|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 12:39:40   
sporty mamaa
Ne znam postoji li vec tema, ali ja je nisam uspjela naci.... Jeste li primjetili da u danasnje vrijeme djeca jednostavno "nemaju vremena biti djeca".... Mi kada smo bili mali, igrali smo se milijun igrica za koje danasnja djeca ne znaju niti da postoje.... Uglavno se sve vodi na kompjuterske igrice, mobitele i ostalo... Djevojcice i djecaci pricaju o stvarima za "odrasle" i kako sam mogla primjetiti da su djeca nekako "slobodnija, razuzdanija i nekulturnija"... Nekada me cak vjerujte i strah proci pored skupine djecaka na ulici koji dobacuju, psuju, pa nekada se cak i dobacuju kamencicima ili cime vec.... Djeca ostaju do kasno vani sami, ispred moje zgrade uvijek ih je skupina od 8, 9 do neki 11 - 12h, a to sve nema ni 12 god... A tek da im cujete price.... Ne znam, jednostavno danas djeca nisu kao nekad, pre, prebrzo odrastaju... A i od njih se ocekuje da budu "odrasli" na neki nacin.... Imam slucaj u obitelji gdje dijete slusa iron maiden(ne znam jel se tako pise), stinga i ostalo, i roditeljima je to zanimljivo a dijete ima 2 god... Pa cemu tolika zurba, toliko je lijepih djecijih pjesama, zasto forsirati nesto sto nije za njih???? Zasto ima kupovati stvari koje im nisu primjerene... Evo recimo mojoj maloj je nedavno bio rodendan, da ne kazem da sam ostala puf kad sam otvorila poklone u kojima je bila odjeca za djecu od 5, 6 godina, igracke za djecu 5 + i ostalo.... Cemu zurba?????????
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 12:51:50   
M kao Mama
Pa, dobro sad ta odjeća i igračke, znaš kako se kaže, poklonu se ne gleda u zube, barem su mene moji tako odgojili, poklon, je poklon, hvala svakome,

a ovaj prvi dio posta svakako se slažem, ja to ovako gledam,

ja kada sam bila u trećem razredu osnovne, crtani, kupanje i spavanje, nema priče, znalo se šta se smjelo gledati na TV-u i koliko, znalo se gdje mi je mjesto kada dođu gosti i da ne nabrajam.

Danas djeca, barabar sjede sa roditeljima do nekih doba, gledaju sve što roditelji gledaju, prva moja, pa ostala, zna sve serije i šta se dešava u njima, bolje neko neka žena, kafa joj je draža nego meni, ko je tu kriv, ja, odnosno moj muž, odnoso roditelji.

Današnjoj djeci je sve obezvjeđeno, sve imaju i hvala BOgu neka imaju i ja sam imala uvijek sve, ali sam u ratu u jednoj minuti ostala samo u onome što je bilo na meni, tada sam shvatila šta znači imati, a i nemati. Današnja djeca ako nemaju mobitel, kopjuter, role, biciklo, dobru odjeću, markiranu obuću, belaj. Opet ko je tu kriv, mi roditelji.

OD malena ih učimo da žive u komociji i komforu, uvijek se jetim onih skupih kolica po 1.500 KM, moraju li se djeca vozati u njima, ne moraju, bome postoje i druga, jeftinija, a dosta kvalitetna, nije to dijete pokazalo prtom hoću ta kolica, nego mi roditelji, počesto izgubimo kompas.

Znači, ja gledam po FB od mojih kolegica djeca imaju profile i to pravo aktivni, treći ili četvrti razred osnovne škole, meni je to zaista degutantno, znači ha on zna baratati po FB, zna na internetu naći šta mu duša poželi. Od muzike, klipova, filmova raznih sadržaja, da ne detaljišem, znate na šta mislim.

Znači, ja sam za onaj lijepi sistem u kojem sam ja rasla, u kojem nije bilo ovoliko demokratje, jer demokratija ima svojei prednosti i mane.

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 13:04:46   
Skvo RR
Hahaah, vezano za odjecu...Ja volim kad joj kupe vece, posebno jer Umica vec nosi brojeve za tri godine...user posted image


E, ovako moje misljenje je da koliko mogu pratim njene razvojne faze po uzrastu u kojem je...Veliki sam zagovornik didaktickih igri, zatim igracki namjenjenih uzrastu u kojem je, crtanih koji su za nju i slicno...to je ono sto je do mene i kucnog odgoja.

A generalno, sam za ono da treba pratiti svoju generaciju...Ti si ovde napomenula ekstremne slucajeve......
Vrijeme je promjenjiva kategorija, tako da i sistem odrastanja je promjenjiv....To se nama moze dopadati ili ne...ali u takvom vremenu zivimo.

Opet kazem, sa nekom generalnom uputom od strane nas i sa svim onim sto okolina nosi moze se naci jedan kvalitetan balans, hocu reci da nije ni uredu odgajati dijete kao da je 81. godina, jer takvo dijete moze imati  problem da se uklopi u sredinu...kao i u svemu treba naci mjeru.


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 13:19:43   
ziki
U potpunosti se slažem da su danas djeca mahom nevaspitana i napuštena i  da je to greška roditelja koji djeci ne posvećuju dovoljno pažnje. Nije opravdanje da su prezauzeti poslom i nije vaspitanje samo dijete posadit ispred TV i pustit mu sve što hoće. Ja možda griješim ali mi smeta i kad Nemirko viid MM da puši na balkonu jer on imitira šta mi radimo.  Popuštam i ja puno ali sad za sad se zna red, u 9 u krevet, crtani može da gleda i slušamo dječije pjsame. Kad zaspe onda se dr. Džekil pretvori mr. Hida(  mislim da ide ovim redom) i gledam šta hoću i slušam šta hoću. Godimi ovaj dvojni životuser posted image vidjeću do kad će potrajat.
Ja sam primjetila da se danas djeca i ne raduju poklonima ko ranije jer stalno nešto kupuju i prezasićena su i igračkama i  garderobom,.... svim. Nema nekog reda kad se šta kupuje. Ne bih ni ja sad da djetetu zavdem diktaturu ali mislim da je za njega bolje da nešto malo čeka, da ne dobije sve što prstom pokaže u momentu kad pokaže. Međutim to je teško, Nemirko ima dvije godine i dva mjeseca ali je prije tri mjeseca znao da mi kaže da treba da mu kupim sandalice jer su ovaj i onaj počeli da nose, ja sam ostala zatečena.


_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 13:20:39   
snijeg
Kakvo vrijeme, takvi ljudi, kakvi ljudi, takva djeca.....
Na ovo što si navela velikog uticaja imaju roditelji, neće djete samo tražiti da igra igricu na kompjuteru, da sluša Lady Gagu, Madonu i  da se oblaci prema njihovom modelu.
Moramo priznati da je jednostavnije posaditi djete ispred TV ili računara, na taj način imamo više vremena za sebe, a djetetu je zabavno...s tim da roditelji očigledno nisu svjesni da ovakvim ponašanjem čine sebi medvjeđu uslugu user posted image
Ne znam, imam pahuljicu koja je napunila godinu dana, računaru pristup nema, TV ne gleda, crtići je ne zanimaju, mi se igramo, čitamo slikovnice, izađemo u park i družimo se s djecom. Naporno jeste, poželim ponekad da je posadim pola sata da ima neku drugu zabavu sem mene i mm, ali.....ali...ali....
A kad je u pitanju izbor igračaka, šta god da joj kupe, ako ja ne napravim selekciju, uradit će to ona jer je neke igračke jednostavno ne zanimaju, ne zna ih koristiti (logično, jer su za 3 +) user posted image user posted image
Ja ću nastojati spasiti njeno djetinjstvo, nadam se da ću imati uspjeha, teško je to izvagati i odmjeriti, pronaći pravu granicu u datom trenutku na datu temu, ali zato imamo zvanje roditelja user posted image user posted image  


