Adana
|
A evo i njenog recepta, znam da je nekoliko godina zivjela u Kataru...: UMM ALI (slatko) Potrebne su vam kore, kao tanki palacinak (ima ih kupiti,obicno su na ponudi Ramazanom ali nadje se i ovim danima), putera oko 150gr, nasjeckanih badema, pistacija, oraha, malo grozdzica, snobera, 2-3 karanfilica, cimet u prahu, secera oko 1 soljice, konzerva kajmaka (nestle ili al maraji) ili slatki kajmak ako imate, mlijeka oko 0.5 l. U vatrostalnu posudu na dno isjeckati putera,sloziti kore tanak sloj (nema veze ako se izlome), posuti bedeme, pistacije, grozdzice, snober, malo putera, posuti secerom, staviti karanfilice. Stavit opet sloj kora. U posudi rastvoriti kajmak sa mlijekom i posuti po korama, malo putera i zaciniti cimetom. Ubacit u rernu i kad prokuha gotovo je, po zelji se moze dodati jos mlijeka ako volite da je mokrije. Umm Ali se jede vruc, kao i vecina arapskog slatka. p.s. ovo slatko ima istu pricu kao i pizza,od sirotinjskog jela postade nacjonalni znak.
_____________________________
Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-) The best thing to spend on your children is TIME...
|