|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   djete i dijabetes
26.3.2010 13:46:00   
jasmina_mm
Drage moje

Moj mali rodjak je sa cetiri godine dobio dijabetes i tada mu je razina secera bila 31. Od tada se njegovi roditelji bore sa tom bolescu, dijete je na inzulinima i stalno je po bolnicama. Nedavno je opet zaglavio u bolnici i doktori su mu prikljucili neku pumpu na stomak da mu regulise nivo secera.
Posto sam ja laik sto se tice ove bolesti molila bih sve one koje znaju nesto o tome da napisu.
Takodje sam nedavno saznala da je moguce ugraditi neki aparat u ruku koji regulise secer (kosta oko 10000 KM) i onda se ne mora stalno uzimati inzulin. Interesuje me da li postoji neki popust za ovaj aparat i da li je odredjeno kome se on moze ugraditi (ovom djecaku je sada 8 godina) jer je ova porodica u jako teskom stanju i ne mogu to priustiti.
Hvala unaprijed


_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: djete i dijabetes
27.3.2010 20:41:58   
haidy
Moj rodjak ima dijabetes od 13 godina. Nedavno su mu ugradili taj aparat. ali u stomak. Sa tim aparatom je super jer drzi secer pod kontrolom. On je dobio besplatno do socijalnog, ali on zivi u Srbiji, tako da ne znam situaciju u BiHuser posted image

_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.


(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: djete i dijabetes
4.10.2011 22:22:56   
Lenny
@Jasmina,
,na evropskom trzistu postoje vec odavno razlicite insulinske pumpe,
ja recimo osobno radim sa razlicitim produktima i poznajem izmedu ostalih jako dobro (Medtronik,Animas,Accu chek,Omnipod)Insulinske pumpe.
Sve ove navedene insulinske pumpice, funkcionisu  pomocu jedne baterije koje roditelji sami stave u pumpu i licno navucenog rezervoara sa inzulinom  koji se ubaci u pumpu sa strane  i pomocu  katetera ove pumpice pumpaju 24 sata basalni insulin pod kozu na stomaku  kod djece i odraslih ljudi koji boluju od  secerne bolesti  Diabetes   tipa1 ,
(pomocu katetera koji je povezan sa inzulinskom pumpom on se u principu aplicira rukom ili pomocnim spravicama svako tri dana u masno tkivo na stomaku ili straznjici djeteta .
(nadam se naravno da  se roditelji tehnicki licno danima kod vas edukuju? )
Insulinska pumpa je trenutno najefikasnija terapijska metoda u lijecenju Diabetesa kod djece,,:)
Aparatic koji se navela na kraju teksta da se aparatici za mjerenje secera aplicira u ruku to je jedna americka metoda koja se na evropskom trzistu nije bas adaptirala  u mjerenju razine glucose  (zbogvarijacije netacnog mjerenja glucose )na trzistu u Njemackoj su recimo dvije vrste subcutanog -masno ili (tkivno)mjerenje glucose   poznati CGMS i IPro2-medtronik aparatici koji se apliciraju i spoje sa jednim malim sensorom u masno tkivo na stomaku ili straznjici  , sa ´transmiterom  (pomocu funktalasa)se nivo glucose svako 3-5 min prenosi na jedan mali monitor  u vidu  krivulje talasnih valova koje djete nosa uza se ili pored sebe ,,sto bi znacilo da u roku od 24 sata roditelji imaju 288 izmjerenih podataka glucosnih profila koji mogu na monitoru malom velicine kutije cigareta pregledati kod djeteta ,(nesto slicno  kao EKG)
nakon 6 dana nosenja ovog aparatica , sensor se izvadi iz masnog tkiva i transmiter ili monitor se prikljuci pomocu  USB  prenosioca na server kojeg moramo na compjuteru instalirati,,,pomocu diagrama pedijatar i roditelji imaju mogucnost odlican uvid u  transparenciju glucosnih valova i ako je terapeut strucan u citanju glucosnog diagrama terapija kod djece se 100%poboljsava i to je na danasnjici jedna velika prednost ali ne mora se kupovati dovoljno je da ovakve instrumente imaju pedijatri diabetolozi koji svakako roditelje sa dkjecom svako 4-6 sedmica pozivaju na kontrole:)
user posted image ako nesto nije dobro shvaceno slobodno pitajte ,stojim vam na raspolaganju 

< Poruku je uredio Lenny -- 4.10.2011 22:28:07 >

(odgovor članu haidy)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 22:28:44   
Dida79
Sto se ja veceras nasikira user posted image
Ima jedno 10 ak dana kako sam primjetila da mi Vildan cesto pije vode,brzo se umara i cesto se zali da ga boli stomak.
Kako mi se svekar bori sa secerom do su mi sve dobro poznati simptomi dijabetisa.
Veceras odemo kod njih i da mu izmjerimo secer na Accu chek aparat..kad je pokazao 9,8 meni se je zacrnilo pred ocima..dva sata je prije toga jeo nista previse...ja vec ludim placem trazim telefon zovem pedijatriju an kosevu..javlja mi se sestra trazim dezurnog dr da mi da savjet kaze nema ga...Vjerovatno je zena po glasu primjetila da sam uzbudjena..pita me sta nije uredu..sve joj ispricam savjetuje me da nista ne radimo do ujutru i ako mu secer bude visi od 6 da ga dovedemo goreuser posted image
Ja sam vec na pola luda..kako da docekam jutrouser posted image
Sjetim se da mi prijateljica ima djete koje ima dijabetis..nazovem nju..odmah me je pita kojim sam aparatom mjerila cima sam joj rekla kaze hajde dodji ja cu mu izmjeriti na drugi aparat.Taja aparat mu je pokazao 4,8 normalno uh hb.
Malo sam mirnija nekako ne mogu da vjerujem da se razultati mogu toliko razlikovati..citam po netu da secer cesto varira ali ovo je bilo sve u 1 h.Malo sam mirnija ali ne skroz cekam jutro kad cu biti 100% sigurna
Uh pred nama je duga noc on sad mirno spava a mm i ja googlamo nasikirani do bolauser posted image

(odgovor članu Lenny)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 22:55:17   
niki83
Hej moja Dido, jasno te razumijem, i saljem user posted image user posted image podrske da sve bude kako vi zelite..
Ja sam uvijek u tihom strahu, brat mm ima dijabetes od svoje 1.godine, i evo vec 35 godina zivi s tim..uh svasta sam vidjela, citala..googlala, i na kraju kazem sve je u Bozijim rukama, nista ne mogu sprijeciti, samo moliti Boga da nas to ne zadesi..i nece insallah! Puno pozdrava za tebe i tvog djecakauser posted image


_____________________________

N&N

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:02:02   
myb@by
Dida nadam se da će sve biti uredu i šaljem ti punouser posted image user posted image user posted image . Ne znam više šta da ti kažem user posted image

_____________________________

‎"Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlakši; i iskustvo - ono je najneugodnije."

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:04:15   
dinaa
E joj mogu misliti kako ste se nasekiraliuser posted image ma samo kad nam djeca kihnu mi u brizi velikoj a kamoli tako nesto.
I mene je jedno vrijeme brinulo sto moja curica cesto trazi da pije vode,onda sam je pocela malo pratiti i skontala da je to samo navika jer ona popije samo gutljaj vode i ostavi ostalo,zato cesto trazi.
Smiri se draga nekako se iskreno nadam da ce nalazi ujutru pokazati kako je mali ljepotan zdrav i da se mama i tata vise nece sikirati,ljubni vrsnjaka malog!!!


_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:04:37   
Dida79
niki hvala na podrzci tacno sve je u Bozijim rukama...Hej moja myb@by luda sam na pola od sikiracije ko ce docekati jutrouser posted image

(odgovor članu myb@by)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:06:50   
Dida79

IZVORNA PORUKA: dinaa

E joj mogu misliti kako ste se nasekiraliuser posted image ma samo kad nam djeca kihnu mi u brizi velikoj a kamoli tako nesto.
I mene je jedno vrijeme brinulo sto moja curica cesto trazi da pije vode,onda sam je pocela malo pratiti i skontala da je to samo navika jer ona popije samo gutljaj vode i ostavi ostalo,zato cesto trazi.
Smiri se draga nekako se iskreno nadam da ce nalazi ujutru pokazati kako je mali ljepotan zdrav i da se mama i tata vise nece sikirati,ljubni vrsnjaka malog!!!


E da i on pije vode bas puno i to odmah eksira pola case pa popio bi i cjelu ali mu ja kazem dosta vise.Evo pokusavamo se smiriti uh jedva cekam jutro

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:06:56   
Anoniman
Draga Dido...zao mi je sto si se tako nasekirala...razumijem te
mm je diagnosticiran ne diabetes...ali ima povisen secer...koliko sam ja skontala imaju 3 vrste
moguce da ga ne podnosi naJBOLJE...TJ. DA CE MORATI MALO VISE PAZITI NA ISHRANU I SVAKAKO DOSTA KRETANJA (izvini upalio mi se capslock) mm ne prima inzulin...ima samo neke tablete koje popije po potrebi...ne mora odmah znaciti najgore....vjerovatno ces mu morati mjeriti secer jedan citav dan...prije dorucka, pa nakon, pa prije rucka pa dva sata nakon i tako i veceru da znate tacno o cemu se radi...ja vam drzim palceve...nemoj odmah na najgore misliti...je li ti dijete deblje?

(odgovor članu niki83)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:10:30   
Dida79
Znam kako se je boriti sa secerom prijateljica ima malenoga koji ima dijabetis user posted image Vidim kroz sta ona prolazi
Ma kakvi deblji moj malac je bas mrsavko i uvijek vodim borbu sa njim za jelo..sad mu je 4god i 8 mjeseci ima 18 kg

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:10:33   
niki83
Mene nekad brine i Naimina zelja za slatkisima, i promjena urina, uh joj..malo nam fali da se nasikiramo sto rece Dinaa, ali bit ce to dobro aBd!

_____________________________

N&N

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:12:46   
niki83
Vidis i moj djever isto, uvijek mrsav, i ne voli bas jesti, a i moja N isto tako..ma joj mi sve u svemu nadjemo..Nego najbolje Dido ne traziti se, jer ne bismo nikad ni zaspali. Haj'mo pozitivno misliti, i bit ce tako!user posted image


_____________________________

N&N

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:13:09   
juni
Dida, ja imam neki osjecaj da je ovo lazna uzbuna, samo treba pregurati noc da budete na cisto. Bit ce sve u redu!


_____________________________

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:14:19   
Dida79
Mene jedino sto tjesi sto zaista ne mokri nista pretjerano...pravo rijetko ustaje po noci da piski..ma sve kontam da nije svekrov aparat u kvaru..nikako mi se ne poklapa da u sat vremena toliko varirira secer u krviuser posted image

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:15:44   
Dida79

IZVORNA PORUKA: juni

Dida, ja imam neki osjecaj da je ovo lazna uzbuna, samo treba pregurati noc da budete na cisto. Bit ce sve u redu!



Joj i ja se tome nadamuser posted image

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:16:04   
niki83
IZVORNA PORUKA: Dida79

Mene jedino sto tjesi sto zaista ne mokri nista pretjerano...pravo rijetko ustaje po noci da piski..ma sve kontam da nije svekrov aparat u kvaru..nikako mi se ne poklapa da u sat vremena toliko varirira secer u krviuser posted image


Bravouser posted image na pravom si putu!user posted image


_____________________________

N&N

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:18:13   
Anoniman
dida, nadam se da je aparat kriv, ipak ne mogu biti tolike razlike, javi nam sutra akobogda lijepe vijestiuser posted image user posted image

(odgovor članu Dida79)
  Neposredna veza do poruke: 18
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:19:47   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dida79

Mene jedino sto tjesi sto zaista ne mokri nista pretjerano...pravo rijetko ustaje po noci da piski..ma sve kontam da nije svekrov aparat u kvaru..nikako mi se ne poklapa da u sat vremena toliko varirira secer u krviuser posted image
ma lako moguce da su stare one trakice...ili da je prljav aparat ili da je pokazao njegove vrijednosti stare...mislim na svekrove

(odgovor članu Dida79)
  Neposredna veza do poruke: 19
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:22:44   
Dida79
svekar svaki dan mjeri secer po nekoliko puta accu chek je u pitanju...kod prijateljice mi je bajernov aparat i on je pokazao manju vrijednost secera u krvi.
Uh molim Boga da je do aparata

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:27:14   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dida79

svekar svaki dan mjeri secer po nekoliko puta accu chek je u pitanju...kod prijateljice mi je bajernov aparat i on je pokazao manju vrijednost secera u krvi.
Uh molim Boga da je do aparata
a jesi pitala svekra koja je njegova zadnja vrijednost

ma bice to sve dobrouser posted image

(odgovor članu Dida79)
  Neposredna veza do poruke: 21
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:29:40   
Dida79

IZVORNA PORUKA: dadada

IZVORNA PORUKA: Dida79

svekar svaki dan mjeri secer po nekoliko puta accu chek je u pitanju...kod prijateljice mi je bajernov aparat i on je pokazao manju vrijednost secera u krvi.
Uh molim Boga da je do aparata
a jesi pitala svekra koja je njegova zadnja vrijednost

ma bice to sve dobrouser posted image



Njegova zadnja vrijednost je bila 13,2 mm je mjerio poslije Vildana i njemu je pokazao 6,4

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:34:18   
M kao Mama
¸Draga Dido, znam kako se osjećaš, ali pokušaj, večeras da se sabereš koliko god možeš da ne bi ti od brige fasovala šećer, jel u da ne kažem 80 posto slučajava dijabetes utrokuje stres.

Ove vrijednosti ne bih komentarisala, jer i aparat zna pogriješiti, ali i organizam zna reagovati tako, da je vrlo moguće da su obje vrijednosti bile OK.

Da li je on ovoh dana imao neke stresne ili ekstra sretne situacije pa da je uzbuđenje pozitivno ili negativno možda dovelo do povećanja šećera.
Uglavnom,ja mislim i iskreno vjerujem da je ovo loažna uzbuna, a javi nam se sutra čim prije.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:36:57   
Medić*
Dido, nemoj se sekirati, znam da smo mi svi tako osjetljivi, mozda je samo do aparata. Nadamo se najboljem svi, i uz vas smo user posted image

Ja se cesto prepadnem koliko moje dijete pije vode, zadnjih dana cesto trazi, njemu je tri godine pola case popije odjednom, imam osjecaj da pije kada mu je dosadno user posted image On fino jede pa pomislim stvarno je zedan, koliko pije a rijetko mokri, citavu noc prespava da ne ide na wc, preko dana dva do tri puta, ali to je malo s obzirom da pije puno tecnosti.

Bit ce aBg sve u redu.


_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: djete i dijabetes
25.11.2011 23:42:14   
Dida79
ne apsolutno nista mu se nije desilo sto bi ga nasikiralo...ja sam po cijeli dan kuci sa njim bas sam se posvetila tome da ga podignem jer znate kako je rodjen da je sedmance jedva se izvukao i tamam kad smo pomislili kriza je prosla ovo nam je trebalo..ma necu da brzam... popila sam leksilium jetrva mi jedala jer bila sam grozna pa sam sad malo smirenija
Maloprije prijateljica me zove dr Masic je na pedijatriji inace je dr koji vodi njenog malenog oni su se culi rekao je da nista na pamet ne moze reci do ujutru a ako se bas brinem da ga dovedem gore..odmah smo udustali od toga neka do ujutru i onda cemo vidjeti sta dalje

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *