brzamala
|
hm, vrlina ili mana...zavisi kako se posmatra. Po meni se skromnost odnosi na covjekove prohtjeve, na ono materijalno, na to koliko on ima tog materijalnog, je li zdovoljan time sto ima ili zeli vise. Dok mi je suprotno od oholosti poniznost, skrusenost, a ne skromnost. Ako cemo definisat, prije bih rekla da je nasuprot skromnosti pohlepa a ne oholost. Ne znam, imam primjer rodaka koji je doktor u Americi, i ima pklatu 250 000$ godisnje. I nije nimalo skroman jer ima vilu, dobro auto, skupu odjecu, ljetovanja, zimovanja, jednostavno uziva u onome sto je posteno zaradio.On je jednostavan, sa svakim pa i sa prosjakom on razgovara kao sa sebi ravnim, i nikad se ne bi reklo da je doktor, i da je bogat, po njegovom ponasanju dok mu se ne pogleda imovinsko stanje. Jeste da mnogo pomaze i drugim ljudima, cijeloj rodbini materijalno jako pomaze, ali da je skroman....nije nimalo E ne vidim zasto bi njegova neskronost u ovom slucaju bila losa???? tj. mana. Za razliku od njega znam covjeka kiji ima jako puno, stanove, dobra auta, para, ali je toliko pohlepan da bi uzeo i tudu supu, i auto koje je za otpada...nikad mu nije dosta. E njegova neskromnost jeste mana. Koliko znam( a dosta znam ) nigdje u Kur¨anu niti u hadisu, se ne spominje kao vrlina suprotna oholosti bas skromnost, vec kao sto sam rekla, poniznost, skrusenost. A ponizni su oni koji sebe ne smatraju boljim od drugih, koji su jednostavni, prizemni... Kako rece hafiz. Bugari: " Vjerniku je dozvoljeno i da ima dobru platu, i da vozi dobro auto, i da se dobro oblaci, i da dobro jede, da uziva u zivotu, ali nikad ne smije zaboraviti da ce se vratiti svome Sefu i biti pitan kako je obavio zadatak zbog kojeg je stvoren."
< Poruku je uredio brzamala -- 8.2.2010 10:51:00 >
|