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Prebrzo odrastanje...
9.8.2010 16:51:59   
enna
Slazem se sa vecinom da su danasnja dijeca jakooo raspustena umazena i nevaspitana.
Sjecam se kada sam bila dijete kada nek npr. dode u goste nema mi sjediti sa njima i upiti sto se kze "u obrve"vec se ici sa sestrom igrati u svoju sobu,ili nekog od starijih da ne oslovim slucajno sa "cika ili teta" ili u krevet da idm kad ja zelim ili vani da budem do kada j zelim ili ili ili...... jos bi mnogo toga mogla napisati kao i vecina nas.
Svatam da djeca sada rastu u drugacijem vremenu svasta nesto im je dostupno a nije za njihov uzrast ali ako je kako je svako ce pokusati svoje dijete da odgoji kako najbolje misli da je za njega.
Evo npr mojoj malenoj je 2 godine i 3 mjeseca i ima svoj djeciji kompjuteric koji sam joj ja licno kupila i nije se igrala sa njim i onda jednom je jednostavno uzela iigrala se uce se slova rijeci i te stvarcice da bi poslje jedno 10-ak dana posla samnom u prodavnicu i stala je pored tablie od auta i pocla da cita i slova i brojeve ja sam ostala pafff zatecena bez rijeci jer nisam primjetila da je naucila i sada sa 2 godin zna sva slova i brojeve jeste sa italijanskim izgovorom ali eto zna znaci po meni jedna prednost ali ne dobiva sve sto pozeli mada nekad mi bude zao ali kazem da kada dobijemo platu kupit emo drugu igracku ili ne kupujem joj stalno markiranu robu tu bude sto kazu i kineska stvar ali ako mi je fina i pamuk zasto ne.
Sve je stvar nas roditelja ja mislim

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 9:20:15   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: Skvo RR

A generalno, sam za ono da treba pratiti svoju generaciju...Ti si ovde napomenula ekstremne slucajeve......
Vrijeme je promjenjiva kategorija, tako da i sistem odrastanja je promjenjiv....To se nama moze dopadati ili ne...ali u takvom vremenu zivimo.

...kao i u svemu treba naci mjeru.



Slažem se sa ovim.
Vrijeme u kojem živimo se u mnogočemu razlikuje od vremena u kojem smo mi odrasli i odgajani.
Po meni je važno postaviti granice djetetu, i ne dopustiti mu da odlučuje ono samo šta je dobro za nju/njega, jer ipak su to djeca.

Npr. šminka - mi dolazimo u tu fazu .. zašto?
Zato što se mama šminka, i dijete slijedi primjer.
Nema tu zabrane, već traži rješenje - našminkaj je jedno nedeljno popodne prije kupanja, i objasni da je male curice imaju prelijepo lice bez šminke, te da kad odrastu imat će svoju sopstvenu šminku, ali sada to nije potrebno.

Muzika - dijete će slušati ono što roditelj sluša - bio to MTV / VIVA ili DM/BN ili šta već ... ili će jednostavno roditelj više voljeti da im dijete sluša razgovore na sijelu, u komšiluku, oko stola gdje se pije kahva ... Znam za predivne roditelje čije dijete je slučalo rock scenu bivše YUG-e, i sada je to velika cura koja je ponos svojih roditelja, znam i za onu koja je uživala u B.Adamsu, Captain Jacku, C-Blocku, i sada je uspješna žena ... a znam i druge , nisu vrijedni spomena.

Odjeća - kompromis - zna se šta nose djevojčice/dječaci , a šta nose tinejdžeri. S obzirom da mama i tata vole da imaju dijete, kupujemo odjeću za dijete. Naravno i ona ima svoje mišljenje koje će iskazati, ali nakon što joj roditelji daju u razmatranje i njenu odluku, dva komada odjeće - pa biraj draga moja.


Opet meni je fascinantnije kada dijete od nekoliko godina pjeva šund, citira prostakluke iz domaćih filmova, i kada se vrti oko stola gdje se pije kahva i upija kao sunđer lokalne tračeve...

Opet je do roditelja.
Djetetu treba uputa, i roditelj treba da zna šta očekuje od djeteta, ali i šta ne želi da stvori od njega / nje....

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 11:49:02   
sporty mamaa
Ma znam ja da je sada i drugo vrijeme i sve, da ne mozes pustiti dijete da zivi van toga, ali brate dragi ipak su to samo djeca i treba ih pustiti da to i budu bez obzira na vrijeme u kojem zivimo... Naravno da cemo dijete u nekom uzrastu nauciti da se sluzi kompjuterom i istalom tehnologijom, ali sta je lose u tome da se igraju na ulici sa ostalom djecom??? A danas je cini mi se toga sve manje i manje... Djevojcice setaju okolo u zategnutim tajicama, majicicama, nasminkane, djecaci po cijele dane igraju video igrice, surfaju po internetu trazeci porno stranice i ostalo( moj mali rodak mi neki dan iz zeze poslao na face dva homoseksualca i to njemu smjesno, a kad mu rekla da cu ga rec matwri on nista, kao kazi bas  me briga).... Toga je danas sve vise i vise....
Ja nisam naravno da se djeca odgajaju kao sto je to bilo kad smo mi bili mali, ali sam za to da se zna sta je za njih, a sta ne, naravno da znaju i ono osnovno iz sexualnosti, tehnologije, ali ne da im se pusti da sami "rovaju" po internetu i gledaju stranice ne primjerenog sadrzaja... Zato sam da se djeci objasni da moraju postovati starije, i lijepo im se obracati, da se sto vise druze i igraju s drugom djecom.... Da upisu neki sport, bilo to plivanje, ples, karate, nogomet i ostalo.... Samo da se ne pretvore u robove kuce i  tehnologije....

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 12:07:59   
henna ze
joj ne znam šta da vam kažem svega i današnjem vremen ima..baš se svega čovjek nagleda..da je lako ..nije..
krenem od sebe..cijeli dan na poslu dodješ kući..hajd ručak , pospremi operi..zadaću s njom...i nekad bi najradije da me puste na miru sat vremena...al ne predajem se...naravno da henna gleda tv..Hannah Montana joj je omiljena serija i Zack and Cody..serije su ok malo komične...ali nikao se ne positovjećuje sa Miley ..jednostavno voli je kao što smo mi voljele New Kids on The Block..skuplja postere i slično...računar ima na korištenje 1 sat dnevno a kako je smješten u dnevnoj sobi pod mojom je kontrolom..imam tu sreću da živimo u finom naselju..na prizemlju pa je već sa 4 godine počela sa drguricama da izlazi vani..iznesu dekice i lutkice i uživaju...
e sad čitam neki dan kada dijete da uči strani jezik..pa kažu što ranije to bolje..jedna od tih pozitivnih stvari Hannah Montana je što Henna sa 8 godina perfektno govori i razumije engleski i njemački..engleski čita (ja ostala otvorenih usta)...
moji me roditelji kritikuju kako Henna nije samostalna..kako sam ja u njenom uzrastu po cijeli dan ostajala sama..kako sam znala sebi spremiti da jedem i išla na more sa izvidjačima...a kako sadna današnjem vremenu kad ni odrasli nisu sigurni ostavim dijete samo.kako da je pustim vani negdje drugo sem ispred zgrade...kad svakakvih pedofila ima...
kažu mi moji da je beba za svoje godine..nemoj joj više igračke kupovati...a ja neću da prestanem volim da se igra sa igračkama da mašta i uživa kao dijete..da čita slikovnice jer to je rijetkost danas..kad vidim one male tetkice iz njenog razreda i sve marifetluke koje poznaju...i kako je jadnu iskorištavaju smuči mi se...a sve to dijete ponese od kuće..
i da nas dvije uživamo zajedno da gledamo animirane filmove...sreća pa i mama još nije odrasla...


_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 12:11:57   
snijeg
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Ma znam ja da je sada i drugo vrijeme i sve, da ne mozes pustiti dijete da zivi van toga, ali brate dragi ipak su to samo djeca i treba ih pustiti da to i budu bez obzira na vrijeme u kojem zivimo... Naravno da cemo dijete u nekom uzrastu nauciti da se sluzi kompjuterom i istalom tehnologijom, ali sta je lose u tome da se igraju na ulici sa ostalom djecom??? A danas je cini mi se toga sve manje i manje... Djevojcice set_aju okolo u zategnutim tajicama, majicicama, nasminkane, djecaci po cijele dane igraju video igrice, surfaju po internetu trazeci porno stranice i ostalo( moj mali rodak mi neki dan iz zeze poslao na face dva homoseksualca i to njemu smjesno, a kad mu rekla da cu ga rec matwri on nista, kao kazi bas  me briga).... Toga je danas sve vise i vise....
Ja nisam naravno da se djeca odgajaju kao sto je to bilo kad smo mi bili mali, ali sam za to da se zna sta je za njih, a sta ne, naravno da znaju i ono osnovno iz sexualnosti, tehnologije, ali ne da im se pusti da sami "rovaju" po internetu i gledaju stranice ne primjerenog sadrzaja... Zato sam da se djeci objasni da moraju postovati starije, i lijepo im se obracati, da se sto vise druze i igraju s drugom djecom.... Da upisu neki sport, bilo to plivanje, ples, karate, nogomet i ostalo.... Samo da se ne pretvore u robove kuce i  tehnologije....



Potpisujem user posted image user posted image

Bit će vremena i za internet i za igrice, za izlaske, šminku i seksualnost u svakom pogledu, ali ne sad i ne dok ne moraju da se susretnu s tim.
Niko me ne može ubjediti da je bolje da dijete sluša cajke (bilo one s istoka ili one sa zapada) kad može da sluša lijepe pjesme prilagođene njegovom/njenom uzrastu, koje su edukativnog i zabavnog karaktera. Isto važi i za odjevanje i za igranje. Djeci je mjesto sa djecom, što više i što duže, ali im je mjesto i za stolom sa porodicom čiji su oni neizostavni dio, a sad priče za stolom su opet do roditelja i problem je u tematici koju roditelji biraju, a ne u djeci koja istu slušaju, upijaju i prepričavaju. 

< Poruku je uredio snijeg -- 10.8.2010 12:15:19 >


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 16:11:56   
milenium
IZVORNA PORUKA: snijeg


Niko me ne može ubjediti da je bolje da dijete sluša cajke (bilo one s istoka ili one sa zapada) kad može da sluša lijepe pjesme prilagođene njegovom/njenom uzrastu, koje su edukativnog i zabavnog karaktera. 


kad smo već kod ovog:jedna mama se nedavno hvalila kako njezin maleni od skoro 3 godine zna izrecitirat jednu pjesmicu.mi svi stali da čujemo kad on poče onu ''''''''ja još uvjek kao momak žiiiiiiivim,za kafaneeee i za žeeeene...''''''''user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio milenium -- 10.8.2010 16:12:52 >

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 16:29:19   
Nedi
Susrela sam se više-manje sa svime napisanim i nekada sam ostala blago rečeno zgrožena i često se pitam kuda ovo sve vodi. Slažem se da djeca nemaju djetinstvo i da su uskraćena  a da nisu ni svjesni i da mi, roditelji, nosimo dobar dio odgovornosti za to. Šokirana sam izgledom djevojčica...zimus je bio dan neke osnovne škole, postavili su binu u shoping centru i djeca ce imati razni program. Jedna od tačaka je i trbušni ples. Djevojcice od 5.-8. razreda bose, gole, u grudnjacima sa onim visećim ukrasima plešu trbušni ples pred auditorijem. A stari prdonja, ima 50 godina stoji kraj mene i slini nad njima...fuuujjjjjj....a tek šta komentariše....zamalo ga ne opali po sred tikve... Ko je kriv? Djevojčica od 11 godina koja pleše? Roditelj koji je dozvolio da mu dijete učestvuje u takvoj izvedbi? Nastavnik koji je to organizovao? Direktor koji je dozvolio takvu izvedbu?

A sa druge strane trudim se ići u korak sa vremenom i omogućiti djetetu većinu onoga što imaju i rade i druga djeca a da je u skladu sa mojim normama odobravanja. Trudim se naći sredinu a koliko mi uspijeva vrijeme će pokazati.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 16:30:53   
emma.L
Mislim da oni danas ne odrastaju prebrzo, nego se prerano počnu poistovjećivati sa odraslima/starijima od sebe. A to je do odgoja. Ja sam bila skroz samostalna u prvom razredu osnovne. Otključavala i zaključavala sama, spremala se u školu (naravno, ono što mama ostavi, a nisam smjela haljinu po buri usred zime obući) i čak na plinskom kuhalu pržila sebi jaje. Dakle, za te stvari sam bila zrela. Ali nitko sretniji od mene nije bio kad sam u 3. osnovne dobila prvu originalnu barbiku.
Ja sam isto za te neke stare načine igranja i to forsiram s Emom, pa sam onda smorena od sakrivanja po kući i nemam kud više se sakriti, ili samo skidam dječije pjesmice da možemo u autu slušati ( i zlo mi je od njih, ali smatram da su super za njen uzrast). Jednostavno, i ja mislim da su te igre bile ispravne. I mislim da ću ja morati igrati gume sa Emom, jer nisam već godinama vidjela curice da igraju "prstića, Rade Končara, matematike" i sl. Ali zato su sve sa nekim sjajem na usnama i u niskim farmerkama da guza viri kad ćućnu.
Razmišljanje o ovoj temi me baci u brigu.  

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Prebrzo odrastanje...
10.8.2010 17:21:39   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: Nedi

... Ko je kriv? Djevojčica od 11 godina koja pleše? Roditelj koji je dozvolio da mu dijete učestvuje u takvoj izvedbi? Nastavnik koji je to organizovao? Direktor koji je dozvolio takvu izvedbu?..



Svi redom, a ponajviše roditelj...

Sjećam se svojih "ograničenja" kada je riječ o oblačenju , ne dao Bog da mi je mama vidjela rukave preko prstiju, ili da sam obukla kraću majcu/đemper preko duže košulje ... o ostalom da ne pričam...user posted image

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Prebrzo odrastanje...
11.8.2010 12:39:51   
mamma mumi
Salzem se  da je danas zivot brz, da su ova djeca nekako pemtnina nego sto smo to mi bili u njihovo doba, ali isto tako, ja govorim za sebe, tesko je uticati u potpunosti na odgoj, kada radim svaki dan imam 24h-ne dezure. djete ostaje sa nanon, dedom, napravili su od njega buntovnika, osobu koja ce gledati non stop tv,jer je kod njih tv ukljucen od sabaha do sabaha,bez obzira sto ja govorim da to netreba, samo se rukom mahne. Moj sin je naucio da smo ja vicem, govorim nemoj, ostavi, ne tako, nego ovako, a ostali su divni, pa sam ja babaroga. Boli me to, osjecam se nemocno, ali sta cu moram raditi.Kada sam kuci pokusavam pricati, igrati se s njim, kupila sam edukativne igracke, ali tesko je ispraviti vec napravljeno. Mislim da ce jos malo ovako, a onda kada mu bude 3 godine( iduce godine aBd) u obdeniste. 

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Prebrzo odrastanje...
28.8.2010 0:10:36   
sporty mamaa
ja nemogu da shvatim da moja malena sa dvije godine toliko toga zna i shvata... ako zelim da nesto uradi, ne moram je to zamoliti kao dijete nego recimo kao mmuser posted image user posted image user posted image recimo ja se sminkam, a za to vrijeme njoj kazem, da dok ja budem gotova ona pokupi igracke u ladicu.... bez pogovora odlazi u sobu i kupi, sve do jedne.... na youtubu s lakocom prepoznaje naziv pjesme, pronalazi crtice i klika sama na njih, jer meni neda( iako sam joj i to sad ogranicila, sakrivam laptop).... prepire se sa mnom ko velika i u neko doba se ne zna prijeti li ona meni ili ja njojuser posted image user posted image user posted image Kad izademo vani sama bere sibu i tuce se po guzi, jer mi neda ruku kad setamo, pa misli bolje da se sama izudara nego joj ja zaprijetimuser posted image danas recimo isli na bazen, ona sve skinula i slauf i rukavice i hoce da je pustim da pliva sama i da skace sa skakaone... ljudi joj se smijali, drzi me samo jednom rukom i pliva li pliva.... jednostavno da covjek dan provede s njom, rekao bi da ima vise godina... al najbolja je moja mama, kaze meni neki dan "Meni pravo zao sto je ona tako brzo odrasla), odrasla a tek napunila dvije god.....

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Prebrzo odrastanje...
28.8.2010 0:23:48   
acudesa
drustvo ide naprijed napredovanjem svega oko njega-tehnologije, ekonomije, obrazovanja....
mi smo naprednija generacija od svojih roditelja
nasa djeca ce biti naprednija od nas..
to ti je razvoj drustva...prati, uklopi se koliko mozes, ne mozes nista promijeniti

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Prebrzo odrastanje...
28.8.2010 0:40:15   
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: acudesa RR

drustvo ide naprijed napredovanjem svega oko njega-tehnologije, ekonomije, obrazovanja....
mi smo naprednija generacija od svojih roditelja
nasa djeca ce biti naprednija od nas..
to ti je razvoj drustva...prati, uklopi se koliko mozes, ne mozes nista promijeniti


ma znam ja to, al ja bi da je ona moja maja beba, da se mazimo, grlimo.... a ona kad ide spavat mene tjera od sebe i govori mi "mama makni se , ne ljubiti".... ne znam kad mi je sjela minut u krilo.... pa meni sve nekako zao da joj dudu ukinem, kad je stavi imam osjecaj da je beba prava, al kad je izvadi i odcepi se svadatuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Prebrzo odrastanje...
28.8.2010 0:40:38   
acudesa
IZVORNA PORUKA: acudesa RR

drustvo ide naprijed napredovanjem svega oko njega-tehnologije, ekonomije, obrazovanja....
mi smo naprednija generacija od svojih roditelja
nasa djeca ce biti naprednija od nas..
to ti je razvoj drustva...prati, uklopi se koliko mozes, ne mozes nista promijeniti

smijesan mi ovaj moj post...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  ja mene, majko i ozbilje...sorry cure, danas sam off

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Prebrzo odrastanje...
28.8.2010 0:41:55   
acudesa
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

[ma znam ja to, al ja bi da je ona moja maja beba, da se mazimo, grlimo.... a ona kad ide spavat mene tjera od sebe i govori mi "mama makni se , ne ljubiti".... ne znam kad mi je sjela minut u krilo.... pa meni sve nekako zao da joj dudu ukinem, kad je stavi imam osjecaj da je beba prava, al kad je izvadi i odcepi se svadatuser posted image user posted image user posted image


to je vec stvar licnosti, ona je takva i postuj to, cuj, nije ko ti neozbiljnauser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Prebrzo odrastanje...
31.8.2010 17:09:27   
sporty mamaa
Vrijeme je danas takvo da nemozes djecu izolirati iz svega, ali uvijek ih treba ukljuciti u neke aktivnosti koje ce im omoguciti da pametno iskoriste vrijeme. Ja svoju aBd namjerevam cim malo naraste upisati na recimo ples ili sta vec, samo da ne provodi vrijeme za kompjuterom ili recimo gldeajuci tv po cijele dane. Boze moj, kad cuh nedavno curicu od 7 god. kako ona gleda ovu i onu seriju, slusa cajke da poludis, zapitam se je li to mozda odrasla osoba u tijelu djeteta ili sta vec... Ja samo kazem da djecu treba pustiti da budu djeca....

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Prebrzo odrastanje...
31.8.2010 18:10:46   
mamine oci
nisam citala sve postove usput pomalao ali ja cu reci konkretno za moje djete procitah da neko napisa djete 8-9godina ima profil na fb moj sin ima profil na fb nikad ga ne koristi otvorio je samo zato sto su ga drugari obiljezili na slikama sa izleta inace kompjuteri ga bas ne zanimaju  voli kosarku puno mene brine druga stvar moj sin ima 10 godina a bas zrelo razmislja misim ne brine me meni je drago da je odgovoran ali se brinem kad bude veci da ce se isforsirati i bice mu dosadno naime on voli sve da mi pomaze zna cak i da kuha da presvuce mladjeg brata uziva da mi pomaze dok dekorisemo stol ide placa racune sve on cak i namirce kupuje...cesto mu kazem onda kad budes trebao zeni pomoci neces htjeti jer si vec umorio od svega nadam se da nece biti tako i da ce  ostati ovako vrijedan zna da stedi novac cak i kad je imao samo 6 godina u skoli nije kupovao vesele sveske kolibrice i kad ga je uciteljica pitala zasto on je odgovorio da moze da uci i bez njih a da bacam 2 km nema potrebe moze posluziti mami da kupi dva hljeba i dan danas tako razmislja....

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Prebrzo odrastanje...
31.8.2010 18:24:40   
jasmin

IZVORNA PORUKA: mamine oci

nisam citala sve postove usput pomalao ali ja cu reci konkretno za moje djete procitah da neko napisa djete 8-9godina ima profil na fb moj sin ima profil na fb nikad ga ne koristi otvorio je samo zato sto su ga drugari obiljezili na slikama sa izleta inace kompjuteri ga bas ne zanimaju voli kosarku puno mene brine druga stvar moj sin ima 10 godina a bas zrelo razmislja misim ne brine me meni je drago da je odgovoran ali se brinem kad bude veci da ce se isforsirati i bice mu dosadno naime on voli sve da mi pomaze zna cak i da kuha da presvuce mladjeg brata uziva da mi pomaze dok dekorisemo stol ide placa racune sve on cak i namirce kupuje...cesto mu kazem onda kad budes trebao zeni pomoci neces htjeti jer si vec umorio od svega nadam se da nece biti tako i da ce ostati ovako vrijedan zna da stedi novac cak i kad je imao samo 6 godina u skoli nije kupovao vesele sveske kolibrice i kad ga je uciteljica pitala zasto on je odgovorio da moze da uci i bez njih a da bacam 2 km nema potrebe moze posluziti mami da kupi dva hljeba i dan danas tako razmislja....



Dely,meni je ovo pozitivno kod tvog djecaka,mislim sto se tice pomaganja.Mislim da ce on akobogda dobiti dobar odgoj kod mame,i kad navikne kroz cijeli zivot da pomaze tebi i zeni ce sigurno.Moj djecak ima 2 god,ali naucio je da sam baci smece,da pokupi igracke,da pomogne postaviti sto kad se jede i da pomogne raskloniti nakon jela.Ja ga ne forsiram,ali ga ponekad zamolim da mi donese nesto i on poslusa.Licno mislim da to ne ometa dijete da bude dijete,vec ga uci pozitivnim osobinama koje se zaista uce od malena.Zelim da moj sin sutra bude lijep primjer kako biti od pomoci zeni i porodici uopce i da jednostavno ne ostavlja drugome ono sto moze uraditi sam.Kcer ima 3 god,i 4 mjeseca,ona vec sama skloni po kuci i kaze mama,ja sam ti poladila(poradila) kucu. Meni se to svidja,jer je ja nista ne forsiram,sama to uradi.A sto se tice gledanja filmova,serija i ostalih besposlica,ja to ne dozvoljavam ni sebi,a ne mojoj djeci.Crtici da i to samo odgojnog karaktera,pjesmice za djecu da i puno puno igre.Voljela bih da nauce plivati i to je zanimanje koje bih rado podrzala,jer plivanje jaca tijelo,a ujedno i opusta.Ma sve sto je pozitivno volim da dijete pokaze zanimanje za to.Ali...dijete treba pustiti da bude dijete :).

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Prebrzo odrastanje...
13.3.2022 16:39:53   
Komentator
Odlična tema, iako je davno pokrenuta, izgleda da nakon toliko godina je ovo pitanje još problematičnije.
Pogledajte slijedeći video snimak o tome kako igrice i crtaći utiču na djecu:

https://youtu.be/y65GbGDVokI

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 24
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *