikalnom kanalu za dugo održavanje vitalnosti spermatozoida.
Pacijentima se savetuje da imaju seksualni odnos u to vreme i da se na pregled jave najranije tri sata posle toga. Uzima se mala količina cervikalne sluzi iz gornjih delova cervikalnog kanala i pod mikroskopom se vrši procena nalaza. Procenjujemo broj spermatozoida prodrlih u cervikalni kanal, tip njihove pokretljivosti, njihovu vitalnost, što je od neprocenjive vrednosti u proceni oplodne sposobnosti spermatozoida. Poskoitalni test nam može dati naznake postojanja antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi, što može biti dodatan veoma ozbiljan uzrok neplodnosti. Ukoliko u cervikalnoj sluzi lekar verifikuje postojanje skupina slepljenih, u mestu pokretnih ili nepokretnih spermatozoida, savetovaće određivanje titra antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi i u samom ejakulatu.
antispermatozoidna antitela
Svaki čovek ima urođeno razvijen imunološki, odbrambeni mehanizam, koji štiti njegov integritet od štetnih spoljašnjih uticaja. Ukoliko na bilo koji način dođe do prodora takvih agenASA u organizam, aktiviraće se imunološki odbrambeni sistem stvarajući specifična antitela čiji je zadatak da eliminiše i neutrališe njegov štetni uticaj. Spermatozoidi, kao belančevinaste strukture, predstavljaju stranu belančevinu za organizam žene. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do kontakta belančevinskih struktura spermatozoida sa imunološkim sistemom kod žene, on će te strukture "prepoznati" kao stranu belančevinu i započeti sa proizvodnjom specifičnih antispermatozoidnih antitela (ASA). antispermatozoidna antitela mogu biti stvorena kao posledica sistemskog imunološkog odgovora na kontakt sa antigenima spermatozoida ili kao posledica lokalnog imunološkog odgovora na te antigene. U prvom slučaju postoje cirkulišuća antitela koja će biti izlučena putem produkata žlezdanog epitela kanala grlića materice, materične sluznice ili žlezda sluznice jajovoda. Zahvaljujući tome čitav reproduktivni trakt žene biće prekriven antispermatozoidnim antitelima. Ukoliko se spermatozoid nađe u takvoj sredini antitela će se vezivati za njegovu površinu, učiniti ga nepokretnim i onemogućiti njegov prodor prema jajnoj ćeliji.
U drugom slučaju antispermatozoidna antitela će biti stvorena lokalno užlezdanom tkivu kanala grlića materice. Ukoliko se to desi, već u prvom kontaktu spermatozoida sa cervikalnom sluzi doći će do njegove imobilizacije i sprečavanja daljeg prodora prema jajovodu. U oba slučaja do oplodnje jajne ćelije neće doći. Takvu neplodnost označavamo NEPLODNOŠĆU IMUNOLOŠKOG POREKLA.
Kao i kod žene i imunokompetentni sistem muškarca reaguje na isti način ukoliko dođe do prodora spermatozoida ili njihovih delova u taj sistem. Samo na prvi pogled taj imunološki odgovor može izgledati nelogično, međutim razlog za to je sasvim logičan. U toku embrionalnog razvoja paralelno sa stvaranjem sopstvenih belančevinskih sistema svaki organizam paralelno razvija i mehanizam prepoznavanja sopstvenih belančevina, dakle stvara imunotoleranciju na njih. Ukoliko tog mehanizma ne bi bilo, dolazilo bi do autoimune destrukcije uz nesagledive posledice po organizam. Spermatozoidi kao specifične belančevinaste strukture počinju da se stvaraju u testisima tek u pubertetu, pa ukoliko dodje do njihovog prodora u imunokompetentni sistem muškarca, on ih prepoznaje kao "stranu belančevinu" i tako se prema njoj ponaša. Stvaraju se autoimuna antitela koja neutrališu spermatozoide jer se još u semenoj tečnosti nakon ejakulacije za njih vezuju ASA koja se tu nalaze. Rezultat će biti smanjena pokretljivost spermatozoida i nemogućnost njihovog prodora prema jajnoj ćeliji.
Ukoliko na osnovu PCT-a ili pojave skupina slepljenih spermatozoida u semenoj tečnosti posumnjamo na imunološki problem, uradiće se testovi čiji je zadatak da otkriju anstispermatozoidna antitela u krvi oba partnera u cervikalnoj sluzi ili semenoj tečnosti. Današnji testovi su visoko specifični pa se dijagnoza može postaviti brzo i sigurno, što je od velikog značaja za usmeravanje terapijskih postupaka.


Autor: Prof. Dr Milenko Bujas 

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:05:00 >


_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu budućamama)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 8:32:29   
Zoe
Evo i skustvo jedne članice sa Trudnoća.net o tom problemu :

boljelo me nije nista draga,vaginu ti razdvoji onim klijestima ,i onda kao spricom izvuce iz tebe,bar je tako bilo kod mene..odma stavi na komadic stakla(izgleda kao staklo)i odma nosi pod mikroskop,ja sam odma saznala rezultate,koji kod mene nisu bili ohrabrujuci,radila sma to 2 puta prvi put mi je rekla,svi su mrtvi,a joj ja se shebala,drugi put je bilo malo bolje...bilo je zivih..onda je ona mene poslala na HSG (propuhivanje jajnika)i evo vidis ja sam ostala trudna...napominjem da su kod mm nalazi bili dobri tako da su ti spermici u meni umirali,ona nije trazila razlog,vec me odma poslala na HSG.pitaj jos sta te god zanima user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:05:18 >


_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 8:47:35   
budućamama
Zoe, zmaju user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:05:35 >


_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 8:51:54   
Zoe
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image , pa tu smo jedna za druguuser posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:06:08 >


_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu budućamama)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 10:24:12   
riba78
Zoe vrijednice našauser posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:06:38 >


_____________________________

To je prokletstvo želje koja se ne gasi, ali se ne ostvaruje."
Meša Selimović

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 10:35:51   
aida84
Pozdrav...
Ima li neko slicna iskustva samnom ...
Prošlu trudnoću sam zanijela od prvi put, znači samo jednom sam imala odnose bez zastite i user posted image je bila tu.
Bebu sam izgubila u 8. mjesecu trudnoće, zbog odvajanja posteljice...
Sada poslije godinu i 3 mjeseca pokušavam ponovo da zatrudnim i evo već 2 mjeseca se trudim...
Sve nalaze sam povadila i sve je OK.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:06:53 >


_____________________________

28.09.2009. si nam uljepšala život svojim dolaskom!

(odgovor članu riba78)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 10:44:30   
Leva
IZVORNA PORUKA: aida84

Pozdrav...
Ima li neko slicna iskustva samnom ...
Prošlu trudnoću sam zanijela od prvi put, znači samo jednom sam imala odnose bez zastite i user posted image je bila tu.
Bebu sam izgubila u 8. mjesecu trudnoće, zbog odvajanja posteljice...
Sada poslije godinu i 3 mjeseca pokušavam ponovo da zatrudnim i evo već 2 mjeseca se trudim...
Sve nalaze sam povadila i sve je OK.


Prati plodne dane i pokusaj se opustitiuser posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:07:05 >


_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu aida84)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 10:47:48   
Leva
Sva mi je terminologija jasna, samo nisam nacisto u kojim se laboratorijama u BiH ova pretraga moze napraviti user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:07:27 >


_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 12:02:54   
Zoe
IZVORNA PORUKA: aida84

Pozdrav...
Ima li neko slicna iskustva samnom ...
Prošlu trudnoću sam zanijela od prvi put, znači samo jednom sam imala odnose bez zastite i user posted image je bila tu.
Bebu sam izgubila u 8. mjesecu trudnoće, zbog odvajanja posteljice...
Sada poslije godinu i 3 mjeseca pokušavam ponovo da zatrudnim i evo već 2 mjeseca se trudim...
Sve nalaze sam povadila i sve je OK.



prvo da ti kažem da mi je jako žao zbog tvog gubitka, nemogu ni da zamislim tvoju bol, odlična vijest je da su ti nalazi ok., a s nama trudilicama možeš se družiti u našoj maloj Čekaonici, evo ti link za nju

http://www.ringeraja.ba/forum/m_183936/mpage_166/key_/tm.htm 

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:07:38 >


_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu aida84)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 13:01:44   
ana08
Mislim da govorimo o istim pretragama, samo što ja nisam znala da se rade "postkoitalno". Je li moguće da niko ne zna GDJE SE OVE PRETRAGE MOGU URADITI???
Zoe malo mi je nejasno zašto HSG kod postojanja antisperm tijela. Ja sam HSG radila i nije pokazo nikakve fizičke prepreke za prolazak spermića ali to ipak ne znači da ne postoje antiperm tijela koja ih "uništavaju". Pa ja već godinam imam redovne, školske ovulacije ali i menstruacijeuser posted image . Ovualaciju sam ovaj mjesec potvrdila i postojanjem progesterona 21. dc. Napominjem da sam obavila sve druge pretrage osim pomenutih pretraga i laparaskopije. Imam blago povišen prolaktin ali ako imam ovulaciju ni to nije prepreka.
I spermići su maksimalno O.K!
Cure, molim vas da mi neko odgovori gdje se rade ovi testovi u Sa ili okruženju???

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:07:56 >

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 13:08:38   
Zoe
ana08 ja ti zbilja neznam više ništa o tome, mislim da bilo najpametnije da pitaš svoga doktora user posted image
možda će ti on znati odgovoriti na sva pitanja koja te interesuju user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:08:10 >


_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu ana08)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 16:22:56   
Lilly
Radila sam HSG kod dr. Divanovica, tako da znam da on radi i postkoitalni test. Spomenuo je da je to jedna od pretraga koju on medu prvim pretragama provjerava kada je u pitanju sterilitet. Cijena je 50km. Tako je bilo prije godinu dana.
Sto se tice ASA(iz krvi), zvala sam jednu privatnu ordinaciju, posto tu provjeru ne rade sve ordinacije i oni su mi rekli da je cijena 100km.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:08:22 >


_____________________________



...oooO..................
.....(....)...Oooo.......
......\..(.....(....)......
........\_)....)../.......
...............(_/....

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 16:43:38   
ana08
Lilly, molim te da napišeš koja je to privatna klinika? Namjeravaš li ti raditi ova dva testa? Nisam znala da se ASA vadi iz krvi? Ako se u imunološkom skladu provjera da li se uništavaju spermići zar i to nije ASA?

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:08:32 >

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
23.1.2009 17:37:19   
Lilly
Da, to je to. Prije godinu i vise sam se raspitivala za sve te pretrage pa sam odustala. Prebacila sam se na Kosevo misleci da oni rade te pretrage ali ipak ne rade niti iko trazi da se radeuser posted image Nazalost, koliko znam, mi nemamo takvu ustanovu a gdje bi mogli uraditi sve pretrage (sve na jednom mjestu).
Ne znam tacno koja je privatna ordinacija jer je bilo davno. Potrazit cu br. tel., nadam se da ga nisam izbrisalauser posted image , pa ti javljam na PPuser posted image
Mozda rade i neke dr. ordinacije koje rade i provjeru hormona, tj. imaju laboratoriju!?

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:08:43 >


_____________________________



...oooO..................
.....(....)...Oooo.......
......\..(.....(....)......
........\_)....)../.......
...............(_/....

(odgovor članu ana08)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 16:18:02   
Vedica
prijenos posta

IZVORNA PORUKA: meedic
da li je neko radio ovaj test i gdje se moze uraditi? Danas mi je jedna zena pricala kako je dugo pokusavala da zatrudni i da su na kraju pronasli da je njena vaginalna kiselina ustvari ubijala spermice. Dobila je neke tablete i domah su zatrudnili. Mislim da je ustvari to o cemu je ona pricala ovaj test, ili je ovo jos nesta drugo, pa ko moze vise da sagleda ovo sve :(. Sve me strah da sta glupo ne propustim :(. Ja u stvari i ne znam tacno koje sve nalaze sam radila kod Prof. Godinjaka, kada sam prvi put dosla uradili su mnostvo nekih nalaza, kako vec ta procedura ide na klinici, ne znam tacno koji su to sve nalazi bili. Mozda mi neko moze pomoci :).

Postkoitalni test pokazuje da li postoji neslaganje između sperme i vaginalnog sekreta. Do 12 sati posle seksualnog odnosa pregleda se u vaginalnom sekretu pokretljivost i vitalnost spermatozoida(njihova sposobnost za oplodnju).
Laku noc :L)


IZVORNA PORUKA: vjestica
dok nisam prešla kod Godinjaka, išla sam kod Hadžiomerovića i on mi je predlagao ovaj test, ali ga nisam uradila
gleda se cervikalna sluz 2 sata nakon odnosa u vrijeme ovulacije
Godinjak ne radi ovaj test
razloga zašto ja nisam uradila ovaj test je što sam prešla u međuvremenu kod Godinjaka i kad sam se raspitala malo o tom testu, saznala sam da je nepouzdan i da se više ne radi u sklopu obrade steriliteta


< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:08:57 >


_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu Lilly)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 16:30:10   
Vedica
ja sam nedavno otisla kod naseg dr. u ambulantni odjel ginekologije u Opstoj bolnici i covjek mi odmah rekao da uradim postkoitalni test. Kada je uradio to rekao mi je da je kod mene sve uredu (bar na osnovu izgleda sluzi) a da MM uradi spremogram jer mu se ne svidja stanje spremica. I kada smo uradili spermogram kod MM ustanovili da nema nista progresivno pokretnih, 43% slabopokretnih, 14% pokretnih u mjestu i 43% nepokretnih sprermatozoida i dobio je terapiju od urologa.
a dva dr. kod kojih sam bila ni jednom u godini dana pokusaja nisu pomislili na MM nego  cijelo vrijeme mene kljukali tabletama.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:09:17 >


_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 19:41:47   
ena0002
a dva dr. kod kojih sam bila ni jednom u godini dana pokusaja nisu pomislili na MM nego cijelo vrijeme mene kljukali tabletama

Ovo mi je bas cudno user posted image , ali eto ima svasta kod nas, na zalost, svakakvih doktora user posted image . Jer kada se radi o ispitivanju steriliteta prvo muz treba da uradi nalaz, pa sve ostalo ili paralelno sa tim, ali i muz mora obavezno uraditi nalaz.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:09:44 >

(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 19:45:24   
mala curica
a dva dr. kod kojih sam bila ni jednom u godini dana pokusaja nisu pomislili na MM nego cijelo vrijeme mene kljukali tabletama.


Isti slucaj je i kod mene .
Jos za 3 godine ni jedan gin.
nikada nije spomenuo mm user posted image
Kao sto kaze Vedica,samo su mene kljukali tabletama user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:09:56 >


_____________________________

05.07.2015 rodila se moja sreca
08.05.2018 rodio se mali gospodin


(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 20:43:59   
vjestica
e ne mogu da vjerujem
po svim pravilima i knjigama, prvo muž radi nalaz, jer je to najbezbolnija i najbezazlenija pretraga, pa tek onda žena radi detaljnije nalaze
kad sam davno išla kod Hadžiomerovića, uradila obični UZV pregled i Papa test i odmah je uputio MM na spermiogram
i zato  mi je čudno ,jer sam na forumu stekla utisak da mnogim forumašicama ljekari daju klomifene i šalju na razne pretrage, a da ni kod jedne muž nije uradio nalaz
jedna je čak rekla da je ljekar rekao nećemo ti gnjaviti muža, a nju je kljukao klomifenima user posted image
moja preporuka je da obavezno mjenjaju ljekara

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:10:10 >

(odgovor članu mala curica)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 20:46:47   
mala curica
Slazem se Vjestice
Ja sam ga promijenila
i sada cekam na Godinjaka
i sta on kaze to cu i uraditi
jer je covjek strucnjak,u to nema sumnjeuser posted image
Meni nikada moj ginic nije spominjao Klomifen
samo je govorio "UPALA" i tako 3 godine user posted image
a upale nigdje nema

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:10:23 >


_____________________________

05.07.2015 rodila se moja sreca
08.05.2018 rodio se mali gospodin


(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Imunološki sklad i postkoitalni test
28.2.2009 22:57:47   
Vedica
ma znam da zvuci cudno, al' kaze meni ovaj sadasnji dr. ja uvijek prvo uradim taj test da iskljucim muza i ako bude sa muzem uredu onda cemo tebe na pretrage.
ja mu rekla da sam imala terapiju cycloprogynova 3 mjjeseca jer mi je progesteron bio nizak i on kaze prvo ne moze ti dati terapiju samo na osnovu jednog mjerenja hormona (jer mogla sam biti pod stresom tih dana ili pod strahom i da se poremeti) nego bar 3-4 puta u mjesecu mjeris da se vide vrijednosti. i kad je posmatrao sluz pod mikroskopom rekao je da mu se ne svidja situacija i eto spermogram i pokazao.
kada sam otisla kod njeg sa nalazom rekao mi je : vidis samo bi tebe dzaba maltretirali sa tabletama ili necim drugim a nije potrebno.

sada mi samo zao sto nisam odmah otisla kod njega nego eto tako se htjelo...

< Poruku je uredio Vedica RR -- 28.2.2009 23:10:38 >


_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu mala curica)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *