|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: platnene pelene
18.1.2012 19:24:44   
mamina cura
IZVORNA PORUKA: Visnja RR


IZVORNA PORUKA: ĐoIsA

I jos :-)
sve jednokratne sadrze gel + smrde! + propustaju i mokacu i stolicu!
Platnene mi nikad,nikad nisu propustile..pranje na 6
0 s malo deterdzenta stvarno nije problem svaka 3 dana,kao ni cuvanje prljavih p,a ni presvlacenje u gostima..



moram da se ukljucim u raspravu...
moja kcerka je jednokratne koristila 3 g i 1 mjesec ...i nikad , ali nikad joj pelene nisu smrdile iako sam jako osjetljiva na mirise, nikad joj nisu propustile ...osim par puta kad je trebala preci na veci broj... i nikad nije imala ojed , crvenilo ili bilo sta .... tako da... nemojte nesto generalizovati...nije fer...


Mislim da je to do navike. Ja sam sa starijim koristila jednokratne, pampers, isto guza bez ojeda, sve super ali jako se dobro sjecam tog mirisa... morala bih je staviti u najlon kesu pa u kantu ili u kesu pa van.... A sama tezina jednokratne... pa to nije moguce... zar mozete da mislite da nista od tog sadrzaja ne dolazi do bebinih genitalija?  Poslije Hene necu prezaliti sto nisam i sa titijem koristila platnene...
Ja sam pocela koristiti platnene iz ljubavi, bukvalno na prvi pogled sam se zaljubila u te pelene. Toliko odusevljena pocela sam da ih sijem jer ih nije bilo nabaviti. Onda sam ostala bez posla i tu je bio i ekonomski faktor.
Osipa u pp ima ali mnogo manje nego u jednokratnim. E. coli ima vise u jednokratnim nego u platnenim. I platnene smrde ali naravno da necete bebu ostaviti vec je odmah presvuci, kao sto i radite sa jednokratnim. Bebina guza nikada nije mokra jer platnena upija u slojeve, ne ostavlja vodu na povrsini. Kad dotaknete bebinu guzu nakon skidanja platnene nikada nece biti mokra.
I platnena ce smrditi naravno ali na bebinu stolicu. Pa kome se to gadi, neka okrene glavu, sve je to prirodno.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 726
   RE: platnene pelene
18.1.2012 19:35:14   
mamina cura
A valjda covjek postaje i zreliji sa godinama. Tek sa koristenjem platnenih bila sam svjesna koliko otpada vise ne proizvodim. Koliko sam bila sretna da mi platnene nemogu nestati pa da trcim u kupovinu. Koliko sam bila sretna da u mojim kolicima pri kupovini nisu stajala ogromna pakovanja jednokratnih. I drago mi je sto sam barem malo doprinjela svom djetetu i nekoj boljoj buducnosti, odgajajuci dijete na prirodni nacin, postali su i oni svjesni ekoloskog znacaja sredine u kojoj zivimo. I sve krece iz porodice, bacanje smeca, stvaranje zdravih navika i u prehrani, boravak na zraku...
I naravno jako bih voljela da roditelji postanu malo vise svjesniji, da u trgovinama pored polica sa jednokratnim budu i police sa platnenim i tada bi stvarno imali priliku da nacine svoj izbor. Opsta neinformiranost, ili ne zainteresovanost, pogresni pogledi na platnene cine nas sve nazadnim i da imamo misljenje da je sasvim normalno da dijete bude u jednokratnim dok su platnene neka davna buducnost. Platnene se vracaju kao stara dobra navika ali veliki nedostatak je nepostojanje istih na trzisu, konkurencija sa velikim proizvodjacima jednokratnih koji vode skupe reklame i uzimaju velike novce za ono sto proizvode, skoro je nemoguce da isplivaju na povrsinu.
Povukla bih i paralelu sa dojenjem i kampanjama za AD mlijeko, to je skoro isto... Nedavno je bilo normalno da majka ne doji.. a sad se i to vraca i hB sve vise majki doji.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 727
   RE: platnene pelene
18.1.2012 19:38:48   
mamina cura
IZVORNA PORUKA: Galicia

Hvala na odgovoru. Samo me je to zanimalo i nista vise.
Ironija nije potrebna.




Ja sam imala posebnu cetkicu kojom bih otklanjala ono sto mi nije htjelo spasti odmah u wc. Tako da nisam bila u nekom teskom poslu. I pelenu zatim bacala u kantu za cuvanje pelena.
A u upotrebi su i papirici koji se stave na pp pa tako je i lakse taj sadrzaj baciti u solju. Papirici su samo za tu namjenu tako da su postojani pri mokrenju ali zadrzavaju sve sto nije tekucina.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 728
   RE: platnene pelene
18.1.2012 19:45:10   
djoisa
Potpisujem sve..

Da bi se osjetila razlika u mirisu jedne i dr. pelene moraju se probati obe.



< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.1.2012 20:33:18 >

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 729
   RE: platnene pelene
18.1.2012 19:59:40   
mamina cura
Ima i gadljivih roditelja.. moj muz je takav da je povracao na sinovu pelenu... jednokratnu ukakanu... Sto nemogu reci da se desilo sa curom i njenom pelenicom.
Za platnene ili jeste ili niste, nije to do toga da li volite svoje dijete ili ne. To je drugaciji nacin shvatanja stvari iz svoje okoline, drugacijeg poimanja stvari.
A iskreno, ne smijem ni zamisliti sta ceka nasu djecu kad mi zivimo u ovakvoj krizi, ovakvom ekoloskom zagadjenu i vazduha i zemlje, zagadjenosti namirnica (mi smo poceli i sijati pa smo jeli svoju hranu)... ma vazduh se ne smije udisati... A sve krece sa pelenama, svaka ta pelena ispusta otrovne gasove pri stotinu godina svog raspadanja, pa vi pomnozite sa svom djecom koji su u takvim i do 5 god zivota...

Meni bude srcu jako drago da cujem da ima jos mama koje podrzavaju takve ideje, koriste prirodan nacin, a tako mi se i stomak okrene kad vidim da sad rade platnene od sintetike...

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 730
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:00:50   
malena sharena
Vezano za smrad...kao mama koja je koristila i jedne i druge, odgovorno tvrdim da jednokratne vise smrde, zapravo, platnene nakon ispiranja izgube bilo kakav miris. Meni se danas nakupila puna kanta pelena stoje sad u kadi, a kupatilo mi mirise. S jednokratnim to ne bi bilo tako.

< Poruku je uredio malena sharena -- 18.1.2012 20:06:14 >


_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 731
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:13:36   
Galicia
Malo je teze koristiti platnene pelene ako je majka u radnom odnosu. Sto znaci da su majka i dijete razdvojeni nekih 8 sati dnevno. Bebu ce da cuva teta cuvalica ili neki djeciji vrtic i cisto sumnjam da ce iko osim roditelja prati te pelene i kiseliti ih u vodi po 15 minuta ili koliko vec.
Ja da cuvam djecu ja ne bih pristala na pranje i ispiranje i potapanje platnenih pelena.
Danas je luksuz neraditi.
Ja da ne radim, ja bih garant i dojila svoju bebu, zasto da ne. Svjesna sam i pro i conta pp i dojenja i AD, ali ti ne radis i ti to mozes.

< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.1.2012 20:33:43 >


_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 732
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:15:52   
malena sharena

IZVORNA PORUKA: milenium

znate šta ću vam reć,toliko sam ukakanih vešova oprala dok smo se navikavali na tutu da mislim da mi nebi bio problem oprati i te pelene.i usput od male bebe nije tolko strašan miris,koliko je strašan onaj iz veša dok smo se odvikavali od pelena. kad se samo sjetim... po 5 gov*avih vešova nekad dnevouser posted image ludila sam.zato mislim da nakon toga mi ništa nebi bilo teško.

milenium vjeruj mi, manji je to zahmet nego sto to ljudi sebi predstavljaju. Kako neko moze znati koliko vremena treba za to, a nije ni probao. Gore je odvikavanje od tute koje si spomenula

_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 733
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:25:35   
mamina cura

Teta koja cuva dijete vjerovatno je i svoje previjala u platnene, tako da to nije toliko strano. A nije ni tesko nauciti, ne mora ih ona ribati, moze ih odloziti u wet bag do dolaska roditelja. Postoje i vrtici koji podrzavaju platnene, a tako i sa tetama sve je do dogovora sa roditeljima, ja tu nebih tako lako odustajala.
Mislim da je to vise strah od nepoznatog.


Umjesto da nalazite raznorazne izlike mislim da je pravednije reci ja sam za jednokratne i zavrsiti pricu. U temi za platnene mnogi roditelji koji koriste jednokratne se osjecaju mislim nekako ugrozeno.. ili kako? Ali vi ste u vecini i nemate sto da brinete. Ja nisam ovdje pisala da bih nekoga prevela preko vode, pisem svoje iskustvo i svoje misljenje o pp, svoja razmisljanja i zelje, i naravno da ih svi ne mogu sa mnom da dijele.

< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.1.2012 20:36:10 >


_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 734
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:28:30   
mamina cura
IZVORNA PORUKA: malena sharena


IZVORNA PORUKA: milenium

znate šta ću vam reć,toliko sam ukakanih vešova oprala dok smo se navikavali na tutu da mislim da mi nebi bio problem oprati i te pelene.i usput od male bebe nije tolko strašan miris,koliko je strašan onaj iz veša dok smo se odvikavali od pelena. kad se samo sjetim... po 5 gov*avih vešova nekad dnevouser posted image ludila sam.zato mislim da nakon toga mi ništa nebi bilo teško.

milenium vjeruj mi, manji je to zahmet nego sto to ljudi sebi predstavljaju. Kako neko moze znati koliko vremena treba za to, a nije ni probao. Gore je odvikavanje od tute koje si spomenula


A moja cura se nikada nije ukakila u gacice pri procesu odvikavanja. Bila je slucajno ispustena mokraca i to bi bilo sve. Koristenjem platnenim mislim da je svladala veci nivo svijesti pri samom procesu punjenja pelena od beba u jednokratnim. Skinuli smo dnevnu i nocnu totalno sa 19mj

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 735
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:30:52   
Galicia
Ti si za pp, nas par nismo ili ne mozemo i sta sad.




< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.1.2012 20:35:18 >


_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 736
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:32:46   
Hanady RR
Pravila ponašanja

1. OPŠTE INFORMACIJE
•Na Ringerajinim forumima mogu da učestvuju samo registrovani korisnici.
•Ukoliko se na forumu ne snalazite dobro, predlažemo da pročitate često postavljena pitanja – FAQ i O Portalu.
•Ringerajini forumi nisu namjenjeni ćaskanju već postavljanju konkretnih pitanja ili informacija i prikupljanju odgovora na njih. Za ćaskanje smo odvojili nekoliko tema koje se nalaze u pojedinim podforumima portala, i obilježene su oznakom [chat].

Šta su [chat] teme?
•To su teme u kojima je dozvoljeno ćaskanje tipa "Zdravo, kako si" koje nikako ne treba da bude zapaženo u temama koje ne nose oznaku [chat].
•Ostale teme koje nemaju oznaku [chat] treba da teku po principu pitanje - odgovor 1 - odgovor 2 - odgovor 3 ... pitanje – odgovor 1 – odgovor2....

Molim vas poštujte pravila foruma unaprijed navedena.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 737
   RE: platnene pelene
18.1.2012 20:50:53   
Mya_81 RR
Ja mislim da smo vec odavno sve ovo apsolvirale user posted image


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 738
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:18:00   
djoisa
Sta je sporno u izjavi da jednokratne p prave otpad i pitanju kako mame koje ih koriste gledaju na to?

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 739
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:25:47   
mamina cura
IZVORNA PORUKA: ĐoIsA

Sta je sporno u izjavi da jednokratne p prave otpad i pitanju kako mame koje ih koriste gledaju na to?


Sporno je to sto roditelji ne razmisljaju o tome nego samo bacaju ne razmisljajuci u kakvom cemo se smecu sutra naci. Mi smo jako siromasna zemlja da mozemo imati toliko otpada, nase rijeke su nekada bile ciste a sada ih krase kese i pelene (bukvalno sam ih vidjala...)

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 740
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:30:17   
malena sharena
Ovo ubjedjivanje je pravo bezveze, svako radi kako misli da je najbolje. Ne zanima me sta ko djetetu stavlja na guzicu i zbog cega to radi. Ja sam svoju odluku donijela u skladu sa vlastitom zivotnom flozofijom i svijescu o zdravlju. Naravno, ubjedjena sam da sam upravu user posted image . Ali ne zelim nikoga ubjedjivati da treba postupati kao ja i isto to ocekujem od drugih. Savjet, misljenje, OK, ali kritiziranje, iscudjavanje, uvjeravanje da ona druga grijesi mi je besmisleno

_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 741
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:36:07   
djoisa
Pa da to sam ja i pisala prije uredjenja posta - da roditelji, mame, radi svoje komocije o tome ne misle, ne misle gdje ce nasa djeca odgajati svoju, ali zasto danas misliti o tome?

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 742
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:36:19   
Lulu_08
mamina cura mozes li mi ukratko objasniti osnovne stvarcice, eto iz svog licnog iskustva: koje su pelene najbolje za novorodjence, koliko ulozaka se stavlja, da li koristiti pocket koje su nepropusne ili platnene sa gacicama preko, koliko je odprilike potrebno i kojih vrsta i generalno sve sto mislis da bi za jednu neupucenu osobu bilo vazno. Pokusala sam na FBu i na web stranici skuziti ali jok nisam uspjela, a interesuje me to jos od prve trudnoce... ABD kako trudnoca bude odmicala narucit' cemo sling ili wrap, i jastucice za dojenje.

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 743
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:40:15   
Visnja RR
Djana imas o svemu na pocetku ove teme...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 744
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:41:38   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Djana imas o svemu na pocetku ove teme...


Visnja hvala puno, u pretjeranom surfanju po netu izgubih volju pa zaboravim vratiti se na pocetak tema hehe...


_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 745
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:43:44   
malena sharena
Joj izvinite cure, ali i vas dvije nasle o otpadu u zemlji u kojoj ne da nema ekoloske svijesti, nego ne nikakve ekoloske politike niti strategije. To bi mi vala bio posljednji razlog da ih koristim, ma nije mi to ni palo na pamet.

_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 746
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:48:21   
mamina cura
Draga Djana, platnenih pelena postoji vrsta i vrsta. Ja sam se komirala dok nisam sve pohvatala, tako da uz malo strpljenja sve dodje polako na svoje.
Moderne tj savremene pelene se kroje kao jednokratne, tj izgledaju potpuno isto na kraju. Kao takve za bebu koja se tek rodila ili ce se aBd roditi najbolje su OneSize pelene tj pelene koje se koriste od rodjenja (fakticki otpadanja pupka) pa do odvikavanja. Znaci jednu pelenu koristite u S, M i L velicini a ta se velicina stima sa drikerima. Ja za pocetak ne savjetujem uzeti odmah svih 25kom koliko je dovoljno, vec onoliko koliko ste u mogucnosti stim da mozete na kraju i odluciti da li to stvarno zelite koristiti ili odustati (bude i toga). Moze se kombinovati i sa tetrama kao i sa jednokratnim u nedostatku dovoljne kolicine.
Meni (odnosno mojoj curi) su se pokazale najbolje platnene sa zastitnim preko dok su joj AIO slabije drzale a znam da postoji i obrnutih slucajeva :) Ulosci su u svakoj peleni i sasvim dovoljni, u pocetku je mozda previse a kasnije kako beba raste dodaju se.
Manja beba prlja mnogo veci broj pelena nego kad malo odraste, radi podoja i ceste stolice (opet kako koja) tako da se zna presvuci i pokakati odmah, zato je jako bitno uhvatiti pravi trenutak sto se spozna sa iskustvom (prvo se podoji pa presvuce i onda spava suha).

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 747
   RE: platnene pelene
18.1.2012 21:59:52   
Hannan
Mamina cura, mogu li na pp dobiti tvoju cijenu tog set_a od 25komada pelena, sa svim tim uloscima, coverima (koliki broj preporucujes)...da imam pregled kad ako Bog da zatreba :)znaci, nemam nikakvog iskustva sa tim, pa sve sto mislis da treba navedi.
Hvala

< Poruku je uredio Hannan -- 18.1.2012 22:01:53 >


_____________________________

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013


(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 748
   RE: platnene pelene
18.1.2012 22:03:30   
djoisa
Da pomognem Djani :-)
dobro je znati da se sivene pelene jako,jako tesko suse bez susilice ili ljetnjeg sunca..razmisli o tetrama o njima nemoras mnogo znati,bukvalno ih mozes smotati kako umijes,za pocetak u najobicniji oblik pravougonika, preko zavezes svedsku i z.gace i to je to.. I istina je da kako beba raste da je lakse koristiti pp..i osmislila sam svoj vlastiti nacin motanja tetre :-) to je kao igra :-)

< Poruku je uredio ĐoIsA -- 18.1.2012 22:05:43 >

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 749
   RE: platnene pelene
18.1.2012 22:11:09   
mamina cura
Ne bih se bas slozila user posted image  Moderne pelene se rade kao fitted (gdje je ulozak usiven unutar pelene), kao split (ulozak se dodaje drikerima, odvojen je od pelene) kao i pocket gdje su pelene sa dzepom a ulozak je u obliku krpice umjesto koje se moze koristiti i tetra pelena. Poredala sam vrste po vremenu susenja tako da ako nemate opciju susenja pelena vani kao u stanu (ja nikome ne preporucujem susilicu jer ona prvenstveno unistava pelene kao i drikere i gumice) onda su bolja opcija pocket pelene sa krpicom. Mogu se raditi sa ili bez umetka sto naravno utice na cijenu. Takve se rade i nepromocive pelene. Nepromocive su odlicne za kratke setnje, presvlacenje u krilu, posjete. Takva pelena se lako skida i nova postavlja, lako se cuva do kuce.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *