|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Nazadovanje u govoru
29.4.2013 9:55:39   
anitaa
Zdravo, nova sam tu i stvarno ne znam je li bila tema. U stvari sve je relativno glatko išlo kod moje 20-o mjesečne djevojčice, sve u svoje vrijeme pa tako i s govorom, mislim da je prve riječi izgovorila s jedva 8 mjeseci mama, tata, baba, deda, poslije ljeto došlo - dosta smo vani bili i sve joj zanimljivo i ponavlja bibi, kuko, maca. Početkom devetog mjeseca jaslice- šok, prvenstveno zbog odvanja  od mene, jer je dosta vezana za mene (i silom prilike, ni mm ni ja tu nemamo rodbine), srećom od sebe je samostalna, živa, društvena pa je poslije cca mjesec dana oduševljena išla u jaslice. Vrlo brzo nakon odlasla u jaslice (poslije možda deset dana ) primila je vakcinu koja se dobija s godinu dana. Dok se ona privikla, dok sam se ja navikla na posao u to je došla zima i zanemarili smo očito - totalno nazadovanje u govoru. Uslijedila su sve češća pitanja - i teta iz jaslica i okoline - pa priča li kod kuće išta? Da, na bebećem jeziku, a ostalo je mama, kao neka poštapalica, rijetko dada- to je od nekadašnjeg tata ostalo, baba, deda, avav, rijetko ponovi nešto, ali baš ono nezainteresovano, kao da je blokirala, trudi se da nešto izgovori, ali nije sigurna u sebe, pa i ne pokušava. Sve potrebe su joj zadovoljene, pa i ne treba se mučiti. Nije problem odvesti je kod logopeda, ali ono što znam je da logoped ne može pokrenuti govor, može samo korigovati. Izvinite što sam se raspisala, ali ipak me ovo muči, nije mi nimalo svejedno, čini mi se bilo bi mi lakše da do sad nije ništa ni pričala. Odavno sve razumije, baš ono kopča da nas sve iznenadi. Hvala unaprijed i pozdrav.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:06:37   
Lejla Ka
Jeste li imali kakvih viroza sa začepljenim nosom, upala grla i krajnika?

Možda je dijete jednostavno nekom regresijom reagovalo na nove uslove. Ako se baš brineš radije se raspitaj za dječijeg psihologa (možda vrtić ima svog), pa porazgovaraj. Mada od djeteta od 20 mjeseci ne treba očekivati baš previše razgovora, no to je zaista individualno. Razgovarajte sa djetetom normalno, nemojte tepati, i potaknite je da vam kaže što bolje ono što želi, nemojte baš uvijek reagovati na njene znakove, zamolite je da se fino izrazi šta želi.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:30:42   
anitaa
Od kad je krenula u jaslice nosić je često začepljen, ali nije sklona upalama, tako da tih problema nije imala.  Koliko znam nemaju svog psihologa, je li možda neko ima preporuku ili broj? Od kad smo primjetili šta se dešava ne tepamo, podstičemo je da odgovara na pitanje, slikovnice joj kupujemo za prve riječi, stalno ponavljamo iste fraze, ali ništa. Taj dio sa nereagovanjem na njene znakove i zahtjeve malo teže nam  ide.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:38:28   
hanabanana
Moja starija kći je sa 18 mjeseci pričala gotovo sve. Sastavljala po 5 riječi, znam da su se mnogi čudili i bili iznenadjeni njenim vokabularom obzirom na godine starosti.

Ipak tek u petoj godini je ispravno izgorala glasove R, J i L.

Mladja kći, do dvije i pol godine je koristila tri riječi, na moje čudjenje i šokiranost. To su bile riječi:
Mama - ili ja
Mam - tata i
Maaaaaam - tako je zvala sestru.

Apsolutno je sve razumjela.

Kad je progovorila odmah je vezala po tri riječi, i apsolutno nikada nije imala problem sa bilo kojim glasom.

Danas joj je pet, i sad kad bi se mazila koristi bebači jezik i presmješna je.

Medjutim, meni se čini da ti taj prestanak govora povezuje sa vakcinom. Da li pod uticajem medija, koji često povezuju manifestaciju autizma nakon primljene vakcine, ili je to zaista relano stanje, to trebate sami razlučiti.

Da li je dijete još koje ponašanje promijenilo?

< Poruku je uredio hanabanana -- 29.4.2013 10:39:56 >

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:41:01   
Lejla Ka
Ima li problema sa disanjem na nos dok spava? Je li vam iko spominjao uvećane krajnike?

Vjerujem da bi vas pedijatar mogao uputiti na nekog dječijeg psihologa.

Mada je to vjerovatno neka faza u razvoju i nema potrebe za sekiracijom, ako si zabrinuta malo se raspitaj.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:48:23   
anitaa
Ne znam, moguće je da je kod nje mix više nekih stvari, baš se sastavilo - nakon odlaska u jaslice, još je vezanija za mene, s ovom sljedećom vakcinom koju je trebala dobiti s godinu i po zaista ne žurimo, mada je bezazlena, ali računam neka još malo da prođe ovaj prelaz i viroze. Istina djeluje mi nekad, zbog začepljenog nosića kao da hropti ili hrče, u snu. Trebali bi ipak provjeriti krajnike. To mi malo predstavlja problem što ne znam iz kojeg smjera krenuti, a da opet ne maltretiramo djete.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 10:58:32   
Lejla Ka
Ja krajnike spominjam zato što taj čitav sklop može umanjiti sluh. Vjerujem da bi bilo dovoljno otiči na uputnicu nekom otorincu i uraditi tzv. timpanogram koji bi vam odmah dao odgovor da li ima problema u srednjem uhu. To je relativno jednostavan postupak i ne boli.

Mada opet kažem, dijete je još relativno malo i sve to još može biti u nekim granicama normale.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 11:01:08   
anitaa
Evo sad sam zvala jednog logopeda, koji je sad izvan Sarajeva i uputio me ipak kod dječjeg psihologa, pa ako imate preporuku. Valjda će curica prihvatiti, dosad nikad nije bilo problema kod doktora, ali ovo je ipak specifično.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 11:13:01   
hanabanana
MOja drugarica je psiholog, radi i s djecom.
Iz Sarajeva je, ako hoćeš broj javi pa šaljem na pp.

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 11:22:16   
anitaa
Može, jednostavno osjećam da moram nešto poduzeti. 

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 11:31:05   
hanabanana
Poslala sam broj na pp.

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 12:08:14   
anitaa
Nažalost - ne radi s tako malom djecom, sad sam zvala, tako da ako imate broj , pa i privatnog logopeda dobro bi došao.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 12:33:55   
aazra
Ja sam malog koji ima sad 4,5 godine vodila kod logopeda (drzavnog) i nisam zadovoljna...Sve se svelo na neka glupa pitanja koja nemaju veze s govorom...recimo pitanje zasto sam dijete koje je tada islo u vrtic dala u privatni, ne u drzavni, zasto ovo, zasto ono..plus mi je izmaltretirala dijete s nekim igricama memorije koje on savrseno dobro zna i na kraju kad se i on uznervozio napala me kad sam rekla djetetu da cu mu kupiti cokoladu user posted image

Tako da ti je ja ne bi preporucila..

Ima i logoped u Vrazovoj, ali one rade samo sa skolskom djecom..moj izgovara sva slova, ali ne povezuje recenice, govori kao indijanac i jos uvijek uglavnom ponavlja...uz to je poprilicno polijen za intelektualne stvari, recimo crtanje itd...user posted image

Jos uvijek uglavnom ponavlja, sto je jedna osoba pokusala iskoristiti da ga nagovori da navija za "zelju" medjutim nije se dao user posted image

Inace sva slova izgovara ispravno i igra se normalno s drugom djecom kad je u drustvu.

Dosta je aktivan, pa ne bih rekla da je problem s autizmom, cini mi se da jednostavno nece da govori...

Neki dan se slomih ubjedjujuci ga da prica sta je radio, kad on u stilu hip - hopa poce da pjeva pjesmicu "sta si radio danas..." user posted image

Vise fakat ne znam sta da radi, jer mi se cini da sto vise pokusavamo on nas vise zeza...mada ubrzo ce predskoslo i nesto bi trebali poduzeti, mislimo ga odvesti negdje drugo...

Sreca zaista pa i za skolsku djecu postoji logoped, znam da dosta i djece skolskog uzrasta ima ovakav problem..tako da ako ga uspijem upisati u predskolsko s manjim fondom rijeci pa da usput idemo i kod logopeda meni to nije problem...Samo da nekako sustigne vrsnjake u prici do tad...

_____________________________








(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 12:41:33   
anitaa
Sad sam zvala privatnog logopeda čiji sam broj našla na netu, do 6.og mjeseca popunjeni termini, probaće nešto naći, ali opet na mene upućuje, energično je natjerajte da priča, nemojte joj davati što traži. Lako je to reći. Baš je nekakva svoja, "teža za saradnju", nije nikom dala da crta u njenoj blizini dok sama nije naučila, tako da ko zna šta se odvija u maloj glavici, možda samo jedan dan odčepi, ali nikako dočekati.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 12:53:00   
hanabanana
Anitaa kako sam ti rekla, to što ne priča i ne povezuje riječi po meni nije ništa alarmantno.
Izuzev ako ti taj nazadak povezuješ sa primljenom vakcinom.
Ako i da, ne vidim da ti tu logoped može biti od pomoći.
Da li ste kontorlisali sluh?

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:17:19   
anitaa
Nismo kontrolisali sluh, vjerovatno ćemo sve sad iza praznika, i sluh i logoped i/ili psiholog. Do sad nije da sam bila mirna, ali sam nekako bila strpljiva, a sad ćemo nešto poduzeti, samo voljela bih nekako pojednostaviti, da njoj ne bude neugodno, a i mi da se još više ne zapetljamo. Voljela bih baš na preporuku negdje otići, da znam da je neko imao pozitivna iskustva, bilo bi lakše.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:35:38   
canim
anitaa na temi "vi pitate strucnjaci odgovaraju" neko je pitao za dijete oko 20 mjeseci koliko bi rijeci trebalo znati i slicno, sjecam se da je odgovor bio od 10-20 imenica. Dali i tvoja curica koristi toliko ?

Po meni nema razloga za brigu sve do trece godine a cini mi se da i logopedi vecinom prihvacaju djecu nakon trece godine jer do tad bi trebali savladati bar neke osnove govora.

Ja znam jednog djecaka koji je do svoje trece godine znao svega nekoliko rijeci i izbjegavao je da prica, cak ni bebeci jezik nije pricao a malo nakon treceg rodjendana poceo pravo da prica, stidljivo tiho ali recenice je fino sastavljao, evo sad ima 4 i po godine i prica ko veliki.

aazra sin od moje prijateljice je imao problem sa kreiranjem recenica, pa tako kad ga pitas nesto on to ponavlja i zna tako izmisljati neke price i slicno a fizicki je aktivan, nema nikakvih problema, ona ga je vodila logopedu od svoje trece godine 1 sedmicno je isao i evo ove godine krece u predskolsko, zadnji put kad sam ih vidjela fino je komunicirao, jeste da postavlja puno pitanja ali ja nisam primjetila da je imao problem u nacinu kreiranja tog pitanja a i prijateljica mi je sama potvrdila da je dosta napredovao.
Npr sad sto mi naum pada je da joj je logoped savjetovao da dijete ne gleda puno crtane a pogotovo ne na drugim jezicima jer valjda teze usvaja pa ga to dodatno zbunjuje.
Mozes naci dosta informacija na netu o djeci koja pricaju medjutim ne znaju formirati recenice pravilno, ja vjerujem da ce uz strucnu osobu te probleme uspjeti savladati.




< Poruku je uredio canim -- 29.4.2013 13:38:00 >

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:44:24   
Emica_sa
kako se inace ponasa,ne vjerujem da je to njezino stanje povezano sa vakcinom i autizmomuser posted image

Kakva je sa drugom djecom je li drustvenauser posted image

Jedini pravi djeciji psiholog ti je na jezeru,ja sam svog sina vodila jer je on neurorizicno djete pa je morao biti promatran i od strane psihologa,otidi u svoj dom zdravlja gdje je karton od curice,porazgovaraj sa pedijatrom i trazi uputnicu za Jezero za psihologa,tebi ne treba logoped,nego psiholog da procijeni djeteuser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:48:00   
Emica_sa
Kada ti pedijatar da uputnicu nazoves na 566 400 to je centrala i onda trazis da te prebaci do psihologa i zakazes termin za pregled,ona ce djete promatrati oko sat vremena porazgovarat ce sa vama i dati svoje misljenjeuser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:54:58   
anitaa
Ne koristi raspon od 10-20 riječi, nažalost. U periodu do vrtića/ vakcine možda, ali kojim je brzim tempom išla da je nastavila ko zna koliko bi ih do sad bilo, dosta je sve kod nje nekako unaprijed bilo i motorika i hranjenje i zubi. Ponosna je, nije htjela ni ja da je gledam kad je pravila prve korake, ako nije bila sto posto sigurna da neće pasti. Društvena je, živa, voli vrtić i djecu, tako da bi je prije u kategoriju hiperaktivna djeca ubacila. Crtane gleda kad je baš umorna, pa ono 5 minuta prije sna, inače ne mogu nju zamisliti da dugo sjedi na jednom mjestu i gleda crtane.

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:55:56   
Daliyah92
Moja beba ima 10,5mj. i ne izgovara jos nista, ni da-da. Je li to ok?

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:57:12   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

Moja beba ima 10,5mj. i ne izgovara jos nista, ni da-da. Je li to ok?


Naravno da je ok,ona je mala,sve je to individualno,ali treba joj sto vise pricatiuser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 13:59:42   
kinder suprise
Imala sam sličan slučaj u užoj obitelji, isto tako curica, na kraju se ispostavilo da ima treći krajnik,,,ali nikad ju nije grlo boljelo, onako bila je kao nahlađena ali blago, nije pričala jer je taj krajnik bio dosta uvećan i pritiskao je na ušne kanaliće zbog toga je slabije čula pa se "ulijenila " i u govoru....imala je oko 20 mjeseci kad se sve otkrilo,,,, potebno je bilo odstraniti treći krajnik i nakon toga par vježbica kod logopeda i sad sve ok :::;)

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 14:03:35   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: anitaa

Ne koristi raspon od 10-20 riječi, nažalost. U periodu do vrtića/ vakcine možda, ali kojim je brzim tempom išla da je nastavila ko zna koliko bi ih do sad bilo, dosta je sve kod nje nekako unaprijed bilo i motorika i hranjenje i zubi. Ponosna je, nije htjela ni ja da je gledam kad je pravila prve korake, ako nije bila sto posto sigurna da neće pasti. Društvena je, živa, voli vrtić i djecu, tako da bi je prije u kategoriju hiperaktivna djeca ubacila. Crtane gleda kad je baš umorna, pa ono 5 minuta prije sna, inače ne mogu nju zamisliti da dugo sjedi na jednom mjestu i gleda crtane.



Ne trebas da sumnjas onda na vakcinu,mozda njoj jednostavno nije godila ta promijena sto je rano krenula u vrtic pa se malo povukla u sebe,da bi ti bila mirna ja ti preporucujem da uradis ovako kako sam ti rekla,u dom zdravlja po uputnicu,zakazes pregled na jezeru i porazgovaras sa psihologom,ona ce te uputiti kako da radis sa njom itd,iako je ona jos uvijek mala iskreno sve ce to vremenom doci na svojeuser posted image

Moj sin ima skoro 3 i pol godine,nikada nista nije nacrtao,niti njega to zanima,prica dobro ali jako puno tepa,ne zna reci R,S,Š,DZ,neka slova koja inace prave probleme dosta djece,ali mislim da ce to vremenom da se ispravi jer se ja trudim da mu sve pravilno govorim i sjednemo pa onda abecedu govorimo sve jedno po jedno slovo da sto prije nauciuser posted image


_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Nazadovanje u govoru
29.4.2013 14:16:21   
anitaa
Hvala,vjerovatno ću što se tiče psihologa probati na taj način. Izgleda da se, bar ono što je vidljivo - samo na govoru odrazilo, jer joj nije godila ta promjena, kad je otišla u vrtić, mada se kasnije promjenilo, šta će  navikla se, a i voli djecu, samo što tamo nema pažnje kao kod kuće. Mrvica moja draga, ko zna šta se u glavici odvijalo. Ne znam šta kod psihologa očekivati? Nekako kod logopeda predpostavljam vježbe i to.  

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *