|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Načini kuhanja-pojasnjenje termina u receptima
27.8.2009 9:33:19   
Amelaa RR
Ovo sam nasla na jednom siteu a posto su me uvijek bunili pojedini termini u receptima, a evo sad napokon sve sam sebi rastabirila pa reko mozda ce i vama biti od pomoci


Što znače pojedini termini u receptima, u kratkim crtama.

Pečenje (kolača, mesa i drugog).
Namirnice pečmo u zagrijanoj pećnici. Potrebna temperatura pećnice naznačena je u receptu. Od temperature u pećnici zavisi uspjeh pečenja, kako kolača i mesa, tako i drugih jela. Temperaturu moramo tako prilagoditi da ono što pečemo nikad ne izgori ili ostane nedopečeno.

Pirjanje (mesa, povrća i voća).
Pirjanje se sastoji u tome da meso, povrće ili voće kuhamo u poklopljenoj posudi s vrlo malo tekućine, pri niskoj temperaturi. Pirjati možemo ili u pećnici (npr. sarma ili filane paprike) ili na pločama štednjaka.
Ako pirjamo meso, prvo ga na masnoći zapečemo sa svih strana da bude lijepo rumeno, a zatim nadolijte vodu. To će dati soku lijepu boju i okus. Od masnoća možemo upotrijebiti mast, ulje, slaninu ili maslac. Uz meso možemo pirjati na listiće izrezan luk, češnjak i zelen. Meso i povrće pirjajmo s malo juhe ili vode, tako da je pokriveno samo dno posude. Ako tekućina ukuha prije nego je meso mekano, moramo nadoliti malo juhe ili vode. Sok u kojem se meso pirjalo procijedmo i upotrijebimo za prelijevanje mesa i za umak.
Kada pirjamo povrće, stavimo ga na vruću masnoću, malo prepržimo, a zatim nadolijemo malo vode ili juhe, ukoliko nema vlastite vlažnosti. Povrće pirjajmo u pokrivenoj posudi na laganoj vatri, a za vrijeme pirjanja povrće češće miješamo da ne bi prileglo za dno i prigorjelo.
Voće se pirja poklopljeno na laganoj vatri u vlastitom soku ili uz dodatak sirupa od šećera.

Pečenje u tavi.
Za pečenje u tavi potrebna je tava s debelim dnom i poklopcem. Namirnice pečemo bez masnoće ili s vrlo malo masnoće. Ako pečemo krto meso, kao teleće odreske na naglo, pileću jetru ili biftek, ne treba upotrijebljavati masnoću, nego dno tave samo posipajte s malo soli. Ako upotrijebimo masnoću, dno tave samo malo poprskamo njome, kako biste spriječili da se meso prilijepi i zagori. Prženje.
Zagrijemo ulje ili koju drugu masnoću u tako velikoj tavi – da ono što ćemo pržiti nije zbijeno jedno na drugo, već da ima prostora. Masnoće treba biti 1 cm u tavi, a najviše do 2 cm, ali nikada ne smiju prekriti ono što pržimo. Kada je masnoća topla, ali ne pregrijana, stavimo ono što ćemo pržiti u tavu i pržimo da bude lijepo svijetlo-smeđe i mekano. Kada zrak iznad tave treperi, znak je da je masnoća dovoljno zagrijana. Ako se počinje dimiti, znači da je pregrijna. U tom slučaju maknemo je s vatre, prohladimo i dodamo malo hladne masnoće.

Prženje u dubokoj masnoći.
Za prženje u dubokoj masnoći potrebna je duboka teška posuda s debelim dnom. Poželjno je da uz posudu imamo uložak – košaricu, u koju ćemo staviti namirnicu, a zatim peći. Također za ovu vrstu prženja možemo koristiti i fritezu ako je imamo. Ovaj način prženja praktičan je prvenstveno pri prženju ponfrita. Prije nego u košaricu stavimo krumpir za pomfrit, čips ili slično, zaronimo je 2 – 3 puta u masnoću, a tek onda stavite u nju hranu. Na taj način spriječiti ćemo prijanjanje krumpira za košaricu.

Pohanje.
Prije nego se meso posoli, stavlja se u oštro brašno, onda u jaje pomiješano s malo ulja i u mrvice. Stavimo u posudu dovoljno ulja ili druge masnoće, da dobro pokrije ono što se prži, tj. da pliva, ali pripazimo da masnoća bude barem 6 cm ispod gornjeg ruba posude. Masnoću zagrijemo, ali oprezno – da je ne pregrijemo, jer će u tom slučaju hrana brzo izvana dobiti smeđu koricu ili čak izgorjeti, a ostat će sirova. Za vrijeme prženja temperatura masnoće mora biti stalna. Za ovaj način prženja pohanog mesa također možemo upotrijebiti fritezu.
Ako pržimo tijesto koje treba narasti, kao pokladnice, uštipke i drugo, posudu pokrijemo dok tijesto bude prženo s jedne strane, a zatim nastavimo prženje u otvorenoj posudi. Prženo vadimo rupičastom lopaticom, zatim stavite na svileni papir (papirni ubrus), da on upije prekomjernu masnoću. Pržimo manje količine namirnica odjednom, tako da se masnoća naglo ne rashladi.

Kuhanje u pari.
Meso, ribu, povrće, tijesto ili voće kuhajmo na rešetki koju smo stavili na posudu s kipućom vodom. Rešetku pokrijemo dubokim tanjurom, zdjelom ili drugom posudom. Mjesto da kuhamo na rešetki, hranu možemo staviti u manju posudu, a zatim tu posudu stavimo u veću, tako da se gornji rub tj. dršci manje posude oslanjaju na gornji rub veće posude.
Ovaj način je vrlo prikladan za kuhanje krema za torte i kolače. U veliku posudu ulijemo toliko vode da ne bude previsoko i da ne dodiruje dno manje posude. Voda u velikoj posudi mora čitavo vrijeme jednako vreti.
Postoje i specijalne posude za kuhanje u pari s hermetičkim poklopcem (kalupi). U tim posudama kuhamo varence, nabujke i kreme. Dobro zatvoren kalup stavite u veću posudu u kojoj ima mlake vode. Odozgo kalup pritisnemo težim predmetom, da bude stabilan, zatim stavite na štednjak i kuhamo. Za vrijeme kuhanja pazimo da se voda ne prelijeva preko poklopca kalupa. Ako bi voda za vrijeme kuhanja previše isparila, dodajemo u vanjsku posudu još kipuće vode.

Poširanje.
Kuhamo u tekućini koja je sasvim malo ispod točke vrenja. Ako porširamo jaja, tekućine mora biti dovoljno da pokrije jaja, tj. da ona plivaju u tekućini (vodi). I ribu možemo poširati, ali tada u posudi smije biti vode tek toliko da ne prekrije ribu. Kada poširamo riblje odreske, voda sa začinima ili vino ne smije biti viša od 2 cm.

< Poruku je uredio Ilhana RR -- 4.3.2010 8:35:55 >


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 9:35:33   
Ilhana RR
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Nek si ovo nam postavila!!! Ja kad citam nase recepte nekad slabo razumijem...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 9:40:27   
Amelaa RR
Jos kulinarskih izraza

Panirati.
Meso, povrće i tijesta koja ćemo pohati, odnosno pržiti na masnoći, uvaljamo prvo u brašno zatim u istučeno jaje, i ponovo u brašno ili mrvice kruha ili peciva. Ako priređujemo neko slatko jelo kao npr. pržene (pohane) banane, onda uvaljajte u mrvice od piškota ili keksa.
Napomena: Istučenim jajima dodajemo na svako jaje jednu veliku žlicu ulja i isto toliko vode. To će razrahliti masu za paniranje. Meso koje želimo panirati, moramo nakon pranja osušiti, jer ćemo na taj način spriječiti odljepljivanje mase od mesa.

Zalijevati.

Pečenje, ili neko drugo jelo, za vrijeme pečenja prelijevamo tekućinom ili masnoćom. Na taj način sačuvat ćemo sočnost onoga što pečemo.

Blanširati
Meso, povrće ili voće prelijemo kipućom vodom i ostavimo kratko vrijeme u njoj, a zatim ga izvadimo i stavimo na trenutak u hladnu vodu da se osvježi. Time ćemo spriječiti izlaženje sokova iz mesa, prilikom daljnjeg priređivanja jela.
Povrću i voću, npr. rajčicama, marelicama i drugom, nakon blanširanja lako ćemo ukloniti kožicu.

Ukuhati.
Kuhamo namirnice na jakoj vatri dok tekućina ne uavri. Na taj način jela, npr. juhe i umaci, postaju jača.

Zapeći.
Meso ili druge namirnice pečemo na štednjaku ili u pećnici na vrlo jakoj vatri, da u što kraće vrijeme poprime sa svih strana lijepu, rumenu boju.

Vezivati.
Da bi se razni sastojci jela vezivali ili postali gusti, potrebno je nekom jelu (npr. juha) dodati zapržak, bešamel- umak, jaja i drugo. Jedan od dobrih i brzih načina vezivanja jest taj, da komad maslaca kao orah umijesimo s brašnom, razdijelimo u male kuglice i dodamo jelu koje još polako vri. Jelo miješamo dok se kuglice ne raziđu.

Zapržiti
Zapržak se pravi radi toga da se veže povrće i juha učini gušćom. Pripremimo ga tako da brašno na vrućoj masnoći (ulje, mast, maslac, margarin) propržimo i uz stalno miješanje dodajemo najprije hladne, a poslije kipuće juhe ili druge tekućine. Zapržak stavimo u jelo, dobro promiješamo i nastavimo kuhanje još najmanje 10 minuta. Dodaci zapršku su luk, češnjak, crvena paprika, kim, peršunovo lišće i drugi začini. Crvena paprika i začini dodaju se zapršku u posljednji čas i ne smiju se više pržiti.
Da zapržak ne bude pregust ili prerijedak, treba se pridržavati pravila da na 1 dag masnoće dođe 1 dag brašna. Zapržak može biti svijetao, npr. za bešamel-umak i ragu, te svijetlosmeđ ili tamnosmeđ, za variva i ostalo.

Pobrašiti.

Želimo li da gotovo pirjano povrće ili sok od pečenja budu gušći, to možemo postići dodavanjem jelu male količine brašna.

Procijediti.
Gustu juhu, umak i slično procijedimo kroz gustu cjediljku, a bistre juhe kroz fino sito, da bi se uklonili svi začini i dodaci.
Sokove i hladetinu procijedimo kroz platno ili gazu. Prije toga tkaninu nakvasite u vrućoj vodi i ocijedimo.
Sirove voćne sokove procijedimo kroz grubo platno koje smo prethodno namočili u hladnoj vodi i ocijedili.

Ocijediti.
Sirovo ili kuhano povrće, voće, tijesta i druge namirnice nakon pranja ili kuhanja izvadimo iz vode i stavimo na cjediljku da se ocijedi.

Glazirati.
Znači – kolač ili tortu cijelo ili djelomično pokriti pripremljenom masom, koja može biti krema, ocaklina ili žele.

Razviti.
Znači – tijesto za pite, savijače, rezance, pogačice i drugo rastanjiti u željenu debljinu. Tijesta, kao za savijače, razvijamo na većem stolu, prekrivenom bijelim stolnjakom. Tijesto rukom razvlačimo na sve strane, dok dobijemo željenu debljinu. Tijesta za rezance, pogačice, pecivo i drugo razvijamo na daski valjkom.

Odmarati.
Znači – tijesto, pošto smo ga zamijesili, ostavimo neko vrijeme stajati na toplom ili hladnom mjestu, prema receptu.

Marinirati.
Znači – meso prekriti tekućinom, kao npr. vinom ili jako začinjenim umakom – marinadom i ostaviti u njoj dok meso ne poprimi okus marinade ili omekša.

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 27.8.2009 9:41:32 >


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 9:50:48   
M kao Mama
Moram ovo svekrvi isprintati, kod nje i njenih sestara sve se peče, od graha, supe, kafe, pite, kukuruza, kuhalo, se krčkalo ili peklo, sve se peče, hahahaha, ja i dan danas svaki put nada me pita npr. da li je riža pečena (a ona se kuhala), ja kažem pečena nije, ali kuhana jeste. I đaba ona opet po svome, beli navika. 

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 9:51:54   
veeseelaa
Amela nek si nam vala postavila objašnjenje termina, kad mi neko daje recept za neko jelo pa mi kaže e sad to treba blanširati a ja user posted image user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 9:53:24   
Amelaa RR
MIJEŠANJE SATOJAKA
U receptima se često koriste razni termini po kojima se opisuje način na koji je potrebno miješati sastojke. Ti termini zvuče slično ali su u potpunosti različiti pa je jako bitno razlikovati ih.
Isto tako danas postoje mnoga pomagala kojima se koristimo, no svakako je bitno znati neke stvari napraviti bez tih pomagala, a i razumjeti određene pojmove kako bismo se mogli poslužiti pravim načinom.
Evo nekih savjeta koji su meni bili od velike pomoći.

Miješati.
Držati kuhaču okomito i mutite u sve širim i širim krugovima, na jednu stranu, dok sve nije dobro izmiješano. Trajanje miješanja određeno je receptima. Uspjeh zavisi uvijek od dobrog miješanja.
Potrebno je uvijek miješati i tuči u smijeru kazaljke na satu.


Istući.
Smjesu treba tući da postane rahla. Sastojke tuči brzim i uzastopnim pokretima pomoću velike kuhače ili pjenjače. Kad je smjesa rahla, pripazite da ne tučete dalje, jer će se zračni mjehurići raspasti u male mjehuriće i smjesa neće uspjeti (npr. dizano tijesto). Jaja koja želimo staviti u tijesto, ili upotrijebiti u druge svrhe, tučemo dok se žumanjak i bjelanjak posve ne izmiješaju. Ako žumanjak ili cijela jaja želimo dodati vrućoj juhi, mlijeku ili bilo kojoj vrućoj tekućini, moramo prvo s malo hladnoga mlijeka ili juhe izmiješati, da se zbog topline ne bi zgrušalo. Uz neprestano miješanje postepeno treba dodavati vruću tekućinu.
Ako želimo izmiješati brašno i tekućinu, onda brašno moramo prvo izmiješati s toliko tekućine da postane gusto-tekuća masa i ponovo tući dodavši ostatak tekućine (npr. palačinke).

Pjenasto izmiješati (na primjer maslac).
Krutu masnoću – maslac, mast, margarin – stavimo u duboku posudu u kojoj ćemo miješati. Ostavite masnoću na sobnoj temperaturi da omekša, ali da se ne rastopi. Miješamo električnom miješalicom, ili poleđinom drvene kuhače trljajmo o stjenke posude u krug na jednu stranu, sve dok masnoća nije glatka i pjenasta. Ako želimo dodati jaja ili šećer, moramo ih dodavati postepeno. Ulupani snijeg i ostale primjese (brašno, prašak za pecivo itd.), dodajemo masnoći na kraju i samo lagano umiješamo. Ako se prilikom dodavanja jaja masnoći masa progruša, stavimo je na paru i dobro miješajmo dok se masa ne izjednači. Što pažljivije miješamo, to ćemo dobit finije tijesto, a uspjeh je siguran.

Umiješati (primiješati).
Kada smjesu izlupamo ili izmiješamo da postane rahla, pjenasta, ostale sastojke dodajemo vrlo pažljivo, tako da smjesa ne izgubi rahlost. Čvrsto ulupani snijeg uvijek posljednji umiješamo u masu.

Utrti masnoću u brašno.
Na dasku prosijemo određenu količinu brašna. Vrlo hladnu masnoću (maslac, margarin ili mast) izrežemo u male komadiće i stavimo u brašno. Vrhovima prstiju trljajmo brašno i masnoću (nikako ne gnječiti), dok ne dobijemo masu koja je nalik na mrvice.
Zatim dodajemo ostale sastojke – sol, šećer, jaja i hladnu vodu. Opet vrhovima prstiju izmijesimo tijesto, samo na taj način dobit ćemo fino rahlo tijesto.

Zamijesiti.
U posudu ili na dasku stavimo brašno, jaja, vodu, šećer i drugo i gnječeći rukama mijesimo sastojke dok ne dobijete glatko elastično tijesto.

_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 10:12:49   
Amelaa RR
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Amela nek si nam vala postavila objašnjenje termina, kad mi neko daje recept za neko jelo pa mi kaže e sad to treba blanširati a ja user posted image user posted image


Ista stvar draga, i kad sam ovo nasla bas mi je bilo drago, i uvijek sam mjesala pecenje i przenje u tavi heheheh


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 10:28:14   
veeseelaa
user posted image user posted image user posted image
imam jednu prijateljicu koja je kuharica inače kad ona počne da se gađa tim kulinarskim terminima, pa upajcuješ ovako... pa napraviš karapeeuser posted image user posted image user posted image
cijenim ljude koji da su iz bilo koje branše pojednostavljuju i pričaju razumnim jezikom za široke narodne maseuser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 10:52:30   
Amelaa RR
MJERENJE SASTOJAKA

Sastojke najsigurnije možemo izmjeriti kuhinjskom vagom, a najvjerojatnije je već svako kućanstvo ima.
Osim vage dobro se može poslužiti mjericom, kojom možemo mjeriti suhe i tekuće sastojke. Takve mjerice imaju obično naznačenu težinu do 1 kg ili 1 l za brašno, šećer, vodu, ulje i vino.

Ako kojim slućajem nemamo ni vage ni mjerice, a u jelu koje priređujmo ne igra ulogu gram više ili manje, možemo se poslužiti drugim pomoćnim sredstvima: čašama, šalicama ili žlicama, ali ako se služimo njima ili sličnim predmetima, uvijek ih napunimo samo do ruba.

Na primjer: ako u receptu piše 1 vel. žlica brašna, to znači da je brašno izravnano s rubom žlice, a izravnati ga možemo tupom stranom noža. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i slične suhe sastojke prije mjerenja prosijemo, a šećer izmiješamo da uklonimo grudice, jer jedino na taj način možemo dobiti točnu mjeru.

Prilikom mjerenja tekućina, posudu kojom mjerimo potrebno je još jednom dobro ostrugati gumenom spatulom, da u njoj ništa ne zaostane i da mjera bude potpuna.

Prilikom mjerenja masti, maslaca i margarina, sastojci trebaju odgovarati sobnoj temperaturi, a nikako da su hladni i kruti. Mjeru, to jest naznačeno pomoćno sredstvo napunimo masnoćom, a zatim izravnamo nožem. I u ovom slučaju gumenom spatulom ostružemo stjenke posude u kojoj smo mjerili, da bismo dobili potpunu količinu po receptu.

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 27.8.2009 10:53:52 >


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
27.8.2009 10:53:28   
Amelaa RR
TEŽINE I MJERE
Ponekad je stvarno teško izmjeriti količine sastojaka jer je u nekim receptima dana količina sastojaka u drugačijim mjerilima od onih kojima se mi koristimo.

U većini recepata dana je količina sastojaka u dekagramima, a u nekim receptima mjerama (žlicama, šalicama i drugom).

Ovdje ću napisati one mjere koje su mi poznate da se najviše koriste u receptima. Uvijek treba imati na umu: postoje razne velike i male žlice i šalice, pa ako zbog toga gdje je točna težina važna, moramo biti oprezni


Na vrh noža, među prstima, mrvica,nekoliko zrna(pri suhim sastojcima) = manje od 1/8 male žlice
mrvičak (tekućine) = nekoliko kapi
3 male žlice = 1 velika žlica
1 mala žlica = 1/3 velike žlice
1 velika žlica brašna oko 12 grama
1 velika žlica krupice oko 15 grama
1 velika žlica mrvica od kruha oko 15 grama
1 velika žlica šećera oko 15 grama
1 velika žlica soli oko 12 grama
1 velika žlica masti oko 20 grama
1 velika žlica vod ili vina = 15 grama
7 velikih žlica vode = 1 dcl
1 kocka šećera = 5 grama
1 mala čaša = 100 grama vode ili vina
1 velika čaša = 200 grama vode ili vina
1 l brašna = 54 dag
¼ l krupice = 16 dag
¼ l riže = 22 dag
8 velikih žlica = 10 dag grožđica
10 velikih žlica = 10 dag samljevenih oraha, badema ili lješnjaka
12 velikih žlica = 10 dag šećera u prahu

_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
28.8.2009 16:58:18   
tea lana
Ovo su neki savjeti koji meni olaksavaju i pomazu svakodnevno kuhanje

Meso za supu Da bi ste spremili dobru govedju supu, treba uzeti tkz. kapak, gornji deo buta, spic grudi, kao i donji deo trbuha. Supu ne treba kuvati na jakoj vatri. Mleveno meso Ako mleveno meso hocete sacuvati u frizideru najvise 12 casova, ne ostavljajte g u hartiji, vec ga izrucite u posudu koju cete poklopiti tanjirom, ili ga uvijte u foliju. Da pecenje ne bude tvrdo Ako vam je meso veoma sveze, pecenje ce biti tvrdo. Da biste to sprecili, sipajte preko mesa casicu ruma ili konjaka. Miris alkohola ce brzo ispariti, a pecenje ce biti izvrsno. Pri pecenju mesa ne treba u njega zabadati viljusku, jer tako istice sok a meso se raspada: meso treba okretati samo varjacom. Duzina pecenja mesa Duzina pecenja mesa zavisi od vrste mesa, kao i od njegovog kvaliteta. Cesto se desava da meso pripecenju dobije spolj alepu koricu a da ne bude peceno iznutra koliko je to potrebno. Meso se mora zadrzati jos izvesno vreme u pecnici ali da bismo sprecili d anam zagori, treba ga prekriti masnom hartijom ili tabakom obicnog paira. Da brzo ohladite jelo Da biste brzo ohladili jelo, stavite sud sa jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali kasicicu soli. So ce ubrzati proces hladjenja. Kada jelo zagori Ako vam jelo zagori, prerucite ga odmah u drugi sud, pa ga posle pet minuta pokrijte jednom cistom mokrom krpom. Kada se krpa osusi, ponovo je pokvasite i stavite preko posude sa jelom. Posto ovo uradite nekoliko puta, jelo ce vam biti spaseno. Ili postupite ovako: skinite odmah serpu sa sporeta i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod cesmui pustitie da voda curi petnaestak minuta.Posle ovoga jelo treba preruciti u drugi sud. Miris izgoretine nece se vise osecati. Ako vam je pecnica pregrejana Ako vam je pecnica pregrejana i plasite se da vam jelo ne izgori, stavite u pecnicu sud sa hladnok vodom. Ova voda ce odmah apsorbovati suvisnu toplotu. Podgrejavanje jela Jelo treba podgrejavati stavljajuci posudu sa jelom u neki veci sud u kome kljuca voda.Ako ovako radite , jelo vam pri podgreavanju nikad nece zagoreti. Socne cufte Da bi vam cufte bile socne, na kraju, posle svih potrebnih zacina, sipajte malo vode ( na 1 kg. mesa, otprilike pola case vode ) a zatim dobro zamesite. Da dzigerica ne bude tvrda Kada przite dzigericu, mast ili ulje prethodno dobro zagrejte.Ako ovako ne postupite, i najmladja dzigerica bice tvrda i zilava. Socna sunka Kada kuvate sunku, sto tzraje nekih 4-5 sati tihog vrenja, ona ce biti socna samo ako je ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala. Presoljeni suhomesnati proizvodi Ako su suhomesnati proizvodi, na primer, sunka, suvo meso, i sl. preslani, treba prvu vodu u kojoj se barilo odliti i zameniti je drugom, vrelom vodom, Po potrebi, obo se moze ponoviti i vose puta. Meso stare zivine Meso od stare zivine omeksace ako u supu u kojoj se kuva dodamo kasiku rakije. Meso ce postati meko a miris alkohola ce nestati i ispariti i nece se osecati u supi. Pilece meso Da bi vam pilece pecenje bilo belo i socno istrljajte ga pre pecenje limunovim sokom. Da bi przeni krompir bio ukusniji Da bi vam przeni krompir bio ukusniji i lepseg izgleda, uvaljajte ga pre pecenje u malo brasna. O MASTI I ULJU Da zagrejana mast ne prska Ako vam zagrejana mast prska, stavite u serpu malo soli. Ako vam se u tiganju ili serpi zapalila mast, stavite odmah poklopac. U poklopljenoj posudi plamen nece imati dovoljno vazduha pa ce se brzo ugasiti. O HLEBU BRASNU I RAZNIM TESTIMA Da se hleb ne osusi Da vam se hleb brzo ne osusim stavite u blizinu hleba parce jabuke ili rasecen krompir.U toplim danima hleb ne treba uvijati jer ga na taj nacin necemo sacuvati od plesni. Najbolje je ako ga drzite u kutiji s apoklopcem, ali da poklopac bude rupicast kako bi vazduh dopirao do hleba. Stari hleb Stari hleb osvezicete na sledeci nacin: koru ovlazite vodom i hleb stvite u toplu pecnicu.Posle desetak minuta hleb ce biti kao svez. Pohovanje Da bi mrvice ( prezle) bolje prionule za sniclu plikom pohovanja, u umuceno jaje dodati malo ulja. To ucinite i kada snicle przite u testu ( panirate ) kao pariske. Griz u supi Da boste izbegli zgrudvavanje griza u supi, treba ga sipati postepeno. To cete najlakse postici ako se pri tom posuzite jednim papirnim fisekom kojem odsecete sasvim malo vrh. Miris zagorelog mleka Ako vam mleko pokipi, sto se cesto dogadja, pospite odmah po stednjaku soli i tako cete spreciti da se u kunjinji oseti miris zagorelog mleka. Da povratite ukus siru Ako je sir od duzeg stajanja okoreo ili otvrdnuo, drzite ga nekoliko sati u hladnom mleku, sir ce brzo omekasati i povratiti ukus i svezinu. O JAJIMA Kako skuvati jaje Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje nece iscureti rilikom barenja ako uvodu stavite jednu kasicicu sirceta. Ukusna kajgana Da bi vam kajgana bil aukusnija, umutite sa jajima malo masla i jednu kasiku mleka ili kisele pavlake. Bolji omlet Jela od jaja i omleti bice laksi ako u testo stavite nastruganog kuvanog krompira. Smrznuta jaja Smrznuta jaja se obicno ne mogu upotrebiti. No, domacica ih moze povratiti ako ih potopi na sat ili dva u slanu vodu. Ovako odmrznuta jaja moraju se odmah upotrebiti. Pravilo za pravljenje majoneza Ako zelite da vam se majonez ne razlije, izdvojte zumance u posudu i pospite ga s vrlo malo soli i belog bibera i malom kasicicom sirceta. Pokrijte sve tanjiricem i ostavite da stoji pet minuta. Kada zatim pocenete da mesate majonez, sve ce ici glatko. Tada dodajte ulja– kap po kap, a zatim vise. Nikada ne sipajte pre nego sto se ranija kolicina nije sjedinila. Da se kuvana jaja bolje oljuste Kuvana jaja ciste od ljuske veoma lako ako se neposredno iz vrele vode spute u hladnu vodu. Kada nadevate tortu Kada nadevate tortu, lakse je i zgodnije preseci je koncem. Najpre se ostrim nozem ravno obelezi presek svuda unaokolo i oko njega stavi jak konac. Krajevi konca se postave unakrsno i zatezu. Ovako se torta uvek ravno presece na pola ili vise delova. Pre nego sto se torta puni, podmetnu se unakrst dva dugacka uza komada ciste hartije dvostruko presavijene. Pomocu te hartije torta se kasnij elakse prenese na staklenu ciniju. Nadev se sipa na sredinu i nozem brzo razmaze preko cele torte. Kada vam se kolac prilepi za pleh Da bi ste odvojili kolace koji su vam se prolepili za pleh, stavite pleh sa kolacima iznad suda u kome kljuca voda, ili okrenite pleh sa testom i uvijte ga mokrom krpom. Za nekoliko minuta testo cete bez ostecenja lako izvaditi. Da gibanica naraste Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadev stavite malo kvasca, gibanica ce vam lepo narasti i lako ce se moci seci. Da kvasac nadodje Da bi vam kvasac brze nadosao, stavite ga u mlako i zasecerno mleko. Da se pavlaka bolje umuti Ako se slatka pavlaka tesko muti, treba joj dodati komadic maslaca. Povecanjem masnoce olaksava se stvaranje pene i cvrst sneg od pavlake brzo je gotov. Ne mutiti dugo pavlaku Slatku pavlaku nemojte dugo mutiti jer ce vam se pretvoriti u puter. Najbolje da kada je do pola umutite, dodate fiksator za slatku pavlaku i onda mutite jos 1 minut. Umesto mleka kisela voda Ako u kuci nemate mleka, a zelite sa napravite palacinke, posluzite se sa kiselom vodom. Kiselom vodom zamesicete palacinke kao da imate mleko. I na ovaj nacin spremljene palacinke bice veoma ukusne i lake. Cvrst sneg od belanca Da biste belance brzo i lako umutili i dobili cvrst sneg, treba ga pre mucenja ostaviti dvadesetak minuta na hladnom mestu. Savrsen sne od belanca Da bi vam se savrseno ulupao sne od belanca, pre svega morate paziti da nije ostalo ni traga od zumanca. Ako dodate u toku mucenja malo limunovog soka ili malo secera, moracete ga mutiti malo duze, ali sne ce biti sigurno cvrsci. Kada pecete kolac sne od belanca dodajte ostalim sastojcima, sekund pre stavljanja u rernu, jer tako ce ostati divno vazdusasto testo za kolac. Da bi vam karamel uspeo Da bi vam karamel za kolace uspeo, stavite secer s mrvicom vode ( da bude samo vlazan ) u serpu i ostavite na najnizoj temperaturi. Neprestano mesajte, malo po malo povecavajuci temperaturu. Kad secer dobije zlatno smedju boju, sklonite ga sa ringle i malo po malo umesajte mleka ili vode ( zavisi za sta vam treba karamel ), vratite na ringlu i kuvajte dok ne dobijete glatku smesu oko 10 minuta. Da vam fil od zumanca bude lepsi Pre nego sto stavite da kuvate na pari zumanca i secer, dodajte 1-2 kasike hladnog mleka, pa sve dobro umutite. Tako ce se secer brze otopiti. Zuti secer Zuti secer naziva se jos i svetli ili tamni nerafinisani secer (zuti secer) . Upotrebljava se za posipanje kolaca pre nego sto se stave u rernu da bi im dao prelepu preplanulu boju, i za pravljenje nekih vrsta slatkog testa kao sto su keksici i sl. Secer Krupni kristal secer upotrebljava se za posipanje tj. dekoraciju odredjenih proizvoda kao sto su keksici i sl. zatim koristi se za sve secerne rastvore : voda + secer koje treba da provri.Sitni kristal secer koristi se u domacinstvu za sve radnje: za kuvanje krema, pripremu biskvita, u svim pripremama poslastica i kuvanih jela.Secer u prahu koriti se za propremanje cajnih keksica, finih i delikatnih krema i testa, sladoleda, glazura, preliva, i naravno za dekoraciju i posipanje mnogih kolaca. Retki sirup od secera 500 gr. secera, 1 l. vodeU dublji sud sipati vodu i secer, pa postaviti na ringlu na srednjoj temperaturi da provri mesajuci da se ne zalepi za dno. Od trenutka vrenja kuvati jos 2-3 minuta i skinuti sa vatre.Ukus se moze poboljsati dodavanjem cimeta, kore limuna ili pomorandze, vanile i sl. Kolac se preliva njime dok je vreo. Gusti sirup od secera 1 kg. secera, 1 l. vodeU dublji sud sipati vodu i secer i povremeno promesati.Od trenutka kljucanja kuvati ga desetak minuta i zatim skloniti sa ringle.Takav sirup koristi se vlazenje kolaca, za razblazivanje vocnih kasa, marcipana ili za vocne salate. Karamel sirup 1 kg. secera, 3 dl.vodeStaviti secer i vodu na srednju temperaturu i mesati dok ne provri.Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati sve dok ne poprimi boju cilibara.Sirup se mora kuvati veoma pazljivo jer ako se prekuva moze biti neprovidan i tvrd. Cokolada Cokolada u prahu, kakao u prahu se dobija preradom smese iz koje je odstranjena masnoca pa mu se dodaje secer u prahu. Kakao smesa mora da sadrzi bar 32 % kakaoa. Cokolada za kuvanje Upotrebljava se za pripremanje kremova i cokoladnih preliva, kao i ostalih poslastica od cokolade. Poboljsava se dodavanjem mleka,putra, slatke pavlake i td. Mlecna cokolada Uglavnom se koristi za prelivanje cokoladnih bombona ili minjona ili kuglica, ali moze se upotrebiti i umesto cokolade za kuvanje kada pozelimo da nam poslastica bude prvoklasna. Cokoladni preliv Cokoladu treba pazljivo otopiti na vodenoj pari i zatim ohladiti je do 25-30stepeni.A koliko je to mozete proveriti tako sto cete jednu kafenu kasicicu otopljene cokolade sipati na masnu hartiju.Preliv bi trebao da se stvrde u roku od 1 minuta i da ostane sjajan.Ako je previse hladan preliv ce pobeleti. Ako je suvise vruca izgubice sjaj. U oba slucaja treba nesto preduzeti, ili smesu malo zagrejati uz stalno mesanje, ili je ohladiti dodavanjem rendane cokolade uz stalno mesanje. Kako da napravite zeljene ukrase od cokolade Iscrtajte zeljene sare na peki papiru, otopljenu cokoladu sipajte u vrecicu i pazljivo joj odsecite sam vrcak i toplom cokoladom iscrtajte semu koju ste nacrtali.Nakon sto se ohlade ukrase odlepite sa papira i ukrasite desert.Listice limun, ruza, drveta nauljite, pa cetkicom nanesite istopljenu cokoladu u debljem sloju.Nakon sto se cokolada stegne pazljivo je odlepite od lista.Ljuspice cokolade dobicete ako istopljenu cokoladu prelijete preko tepsije i kada se stegne sastruzete je pomocu kuhinjse spahtle. Cokoladna glazura U serpu sa duplim dnom stavite 150 gr. izlomljene cokolade za kuvanje i 150 gr. secera i prelijte sa 0,5 dl. vode.Na tihoj vatri kuvajte uz stalno mesanje, dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle, pa u vrucu glazuru dodajte 1 kafenu kasicicu putera i mesajte dok se puter ne istopi. Prelijte toplo preko torte i ostavite na hladno mesto. Grilijas je mleveni karamel sa orasima, lesnicima, bademima.Dobijemo tako sto u serpu sipamo 150 gr. secera i przimo na umerenoj vatrmesajuci stalno dok ne dobijemo svetlo braon krem. Tada, dodati cele ili seckane orahe, bademe ili lesnike oko 200-250 gr. i sve brzo izmesamo da se karamel prozme.Istresemo na vlaznu podlogu, najbolje na vlaznu dasku za seckanje ili nauljenu tepsiju da se stegne. Nakon toga mozemo ga samleti u masinici za orahe, ili izlomiti na vece komade u zavisnosti za sta vam je potreban grilijas..  

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
31.8.2009 14:10:20   
esma*
Bravo Amela user posted image

_____________________________

***Gospodaru naš, podari nam hajr...***

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
31.8.2009 14:18:44   
Lulu_
ja imamveliki prirucnik za kuhanje koji je bio jako skup ali vrijedi svake pare.
nije obicni kuhar vec je hajmo tako nazvati leksikon kako da se kupuje i prepoznaje koliko je svjeze , kako cistit meso , ribu i one male cake u kuhinji svjetskih kuhara.jako mi je pomogla. osim toga sadrzi samo osnovne recepte odredjene namirnice vise je skoncentrisana na samu namirnicu.ja sam odusevljena(a mm je bio odusevljen cjenom user posted image )sta me briga morala sam je imati...

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu esma*)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
1.9.2009 12:40:30   
europa
Moja svekrva uporno KUHA tortu. user posted image

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 12:55:31   
ena23
HITNOOOOO! 
Koliko je 500gr brasna racunano u soljicama? nemam kuhinjsku vagu pa cu ja sebi skontat kolko soljica je 300gr, 250 itd...

(kopirano s druge teme pitanje)


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu europa)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 12:58:42   
veeseelaa
imaš čašu za sok, mozda u kući imaš onu naznačenu 0,2 L
rukovodi se njom

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 13:25:55   
ena23
Pa koliko je? Znaci li to da je 500 gr jednako kao i 500ml?
Jos jednom, treba mi mjera npr: 500 gr brasna je 5 solja brasna.  

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 13:59:39   
ena23
brašno
⅓ šalice80 ml2 oz60 g
1 šalica250 ml6 ½ oz180 g
1 ¼ šalice300 ml7 oz200 g
1 ½ šalica375 ml10 oz270 g
2 šalice500 ml12 oz360 g

Eto nasla sam, pa mozda nekom jos pomogne


< Poruku je uredio ena23 -- 6.10.2009 14:01:55 >


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 15:23:57   
Nunichi
IZVORNA PORUKA: europa

Moja svekrva uporno KUHA tortu. user posted image


user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu europa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
6.10.2009 15:30:31   
remzy
IZVORNA PORUKA: ena23

HITNOOOOO! 
Koliko je 500gr brasna racunano u soljicama? nemam kuhinjsku vagu pa cu ja sebi skontat kolko soljica je 300gr, 250 itd...

(kopirano s druge teme pitanje)




mila
90gr je 1  solja  ,a to su ti one solje izmedu malih za kahvu i onih velikih za caj!!!

nadam se da sam ti imalo pomoglauser posted image

a evo moze i ovako-jednostavnije
jedna velika kasika (ne uvrsena)je 10gr brasna


_____________________________

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
10.3.2010 23:37:40   
aidicaa
Cure 25 dag ( neznam sad koja je to merna jed. ) pretpostavila sam da su grami. Koliko je to grama? 250g ili..?

_____________________________

*** 11.01.2013. u 11:47h Rodilo se nase Sunasce ***
14.05.2016. pozitivan test***

(odgovor članu remzy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
11.3.2010 1:55:22   
milenium
IZVORNA PORUKA: aidicaa

Cure 25 dag ( neznam sad koja je to merna jed. ) pretpostavila sam da su grami. Koliko je to grama? 250g ili..?


25dag je isto što i 25dkg(i jedno i drugo su ti dekagrami)user posted image
25dag ili 25dkg=250gr ili g
25deka=250 grama

(odgovor članu aidicaa)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
11.3.2010 21:49:53   
aidicaa
Hvala puno user posted image

_____________________________

*** 11.01.2013. u 11:47h Rodilo se nase Sunasce ***
14.05.2016. pozitivan test***

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
25.2.2013 13:47:16   
Sandrich
http://www.coolinarika.com/recept/chocodu/



Zna li neko sta je ovo Mileram Dukat?

_____________________________

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

(odgovor članu aidicaa)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Načini kuhanja-pojasnjenje termina u rece...
25.2.2013 13:50:39   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: Sandrich

http://www.coolinarika.com/recept/chocodu/



Zna li neko sta je ovo Mileram Dukat?


Pa valjda mileram od Dukata proizvodacauser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *