|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Košer prehrana
21.10.2010 16:51:27   
Niobe
Što je Košer
Hebrejska riječ košer znači "prikladno". Zakoni o kašrutu (prikladnosti) definiraju namirnice koje su prikladne za hranu Židovima.Međutim, veliki broj nežidova prakticira ovaj način ishrane, prvenstveno zbog zdravlja.Košer namirnice nisu isto što i vegetarijanske; one su dobivene i pripremljene prema posebnim židovskim propisima i običajima. Pojam "pareve" označava namirnice dobivene i pripremljene slično kao za vegane. Sva hrana koja se konzumira podvrgnuta je posebnim (strogim) propisima (Kashrut), tj. sve je definirano i kontrolirano. Svaka namirnica koja nosi oznaku "košer" mora imati certifikat, tj. tvornica u kojoj je namirnica pripremljena mora biti pod stalnim nadzorom rabina. Inzistira se na tomu da su namirnice maksimalno čiste te dobivene prirodnim putem. Tu postoji sličnost s vegetarijanskim principima, ali i nešto više od toga. Dobivanje košer namirnica Procedura dobivanja takvih namirnica vrlo je specifična; primjerice, može se trošiti samo šećer dobiven od šećerne trske koji je prethodno filtriran kroz ugljen od koštanog brašna. U pitanju je uklanjanje boje (diskoloracija) šećera jer se traži da šećer bude snježno bijel. Pritom se ugljen dobiven od goveđih kostiju ne tretira namirnicom, kao što se namirnicom ne smatra ni koža životinja. Šećer prolazi kroz koštani ugljen kao brašno kroz sito i ne ulazi u namirnicu. Da bi se udovoljilo vrlo oštrim propisima, postoje posebni objekti za košer obradu (primjerice, klaonice za košer klanje stoke). Kada smo već kod klaonica, nema industrijske linijske proizvodnje već se svako grlo kolje obredom na zemlji, a deranje kože također se obavlja ručno na zemlji, u prisutnosti rabina. To, naravno, u suvremenim uvjetima proizvodnje bitno usporava proces.

Što je sve zabranjeno? Zabranjeno je proizvesti kruh s nekom od mliječnih komponenti, pogotovo zato što je to namirnica koja se jede u svakoj prilici više puta na dan. Postoji jedna iznimka, tj. kada se priprema kruh posebnog oblika koji ukazuje na to da se konzumira samo u posebnim prigodama. Što se tiče zabrana glede pojedinih namirnica, isključene su ptice jer sa sobom nose mogućnost zaraze, školjkaši koji mogu nositi parazite i otrove te svinjetina koja može donijeti trihinelozu. Zanimljivo je da su dopušteni govedina i ovčetina, premda goveda i ovce također mogu prenijeti razne bolesti na ljude. Voće se ne smije jesti s drveta mlađeg od četiri godine, a da bi se meso moglo konzumirati, krv se iz zaklane životinje mora potpuno ispustiti, za što se kod klanja koriste i posebni noževi. Premda mnogi, čak i među Židovima, smatraju da su propisi vezani uz hranu iracionalni pa čak i da nisu u skladu s Torom koja za sve postavke ima razloge i objašnjenja, običaji su toliko tradicionalni da nikomu ne pada na pamet mijenjati ih.
Kakvo je vaše mišljenje o košer prehrani, jeste li probali, molim iskustva user posted image

< Poruku je uredio Niobe -- 21.10.2010 16:53:45 >


_____________________________

♥ Masterpiece - 03.09.2009.♥
Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Košer prehrana
21.10.2010 22:29:25   
bebbe RR
Niobe, sticajem okolnosti jesam, jer sam bila u Izraelu, u restoranima u kojema su služili košer hranu, kakva je, uostalom, većina restorana tamo. (Iako ima dosta ruskih u kojima nema košera, pa su zato posjećeni jako).
Ne znam šta bih ti rekla - košer doživljavam kao njihov, dakle, jevrejski religijski način hranjenja i, kao i sve druge religije i njihove propise, poštujem ga, ali ja ću idalje jesti pizzu i sa sirom i sa mesom, istovremeno, kada god sam u prilici. A kombinaciju mesa i sira košer isključuje i strogo zabranjuje...



< Poruku je uredio bebbe RR -- 21.10.2010 22:31:38 >


_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Niobe)
Neposredna veza do poruke: 2
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *