|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   kad dijete ukrade ...
12.3.2010 22:50:24   
mama Nataša
... kesicu bombona iz samoposluge :(

MM mu je ponudio između dvije koje je želio da odabere jednu. I jednu je stavio u korpu a drugu krenuo da vrati na policu. Nije pri put da mu se nudi izbor, do sad je sve išlo kako treba. Znao se stoput u toku kupovine predomisliti, uzeti nešto pa vratiti na policu, ali nikad NIKAD se ovako nešto nije desilouser posted image

Večeras u džepu pronađemo tu drugu kesicu i šta sad???

Ja bih prvo s njim ujutro obavila razgovor (šta je ovo, otkud, kako, zašto), a onda bi ga spremila natrag u prodavnicu i potražila tamo nekog (NE ZNAM KOGA???), da se to lijepo vrati.

Želim da ga dovedem u neugodnu situaciju na licu mjesta, mislim da je to bolje nego ne znam kakva kućna kazna...

Jel ima neko sa iskustvom ovog tipa da nabaci kakav savjet???

user posted image


_____________________________

veliki dječak 16.10.2004.
i mali dječak 16.08.2009.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: kad dijete ukrade ...
12.3.2010 23:01:36   
malena_t
Nemam lično, ali je maleni od moje zaove krao stvari u vrtiću. Bilo je to u vrijeme kad mu se rodila sestra. Pročitala sam nekad negdje da maleni rade takve stvari kad žele da skrenu pažnju na sebe.



_____________________________

21.03.2009. rodio se majkin sin

(odgovor članu mama Nataša)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: kad dijete ukrade ...
12.3.2010 23:02:55   
veeseelaa
ja to ne bi vraćala u prodavnici, situacija je i onako mučna
Malenog bi takooo izlupala da mu više ne padne na pamet, izvini što ja ovako al tako bi ja!
Tek kasnije bi uslijedio razgovor

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mama Nataša)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: kad dijete ukrade ...
12.3.2010 23:26:03   
Hanady RR
Zaista neugodna situacija kako za vas roditelje tako i za dječaka. naime, nemam iskustav sa tim ličnoga ali imam sugestiju koja je po prvi put na forumu daleko od veeseline user posted image . Elem, ja bih ujutro iskoristila priliku da porazgovaram sa njiom sama i pitala ga otkuda to kod njega, i objasnila mu da ti sada moraš ići u prodavnicu da to platiš jer se sve platiti mora. Uglavnom porazgovaraj sa djetetom i objasni da to nije način da dobije bombone trebao je reći da želi obe kesice i tata bi našao način da to riješi pa makar morao raditi i duže i po mraku i nikad nebiti tu da se igra sa njim jer mora ići da radi za bombone. batine nebih koristila...ja nisma protivnik pljeske po guzu, ruženja djeteta i storgoće ali u ovome slučaju bojala bih se kontraefekta. I reci mu da ako to ponovno uradi idete doktoru koji će da vidi što on to radi pa ćeš se ti sikirati i plakati i bićeš tužna.

I da ja bih poslala muža da plati tu vrećicu bombona u pordavnici i da se izvine...nebih malenoga vodila to bi za njega mogao biti dodatni veliki stres. a bombone bih platila samo iz razloga što ja lično nevolim osjećaj da posjedujem nešto tuđe ili što nisma zaslužila i da mi je to još u kući. I kad ih on plati onda bih sa malenim sjela i uz igru pojela te bombone uz objašanjenje da ih možemo jesti jer smo ih platili.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: kad dijete ukrade ...
12.3.2010 23:46:31   
ziki
Nisam bila u slicnoj situaciji ali mi se prijedlog Hanady svidja, polako objasnit da to ne smije radit bez ljutnje i batina.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: kad dijete ukrade ...
12.3.2010 23:59:04   
Anoniman
Hm.... nešto slično sam doživjela sa kćerkom dok je išla u vrtić. Jednom sam joj u đepu od pantalona pronašla neku mini igračku (mislim da je bila neka igračka iz kinder jajeta). Ona je, kako kaže, tu igračku uzela iz kutije zajedničkih igračaka u vrtiću. Lijepo sam joj objasnila da se NE SMIJU tuđe igračke niti bilo koja stvar prisvojiti i da ne smije nikada više uzeti nešto što nije njeno! I stvarno, nikada više nije ništa tuđe donijela.
Slažem se sa hanady, samo razgovor, pojašnjenje, bez izlaganja djeteta u stresnu situaciju (povratka bombona) pa vidi..... ako se ponovi opet eh onda mijenjaj metodu - tipa kazni ili šta već.

(odgovor članu ziki)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:05:34   
Visnja RR
potpisujem hanady

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:23:44   
malena_t
Razgovor uvijek ispred batina, ali nisam za prepadanje djece.

IZVORNA PORUKA: Hanady
tata bi našao način da to riješi pa makar morao raditi i duže i po mraku i nikad nebiti tu da se igra sa njim jer mora ići da radi za bombone.
I reci mu da ako to ponovno uradi idete doktoru koji će da vidi što on to radi pa ćeš se ti sikirati i plakati i bićeš tužna.


Radije objasni kao enisa_sara svojoj curici. I da mislim da je vrlo važno otkriti zašto je to dijete uradilo.


_____________________________

21.03.2009. rodio se majkin sin

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:32:08   
Lejla Ka
Baš je na jednom drugom forumu bila rasprava na tu temu, i javljali su forumaši koji su se sječali kad su oni tako uzimali stvari, i govorili da oni nisu mislili da rade nešto loše, da u opće nisu ništa posebno mislili, samo su htjeli imati ono što su uzeli. Ja bih razgovarala, ti najbolje znaš koliko je tvoj sin sposoban da verbalizuje svoje ponašanje. Pitala bih da objasni od kud bomboni. Ja bih objasnila da se to tako ne smije, i vratili bi se u radnju i da vrati bombone i izvini se prodavačici. Mislim da je on već dovoljno odrastao da to shvati na pravi način. Ne bih platila bombone jer bih na taj način poslala poruku da ću rješavati njegove neugodne probleme.
No opet kažem ti najbolje poznaješ svog sina, a ja sam opet sigurna da on to nije uradio sa svrhom da "ukrade" već je želio bombone.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:33:03   
Hanady RR
oprosti malena ali ovo za mene nije bilo prepadanje već iskren razgovor sa djetetom. Mislim da u ovim rečenicama koje si ti markirala nema niti trunke neistine. ja imam djevojčicu od 3 i pol godine koja ima mnogo želja i ja njoj dam izbor ili čokolada ili bombone u prodavnici, ja imam novac za obe stvari ali tako je učim skromnosti jer nebih da sutra dođem u situaciju da mi ona nešto zatraži a ja za to nemam novčanih sredstava jer da bi ispunila sve njene želje moj mm i ja bi morali raditi i dan i noć. a druga stvar krađa pa čak i najmanja je vrlo ozbiljna stvar čak kad je u pitanju i malo dijete i mislim da u slučaju ponavljanja ovakve tehnike dobivanja željenog psiholog nebi bio na odmet jer po postovima mame nataše osjetila sma da je u pitanju zrela i zdrava četvoročlana porodica te mi ovakav vid ponašanja sugeriše na određeni bunt u dječaku koji potiče iz zdrave sredine, mislim da je bolje da psiholog utvrdi pribleme već da mama nataša razbija glavu u čemu je ona kao majka pogriješila. ja bih nakon drugog ponavljanja ovaj problem ozbiljnije rješavala nebih to tek tako prepustila slučaju jer očito je taj dječak je tim bombonama obajsnio svoju patnju za nečim.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu malena_t)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:37:23   
milenium
vi bi odma ženi psihologa doveleuser posted image žena je samo pitala za savjet što dalje a ne da mi pričamo o motivima i analiziramo njezinu obiteljuser posted image

< Poruku je uredio milenium -- 13.3.2010 0:39:24 >

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:38:53   
milenium
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ja bih objasnila da se to tako ne smije, i vratili bi se u radnju i da vrati bombone i izvini se prodavačici. Mislim da je on već dovoljno odrastao da to shvati na pravi način. a ja sam opet sigurna da on to nije uradio sa svrhom da "ukrade" već je želio bombone.



ovo je nešto najnormalnije što sam čula,i vjerujem da bi i u stvarnosti kad bi nas to potralo većina ljudi postupila ovakouser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:43:24   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: milenium

vi bi odma ženi psihologa doveleuser posted image žena je samo pitala za savjet što dalje a ne da mi pričamo o motivima i analiziramo njezinu obiteljuser posted image


milenium ja te molim da porčitaš postove od početka do kraja pa pnda komentarišeš. ja nisma odmah dovela nikakvog psihologa već sam lijepo napisla da u slučaju ponavljanja ovakve tehnike dobivanja onoga što želi psiholog nebi bio na odmet. Ja bi to i svom djetetu priuštila da sam i ako budme u ovakvoj situaciji. I mislim da je to zaista i odgovor šta dalje a to je bio moj drugi post prvi očito nisi ni čitala.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:47:13   
milenium
sve sam bila pročitala ali evo i da nisam rekla si mi sad,al i dalje nisam za psihologa i da to učini 2 puta,dotle sam mu ja psihologuser posted image
nisam mislila tebi ništa osobno nego samo sam rekla šta ja mislimuser posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:47:19   
Anoniman
Nije to ništa strašno. Kao što učimo djecu da hodaju, pričaju, igraju se, lijepo ponašaju..... isto tako učimo djecu šta nije prihvatljivo (u ovom slučaju ukradene bombone). Treba djeci objasniti zbog čega to nije lijepo i prihvatljivo na nivo dostupan njihovom uzrastu i sigurna sam da se takve stvari neće ponavljati.

A kad se već spominje količina bombona, čokolada .... ja bih, Nataša, sutra lijepo sina za ručicu i odvela u trgovinu i dozvolila mu da izabere sve šta želi.

Ja tako radim sa kćerkom. S vremena na vrijeme (možda u mjesec dana jednom) ima mogućnost da napuni malu korpu svim slatkišima koje želi (nije to puno novaca, nekih cca 20 KM). A kad počne nabrajati da bi, recimo sve Winks-ice odjednom.... e to ne može (jer su prilično skupe) pa sam joj i tu ostavila "otvorenu" soluciju da ćemo skupljati novac u kasicu i kad dovoljno skupimo kupovati jednu po jednu. Ovo je sad malo OT, izvinjavam se, al je tema gdje se može pisati na dugo i na široko, sve vuče jednu stvar za drugom.

(odgovor članu Lejla Ka)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 0:54:34   
milenium
IZVORNA PORUKA: enisa_sara

A kad se već spominje količina bombona, čokolada .... ja bih, Nataša, sutra lijepo sina za ručicu i odvela u trgovinu i dozvolila mu da izabere sve šta želi.

Ja tako radim sa kćerkom. S vremena na vrijeme (možda u mjesec dana jednom) ima mogućnost da napuni malu korpu svim slatkišima koje želi (nije to puno novaca, nekih cca 20 KM).


slažem se,šta fali!nek se jednom iuser posted image opusteuser posted image .ja mislim da to nije ništa strašno i neki bauk što se samo jednom desilo,pa svakom se može desit,može sutra i moje djete takouser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 1:01:19   
dinaa
Mislim da se ovdje radi o ljubomori starijeg djeteta i pokusaju skretanja paznje na sebe.Isti slucaj se desio i meni i sin mi je imao isto godina kao i od mame Natase a tad mu se i seka rodila pa sam ja to nekako povezala s tim iz razgovora s njim.Ja sam mu lijepo objasnila i pricala o tome da to nije u redu i da to ne valja i kad nesto zeli da to trazi od mene ili oca kao i do tada jer zaista nikad mu nismo uskratili taj neki slatkis koji pozeli pa odemo maksuz u prodavnicu ako mu se nesto jede a trenutno nema u kuci.To je za nas bio sok hiljadu puta smo se upitali zasto???Ali MM nije postupio kao ja nego ga je par puta pruticem po guzi i onda tek razgovarao s njim.Nisam ga podrzala da ga tako kazni,ali nisam ga ni osudila.Moj sin se izvinuo i obecao da to vise nikada nece uraditi i cak nas zamolio da svi zaboravimo da se to desilo.Istvarno nikad,nikad vise nista ni slicno nije uradio a nadam se i da nece.
Poznajem dosta roditelja kojima se ovo isto desilo bas kad su im djeca bila tog uzrasta.

Zaboravila sam napisati kod nas su u pitanju bile dvije male cokoladne bombonice one kao bombonjerice i kostaju deset pfeninga.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 8:51:40   
acudesa
Ne bih ponižavala dijete, ne znam koliko je staro...teti bih odnijela novac i objasnila situaciju. A njemu bih objasnila "obrnutu situaciju": Kako bi tebi bilo da ti neko dođe i uzme nešto tvoje vrijedno? I, naravno, držala bih ga budno "pod prismotrom"..to nije lijepo, to pametna djeca ne rade..
Moj je malac neki dan u Merkatoru "nakupovao" u moju korpu svega i svačegauser posted image ..kad sam došla na kasuuser posted image zamantalo mi se....stid me bilo vrtiti sve što je ubacio a ja nisam primjetila (vratila onoliko koliko mi je moglo u ubraz stati da žena ne kaže: Pa u šta si ti gledalauser posted image )...ostalo što je moglo proći donijela kućiuser posted image ...joj, nije to radio pa se nisam nadala...nekih:pašteta, tečnosti za brisače, ...sve što je na najnižim policama bilo

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 9:56:08   
Hanady RR
Moja starija djevojčica ima svoju kasicu koju redovno punimo svaki dan ja i mm pojedinačno i onda kada se ide u nabavku njoj se dozvoli da ponese svoju kasicu pa da je troši. uglavnom kasica se puni na način koliko je vrijdna bila...ako je sama pokupila igračke  dobije 3 km u kasicu umjesto 1 itd. Elem kako zaradi tako i potroši...u koripicu stavlja ono što voli  i obavezno pita jel joj može biti para za to mi je pustimo da trapa dok lovu ne potroši...uglavnom to su slatkiši ponekad sapun ili neka nova pasta za zube a nemalo puta i igračka...i tako kad kući dođemo nastane frka...sve se poremeti ta jela nebi ništa sem tih karafeka...al i to smo rješeli i jede se po zaslugama. mi smo uveli ''mala'' ppravila i njih se drže svi i ja  i mm i tetke, nane , tetkovi , komšije svi ...ta mala pravila su za njeno dobro a ja sam zadovoljna mama zbog toga.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 10:18:09   
emy24
Drage moje ,mogu reci da je to stvarno ruzno iskustvo i covjek kad dođe u takvu situaciju nezna sta da radi.Meni se lično to nije desilo a nadam se da i nece,ali vec drugi put mi dolazi komsinica sa curicama jedna je treci,a druga je prvi razred i kada smo ja i moj mali otisli kod njih ja vidim prvo njegovu pistaljku,njihova mama nije nikako reagovala samo im je rekla predamnom kao zasto ste to uzele,i na tome se zavrsilo,ja tada nisam pridavala tome puno znacaja,dok nam se nije opet desilo isto.Opet smo mi otisli kod njih i djeca se igraju,kad ova manja iznese iz latice igrice od mog malca,ja sam se frapirala ma nisam znala sta da kazem ili uradim,mislim nije moje da vaspitavam njenu djecu ali sam toj starijoj djevojcici lijepo rekla da se to nesmije raditi i da se treba pitati kad ti se nesto svidi,njihova mama im je samo rekla vratite to ali opet mu nisu vratile.Kada sam dosla kuci bila sam ono bas neugodno iznenađena,djeca se igraju,ili nebitno danas sutra kad naraste ona nece gledati od koga je sta uzela ako joj se svidi to ce i uzeti.Takođe imam jos jedan primjer sto se tice njih,ta prijateljica majka od tih djevojcica je udovica umro joj je muz djeca su bila mala,pa mozda u toj fazi nije obracala paznju na njih tako da je to ostavilo i utisaka i na djeci,ja sam radila u trgovini u to vrijeme,i one kad su dolazile djeca bi uzimala zvake sa kase.Sto se tice igrica,ja sam joj skrenula paznju da malo obrati paznju na njih,ali za te zvake joj nisam mogla reci jer nebih da sada ispadne nesto krivo i da se naljuti zbog mene,ali iskreno meni bi bilo drago da mi neko ukaze na pogreske mog djeteta

_____________________________

Emin & Ejna
23.04.2007.
26.07.2012

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 10:39:21   
jasmin
Zaista ruzna situacija.Medjutim,koliko god covjeku bilo neugodno da upozori na ovaj problem,neophodno je da to uradi.
Ne smije se ovo tolerisati ma o kome se radilo.Postoji mnogo nacina da se kaze svakome,pa i rodjenoj mami ako treba,ali ne ostavljati da prodje kao da nista nije bilo.Danas su to sitnice,sutra ce biti nesto krupno ili krupnije.
Za prvi slucaj,tj kesica bonbona,otisla bih,platila je i izvinula se,ali povela bih dijete sa sobom da vidi neugodnost koju mama prezivi.Mozda bih cak i djetetu rekla da vrati,ovisi o kojem se uzrastu radi,shvata li to ili ne.Ne bih ga optuzivala da je lose dijete,nego bih mu ukazala da je ono sto je uradio jako lose i da su mu posljedice jako ruzne.Jednom je moja seka,kao dijete uzela zvake iz prodavnice,mama ju je poslala da sama vrati.I vise nikad nije ponovila slucaj,niti pomislila.
A za posljednji slucaj,upozorila bih svoju komsinicu na ono sto nije ok,na lijep nacin.

< Poruku je uredio jasmin -- 13.3.2010 10:40:05 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu emy24)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 10:41:43   
veeseelaa
Jasmin jel tako da je u skladu sa vjerom dozvoljeno istući svoje dijete ako je neposlušno? čini mi se nešto kao prvo ga upozorite zatim ga istucite, e sad dal se navedeno odnosi ukoliko dijete neće da obavlja namaz ili važi za sve?

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 10:48:35   
Anoniman
Hm, sjecam se da je moja djugajica, tad smo bile maleneuser posted image , znala ukrasti nesto poput bombonice i slicno dok mi je pravila drustvo u kupovini, mene je bilo pravo strah kad sam otkrila da ona to radi, a imali su love, znaci da je to neki hir, nisam za metodu batina, mislim svjedok sam da se djeca vremenom naviknu i na te batine, otplacu i onda sve po starom, a nikad ne skontaju u cemu je zapravo pravi problem, i zasto ih tuku, zato ja predlazem razgovor 24 sata jer su to ipak mala neduzna bica, i jos uvijek ne mogu shvatiti pravila ponasanja u ovom svijetu, tome ih mi trebamo uciti, za stroze metode sam kad je dijete odraslo i kad svjesno cini neke pograske, eto no sikiriiki, to se da rijesiti i sretnouser posted image

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 10:57:46   
jasmin

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Jasmin jel tako da je u skladu sa vjerom dozvoljeno istući svoje dijete ako je neposlušno? čini mi se nešto kao prvo ga upozorite zatim ga istucite, e sad dal se navedeno odnosi ukoliko dijete neće da obavlja namaz ili važi za sve?

Evo slicno pitanje i odgovor.
Pitanje: Zanima me da li je dozvoljeno udarati djecu, koliko puta, po kojim mjestima itd.? Da vas Allah nagradi.

Odgovor: Udaranje djece nije preferirana metoda. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nikada nije udario nijedno dijete, i to se pouzdano zna. Udaranje djece podložno je nasilju nad djetetom, iživljavanju nad njim. To se danas naziva nasilje u porodici. Uzvišeni Allah najstrožije je zabranio nasilje svake vrste. Doista je ružno da se stariji i jači iživljava na slabijem. Naše svakodnevne frustracije ne smijemo, ni u kom slučaju, iskaljivati na nedužnoj djeci samo zato što su nezaštićena. U principu, odnos prema djeci izgraðen je na ljubavi, samilosti, dobročinstvu i pravdi. Meðutim, ako dobrobit djece (vjerski odgoj, opća kultura i slično) nalaže udarac kao odgojnu mjeru, onda Šerijat, kao u slučaju namaza, dozvoljava njegovu upotrebu jer dijete nije svjesno svoje dobrobiti. Medjutim, treba imati na umu sljedeće:

1. udarac mora biti odgojnog karaktera, a ne ‘’izduvni ventil’’ za bijes,

2. ne smije biti po licu,

3. ne smije ostavljati masnice niti tragove, tj. ne smije biti jak,

4. ne smije biti traumatičan za dijete,

5. ne smije biti teškim predmetom i sličnim što može nanijeti teške povrede.

Imajući u vidu navedeno, savjetujemo sljedeće: Ne pribjegavajte udarcu kao metodi odgoja osim u krajnjoj nuždi. Ako je to neophodno, onda mora biti u okviru navedenih uvjeta. I uvijek imajte na umu da su djeca vaš emanet! Emanet za koji ćete biti pitani!

Uzvišeni Allah najbolje zna

Odgovorio: Mr. Elvedin Huseinbašić

Svakako,ovdje je bitno istaci da ruka Allahovog Poslanika nije nikad nikoga udarila.Doduse,on je bio Poslanik.

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: kad dijete ukrade ...
13.3.2010 11:32:55   
veeseelaa
hvala mila na odgovoru, ipak je dozvoljeno kao odgojna metoda

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *