|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 14:53:15   
M kao Mama
Voljela bih ako ima neka mama koja je stručnjak iz ovih oblasti da nas malo posavjetuje, ipak je drugačije kada imamo neku mamu koja zna o tome,

zanima me da li je alarm za uzbunu ako moje dijete voli da gleda televiziju jako, jako blizu, da nešto nije ok sa vidiom ili je to samo faza,

ili ako sa tri godine ne razlikuje boje, ponekada zna koja je koja, a nekada sve je zeleno.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:07:48   
Lejla Ka
Gledanje TV iz neposredne blizine nije nikakva indikacija slabovidnosti, ne poznavanje boja (namjerno ne kaže ne raspoznavanje) u 3 godini je normalno. Mojoj curi je večina stvari bila bijela, no neke bi boje potrefila ako bi joj bio ćejf. I ja sam se isto prepala gore spomenutih problema. No kad je krenula u vrtić, naučila je boje u roku od par mjeseci (sa 3,5 godine). Jednostavno nije voljela da je ja učim, a u društvu druge djece je sve prihvatala puno lakše i brže.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:09:46   
M kao Mama
Kod moje Lajle su boje po sedmicama, jedne sedmice sve je zeleno, pa čak i nana je zelena (mislim moja svekrva), onda je sve crveno, žuto i tako dalje.

Ja pokušavam kada slažemo kockice koje su u boji da je učim, ja nekada budem presretna jer pogodi haman sve boje, drugi put ni naopako.


(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:11:04   
Nedi
 mm ne razlikuje nijanse nekih boja npr - narandžasta, crvena, roza, ljubičasta = crvenkastauser posted image . A Nediju je uglavnom sve "zejena" (zelena).
Može li mi neko reći da li je daltonizam nasljedan? I kad se trebam zabrinuti?


_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:16:27   
dinaa
Joj sto se slatko nasmija i mojoj curici je sve zeleno.I ona nekad potrefi boju kad je pitam a uglavnom lupi da je zelena za bilo koju.Ma naucice oni to.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:21:37   
mama75
Draga Nedi, nije tvoj muz daltonista, nego su svi oni sa "y" hromozomom tako ... slijepi za boje. I MM ima isti "problem". Tako sam i ja za moju kcerku mislila da je daltonista. I njoj je uglavnom sve bilo zeleno. Cak do 3. godine nije bas znala boje. Mislim da oni razlikuju boje ali im ne znaju imena. Bilo je bas smijesnih situacija. Otvori npr ormar i uporno trazi "onu zelenu majicu" a u ormaru svih boja ali nista zeleno user posted image Sada zna sve boje, jos se brine slazu li se i sl... 

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:22:36   
Nedi
A gotovo sam sigurna da nema problema sa vidom - Monte u Konzumu ugleda sa nekoliko metara, ili čokoladu na najvišoj polici u kuhinjiuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 15:41:12   
M kao Mama
Hahaha, to za monte je nepogrješivo, ali i za muškarce, i moj muž isto tako traži neku maju te i te boje, a ono maslinasto zelena, a on traži smeđu, ali mislim da je to naslijedio od mamite, mojoj sveki je pin, crvena, ubiću se, jadna ja s njihovim bojama

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 16:18:45   
Skvo RR
Hm ja imam netipcni daltonizam...Osnovni je crvena-zelena boja.

Kod mene se radi o plavoj i sivojuser posted image !

Avaj, kod mene ni mana ne moze biti kako treba...haha....salim se...Ozbiljno, tek su mi dijagnosticirali daltonizam za te dvije boje negdje 90. godine, na ocnoj klinici.
Uglavnom, tek je primjeceno u osnovnoj, kada se pocelo intenzivnije primjenjivati likovno.  Meni to ne smeta, naucila sam, kod mene je jedino sto ja za sivu boju, kazem da je plava i obratno...Ovde se ne radi o intenzivnim bojama, vec o svjetlijim.



_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Daltonizam i slabovidnost
11.3.2010 18:24:45   
Anoniman

Kad dijete nauči čitati, pisati, usvoji sve boje eh tek onda mi možemo primjetiti slabovidnost-npr.kada piše da li "leži" na sveski ili kad čita da li je priljubljen uz knjigu
daltonizam-npr. boji travu crvenu, krov zelen...

Evo malo ću vam napisati kako to mi vidimo i približiti vam koliko god mogu slabovidnost...
Mi vidimo zadnjim dijelom mozga (koji je smješten u okcipitalnom rježnju) tako što slika koju mi fiksiramo okom ide kroz ciiiijelu anatomiju oka (neću nabrajati jer će vas samo zbuniti a nije toliko  bitno da se to zna) i pada na centar mrežnjače-(žutu mrlju)koja je smještena baš u ovom potiljačnom dijelu mozga. Ako je onemogućen prenos slike u mozak dolazi do slabovidnosti (znači ako se desi neka greška da svjetlosni zraci ne padaju na žutu mrlju neće se stvoriti jasna slika postaje zamućenje-slabovidnost). 


Razrokost (strabizam) najčešće dovodi do slabovidnosti koju je moguće uočiti veoma rano (to je kada jedno ili oba oka idu ka unutra ili vani)...Veoma bitno je uočiti na vrijeme strabizam i započeti ranu rehabilitaciju. Zato ako vam bude bilo šta sumljivo da oko "leti" ništa vas ne košta odvesti dijete oftalmologu.


(odgovor članu Skvo RR)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Daltonizam i slabovidnost
15.3.2010 1:02:09   
malena_t
Meni je kratkovidost dijagnostikovana sa osam godina. Znak za uzbunu bila je glavobolja

_____________________________

21.03.2009. rodio se majkin sin

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *