|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 0:03:32   
Anoniman
Prije svega, velika molba moderatorima da ne izbrišu temu user posted image  pliz, pliz, pliz user posted image

Znam da postoje odvojene teme: jaslice i teta čuvalica ali bi mi bilo od velike pomoći da zajedno sa vama podijelim dosadašnja iskustva te da na kraju sumiramo pozitivne i negativne strane boravka bebe u jaslicama te čuvanje iste od strane teta čuvalica. U nadi da će tema ostati, da započnem....

S obzirom da vas večina zna da mog user posted image  čuva teta te da sa istom ne mogu nikako da "izađem na kraj" a skoro pa sam sigurna da problem dijelim sa njom pola-pola (jer vjerovatno nisam dovoljno svjesna da niko ne može biti kao ja niti ja mogu biti kao neko drugi) već nekoliko mjeseci mi se nameče pomisao da bebija upišemo u jaslice.  Itekako sam svjesna činjenice da postoji velika opasnost od čestih prehlada, virusa i svega što nosi jedna veča zajednica user posted image  a sa druge strane nema dana da sam došla kući da mi nije nešto zasmetalo kod tete, bilo trag koji ostavi iza sebe, bilo da nešto u vezi bebija nije dobro odradila.
Cilj otvaranja ove teme mi je da zajedno istaknemo sve pozitivne i negativne strane jaslica i teta, te da pokušamo brojčano sagledati šta je pozitivnije.


Da li biste user posted image  od 15 mj. upisale u jaslice ili bi ipak angažovale tetu čuvalicu?
  Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 8:45:50   
lilith
joj,ne znam sta bih ti rekla...pratim temu teta cavulica i znam koliko muke imas oko cuvanja...moju cuva rodica,tako da sam mirna za sada...ja sam odmah na pocetku rekla sta i kako,bukvalno sam napisala svaki korak sa pribliznim satmicama i rekla da mora tako i nikako drugacije...mozda je i teze jer mi je rodica,ali fakat da se ne pridrzava bio bi kraj iste sekunde...ja sam tolerantna u svemu,osim kada je moje dijete u pitanju-tu ne pravim ustupka nikome i nikada...znam da sam grozna,ali tako je...
eh sada,ja sam planirala negdje sa 15 mjeseci upisati svoju u vrtic,ali mi je pedijatrica rekla niposto prije trece godine zbog stalnih bolestiuser posted image tako da sam odustala...
ali generalno sam za vrtic zbog edukovanog kadra...mada, ja licno birala bi iskljucivo privatni vrtic sa planom i programom koji meni odgovara...
da se vratim na tete,po mom misljenju zasnovanom na iskustvu drugih i vlastitom,kada su tete cuvalice u pitanju,ja sam za mladje tete,do nekih 40 godina maksimalno...opet radi se o mom misljenju,ali meni je bitno da svaki dan izvede dijete po sat vremena minimalno,da moze potrcati za njom,da se moze igrati itd.cak mi nije toliko bitno ima li iskustva...ne volim generalizirati,ali ovima sa iskustvom uglavnom je nit vodilja "kako su to one prije radile i kako je dijete ok,nije mu nista bilo i sl"...


_____________________________

Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 9:19:37   
Aki Sa
Vrtic je za mene danas nuzno zlo, jer sam i sama od jaslica od osnovne provela u vrticu pa sam svog sina upisala sa 3 i pol godine i to na 4 sata. Za ove dvije godine ladica antibiotika, nikakve vele edukacije, 3 pjesmice se naucile ali ja sam forsirala eto cisto radi socializacije.
Do 3 i po godine je iskljucivo cuvan u kuci tako mislim uraditi i sa mladjim.
Tete to je isto kao i svaki posao kad postavis jasne upute i zadas ciljeve neko ih se mora pridrzavati.
Znaci ja glasam za vrtic ali 2 godine prije skole


_____________________________

Mali princ Kian stigao 01.09.09
Veliki princ Nur 19.09.04

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 9:20:39   
Majčica
Ja sam vec pisala o tome par puta, ali radi ostalih majki zelim svoje iskustvo da podijelim.
Prosli smo oboje, s tim da je mojuser posted image u jaslicama bio nekih 6 mjeseci.
U jaslicama mi se svidjalo sto je bio medju djecom, poceo prilicno rano pricati i pjevati pjesmice. Naucio je kako se izboriti za igrackuuser posted image , s tim da sad kako ne ide vec vidim kako zaboravljauser posted image . Uvijek je dobro jeo, ali u jaslicama pogotovo, a to su mi govorile i majke cija djeca jako slabo jedu - ta djeca su u jaslicama jela sve zivo, ali kuci nista, znam za jednu curicu koja bi na sami zalogaj hljeba povracala, ali u jaslicama - jede k'o sretna. Znaci taj uticaj grupe na dijete je jako pozitivan. Meni se isto svidjalo sto postoji red, koji doduse postoji i kuci, ali tamo se jasno znalo sta se smije a sta ne i nije bilo kenkanja (npr. kad dodjemo po djecu svi stoje na vratima druge prostorije i nema teorije da tu liniju predju, jedino dijete ciji su roditelji dosliuser posted image . Moj user posted image bi jako malo spavao u jaslicama, znaci nekih sat maksimalno, a ostali spavaju duzei ostajao bi lezati po 2h u krevetu dok se ostali ne probudeuser posted image . Ja svoje dijete ne mogu zamisliti da lezi 2h u krevetu, jednostavno ne mogu, ali je njima lezao.

Nije mi se svidjalo sto mu je guza jako cesto bila crvena, sto je za mene znacilo da ga nisu na vrijeme oprali, cesto je dolazio prljav oko usta od jela (mada to nije bas tako bitno). A najgore mi je bilo to sto je stalno bio bolestan, znaci svako 15 dana otprilike. I evo sto izostanem, nego dodjemo na kontrolu i doktor kaze sve je ok, ali neka ga jos kuci ovu sedmicu, nemojte ga u jaslice jos, kao da ne bi nesto novo pokupio. E sad vi skontajte, ne radim citavu sedmicu, i jos jednu da ostanem kuci, znaci dvije sedmice ukupno i tako svako 15 dana. Pored toga, moj user posted image je jako puno plakao i iskreno sad mi je zao sto smo ga maltretirali uopste s jaslicama, jer djetetu se tamo tete ne mogu posvetiti dovoljno i ocito je ta paznja njemu nedostajala, a kako meni rece moja prijateljica pedagog - dijete do 3. godine treba zagrljaj, toplu rijec i vrijeme, a tete bez obzira kako divne bile nemaju vremena za to. Jedna teta u jednom privatnom vrticu mi je rekla kako cim zagrli jedno dijete, ostali se poredaju da ih izljubiuser posted image . Pilici mali ,sta ce, a nema ona kad da svako posebno grli, nosa i sl, ako su njih dvije a djece je oko 14-15. Moj user posted image je jako puno plakao i kad bi ga dovodili i odvodili, ne uvijek naravno, ali cesto i sad mislim da je ocito protestovao i negodovao s razlogom.
Samo da napomenem da nisu svi roditelji bas pazili je li im dijete bolesno ili ne, i to su mi tete potvrdile. Znaci dovodili bi djecu svakako, a ja sam uvijek gledala na to da ne ugrozavam drugu djecu.
Isto tako mi je napomenuto da se u jaslicama ne daju sirupi, kapi i sl, sto znaci da uvijek morate sacekati s djetetom dok se terapija ne zavrsi, iako u Norveskoj npr mozete ponijeti sirup da se djetetu da na vrijeme.
Ovo je onako najbitnije sto bih ja izdvojila, mada tu ima jos toga.


_____________________________

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 9:50:30   
mamana
Moja djevojčica je sa dvije godine krenula u vrtić, do tad smo promjenili dvije tete i nisam imala više snage u tom trenutku da tražim treću. Išla je dva mjeseca (ljetni period) i u tom periodu bila tri puta bolesna, a to tad savršeno zdrava (nikad joj nosić nije procurio). Meni je bilo strašno da pije antibiotik svakih 20 dana, tako da smo ponovo našli tetu (treću). Vrtić je bio privatni pa je u grupi bilo djece od 18 mjeseci do šest godina,tako da nije bilo neke organizovane igre. U tom periodu nije naučila ništa novo, čak ni jednu pjesmicu, hrana takođe nije bila ništa posebno. Na zidu je bio okačen jelovnik kojeg se nisu pridržavali, često sam znala doći po djete u vrijeme ručka. Što se tiče faze adaptacije, nje se ne volim ni sječati, počinjala je plakati čim bi je probudili, a do vrtića bi  bile prave scene. To je moje iskustvo i sve gore navedeno smatram manama.
Što se tiče sadašnje tete, ne mogu reči da sam baš zadovoljna, ali kad to uporedim sa ovim, nije tako strašno. Prednosi tete što djete ne vodite nigdje iz kuće, pogotovo kad je hladno, znate da u kući djete ima kvalitetnu i svježe pripremljenu hranu, da će izaći vani i kad je loše vrijeme, bar 10-15 minuta da uzme zraka, može spavati kad je umorno, a ne kad je neko odredio vrijeme za to. Što se tiče druženja sa drugom djecom, pa kad izađe u pakr i tad se druži sa djecom.

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:10:13   
bebacha
Ajla je sa 18 mjesci krenula u vrtic.uopste nisam za opciju da je cuva teta jer se to u nasoj sredini pokazalo lose.ona se na vrtic prilahodila odlicno,kad ne ide par dana bas joj fali.u vrticu vec spava bez pelene sto je kod kuce nezamislivo,jede punoo bolje nego kod kuce,nikad joj nije bila guza crvena ili nesto slicno.par put je bila bolesna al sam bas neki dan citala da je do trece-cetvrte godine normalno da djete u prosjeku bude prehladeno jednom mjescno.sa dvije godine zna 14-15 pjesmica i nema sanse da bi to naucila kod kuce.stalno primjecujem nove pomake u njenom odgoju a za koje znam da je zasluzan samo vrtic jer neke se stvari koliko god mi htjeli punoo lakse i brze uce u sredini u kojoj ima vise djece.

ona je velika maza i primjetila sa par put a i teta mi je to cesto spominjala kako se bas naljuti kad nije u centru paznju i kad se stalno ne mazi.takva je i kod kuce i gledajuci s te strane kontam da ce joj puno bolje biti da se sto prije navikne da se u zivotu nemoze samo mazit.zbog nje je bolje da se navikne a ako bude stalno kod kuce slabo ce to naucit.
jedna od negativni strana je sto ona kad dode kuci bukvalno podivlja i ispituje granice do kojih moze ici.a posto meni bude zao da joj bas sve uskracujem jer pola dana nema kod kuce onda joj i neke stvari pustim a znam da nebi trebala.
cesto je poslije 18-19 sato nervozna i za sitnicu zaplace jer je vec pospana posto u vrticu,zbog ostale djece koja se ranije bude,nemoze spavat dovoljno-

al bez obzira na sve ja sam za vrtic.


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu mamana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:27:42   
Anoniman
Pored nezadovoljstva sa tetom čuvalicom još jedan razlog za upisivanje u vrtić je baš taj koji je bebacha navela - on neće nikome osim meni, tati, teti čuvalici.... Baš je maza user posted image  Bojim se da bi kasnije imali gadan problem, veći nego upisati ga sa 15 mj.  A joj..... ne može čovjek biti "pametan" user posted image user posted image

(odgovor članu bebacha)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:34:58   
bebacha
Ajla je maza velikaaa.ja jos nisam vidjela djete koje je maza ko ona a vrtic je prihvatila bez muke.3 dana plakanja kad je ostavimo i jos 5-6 dana kad dodemo po nju i to je to.

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:40:58   
salmy
Ja tacno znam odnosno vidim razliku djece koje cuvaju Tete i djece koja idu u vrtic,jaslice......
Definitvno ni sama neznam za koju bih se varijantu odlucila,ali negdje u sebi duboko znam da ce to biti vrtic!
Sama sam odgajana uz i bracu i sestre, bez meme nisam znala zivjeti  tako sam bila razmazena da bez nje  nisam htjela nigdje,stalno sam user posted image  u prvom razredu osnovne skole sam nervne slomove dozivljavala sa svojimuser posted image user posted image user posted image user posted image  Sekirala roditelje......
Iz tog razloga  bih user posted image  u vrtic ne bih da se ponove moje user posted image user posted image user posted image
Neka se izbori za svoju igracku,svoj obrok..pa neka se i prehladi..jednostavno neka bude sa djecom! Na vrijeme neka nauci da se osamostali,jer koja god teta da ga cuva on ce biti razmazen.
To je moje misljenje!   

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:51:51   
Anoniman
Sa kćerkom nismo imali problem. Ona je sa 2,5 god. krenula u vrtić, niti jednom nije zaplakala user posted image  niti se protivila, čak šta više, uživala je. I sada se lako adaptira na svaku situaciju ali ovaj mali..... on je baš specifičan. On spava 2h sam (navečer) i nakon toga odmah traži da ja legnem sa njim, inače se neće smiriti user posted image  Sveki kaže da mu je i otac takav bio i da su imali problem kad su ga sa 24 mj. upisali u vrtić Kaže, plakao je po čitav dan pa su nakon par mj. odustali i ispisali ga. Baš ona mi savjetuje da ga ranije na taj način odvojim od sebe, kućne atmosfere.....

(odgovor članu salmy)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 10:53:40   
Anoniman
salmy, isti sam slučaj user posted image  Patila sam kad bi nas mama na samo 1 dan ostavila kod nane user posted image user posted image  I dan danas mi teško pada nova sredina.... teško se adaptiram....Zato ni ne volim mijenjati ni posao ni okruženje.... zato valjda i teti čuvalici toliko gledam kroz prste.... Ne volim promjene tog tipa....

(odgovor članu salmy)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:07:12   
Majčica
enisa_sara, i sama sam takva, ne volim promjene a posto mi je i dijete takvo kao i tvoje - nece nikome nego meni, muzu i mojoj mami i stalno za mnom ide, vuce me i sl i mi smo ga iz tog razloga djelimicno i upisali u jaslice. Ali eto mi nismo izdrzali, kako sam i rekla. Ako ga imas s kim ostaviti kad ti je prehladjen u smislu da ne ostajes kuci ti po 7 dana i vise i ako ti nije frka povremeno izostajati s posla, onda ga upisi u jaslice. Sve ono pozitivno sto navode je zaista tako.



_____________________________

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:18:59   
mamina princeza
Sve ovo je i mene intersovalo i razmisljala sam o istom duze vremena cak sam se i rapitivala o obdanistu.....

Samo za razliku od enisine moja situacija je drugacije: Prvo - moja teta je super
Drugo - Ja ne mogu odsustvovati s posla cesto a nemam apsolutno nikoga ko bi je moga pricuvati niti jedan jedini dan ( svi rade)

Tako da sam ja donijela odluku da nastavimo s tetom u sto vise socijalizacije - igranja u aprku , igraonicama ili bilo gdje jer je i moja cura velika maza i slabo hoce s nepoznatim i drugim ljudima. I za sada nam dobro ide....
Tetu nemam namjeru izgubiti ako sama ne ode od mene. Kad bude malo starija - svakako iza 3 ili 3,5 godine upisacu je u neki vrtic ili na pola vremena. Mozda budem imala jos koje djte u medjuvremenu pa cu se u skladu s tim i oragnizovati user posted image

u svakom slucaju- ako neko Benjamina moze pricuvati kad s e razboli nekoliko dana ili ti mozes uzeti slobodne ja bih pokusala.

skoro sva djeca se razboljevaju cesce kad krenu u obdaniste - opet ne sva p amozda bi vi bili sretnici .To se nikad ne zna al treba unaprijed razmisljati i pripremiti se. Ja sebi ne bih mogla dopustiti toliko odsustvovanja ( 7 dana svaki mjesec) jer bi u tom slucaju ostala bez posla.


_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:22:47   
Nedi
Svog sina nebi upisala u vrtić sa 15 mjeseci jer mislim da je rano, ali to je samo moje misljenje i planiram upisati svog sina tek poslije 3. godine. Enisa draga ti se zakačila za tu tetu kao da je jedina u Sarajevu i na kugli zemaljskoj. Mi smo uspjeli pronaći odgovarajuću tetu tek iz 3. pokušaja i vidjela muke i muke ali neda mi se baš o tome detaljisati, a i kad je dosla teta, koja je i danas tu, period adaptacije MENE na tetu je bio teži nego djetetu. Hodala sam na pola luda, postavljala razna čuda moderne tehnologije itd. ali smatram da je moja odgovornost pobrinuti se za sigurnost i udobnost djeteta i onda mi nista nije neugodno i teško.
Jako kratko sam išla u obdanište upravo zbog virusa, nikada nisam bila zdrava i čuvala me teta do polaska u školu. NIkad nisam imala problem sa socijalizacijom, privikavanjem na novu sredinu, posao bi promjenila 10 puta ako treba, preselila se u drugi grad itd. Jedino sam do bola razmažena user posted image ali to nije sto me čuvala teta nego me tata razmazio.

Negative strane jaslica - skoro pa da je sve negativno kad je dijete ispod 3 godine starosti.



_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:40:24   
Anoniman
Nemam vremena da čitam sve redom, pa oprostite ako bude stvari koje su već rečene.Moja kćerka je od 2,5 godine pa do škole išla u vrtić, sve super odlično osim jednog- stalno prehlađena, uvijek je neko dijete prehlađeno i onda oni to samo šalju dalje, znači uvijek ima neko u grupi od koga se može dobiti virus. Mi roditelji smo tražili da djeca sa antibiotikom ne smiju dolaziti u vrtić, ali kad skontam, nije ni to riješenje, jer klice se prenose i na početku bolesti i prije uključenja antibiotika, a kad se isti uključi, mislim da je opasnost već prošla.
Uglavnom u vrtiću je fasovala i šarlah, pa sam onda praktikovala da je ispišem u decembru i ponovo u martu upišem, a za to vrijeme bih se snalazila.
Sad imam bebu 12,5 mjeseci i uskoro počinjem raditi, jaslice bi bile idealno mjesto za nju, jer voli akciju i hoće svakome, ali ta stalna izloženost virusima i bakterijama me sprječava.Planiram je aB upisati sa 2,5 godine.

(odgovor članu Nedi)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:55:51   
HanaBana
Hana je sa 15 mjeseci krenula u vrtic. Vrtic u koji je prvobitno upisana nije joj odgovarao iako smo se pola goidne trudili mi vise nego tete ali nije bitno. U Haninom sadasnjem vrticu je i djecak od 15 mjeseci koji se super uklopi i nema nikavih problema a tamo je oko 15 dana. ja sma uvjek za vrtic s tim da se zaista mora uraditit dobra selekcija i izbor. Ono sto mi je najbitnije je cistoca, hrana i paznja prema djetetu. Hana je odusevljena vaspitacicom. U ovom novom vrticu nije odsustvovala duze od 2 dana u sedmicic jer sve virsue lako preboluju obzirom da ih teta i tamo kljuka vitaminim i extra kvalitetnom hranom. Samo napomena da je u prijasnjem vrticu bila bolesna po mjesec dana i cak je i na infuziji zavrsila jer joj nisu davali tekucinu tokom citavog dana.

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 11:59:27   
anidla
koji je vrtic hanabana?gdje se nalazi, ja sam u Hrasnom pa bih negdje usput prema gradu... i koliki je najmladji uzrast djeteta? od koliko mjeseci primaju djecu?

moj Noa ce imati samo 11 mjeseci kad ja krenem na posao....ali vec sad razmisljam sta da uradim...da li teta cuvalica ili jaslice...


_____________________________

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa



07.01. prohodali :)

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 12:04:17   
Anoniman
Draga Nedi ma nisam se ja svezala za nju, dolazile su mi i druge tete na razgovor samo što su ili kao ona ili gore od nje ili traže dosta više novca....

(odgovor članu Nedi)
  Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 12:15:30   
HanaBana
IZVORNA PORUKA: anidla

koji je vrtic hanabana?gdje se nalazi, ja sam u Hrasnom pa bih negdje usput prema gradu... i koliki je najmladji uzrast djeteta? od koliko mjeseci primaju djecu?

moj Noa ce imati samo 11 mjeseci kad ja krenem na posao....ali vec sad razmisljam sta da uradim...da li teta cuvalica ili jaslice...


Anidla ovaj vrtic ti nije onda na ruku. Nalazi se na vojnickom polju.
Vaspitacica prima sve uzraste jer ima namjeru prosiriti vrtic.

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 12:18:22   
anidla
Znala sam user posted image

Tjesim se samo da ima jos vremena do pocetka oktobra....


_____________________________

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa



07.01. prohodali :)

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 15:11:42   
R&T@
Ja sam za vrtic user posted image .
To uvijek i svima ponavljam.
Prednosti:
-dijete odrasta sa vrsnjacima
-hrana je prilagodjena djeci
-pravilno rasporedjeno vrijeme (dorucak, igra, rucak, spavanje...)
-igracke prilagodjene uzrastu
-ucenje prilagodjeno uzrastu
-nema tv programa cijeli dan uz svu politiku, neprimjerenu muziku i spanske serije
-nema "usisavanja" razgovora o kuhanju rucka, komsinici preko puta i sl.
-pravila ponasanja
-nemate stranca u kuci niti dijete odrasta u tuđoj kuci....

Negativne strane:
-u slucaju najbanalnije bolesti majka mora otvoriti bolovanje (naravno, ako tada nana-servis ne dolazi u obzir)
-mali broj osoblja
-nekada necete dobiti detaljan izvjestaj kako je protekao dan (iako ovo zavisi od tete;pojedine u vrticu zaista sve upamte i prenesu vam, a postoje i tete-cuvalice koje nista ne govore...)
-radno vrijeme (nemaju sve majke slobodne veceri i vikende)...










_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 15:45:48   
Dinkica
Ja sam za varijantu da dijete do tri godine cuva teta (po mogucnosti nana ili neko od familije) iz sljedecih razloga:

- neizloženost virozama
- hranu biram iskljucivo ja
- vrijeme rasporedjujem kako djetetu odgovara a ne drugoj djeci, mislim na vrijme obroka i spavanja
- sve igracke u kuci su prilagodjenje uzrastu
- ucenje mozda nije sa pedagoskom podlogm ali trudicemo se
- na tv-u gledamo uglavnom crtane
- i teta /nana moze uciti pravilnom ponasanju
- u slucaju da cuva nana onda to nije stranac u kuci
- fleksibilnost radnog vremena, ako zatreba ostanete duze na poslu, zamolite tetu ili nanu da se prilagodi

jedina negativnost je sto dijete ne odrasta sa vrsnjacima i to je po meni velika negativnost.


Kad dijete napuni tri godine ima relativno izgradjen imunitet i stav tako da ga ni tete ni druga djeca ne mogu saltati u vrticu user posted image . Zna traziti vode kad je zedno, odbraniti se kad treba, reci mami sta nije bilo uredu u vrticu i sl. Od 3 pa do '' godina moze se dovoljno socijalizovati i pripremiti za skolske izazove.

Tajra malo sam se vodila tvojim postom zato sto je bio posljednji pa mi bilo najlakse user posted image


I zaboravih dodati da u slucaju da cuva nana ili nane (naizmjenicno), ako su slobodne naravno,  kao sto je kod nas slucaj, te zene su jednostavno ispunjene i presretneuser posted image


< Poruku je uredio Dinkica -- 13.5.2010 15:50:02 >


_____________________________

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 16:14:03   
emma.L
Ja sam sada u dilemi, ali sam u dosta boljem položaju u odnosu na mnoge mame ovdje, jer je moja svekrva otišla u prijevremenu mirovinu samo da bi nam čuvala Emu. Dakle, ona dolazi kod nas, Ema je s nanom koja se uglavnom pridržava mojih uputa (uz minorna razilaženja), izvodi je svaki dan po dva sata i svo vrijeme je samo njoj posvećena (TV se skoro i ne pali osim Bumbe ujutro uz flašicu). Nana je naučila brojati, uči je na tutu, zbog nane odlično govori već pola godine i zna i ime i prezime i cijelu porodicu nabrojati ako se izgubi. A najvažnije je to što zaista osjeti neizmjernu ljubav 24 sata dnevno.
Ipak, želim je upisati od septembra u vrtić, jer mislim da je sada baš super prilagodljiva i jako je otvorena i htjela bih to iskoristiti. Sada zna kenjkati ako nešto nije po njenom, mislim i da zaista neke stvari djeca bolje uče na primjerima druge djece, te da su nane tu da razmaze djecu (i tako treba), ali zato treba ograničiti taj proces nekako kako bi shvatila da nije centar svemira (osim nama). Puno više može naučiti u vrtiću. Tu su i izleti i posjete lutkara, zubara, učenje o praznicima, o životinjama, pa priredbe, crtanje, pravljenje predmeta. Sve to mi pričamo i obilježavamo, ali nije to to bez grupe različite djece. A mislim da nitko ne može naći za svoje dijete magistra pedagogije od 25 godina za čuvanje koji ga neće smoriti nego poučavati kroz igru.
Ali, opet kažem, kad i bude virusa, ja znam da će nana opet doći u svako doba i da imam alternativu.
Dakle, držite mi fige da nagovorimo tatu da je vrijeme za vrtićuser posted image . Ja bih probala bez obzira na viruse.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Dinkica)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 16:38:37   
Dinkica
emma.L good luckuser posted image , postepeno nagovaraj, malo s ove strane, malo s one i uspjeces, pa nismo dzaba zeneuser posted image

_____________________________

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Pozitivne/negativne strane jaslica/teta
13.5.2010 16:45:40   
salmy
Joj ja se osipam na nane i dede! moja mama je ubjedena da ce ona cuvati user posted image meni iskreno nije to rjesenje!
nane razmaze djecu
unucad im rade sta hoce,saltaju ih maksimalno
popustaju im sve ,nesmiju ih zaruziti
ma neznam vise ni sama! imam priliku vidjeti djecu koje odgajaju NANE
djete sejtan ubi Boze,glavna igracka mu usisivac,kaze nana hajd sta fali neka se igra cim god!napominjem da je nana obrazovana zena u penzijiuser posted image
Ja vidim sad kad moja mama dodje,radi sve suprotno od mene,a voli unuka i luda je za njim.Ali kako dokazati da je to mali foler koji hoce vjecitu paznju i razgovor a ne njena igrackauser posted image user posted image

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *