|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 9:17:13   
M kao Mama
Neki dan je u Lajlinom vrtiću bio roditeljski sastanak na kojem su učiteljice pitale roditelje koliko vremena provede sa djecom. Lajlina grupa je do 4 godine i zaista ostali smo zatečeni nekim informacijama koje smo dobili na tom sastanku.

Naime, iako mi još uvijek mislimo da su mali, da ne znaju neke stvari, da nešto ne razumiju, svaki dan se uvjerimo barem na jednom primjeru da griješimo i da su nas opet zeznuli.

Naime, učiteljice nisu pitale, ali su indirektno skrenule pažnju nama roditeljima, da što j e više moguće vremena provodimo s njima, ali ne u smislu da sjenemo pred TV ili komp. i da tako provodimo vrijeme, već da ga provodimo kvalitetno.

Zamjetile su da 90 posto djece nije zainteresovano za društvene igre i slično, već za crtiće i serije, što je rezultat stalnog gledanja TV.

Još nešto skrenule su pažnju, da ako se roditelji i "Svađaju" da to ne rade pred djecom, jer jedno dijete iz Lajline grupe se baš izdvaja u tom prijenosu informacija. Ne samo da učiteljicama prenosi šta se dešava u njihovoj kući, neko zasreće i roditelje druge djece i prepričava svađe svojih roditelja. Ovo sam i lično doživjela od tog djeteta i sugerislaa sam mu (namjerno pišem u srednjem rodu), da to ne priča, jer se mama i tata mogu naljutiti.

Primjetila sam da i moja Lajla, vrlo često, iako zaigrana i u svom svijetu, tako ja mislim, u neko doba prepriča neki naš razgovori ili slično.

Neki dan sam joj pokušakla objasniti da je to ružno, da se slušaju razgovori mame i babe, mame i nane, da je ona mala i da nju to ne treba zanimati i da to rade samo nevaljala djeca, jer jednom je tako nešto čula i kada smo sreli tu osobu koja je bila predmet "priče", da ne kažem trača, haman je poletila da se pohvali.

Sve ovo sam ispisala, kako bi Vas pitala koliko Vi vremena provodite sa svojim djetetom i da li mislite da vrijeme koje provodite je kvalitetno provedeno.

Meni nekada bude žao, što nemam više vremena, ali eto svaki slobodan trenutak koristim da provedem s njom, da se zajedno igramo, bojimo, crtamo, učimo slova, i slično, ali naravo i pogledamo neki crtić ili seriju, da odemo u igraonu, šetnju, kupovinu.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 10:09:57   
Lejla Ka

Što se tiće vremena, provodimo ga svakako, i kvalitetno i nekvalitetno (nekad stvarno nemam više psihičke snage). A da ga je malo, malo je. Jedino smo nedavno bili malo na GO, i to je baš bilo zajedničko uživanje, bez žurbe, srkleta, prepuno maženja, igre, hodanja <3


< Poruku je uredio mama alma RR -- 2.11.2011 12:09:25 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 10:19:27   
mamana
Kad dođem kući sa posla do spavanja svo vrijeme provodim sa svojim curicom  i to se vidi, kad komuniciram sa mamama koje imaju djecu njenog uzrasta vidim da ta djeca ne znaju pola stvari koji ona zna, smatram da su to samo rezultati našeg rada sa njom. Takođe imamo super tetu koja joj se maksimalno posvečuje i to joj je jedini zadatak. Neki dan sam gledala jednu emisuju vezano za odgoj djeci i tu su naglasili koliko je važna ta komunikacija sa djecam za njihovu daljnu komunikaciju u okruženju. Kad nešto radi nastojim je maksimalno uključiti u to, na način koji će njoj biti zanimljiv. Naravno da je lakše pustiti djete crtani i završiti neki posao, ali mislim da to nije istavno, jer dovoljno je što je ti osam sati koliko traje radni dan odvojena od nas, još da joj se ne posvetim kod kući ja bi se osjećalo loše.                               

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 10:49:11   
snijeg
Mojoj pahuljici je tek sedam mjeseci, ali sam već uvela restrikcije (mm i meni) po pitanju TV i kompjutera...Do sad sam joj puštala samo Baby Einsteina, a sad i to vrlo rijetko radim. U njenoj sobi nema TV, a ni kompjutera i ne planiram joj to priuštiti još određen niz godina, ne zato što ne mogu, nego smatram da time udaljavam svoje vlastito djete od sebe. Ona je već počela saznavati dosta stvari, sklapa prve slogove i iskazuje potrebu za igrom i našom pažnjom, stoga smo se mm i ja dogovorili dok je ona budna mi smo s njom (ja više jer sam na porodiljskom), dakle TV je ugašen, kompjuter je premješten u našu spavacu sobu jer želim da joj mi budemo uzor ponašanja, ako ja s njom u krilu gledam seriju, igram igricu itd. sutra će ona sama tražiti taj vid zabave - to je moje mišljenje! Evo čak i u ovom trenutku ona spava, a ja mahalam s vama, ali kad se probudi 100 % se posvećujem njoj. S druge strane, kad peglam ona je samnom, kad kuham i brišem prašinu, to su moje svakodnevne aktivnosti i ona se udobno smjesti u svoju stolicu, posmatra mamu šta radi, pričamo i igramo se istovremeno, a ja odradim jako puno posla po stanu (neka curetak sazna šta je čeka u života u ranoj fazi razvoja) user posted image user posted image ....da zaključim: Žestoki sam protivnik TV, kompjutera i mišljenja sam da roditelji sebi samo na taj način privremeno olakšavaju život, a pahuljicu sam rodila da ja uživam s njom, bit će vremena kad će se moći nagledati kojekakvih gluposti, ali ja ne želim ostati uskraćena niti za jedan njen osmijeh i pogled upućen meni, a ne liku iz crtića user posted image


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu mamana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 10:53:41   
jasmin

A trudim se da moja djeca zaista osjete da su voljena i da uvijek mogu racunati na mene.

< Poruku je uredio mama alma RR -- 2.11.2011 12:10:19 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 10:59:27   
Skvo RR
 Ja sam dosta aktivna sa bebicom, u smislu animiranja....igramo se, pjevamo, ganjamo...

Kako radim do 17 ooh, trudim se do 22 00 da pravim svaki dan neku malu "predstavu" za moju bebaru. E sada, nekada je tesko sve ukomponovati...MM ulijece, kada ja trebam sastaviti rucak za sutra i sl...jer je sa njom prosto nemoguce....Kao sto Vesela kaze, sve je zanima, sve dira, otvara, zatvara vrata....fura iz sobe u sobu....mora biti na oku....zijani konstantno...
Opet ja nemam neki otklon prema crtanima, voli pogledati teletabice i pipi (fifi), mislim to joj je neka njoj zabava, plese i pjeva sa njima....Ne vidim nista lose u tome...jer nije od onih beba koje "sjednu" ispod tv i gledaju...ona samo u prolazu malo gleda, pa malo plese...i sl.... Uglavnom nema ona "kad" ni za sta sto se miruje, pa tako i za crtane....

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 22:59:09   
taurus
Upoooomoć
Znam da griješim al mi pomozite kako da promijenim stvar. Radim u smjenama dan prva dan druga. Posao ko svaki posao naporan i kući dođem slomljena. Kad sam prva smjena i kad dođemo kući oko 16h, ručamo i moram da odmorim sat vremena jer nisam ni za šta. Tih sat vremena moj dječak (4godine), gleda neki crtić ili igria igrice. Ne znam je li to previše, ali nemam drugog načina da se smiri. Iza toga idu redovne obaveze, priprema ručka za sutra, sitnice po kući, odemo u kupovinu ili negdje izađemo. Kad sam druga smjena kući sam u pola 9 i tada samo večera i pripreme za spavanje. Kad sumiram sve dane u prosjeku s djetetom provedem možda sat dnevno. To je premalo, znam. Ali kako organizovati sve i biti dovoljno vremena sa djetetomuser posted image user posted image

(odgovor članu sara.at)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 23:08:17   
Hanady RR
ja sam sad kada radim sa svojim djevojčicama punih 2 sata. Dok dođem kući sa posla raspremimo se i ručamo, raspremim stol i onda se igramo. igramo se dok one nekrenu spavat...ja ih naučila da idu spvat najdalje do 21.00h a one idu sad i ranije oko 20.00h ...e malo je dva ata da se svega izigramo...user posted image ali skontala sam svaka subota je samo njihova i ničija više...ovu planiramo da idemo u igraonicu, na kolače i kući na igranje, predstavice, čitanje priča i slaganje kockica. Jedva čekam subotu.user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 23:23:58   
taurus
Upravo tako ostaje nam samo vikend, ali me nešto grize savjest jer je to baš malo vremena user posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
11.3.2010 23:39:41   
Hanady RR
ma grize i mene al šta možemo...nego fino već počet planirat ljetne odmore i to bez krečenja i ribanja već samo za njih...e da i to sam odlučila...kompletan godišnji ću sa njima na moru i izletima da budem...sve samo za njih dvije.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
13.3.2010 0:20:20   
ziki
IZVORNA PORUKA: sara.at

Ipak misljenja sam da se djete odgaja rijecima a ne galamom user posted image
 user posted image user posted image user posted image Bravo, slazem se sa tobom.Nazalost ja nisam zadovoljna kolicinom vremena koje provodim sa mojim nemirkom. Radim do 16, dok stignemo kuci vec je 16:30 a on na spavanje ide u 21:00. Zato se svojski trudimo i muz i ja da to bude kvalitetno provedeno vrijeme: igramo se zmurke, citamo slikovnice, crtamo,zajedno gledamo baby einstein, igramo se "bagera".... vec sam pisala da je u kuhinji jedan dio njegov da ako smo sami i ja kuham moze i on da nesto radi, prostiremo ves, vadimo iz masine cisti, stavljamo na pranje prljavi ... mozda preterujem ali svaki mi je minut bitan. Normalno da ispostujem njegovu zelju da ga ubacim u ogradicu i da se sam igra i nesto prica igrackama, kao i da mu ponekad pustim crtani da nesto obavim i bez njega. TV nije bauk gledamo TV ali zajedno, on u krilu ili pored nas i objasnjavamo mu sta je sta. Mozda sam ja posesivna ali mi idu na zivce roditelji koji na taj nacin zanemaruju djecu, nije poenta samo rodit vec kad rodis moras i vaspitat.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu sara.at)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
5.4.2010 9:30:49   
leona
Ja radim do 16:30, kuci sa oko 17:00. Cim dodjem kuci, odmah se maaaazimo, puno puno, grlimo, plesemo..
Onda se spremimo, i idemo ili u setnju, ili u park da se malo vidi sa djecom..
Uglavnom, nista ne radim dok je budan, jer i da hocu, ne mogu obzirom da mi se lijepi uz noge i cvili, tako da sve ostavim i njemu se posvetim..

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
5.4.2010 11:16:35   
veeseelaa
kod mene se sve preokrenulo.............. malena zaspi od 23-24 užas, znam
A ujutro spava do 11, evo sad zovem kući a ona spava
Probala sam da joj nedam spavati popodne al ona opet kasno zaspi
Evo danas joj neću dati da spava nikako ne bil šta ranije zaspala večeras
Pokušavam al ona plače kad je stavim u krevet, neznam šta da radim
Za par mejseci će početi aBd ići u obdanište pa se nadam da će se tada bar sa spavanjem sve regulirati
Sad za sad nas dvije imamo vremena jedna za drugu, jer sam kući do 13,30 - 14,00 sati....


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu leona)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
5.4.2010 11:36:23   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Još nešto skrenule su pažnju, da ako se roditelji i "Svađaju" da to ne rade pred djecom, jer jedno dijete iz Lajline grupe se baš izdvaja u tom prijenosu informacija. Ne samo da učiteljicama prenosi šta se dešava u njihovoj kući, neko zasreće i roditelje druge djece i prepričava svađe svojih roditelja. Ovo sam i lično doživjela od tog djeteta i sugerislaa sam mu (namjerno pišem u srednjem rodu), da to ne priča, jer se mama i tata mogu naljutiti.


Mislim da dijete tog uzrasta teško može shvatiti relacije tipa: ono što se dešava u kući ne priča se okolo!
Lično mislim i da je to pogrešno. Jer time dijete ustvari učimo da prešućuje istinu, ili da laže. Posmatrajmo to sa druge strane: šta ako to dijete postane dio porodičnog nasilja?! Šta smo ga naučili ovim " da treba šutjeti jer će se mama i tata  ljutiti "?
Naučili smo ga da šuti.
što je pogrešno.
Ja bih skrenula radije pažnju ovim roditeljima na njihovo ponašanje. Uredu je posvađati se, ali ne pred dijetetom. Ali bojim se da će i u ovom slučaju dijete biti to koje će dobiti degenek zato što " priča po mahali ", a roditelji neće vidjeti da je greška u njima.



IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Neki dan sam joj pokušakla objasniti da je to ružno, da se slušaju razgovori mame i babe, mame i nane, da je ona mala i da nju to ne treba zanimati i da to rade samo nevaljala djeca, jer jednom je tako nešto čula i kada smo sreli tu osobu koja je bila predmet "priče", da ne kažem trača, haman je poletila da se pohvali.


Ja ne bih nikada rekla dijetetu da je nevaljalo.
I kad kritikujem, kritikujem ponašanje, nikada njih kao osobe.
Opet kažem, premalena je da ona shvati šta je prenošenje informacija.


IZVORNA PORUKA: mama alma RR
Sve ovo sam ispisala, kako bi Vas pitala koliko Vi vremena provodite sa svojim djetetom i da li mislite da vrijeme koje provodite je kvalitetno provedeno.




Nadam se da je vrijeme koje provedem s njima kvalitetno. Sa ovim tempom života, i ovakvim radnim vremenom, ne mogu se oteti utisku da provodim s njima malo vremena.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
5.4.2010 12:24:38   
henna ze
ja imam djevojčicu koja će u julu aBd nappuniti osam godina..i radim do 16 sati svaki dan..naravno vikende imam slobodne.
jedva čekam..ljeto, tada su dani duži i onda više vremena imamo..nikada ( sem kada sam bolesna) nisam legla da se odmaram kad dodjem s posla..ručamo i odmah sa njom da vidimo zadaću..poslije toga načešće idemo šetati..ona na role pa pored rijeke...uživam sve da radim s njom..pa mi često ljudi kažu da je ipak možda to i pogrešno..postavila sam se prema njoj kao prema mladjoj sestrici..nije me sramota ni ljuljati se..ni ići s njom u autiće na sudaranje...ni trćati po parku i igrati se lutkama...sve ja to radim zajedno sa njom..pričmo puno ( jer dijete čim oči otovri..omdah..znaš mama !!!)..ja smatram da je jedino tako ispravno...mada i to ima svoje mane .tako smo povezane..kad sam tu ja , za nju ne postoji niko..kad sam otišla u zagreb na operaciju ona je dobila temperaturu i pitala majku hoću li ja to izgubiti svoju mamu...a nju je tako lijepo voljeti...stalno dolazi i grli me mama ja tebe volim...
što se tiče kompjutera to je pola sata ograničenja..a tv gleda kad nema obaveza u školi i kad nije sa mnom..gleda super rtl..i govori perfektno njemački..i enlgeski...upija svaku riječ kao mala spužva...

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
5.4.2010 13:03:26   
Nedi
Da je teško jeste ALI sad imamo dijete i moramo se prilagoditi njemu, iako bi i ja svasta nesto voljela, spavati, šetati, gledati tv, filmove, izaći. Mi svaki dan imamo predstavu-Nedi se popne na sto u dnevnom boravku ( ovo mi se ne sviđa, ranije je to radio sa poda ali nekad se mora  podržati i negativan uticaj nasih roditelja) i zajedno recitujemo: pajo patak, veju veju pahulje, ide patak, eci peci, tašun tašun, cica maca...zna preko 10 pjesmica i poslije svake mu plješćemo i onda mama pleše ( čitaj glumi majmuna), onda brojanje, i pričanje....mm igra lopte sa njim, pravimo "zgadu" od lego kockica...
Stvarno se trudimo da ispunimo vrijeme a da nije pred tv-om, i onda me okolina osudi što "tjeram" dijete da uči glupe pjesmice umjesto da ga "pustim" da se igra i gleda tv koliko mu voljauser posted image , što ga stalno "vozam" po polju a ne po kojekavim kućama i ne obilazim kojekave osobeuser posted image i kako je on mali (2 godine) i da je glupo da broji i prepoznaje brojeve ima kad to raditi, ići će u školu, itd da ne nabrajam u nedogled.
Baš me zanima kako intelektualno napreduju ostali dvogodišnjaci, jer kako ispade ja uzela pušku i tjeram djete da uči pjesmice a ni slučajno on to nije mogao zapamtiti ako mu se dva puta ponovi.

Kako sam već nevela moja mala spužva zapamti sve živo i mi u njegovoj prisutnosti i ne pričamo ništa što bi on mogao negdje ponoviti, maksimalno se kontrolišemo. Jednom mm opsovao u vožnji i on to danima ponavljamo koga god vidi.
Grize me savjest što dan nema 30 sati pa da imam više vremena za nas dvoje jer on nedostaje meni, mogu samo misliti kako ja nedostajem njemu.


_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
7.4.2010 15:34:42   
emma.L
Ja bih najradije sada uzela godinu porodiljnog, da napravim dobre temelje jer već postaje svjesnija svega i upija sve. Bila sam s njom 4 i pol mjeseca i vratila se na posao. Od tada sam kronično umorna jer uvijek kuham, čistim, slažem tek kad Ema zaspi. Pisala sam na nekoj drugoj temi kako sam u ponedjeljak pravila ručak za goste, a ona je preplakala svo vrijeme zovući me i tegleći za trenerku da se igramo user posted image . I to sebi neću nikada oprostiti - na kraju kad se ona smirila, ja sam otplakala jer sam imala osjećaj da sam je zanemarila (iako smo cijelo jutro provele u igri prije nego sam ušla u kuhinju).
Inače, dolazim s posla oko 17:15 i do 21:00 sam s Emom, bilo doma, bilo vani. Jednom tjedno idemo MM i ja vani i tada nam dođe teta da je čuva već u pola 8 i ostaje s njom malo ranije prije spavanja. Ujutro se budi oko 07:30 do 08:00 i budemo zajedno nekih pola sata u maženju i nosanju i gledamo crtiće (ujutro je uvijek beba koja se mora nositi u naručju user posted image ). I ovo ne da je premalo, nego je zločin, ali tako nam je.
A što se tiče zajedničkih aktivnosti, meni i gledanje crtića nije toliki bauk ako ne pustiš da gleda crtani samo da skineš dijete s vrata, nego ako gledaš s djetetom i komentiraš. Pa se skupa oduševljavamo, pjevamo i učimo engleski user posted image . Naravno, u normalnim dozama.
A inače nana čuva Emu i skoro nikada im TV nije upaljen. Cijelo vrijeme je animira, igra se s njom, uči je pjesmice. To rezultira otvorenim djetetom i super je, ali s druge strane moje dijete jednostavno ne zna biti samo (mislim na neku zanimaciju, a ne ostavljena sama) niti minutu. Uvijek traži nekoga za igru, za priču, da sva pažnja bude samo na njoj.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
6.5.2010 23:39:22   
Hanady RR
meni djecu trenutno čuva mama...starija će u vrtić u septembru a mlađa još sa mamom nadam se do 3 godine.

Moja mama odgaja djecu kao i ja...neke stavri koje je ona koristila u odgoju ili isharni sa mnom i mojom sekom mama je korigovala na način akako ja želim jer vjeruje da ja znam šta radim. Sreća mi je pa mi mama nije tip ''mahalske'' žene, nema komšinica svaki dan na kafi niti im ide, ne gleda serije, i vrlo je edukovana pa moje cure od mame ne kupe neke fore i fazone koje ja ne odobravam.user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
6.5.2010 23:47:43   
taurus
Stvarno ste me večeras natjerale na razmišlajnje user posted image user posted image user posted image  kao i uvijek.
Kako je u stvari teško "naučiti" biti dobar roditelj i kako se to ne može naučiti preko noći ili iz knjiga.
Ne znam da li ste i vi kao ja, jer ja se svaki dan pitam da li sam dobra mama, da li pravilno postupam sa djetetom, da li negdje griješimuser posted image
Često me od toliko pitanja počen gristi savjest i još kada se zapitam da li sam danas dovoljno vremena provela sa njim jer sam bila na poslu e tad mi dođe da user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
6.5.2010 23:49:38   
hanabanana
O da....ja se to pitam svaki dan.
I svaki dan mislim da sam u nečemu pogriješila.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
6.5.2010 23:53:25   
Hanady RR
taurus...ja uvijek mislim da mogu bolje...i to je normalno. meni fali slobodnog vremena za moje princeze...lijepo bi bilo da pare stižu na bankovni račun a ja se sa njiam igram po cjeli dan. meni to nebi bilo mrsko...mada nekad i cjelodnevni porvod sa djecom može porizvesti umor.

ja radim i još sam milio obaveza na sebe natovarila...imamo porgram i plan po kome one rano dolaze na spavanje...jako malo vremena nama u toku sedmice ostaje za igranje...ali opet i vrijeme ručka, i pospremanja i spremanja za krevet mi iskoristimo za neki vid igre. Vikende im zaista poklanjam...čak i kada neku obavezu imam ja iskoristim maksimalno vrijeme sa njima...

slabo spavam...a sreća mi je nikada nisma bila spavalicauser posted image pa ipak stignem dosta toga da uradim.
Jedva čekam more...svaki dan sa njima...i cjelodnevno igranjeuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
7.5.2010 0:00:47   
frenkoza
i meni je zaista moja mama uzor u odgoju djece.... ona i danas zaplace i kaze da joj je zao sto je ikada digla ruku na nas... ali ja joj to nikada nisam uzela za zlo... jer znam da smo tad zaista pretjerali i presli sve moguce granice njenog strpljenja.... a najvise na svijetu bih volila da moja djeca imaju misljenje o meni kao ja o svojoj mami kroz cijeli zivot...
kad je bio rat ona je znala pod svijecom nama citati hiljadu zasto hiljadu zato... pricati nam i odgovarati na sva nasa pitanja.... uzimala je jaje i serpu da nam objasni kako se zemlja okrece oko sunca... ucila nas engleski.... igrala se drustvenih igara... ma uvijek je bila tu za nas i uz nas i dan danas... zaista nemam prijateljicu koja bi se mogla uporediti s njom... a sad kad sam ja odrasla zena i ja sam njoj najbolja prijateljica i zaista mi je najveca zelja da kod djece razvijem takav odnos samnom

_____________________________

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
7.5.2010 0:08:54   
taurus
Draga Hanady i ja imam iste obaveze kao i ti možda čak i više jer radim u smjenama i još na sve to završavam magistarski. Stignem ja na kraju sve ali nikad nisam ko ti ustala u 5 da bi nešto uradili niti imam onako dobar plan za organizaciju svakodnevnih obaveza. E još kad čujem da ideš i drugima pomagati kada kreče i tada bi sve sebe po glavi udarala. Skontam da sam lijena jer ti na sve to nikad nisi rekla da si umoran a meni je to glavna rečenicauser posted image user posted image user posted image
Ali da znaš da pozitivno utičeš na mene i baš me bude sramota od tebe kad pomislim da nešto ne mogu ili da nisam stiglauser posted image user posted image user posted image

P.S.  I da znaš da si ti jedina "krivac" ako moj dječak dobije brata ili sestru jer ti si na mene ostavila snažan utisak na temi: kada planirati drugo djeteuser posted image  

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
7.5.2010 0:26:04   
Tidzi
Sve se moze uz more strpljenja i zivaca, polahko ali sigurno i nista na silu i brzo.
Naime, moj mali ima 3 godine i 3 mjeseca. I npr. kada je moja mama bolesna, on me pita zasto placem, jer ja tada placem. I onda ja po 2 sata njemu objasnjavam kako njegovu nenu boli glava, kako ona ne moze da spava i sta ja znas sta vec. I onda slijede njegovih milion pitanja. Onda mu ja uporedjujem kako je njega bolilo kad mu je rastao zub i nije mogao da jede, da tako boli i nenu. Nekom bez veze, ali meni nije!!! Kada kazem prijateljicama da smo o tome pricale, one prosto mene prave budalom, kako o tome pricati sa dijetom od 3 godine, pa on nema pojma o zivotu.
Nedavno, prije odprilike mjesec dana, usla ja u 6-ti mjesec trudnoce i meni stalno lose. Jedan dan muz radio, ja sama kuci sa dvoje dijeci, nesto pospremam i najednom se pocnem preznajati, lose mi, vidim duplo, pa bijelo, pa crno... Nekako ja jedva stignem do trosjeda i prilegnem. Inace, nikada tako ne lijezim, osim ako se igram s njima ili ako se mazimo. On se igro sa sestrom i opazio da sam ja legla. Prisao do mene i pita sta mi je. Ja mu kazem da mi je losa. Onda pita sta me boli. Ja mu kazem stomak. Potom je on uzeo moju ruku i kaze meni:
"Lezi ti tu mama. Sad ce doci babi. Ja cu tebi napraviti caj i tebe ce prestati stomak. Hoces li malo supe?"
Ja na to kazem da ne mogu. Onda je on otisao i donio deku i pokriva mene, pa kaze:
"Mami, pokrij se, zima ti je. Nemoj da umres, sta cemo ja, babi i Ema?"
Okreno se prema maloj i kaze joj:
"Emi, hodi ljubi mamu da je prodje stomak!" Ona ima 19 mjeseci. I citavo vrijeme se nije odmakao od mene, dok muz nije stigao s posla. Cim je muz dosao, on je trcao prema njemu, govoreci mu:
"Babi, mamu boli stomak, hoce da umre! Moras da je brzo vozis doktoru!"

Prvo, sto te njegovo rijeci necu nikada zaboraviti i tu njegovo brigu koju je pokazao. Potom smo mm i ja, ostali bez teksta na sve to, a posebno na rijec "umrla", jer jednostavno nemamo pojma odakle ju je izvukao. Mogao ju je cuti samo jednom prilikom, kada je umro jedan poznanik pocetkom godine i tada smo muz i ja komentarisali kako je bio bolestan i na kraju umro mlad. Mislimo da ju je tada cuo i sebi memorisao.
Djeca su cudo! Imaju memoriju pamcenja na zavidnom nivou. I ma koliko mi mislili da oni ne razumiju, cesto se prevarimo u tome. Ne kazem i da sve razumiju, ali fakat me nekad ostave bez teksta.


_____________________________

Adin 12.01.2007
Elma 22.09.2008
Erna 02.08.2010

"Zivot je procitan roman, samo sto se u romanu mozes vratiti na predhodne stranice, a u zivotu nikad na prosle dane!"

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Vi i vaše dijete/djeca
7.5.2010 0:28:07   
Hanady RR
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
navijam za seku

draga moja...ja vjerovatno imam kompulzivni poremećaj od koga sam se nedavno na jednoj temi branila...i on sad dok sam mlađa i nije porblematičan...ali može se lako desiti da mi za nekoliko godina bude otežavao život.

ja legnem oko 2 a ustajem u 5 svako jutro i tako već godinama.

u rjetkim danima ostajem u krevetu do 7h ali to je već strašno za mene jer fali mi sati.

kako sad izgleda to je super...divno je što pomažem drugima...ja u tome uživam. Svoj red volim i poštujem ga dosljedno jer samo tako uspjevam....međutim....lako se može desiti da ja svojoj djeci neću biti dovoljno zdrava i jaka kada im budem najviše trebla...npr. kako meni sada moja mama treba. Često sebi kažem moram imati kočnicu ali opet nastavim pos starom. svima sam ja primjer vrijedne, inteligentne žene i moj muž kaže...ono za čim je Puškin tragao pa nije našao i ubio se ja sam vala u tebi našo. al sve je to super kada mi je 30...kako će biti za 15-20 godina ko zna...

Kočnica mi treba...samo nikako da je nađem. jer ako mislim dobro svojoj djeci ja njima trebam zdrava još dugo, dugo...zato nemoj da se opterećuješ mojim nastojanjima da sve dovedem do perfekcionizma jer mila moja vjeruje to je meni velika velika mana.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *