Idina mama
|
Svaka cas_t za temu, dadada. Konacno neko ko se stvarno sekira i stalo mu je. Puno ih "lovi u mutnom" i gleda samo kako da licno prodje sto bolje, a ne shvataju da, ako drustvo nije organizovano, nikom ne moze biti dobro. Ovdje sam cula da EU predvidja za BiH podrsku za proizvodnju hrane i malo turizam. Iako je to samo rekla-kazala (nisam licno cula), mislim da treba razmisliti o tome, jer bi moglo biti tako prema onome sto mogu saznati ovdje. Proizvodnja hrane ne znaci uopste velike parcele, velike fime i farme, upotreba hemije u neogranicenim kolicinama. To niposto. EU vapi za organskom hranom. Koja je skuplja. Dakle, to bi bilo idealno za BiH. Zemlja bi ostala nezagadjena. Veceg bogatstva nema. Samo, za takvu proizvodnju treba imati organizovane institucije koje mogu osigurati certifikat. Korupcija smeta da ne mozete povjerovati koliko (sjetite se ovoga svaki put kad pozeöite "pocas_titi" doktora, sluzbenika u opstini): moja vozacka ovdje ne vrijedi, morala sam ponovo polagati, kazu zbog korupcije, kako mogu vjerovati da sam stvarno polozila vozacki jer znam voziti; vize nam nisu ukinuli dok nismo uveli sistem da se sto manje pasosa izdaje ''''nako, ko plati, a ne ko ima drzavljanstvo, pa tako i ovaj certifikat organskog uzgoja i proizvodnje hrane. Mora biti pouzdan. Tada ce nasi seljaci moci izvesti bez problema i u EU. Ovdje je sve toliko zagadjeno da im trebaju jos godine i godine da to malo ociste ako uopste mogu, pa je zdrava hrana jedino sto ce uvesti iz Bosne. Da se nadovezem na ono sto je dadada rekla za uvoz jabuka i sljiva, od nas ce uzeti zdravu hranu, a nama poslati svoju zagadjenu, pa cemo svi prije ili kasnije zavrsiti na onkologiji. I zato treba biti mudar i oprezan sa EU. (BTW, ne mislim da po svaku cijenu moramo u EU, ali dok neki politicari jos uvijek pricaju o cijepanju Bosne, nasoj, vasoj drzavi, (ne mogu da vjerujem da jos uvijek neko nasjeda na to), moracemo se trpati da bi sva ta prica postala besmislena (iako je to jos od samog pocetka), pa da pocnemo normalno zivjeti.) S druge starne, seljaci moraju biti vrlo obrazovani da bi se mogli baviti uzgojem hrane. Nije lahko nauciti kako organski uzgojiti i proizvesti hranu, kako certificirati i kako prodati, nije lahko savladati EU birokratiju i naci nacina da se dodje do novca koji je skoro svake godine predvidjen za BiH (nepovratna sredstva; ''''nako bi dali pare, nista se ne vraca) i ostaje neiskoristen, jer su nam politicari neobrazovami, neznalice, nesposobni i bez sirokih pogleda, uskogrudi. Seljaci moraju znati koristiti se racunarom, masinama, znati strani jezik, .... Ne mogu to svi i ne mogu preko noci. Tu im treba pomoci. Opet bi to trebala organizovati drzava. Treba uvesti odbornike kao poslije drugog svjetskog rata, koji moraju izaci na "teren" i tumaciti, pomagati. Sto se tice turizma, podrzace onaj nas turizam. Treba ga takvog sacuvati. Sta je to nas turizam? Malo zimski, malo seoski. Ni zimski ne smije biti visoki turizam. To vec ima u Austriji i Svicarskoj. One nece dozvoliti konkurenciju (pogledajte Sloveniju; propade jadna pored Austrije, Italije Svicarske, nesatala je kao Alpska zemlja). Ovo sto imamo treba sacuvati. Ocistimo Sarajevo, dovedimo strance da se dive kako imamo i evropski i orijentalni stari grad, a ne primjecujes granicu. Ja uvijek kazem, molim ne objasnjavajte mi sta je tolerancija, jer ja vas trebam poduciti. A onda iz takvog Sarajeva, neka "skoknu" turisti svaki dan na skijanje zimi, a ljeti na pjesacenje (hiking), planinarenje kako mi kazemo. Ne moramo graditi hotele po planinama, trpati turiste gore i zagadjivati sve sto je jos ostalo cisto. I ima jos takvih primjera po Bosni koliko hocete. Spomenuh Sarajevo, ali Bosna ima toliko drugih divnih mjesta i sva imaju svoj sarm, samo to treba sacuvati. Primjer je Hercegovina. Ja sam obisla u nekoliko dana (sa strancima) Hutovo blato, Stolac (i stecke u Radimlji), Mostar, Kravice, Tekiju na Buni,... "Skoknivali" iz Neuma. Bilo bi prelijepo da nismo pored puta uvijek nailazili na deponije smeca. Uzas. Uzas Uzas. Bas me bilo stid. Npr. put do Vjetrenice je uzasan. Mali dio je asfaltiran, ali jako uzak jer je to u stvari bila Austro-Ugarska ukotracna pruga. I to je bas super. Predivan pogled, intersantne jos uvijek ocuvane stare stanicne zgrade, stecci. Ja bih npr. tu uvela male elektricne vozice da voze do Vjetrenice; ne mora se praviti put i sacivacemo okolinu kad ne voze vozila sa motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem. A kad se dodje u Ravno, "pljunuti" do Dubrovnika. Sto ne bi dolazili turisti u Hercegovinu pa isli da vide Dubrovnik? I obratno, naravno kao sto je sad, I sve bi se dalo urediti, mogucnosti su velike, ali smeta smece.
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 7.3.2011 13:45:11 >
|