|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pravosudni ispit
19.9.2009 0:17:01   
mamilica
Drage kolegice,
Zanima me da li ste nakon zavrsenog pravnog fakulteta polagale pravosudni ispit? Cime ste posebno motivirane, koliko ste ucile i kako ste prosle na ispitu? Jako puno razmisljam o ovome, osjecam da sam neki posao ostavila nedovrsenim i stalno mi je na pameti, ali nikako da pocnem. Na poslu nisam uslovljena polaganjem pravosudnog, i cak ako ga polozim nece imati neke refleksije na moju poziciju, ali moja je ambicija da to vec jednom naucim i upotpunim se u svojoj profesiji. Znam da je sve ovo potrebno puuuno motivacije, slobodnog vremena, volje i snage. Gdje ste sve to crpile?
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pravosudni ispit
19.9.2009 10:22:14   
Skvo RR
Ja nisam polagala pravosudni, jer mi ne treba na mjestu gdje radim, ali kako moja pozicija zahtjeva specificno znanje, prosla sam jako puno kurseva, obuka i sl,
Trenutno sam na postdiplomskom jer mi opet to vise treba za obavljanje mog posla!

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Pravosudni ispit
20.9.2009 17:20:46   
ANNIAN
Ja nisam polagala jer mi na poslu ne treba, ali se kanim da uzmem knjigu i učim. Za sada samo skupljam knjige i premještam ih s jednog mjesta na drugo. Čak sam i išla na tečaj za polaganje pravosudnog. Našla sam cijelu gomilu izgovora zašto ne učim, jedan je da imam troje male djece i da ne stižem. Svako malo me grize savjest.
Valjda ću početi uskoro učiti jer opet o njemu intezivno razmišljam, sada sam našla i motiv želim pod HITNO promjeniti posao.

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Pravosudni ispit
20.9.2009 20:38:00   
Nadja08
Pravosudni ispit sam polozila prije nekoliko godina i preporucila bih pravnicima svakako da ga poloze. Ne vidim razloga zasto sebi ogranicavati mogucnosti, ako ih vec imamo vise sa tim ispitom. Naravno, svi spremamo i polazemo ispite kad mislim da su nam potrebni, ali sa pravosudnim su nam opcije za zaposlenje mnogo bolje, a nikad ne zna nijedna od nas kada cemo pozeliti raditi npr. u pravosudju.

U vrijeme kad sam ga polagala nije bilo bebe, pa mi je bilo mnogo lakse odrediti vrijeme za ucenje. Meni je trebalo otprilike tri mjeseca da ga spremim i solidno sam znanje pokazala. U ta tri mjeseca sam ucila skoro svaki dan, ponekad bih samo vikendom napravila pauzu.

Kad se pocne uciti, energija sama dodje i vodi naprijed. Nadam se da ce i kod tebe tako biti i da sam te makar malo ohrabrila za ucenje. Sretno!

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Pravosudni ispit
21.9.2009 9:37:20   
mišur
Ja sam ga polagala prije dvije godine, u 7.mjesecu trudnoće...
Za posao koji radim mi nije trebao, ali ja sam htjela da ga imam, jer ne mislim biti zauvijek na ovom poslu...
Mislim da ga svaki pravnik treba položiti, jer daje puno više mogućnosti za razna zaposlenja..
Jeste ga teško spremiti, jer treba par mjeseci svakodnevnog učenja, ali to nije nešto što se ne može...
Samo treba volje da se počne, i onda kad se počne, dosta je lakše..
Ja sam i magistrirala na Krivičnoj katedri Pravnog fakulteta, ali ne radim u ovoj grani prava..
Prvo me "poremetila" trudnoća sa Lukom, što se tiče promjene posla, a onda smo se odlučili za drugo dijete, tako da promjena posla čeka da se vratim sa drugog porodiljskoguser posted image
Onda ću, aBd, naći posao po svojoj želji i afinitetu,i valjda će se onda isplatiti ove diplomiceuser posted image
Ali neka ih, jednog dana će valjda zatrebati...user posted image

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Pravosudni ispit
21.9.2009 10:31:46   
juni
Misur, svaka ti cast pa si sve stigla zavrsiti. Ma sve se moze kad se ima volje, i ga namjeravam polagati kad steknem uslove za polaganje.
Moja prijateljica je ucila svaki dan 6 mjeseci i super je znala materiju da su je profesori pohvalili. Jednostavno trebas sebi reci da zavrsetkom faksa nije zavrsio tvoj put obrazovanja, i da si ostavila posao nedovrsenim (naravno ako se vidis u pravosudju).


