jasmin
|
Ne bih da zvucim kao da se protivim svemu sto neko kaze i napise bez dokaza iz Kur`ana i hadisa...ali stvarno mi nije jasno da ima iko na ovom dunjaluku ko misli da ima ljudi koji mogu `dublje da misle,prodru,shvate` nesto od Muhammeda sallallahu alejhi we sellem?!Zar nije Allah za Svog Poslanika jos i Kur`anom potvrdio da je ovu vjeru usavrsio,da je pojasnjeno sto treba biti pojasnjeno i da se covjek kloni dodavanja i oduzimanja.Ako za bilo kakvu tvrdnju nema dokaza,zasto je onda sebi nametati,a nema dokaza ni za kaza,ni za tespih,ni slicne stvari.Ko ima vjerodostojan dokaz s lancem prenosioca koji tvrde da je vjerodostojan,pa ljudi moji,volim Allaha i Njegovog Poslanika vise od sebe,djece i cijelog dunjaluka,dajte ga donesite da ga svi slijedimo...ali drage moje...nema.I ne moze niko `zagaziti` duboko koliko je gazio Allahov miljenik Muhammed sallallahu alejhi we sellem,niti moze od njega neko vise znati,niti moze s ljubavlju preporuciti svom Ummetu. Koja bi uopce svrha namaza za svakog ponaosob bila ako ja mogu da klanjam za svakog svog unuka,praunuka i unazad 500 g?Mislim...po toj logici,klanjace za nekih 500 g.neka od mojih cukun..................................nana i rijesen moj status namaza.Svaka cast svakom ucenom insanu,ali propis ovog namaza logicki moze shvatiti iole razuman insan i moze ga objasniti cak i onaj koji pojma o pojmu nema.