_____________________________

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Pravosudni ispit
21.9.2009 22:37:16   
žana o8
Ja sam prije 3,5 godina položila pravosudni ,a  prošle godine i advokatski ispit. Još mi notarski ostaje pa da upotpunim ziduser posted image . Slažem se da svaki pravnik treba položiti pravosudni ispit, jer ukoliko želiš raditi u pravosudju , svi rokovi ti teku od položenog pravosudnog ( za sudiju, tužioca, za upis u advokatski komoru, za notara) .Ispit nije lagan, ali toliki su ga položili pa ćeš i ti ako Bog da. Mene je motiviralo to što sm bila advokatski pripravnik i nas komora, ukoliko u određenom roku ne prijavimo i položimo ispit briše iz imenika i prestaje nam radni odnos. To je najbolja motivacija. Sretno mamilice.user posted image

_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Pravosudni ispit
22.9.2009 1:03:48   
mamilica
Hvala, drage moje, drago mi je da ste se odvazile i polozile. Mene najvise grize neko  uzalud potroseno vrijeme sto ne ulozim u svoje znanje :(  kad bih mogla za tri mjeseca nauciti svu tu materiju, cak bih uzela neplaceno odsustvo da se rijesim tereta.

(odgovor članu žana o8)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Pravosudni ispit
23.9.2009 16:06:26   
Đenifer
Evo i ja malo da se javim nakon godišnjeg i  odmora od interneta. Cure svaka vam čast. Kolegica i ja sa posla se kanimo što se kaže svaki dan da uzmemo i počnemo učiti, bile smo i par puta na ispitu i zaista nije tako strašno, mada je obimno i izludiše te blic i podpitanja,a još kad je to sve za jedan dan to je najgore, da je bar raspoređeno tokom cijele sedmice mislim da bi bilo lakše, nego polagat jedan za drugim, ta konncentracija je ubitačna i to milim da bi meni predstavljao najveći problem tokom ispita, naučiti se sve može kad se hoće, a sad dolazi bebica za koji par dana, mislim da će to sve pričekati ili će me motivisati da u ovom zimskom periodu koji predhodi zagrijem slolicu u pauzama sa bebom, jel svakako nema ladaranja i tutnjanja, pa se iskreno nadam da ću nekako uspjeti, a u svakom slučaju pravnik bez pravosudnog je kao i dr.bez specijalizacije, i smatram da sve treba završiti što se može u životu.pozzzz svima

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Pravosudni ispit
23.9.2009 16:14:18   
Nadja08
ma, i ja sam mislila da je to poput specijalizacije, ali nije. tek nakon pravosudnog dolazi veliko ucenje, koje ne prestaje, jer je odgovornost mnogo veca. lako je kao pripravnk raditi kad uvijek imas iza ledja principala.
tek sa pravosudnim, ako se odlucis da budes advokat, sudija ili tuzilac, polako kreces u ozbiljne profesionalne vode. tako da bih ja, sto sam vidjela na vlastitom primjeru, prije rekla da je pravosudni pocetak, a ne kraj ulaganja u ucenje. i ne vidim kraja.... uff.

(odgovor članu Đenifer)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Pravosudni ispit
25.9.2009 16:12:26   
Skvo RR
NTENZIVNI SEMINAR:  EDUKACIJA ZA POLAGANJE PRAVOSUDNOG ISPITA   INTENZIVNI SEMINAR:  EDUKACIJA ZA POLAGANJE DRŽAVNOG-STRUČNOG ISPITA ZA RAD U ORGANIMA UPRAVE   INTENZIVNI SEMINAR:  DOPUNSKA EDUKACIJA PRAVNIKA VEZANA ZA NOVU ZAKONSKU REGULATIVU       Predavanja na Seminarima se izvode prema Pravilniku o programu polaganja Pravosudnog ispita, uključujući izradu pismenog rada iz Krivičnog i Građanskog prava; odnosno prema Pravilniku o polaganju Državnog ispita. Predavanja se izvode prema propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, tako da se ispiti mogu polagati u Sarajevu ili Banja Luci. Pravosudni ispit obuhvata devetnaest (19) pravnih oblasti.   Intenzivna i efikasna predavanja na ovim seminarima skraćuju vrijeme učenja za nekoliko mjeseci. Naše višegodišnje iskustvo na ovim programima, veliki procenat učesnika koji polože ispit već u prvom pokušaju kao i izvrsni predavači, olakšaće i Vama polaganje ovih veoma teških ispita.   Predavači na seminarima su sudije Vrhovnog suda, sudije Ustavnog suda, sudije Trgovinskih sudova, sudije Okružnih sudova, profesori Pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, od kojih su neki i članovi ispitnih komisija.    
Evo meni dosla danas na mail ponuda za obuku za pravosudni, nisam citav mail kopirala, da ne bi izgledalo kao oglasavanje, ali javnite se na pp, pa vam mogu proslijediti citav mail!

Ja nisam zainteresovana, ali ko ima zelju da polaze, mislim da je dobra stvar!


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Pravosudni ispit
25.9.2009 16:22:15   
Đenifer
Da li je ta edukacija za polaganje pravosudnog ispita isto što se oragnizuje u Prvrednoj Komori Kantona kod BBI.I koliko se plača, i kad počinje?!!!!!

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Pravosudni ispit
3.10.2009 15:51:03   
henči
drage mame,interesuje me da li neko ima informaciju kako se tretiraju dipl.pravnici sa privatnog fakulteta,dal imaju jednak status kada je u pitanju polaganje pravosudnog ispita.U zakonu ništa nije precizirano kada su u pitanju privatni fakulteti.Ipak ,mislim da ne bi trebalo da postoji diskriminacija pravnika.Unaprijed hvala i veliki pozdrav za super mameuser posted image

(odgovor članu Đenifer)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Pravosudni ispit
7.10.2009 11:34:27   
Gigana
joj ni ja nisam položila pravosudni, a diplomirala sam prije 6 godina.  Ne znam šta čekam.  Kad mu ne treba, čovjek se ulijeni, a to je najgore, jer znanja nikad dosta. 
Meni je najgore što ne radim u struci, a voljela bih položiti pravosudni, jer jednog dana, ko zna...
A da bi položila pravosudni, moram raditi u struci, a zasad mi je to nemoguća misija.  

_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu henči)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Pravosudni ispit
8.10.2009 18:52:14   
flox
Evo još jedne pravnice koja je odlučila polagati pravosudni. Baš nemam mira ili učim ili se porađam, stvarno je tako. Ma nema veze sve je dobro zar ne?user posted image Ne znam odakle da počnem, šta prvo da uradim, ako neka od vas ima dobar savjet molim neka kaže. Želim početi učiti, ne živim u Sarajevu pa mi je malo zahtjevnije ići na predavanja, mada sam mislila prvo otići da vidim kako to ide. Treba mi adresa i broj telefona da pitam kada su predavanja, a ako neko i to zna neka nam napiše. Svaka pomoć dobro bi mi došla. Moja motivacija da polažem pravosudni je promjena posla. Zaposlena sam u državnoj firmi, na poslovima koji nemaju veze s pravom, zato želim da se educiram i promijenim posao. Ovako osjećam da manje vrijedim. Zakon o državnoj službi je strašno krut i teško je napredovati, nadam se da će mi pravosudni omogućiti da promijenim posao, a ako ne to onda naravno polaganje advokatskog, pa notarskog ispita. Šta vi mislite?

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Pravosudni ispit
8.10.2009 19:53:48   
maja78 RR
A na kojem nivou hoces da polazes

_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu flox)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Pravosudni ispit
8.10.2009 23:02:34   
zagy
Mislim da je najgore natjerati se na učenje i početi (čitaj organizovati se), više manje ono što sam slušala svi znamo sa faxa ili posla, smo to treba posložiti i upotpuniti. Meni za posao ne treba, ali mislim da trebam to završiti radi sebe, samo što mi trenutno nedostaje motivacijeuser posted image Doduše ganjam se sa magistarskim sada, pa onda kada to završim onda... valjda...   

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Pravosudni ispit
8.10.2009 23:58:02   
mamilica
U mom slucaju je kljucna motivacija. Mislim da bih nasla slobodnog vremena svaki dan, pa najmanje 4 sata, samo kada bih bila uslovljena necim do cega mi je jako stalo. Takva sam kakva sam :(

(odgovor članu zagy)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Pravosudni ispit
11.10.2009 14:54:53   
flox
Ja bih polagala na nivou BiH ili FBiH. Nisam sigurna da li još postoje komisije na oba nivoa ili je samo ona na nivou BiH.

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Pravosudni ispit
11.10.2009 21:06:57   
zagy
Postoje obje komisije, teško im se rastati od honorarauser posted image Kolegica polagala prije godišnjih, FBiH nivo i nešto sumnjam da su ih od tada ukinuli. Ali lakše je na BiH nivou, manje traže, u komisijama nisu stručnjaci već političari. Ja isto imam problem s motivacijom, čekam da mi zatraže prvosudni na poslu kao uslov za moje radno mjesto, pa da se nakanimuser posted image

(odgovor članu flox)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Pravosudni ispit
8.11.2009 11:04:33   
aya
Pozdrav kolegice,

sretna sam sto sam pronasla ovu teme, jer sam i ja upravo jedna od mucenica kojoj pravosudni treba za posao. S obzirom da je porodiljsko odsustvo bilo neplanirano i iznenadjenje za sve, sigurna sam da naknadno vrijeme za ucenje pravosudnog necu dobiti pa sam odlucila porodiljsko iskoristiti za to. Literaturu sam prikupila prije poroda i juce sam zvanicno sjela da ucim, naravno u periodima kad moja 2,5 mjesecna dusica pajki. Djeluje mi kao nemoguca misija. Bebu dojim, pa predavanja ne dolaze u obzir, trenutno sam u fazi pronalaska adekvatne METODE UCENJA PRAVOSUDNOG. Da li neko ima neki savjet???????????????????? user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu zagy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Pravosudni ispit
8.11.2009 13:33:55   
Nadja08
najvise zasad citaj krivicno i gradjansko pravo! nakon toga, privredno i ostalo, cisto da steknes utisak koliko toga ima. a kad priones na rad, vec ces naci svoju metodu. sretno!

(odgovor članu aya)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Pravosudni ispit
16.11.2009 22:39:46   
Almaa
IZVORNA PORUKA: skvo

NTENZIVNI SEMINAR:  EDUKACIJA ZA POLAGANJE PRAVOSUDNOG ISPITA   INTENZIVNI SEMINAR:  EDUKACIJA ZA POLAGANJE DRŽAVNOG-STRUČNOG ISPITA ZA RAD U ORGANIMA UPRAVE   INTENZIVNI SEMINAR:  DOPUNSKA EDUKACIJA PRAVNIKA VEZANA ZA NOVU ZAKONSKU REGULATIVU       Predavanja na Seminarima se izvode prema Pravilniku o programu polaganja Pravosudnog ispita, uključujući izradu pismenog rada iz Krivičnog i Građanskog prava; odnosno prema Pravilniku o polaganju Državnog ispita. Predavanja se izvode prema propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, tako da se ispiti mogu polagati u Sarajevu ili Banja Luci. Pravosudni ispit obuhvata devetnaest (19) pravnih oblasti.   Intenzivna i efikasna predavanja na ovim seminarima skraćuju vrijeme učenja za nekoliko mjeseci. Naše višegodišnje iskustvo na ovim programima, veliki procenat učesnika koji polože ispit već u prvom pokušaju kao i izvrsni predavači, olakšaće i Vama polaganje ovih veoma teških ispita.   Predavači na seminarima su sudije Vrhovnog suda, sudije Ustavnog suda, sudije Trgovinskih sudova, sudije Okružnih sudova, profesori Pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, od kojih su neki i članovi ispitnih komisija.    
Evo meni dosla danas na mail ponuda za obuku za pravosudni, nisam citav mail kopirala, da ne bi izgledalo kao oglasavanje, ali javnite se na pp, pa vam mogu proslijediti citav mail!

Ja nisam zainteresovana, ali ko ima zelju da polaze, mislim da je dobra stvar!


mogu li ja dobitiuser posted image


_____________________________

napravi svaki korak ovom istom strascu i pregazit ces more na tom hodocascu...

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Pravosudni ispit
6.4.2010 14:53:43   
aya
Da li ima neko ko trenutno sprema pravosudni?

_____________________________

Sunce moje malo 21.august 2009
24.februara cura rekla "ma - ma" :-)
05.03. smo nasli jedan mali zubic

(odgovor članu Almaa)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Pravosudni ispit
6.4.2010 19:04:12   
mamilica
Ima user posted image
Kako tebi ide aya? Ja kad se dobro osjecam produktivna sam, kad sam lose ne ucim nekoliko dana, ali ne popustam.

(odgovor članu aya)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *