|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
19.7.2012 14:17:49   
dipl.defektolog
VRTIMO SE DA SE RAZVIJA MOZAK


Kad vide dijete kako sjedi u fotelji, ljulja se i lupa glavom o naslon, jer mu je dosadno, mnogi će roditelji to pokušati spriječiti. Misle da to nije u redu, a zapravo dijete tada zamišlja nevidljivu liniju i odbija se da bi je doseglo. Kad mu dosadi, pomakne liniju i počne udarati još jače. U tom trenu aktivni su svi mišići od prstiju na nogama do vratnih mišića. Tu kontrolu radi mozak i to je dodatna stimulacija. Isto je kad se dijete vrti dok ne padne pa se smije. A roditelji mu to ne daju. Neki čak misle da će poremetiti nešto u mozgu kad se puno vrti u jednu stranu pa ga oni odvrte na drugu. To je greška. Rotacija oko svoje osi je među najkompliciranijim pokretima u prostoru i dijete instinktivno radi ono što mu je potrebno. Dijete tim radnjama razvija svoje sinapse (osnovne neuronske veze), jer upravo razdoblje do sedme godine života vrijeme je najintenzivnijeg razvoja mozga. Ako u tom razdoblju dijete nema te igre, razvit će manji broj sinapsi (dokazano je da od broja neuronskih veza ovisi ukupna inteligencija) u pojedinim regijama mozga, što će se pokazati kao problem kad krene u školu. Zato djeci treba široka stimulacija, a to je najbolje kroz dječje igre trčanja, preskakanja, provlačenja, kroz boravak u prirodi... Riječi su to autora programa NTC sustav učenja dr. Ranka Rajovića, člana Upravnog odbora Mensa International i predsjednika Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu. Upravo njegov NTC sustav učenja, koji se provodi već u 12 zemalja u Europi, pod okriljem hrvatske Mense, pred dva mjeseca počeo se primjenjivati u nekoliko vrtićkih skupina u dubrovačkim dječjim vrtićima. Odgovornost za intelektualni razvoj djeteta, smatra ovaj stručnjak, prvenstveno je na roditeljima. Dijete se vrti, ne damo mu, skače po krevetu, opet mu ne damo. Onda mu kupujemo TV u sobu i opet činimo grešku. Danas mališani sve češće i duže vrijeme provode pred TV-om, kompjutorom, igrajući videoigrice. Dijete koje sjedi u fotelji, tri, četiri sata dnevno gleda TV i ništa ne radi, jednostavno ne daje dovoljno stimulacije svom mozgu, jer to nije fi ziološka aktivnost. Problem se pojavi u osmoj, devetoj godini, a tada je kasno pomoći.
- A sve češće djeca imaju razvojne probleme za koje nema pomoći kad se otkriju, prvenstveno disleksija, disgrafi ja, poremećaj govora, koncentracija. Puno je lakše, umjesto liječiti ih, na vrijeme pravilnim aktivnostima spriječiti nastanak tih poremećaja Pitali su me mnogi učitelji kako je moguće da je dijete razvilo disleksiju s pet godina, a još ne zna čitati. On je razvio sve predispozicije za disleksiju koja će se pokazati kasnije kada počne čitati duže, od 10 do 15 minuta, a to je negdje u devetoj godini života – objašnjava. Istraživanja su pokazala da u gotovo svim oblicima poremećaja pažnje i problema s koncentracijom postoji problem s akomodacijom oka. Taj se fi ziološki proces razvija brzim pokretima oka, praćenjem predmeta, trčanjem. Igre loptom pogoduju njegovu razvoju, dok se gledanjem u ekran taj razvoj zapostavlja.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 13:27:19   
dipl.defektolog
Razvoj djeteta

Šta sve roditelji očekuju od ranog razvoja djeteta ?
Čim dijete malo poraste, stane na svoje nogice, krene da se zanima za svijet oko sebe, predmete, igračke, obično se pitamo i spontano komentarišemo sta sve dijete može da uradi ili kaže i uviđamo da li nas razumije i koliko učestvuje u interakciji sa nama i drugima.

Ali, sa djecom i njihovim razvojem nije uvijek sve kako bismo voljeli da bude i kako piše u knjigama. Postoje momenti kada se zapitamo:

Zašto kasni prva riječ mog djeteta?
Zašto se ne odaziva na svoje ime?
Zašto izbjegava kontakt pogledom?
Zašto ne saopštava svoje potrebe?
Zašto izbjegava kontakt sa drugima, već se radije osamljuje?
Zašto ne umije da se igra igračkama kao druga djeca?
Zašto stalno ima potrebu da trči, skače, ruši, da se ljulja ili vrti?

Na svako od ovih pitanja odgovor, objašnjenje i konsultaciju možete da dobijete od tima stručnjaka CENTRA ZA RANU INTERVENCIJU koji se bave djecom, njihovim razvojem i stimulacijom nekih od najvažnijih funkcija (govor, jezik, motorika, psihomotorika, senzorna integracija…).

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 14:17:54   
palachinken
Gdje nabaviti ovu knjigu?
http://static.ringaraja.net/BIH1108360412/big/a8ac0336ead55e6a7f70b7cb6d9eefb1.jpg?tempid=42

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 14:29:47   
vila_7
palachinken kad saznas javi i meni user posted image

_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 17:44:48   
smajli80
Imam ovu knjigu i više je nego odličnauser posted image .Ja sam je dobila od dj.psihologa koji radi u vrtiću koji pohađa moja kćer-kopirala sam je.To je mala knjžica od 50-tak strana.
Izdavač je Abeceda d.o.o.N.Sad.
Pa ako imaš koga u Srbiji nek ti pogleda tamo,a možda ima i u bolje snadbjevenim knjižarama u Sarajevu.

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 19:57:31   
Alma_27
Ja sam je kupila u Merkatoru u Tuzli. Ne znam kako se zove knjizara. Provjerit cu pa vi pogledajte ima li u Sarajevu

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 21:25:46   
vila_7
evo nasla sam na ovoj stranici ima za naruciti : http://www.interliber.com/catlistdetail.asp?ISBN=9788688125000&ml=b#

_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
20.7.2012 23:29:55   
smajli80
Kad vide dijete kako sjedi u fotelji, ljulja se i lupa glavom o naslon, jer mu je dosadno, mnogi će roditelji to pokušati spriječiti. Misle da to nije u redu, a zapravo dijete tada zamišlja nevidljivu liniju i odbija se da bi je doseglo. Kad mu dosadi, pomakne liniju i počne udarati još jače. U tom trenu aktivni su svi mišići od prstiju na nogama do vratnih mišića. Tu kontrolu radi mozak i to je dodatna stimulacija. Isto je kad se dijete vrti dok ne padne pa se smije. A roditelji mu to ne daju. Neki čak misle da će poremetiti nešto u mozgu kad se puno vrti u jednu stranu pa ga oni odvrte na drugu. To je greška. Rotacija oko svoje osi je među najkompliciranijim pokretima u prostoru i dijete instinktivno radi ono što mu je potrebno. Dijete tim radnjama razvija svoje sinapse (osnovne neuronske veze), jer upravo razdoblje do sedme godine života vrijeme je najintenzivnijeg razvoja mozga. Ako u tom razdoblju dijete nema te igre, razvit će manji broj sinapsi (dokazano je da od broja neuronskih veza ovisi ukupna inteligencija) u pojedinim regijama mozga, što će se pokazati kao problem kad krene u školu. Zato djeci treba široka stimulacija, a to je najbolje kroz dječje igre trčanja, preskakanja, provlačenja, kroz boravak u prirodi... R


Za ovo sam prvi put čula u septembru prošle godine kad je dj.psiholog koji radi u vrtiću koji pohađa moja kćerka iznio ovu teoriju.Ostala sam zatečena i prijatno iznenađena jer je moja kći sve ovo radila dok je bila mlađa a ja nisam slušala "savjete"ostalih mama i sputavala svoje djete u ovim aktivnostima.Uvjek sam je puštala i da skače po krevetu i da se vrti u krug i da pada i istražuje svet oko sebe.
Nikad joj nisam davala (niti ju je to interesovalo)da gleda TV,a muziku i ples je naprosto i još uvijek obožava.
Bilo je jako naporno ali vidim da se sav moj trud isplatio.user posted image
Ona je sad jedna vedra razigrana kako sre vi rekli -mala pametnica(da ne bude da je sama hvalim)

Pustite djecu da budu djeca-volite ih mazite i pazite jer će se sav vaš trud jednog dana itekako isplatiti.

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
22.7.2012 19:38:23   
dipl.defektolog
Drago mi je da vas vec dosta zna za ovu knjigu, ko je kupi ili procita, obavezno ce je preporuciti najbjizima. Kao sto ste vec objavili, moze se putem interneta naruciti, a takodje i pronaci u vecim knjizarama i marketima, kao sto je knjizara svjetlost, merkator...Obratite paznju i na drugu, jednako je kvalitetna i dobra kao prva.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
30.7.2012 13:55:57   
smajli80
Da vam se javimo.
Moja Sofia je malko usporila sa onim vježbicama i testovima koje ste nam poslali.
Više se fokusirala na igru sa drugarima u parku.Tipa skakanje,penjanje na drvo zaljulavanje(na ljulji) do krajnih granica-imam osjećaj da će napraviti puni kruguser posted image user posted image .

Ponekad ja uspjem malo smiriti i* poturiti joj*slikovnice sa vježbicama.

Naime imam jedan drugi problem-pošto jako puno priča počela je da zamuckuje.To joj nije prvi put i prošle godine je imala taj problem.Vodila sam je logopedu-problem je bio taj da se prepala jakog zvuka.Dobili vježbice i savjete kako dalje.To se saniralo vrlo brzo.
Međutim opet joj se dešava da zamuckuje (ali ne tako često).I bojim se da se problem ne bi produbio .Da li ignorisati i pratiti ili reagovati.
Znate o kakvom se djetetu radi da vam je opet ne opisujem.

Hvala na savjetuuser posted image

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
2.8.2012 13:24:37   
dipl.defektolog
Postovana gospođo,

Vaša djevojčica nalazi se u periodu burnog razvoja govora i takva ponašanja obično se javljaju kod svakog djeteta. Kod nekog djeteta traju kraće par dana, a  negdje  čak i nekoliko mjeseci. Obzirom da ste naveli da ste imali slicnu situaciju ranije predpostavljam da već znate kako se postaviti prema djetetu u tom periodu. U svakom slučaju pratite situaciju i ukoliko se uz adekavatan stav prema govoru djeteta za određeno vrijeme ništa ne promjeni javite se stručnjaku radi pregleda i procjene. Sretnouser posted image    Odgovor od strane:  dipl. logoped

< Poruku je uredio dipl.defektolog -- 2.8.2012 13:32:36 >

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
2.8.2012 13:57:39   
smajli80
Hvala vam na odgovoru.user posted image user posted image

Već znam kako treba da se ponašam u takvoj situaciji-da je ne ispravljam, polako da pričam sa njom.Već radim vježbice tipa praćenje takta rukom ito sve kroz neku zabavu.
Ona jeste po prirodi malo ubrzana i sve hoće odmah,najvjerovatnije je to razlog.



_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
14.8.2012 7:59:14   
dipl.defektolog
Prerano odvikavanje od pelena štetno za zdravlje djece?!

Prema mišljenju nekih stručnjaka, djecu ne bi trebalo po svaku cijenu odvikavati od pelena prije treće godine života. Dijete ne treba forsirati da izađe iz pelena prije treće godine života, tvrdi pedijatar i urolog dr. Stiven Hodžis, autor knjige "It’s no accident". Razlog je, tvrdi ovaj stručnjak, nerazvijenost bešike, a moguće posljedice su konstipacija (zatvor), oštećenje bubrega pa čak i infekcija urinarnog trakta. Djeca koja prerano izađu iz pelena često zadržavaju stolicu i mokraću duže nego što je to priroda predvidjela.

Hodžis tvrdi da mala djeca treba da prazne bešiku i debelo crevo prema tjelesnim zahtjevima, a na toalet ih treba stavljati tek kada mogu da procjene kada je pravi trenutak za pražnjenje, bez straha da će nerazumno potiskivati nuždu. Sve što je prerano, u budućnosti može dovesti do neprijatnih komplikacija. Čini se da su sve kasnije nezgode, bilo da dijete to radi u gaćice, piški u krevet ili dobija urinarne infekcije povezane s hroničnim zadržavanjem mokraće ili stolice. "Što je mlađe dijete odviknuto od pelena, to će više problema imati kasnije“, navodi doktor uz podatke da polovina njegovih malih pacijenata ima probleme s nuždom i da su gotovo svi izašli iz pelena prije treće godine života.

Njegove navode potvrđuje i stručna publikacija objavljena u "Journal of Neurogastroenterology and Motility" u kojoj se navodi da su u posljednjih deset_ godina intervencija pedijatara u slučaju konstipacije porasle za čak 400%. Čak 8% američkih djevojčica je doživjelo urinarnu infekciju do 7. godine života, prenosi Roditeljski info.
Hodžis misli da su u stvarnosti te brojke još veće. "Većina roditelja misli da su ti problemi uobičajeni i većina ne zatraži pomoć ljekara. Bešici treba 3 ili 4 godine da se razvije, a jedino joj pražnjenje bez ikakvog sputavanja i inhibicija to omogućava“, zaključuje ovaj protivnik trenda sve ranijeg odvikavanja od pelena i poručuje roditeljima da puste djecu da se razvijaju na miru.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
14.8.2012 8:21:37   
dipl.defektolog
Postovani roditelji, nadamo se da mozete pronaci korisne i zanimljive informacije na forumu sa ovom temom i temom: Rana stimulacija.
Saljite nam i dalje vasa pitanja, sugestije, pohvale i sve ostalo kako bismo unaprijedili ove teme na forumu.
Srdacan pozdrav...

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
14.8.2012 9:39:20   
SailorMoon
Postovani imam jedno pitanje.
Moja mala ima sad 21mjeseci. Raste u dvo-jezicnoj sredini. Znaci ja i muz vecino pricamo sa njom na bosanski, u vrticu pricaju njemacki. Ocigledno oba jezika razumi ali neprica puno. Ono glavne su joj rjeci mama, baba, nana, deda, teta (tetka) auto, nana (banana), gogurt (jogurt), c´u (Tschüss - cao) i sad apel (apfel -jabuka) s time sto kad izgovara apel uvjek plazi jezik na P i tako prica. Sve je ispravljam ali nikako. Isto tako kad pije iz case uvjek isplazi jezik i nikako da nauci da pije kako treba. KAd je gladna mladi ustima njam njam ali ili da pije ali nezna da kaze da pije mada ja smatram da je to najlaksa rjec. Ima ona mnogo jos rjeci ali to ponovi po jednom i onda dugo ne....
Jeli treba to da me brine ili je to neka faza?
Hvala vam.

_____________________________

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
14.8.2012 13:20:16   
dipl.defektolog
Prerano odvikavanje od pelena štetno za zdravlje djece?!

Postovani,
Objavljeni tekst je samo misljenje nekih strucnjaka ali ne i pravilo, da ne bi bilo zabune, navedeni su izvori objave teksta, pa da znate...

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
14.8.2012 14:25:14   
smajli80
Poštovana

Javljam vam se po ko zna koji putuser posted image .
Opet imam jedan mali problemčić sa svojom kćerkicom a vidim da nije bilo govora o tome.Radi se o dječijim strahovima.

Moja djevojčica je oduvjek bila neustrašiva,jako otvorena prema drugim ljudima i novim situacijama.
Međutim primjetila sam u poslednjih par mjeseci (otkad je dobila brata)da se počela svega bojati.Naime učila sam je da je opasno pretrčavati ulicu i ona sad kad vidi da auto ide prema nama panično vrišti i sva se ukočiuser posted image .Boji se mraka,da ćemo je ostaviti samu u kući(mada sam joj sto puta objasnila da nećemo,da ode sama na spavanje kod bake(bez nas).

Napominjem da je nikada nismo ni ostavljali samu kod bake (niti bilo gdje drugo)jer nam to splet životnih okolnisti nije dopuštao.
Stvarno se trudim da odgojim jedno djete koje će imati jako puno samopuzdanja jer znam da ima potencijala.
Kao što ste već i rekli ona je mala pametnica koju samo treba pravilno usmjeriti-a vi mi pokažite kako.
user posted image

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
15.8.2012 14:43:45   
dipl.defektolog
Poštovana,
strahovi u predškolskoj dobi su fenomen koji je normalan u razvoju svakog djeteta.Karakteristika emocionalnog razvoja je da se sa sazrijevanjem kod djeteta javljaju nove, složenije emocije. Tako se na uzrastu od 4 do 5 godina javljaju emocije stida, zavisti, nade i ponosa. Također se javlja strah od mraka i imaginarnih bića, što je povezano sa intenzivnim razvojem mašte u tom periodu.Zbog toga nemate razloga za zabrinutost. Bitno je pokazati razumijevanje za nove dječije emocije i djetetu pružiti podršku u suočavanju s njima. Također, korisno je razgovarati sa djetetom o različitim emocijama: na primjer, čitajući neku priču o djevojčici koja je doživjela određenu emociju (takve dječije knjige se danas mogu naći u skoro svakoj knjižari) možemo razgovarati sa djetetom o tome da li se ona nekada tako osjećala, šta je uradila u toj situaciji i sl.
Želim Vam mnogo zadovoljstva u daljim aktivnostima sa Vašom djevojčicom.Lijep pozdrav.

odgovorio: diplomirani psiholog

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
15.8.2012 14:49:45   
smajli80
Puno vam hvala na odgovoru sad mi je puno toga jasnijeuser posted image user posted image

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
15.8.2012 15:18:41   
dipl.defektolog
Postovana gospođo;

Što se tiče Vaše zabrinutosti za razvoj govora kod Vašeg djeteta dobro je da znate sljedeće: odrastanje u dvojezičnoj sredini može ali i ne mora imati uticaja na razvoj govora kod djece. Prema onome što ste napisali postoji mogućnost da vasem djetetu na razvoj govora utiče slušanje dva jezika istovremeno. Bilo bi dobro da se u razgovoru sa Vasim partnerom odlučite koji jezik je dominantniji, odnosno koji jezik je za Vase dijete potrebniji te s tim u vezi i vi  pričate isključivo na tom jeziku. Ovo možete primjenjivati sve dok se ne razvije govorna baza maternjeg jezika, a onda postepeno uvodite drugi jezik. Obzirom da razumijevanje govora ide nesto prije od samog govora tzv. expresivnog, a vaše dijete prema vašim navodima razumije naloge i izvršava ih, najbolje je da što više verbalno stimulišete dijete da govori ( to znači da sto vise pričate da se igrate i kroz igru učite). Što se tiče korištenja gesti  da bi se zadovoljile potrebe, to je normalno i predstavlja fazu prije korištenja samog govora. Ovdje naravno treba biti oprezan jer se vrlo često dešava da djeca ostaju duze u ovoj fazi radi pogrešnog stava okoline. Naime, potrebno je motivirati dijete na koristenje govora, ne reagirati na gestu ukoliko ste sigurni da dijete moze verbalno izraziti svoju potrebu. Pozdrav i sretno u daljem odrastanju sa vasim najmilijimuser posted image


diplomirani logoped



(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
15.8.2012 15:25:29   
SailorMoon
Hvala vam na odgovori. Problem je u tome sto mi mozemo pricati iskljucivo nas jezik kuci, ali mala je od 8 do 16 sati u vrticu gdje sve pricaju njemacki sa njom. To nemogu izbjeci jer mi radimo i ona mora u vrtic.
Kako onda?

_____________________________

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
21.8.2012 16:02:48   
dipl.defektolog
Postovana gospođo,
Smatram da je za Vaše  dijete dobro da i Vi kod kuće koristite njemački jezik. Obzirom da Vi živite u  Njemačkoj svakako da ce za dijete biti bolje da prvo nauči taj jezik, a kasnije  možete uvoditi i drugi jezik. Sretnouser posted image


diplomirani logoped


(odgovor članu SailorMoon)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
1.9.2012 21:16:27   
dipl.defektolog
Pogledajte na ovom linku odlicnu knjigu koja nudi mnostvo ideja za kreativni rad sa djecom, koju nam je dozvolila da preuzmemo podstovana Mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić
http://zrno.files.wordpress.com/2011/01/mr-sc-snjec5beana-majdandc5beic487-gladic487-boc5beic487na-knjiga-zlatne-djece.pdf

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
4.9.2012 13:15:16   
HNF
Pozdrav!
Da li je normalno da djecak od 20 mjeseci jos ne prica, osima mama i tata. Sve zivo razumje sta mu se kaze, ali nece da prica nista. Ja pokusavam da mu neke krace rijeci ponavljam na slogove, ili izmem slikovnicu pa mu pokazujem, ovo je bra-co, ovo je se-ka itd.ali on je skroz nezainteresovan za to, samo uzme slikovnicu, prelista je do kraja , baci je, i ode se igrati. kada hoce da pije, samo mi donese flasicu ili casu da mu naspem vode, i ja njemu kazem hajde reci vo-da, ili sok, ali on samo pocne plakat, bas se naljuti sto ja njemu to kao govorim i trazim da on ponovi.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: VI PITATE -STRUČNJACI ODGOVARAJU...
6.9.2012 13:36:33   
idana1812
Situaciju koju je opisala HNF imam kod kuce. Imam djevojcicu kojoj je uskoro 21 mjesec. Zivimo u dvojezicnoj sredini, kod kuce govorimo nas maternji jezik, u vrticu je strani. Gleadjuci primjere nasih prijatelja koji imaju istu situaciju po pitanju jezika, ja sam oduvijek u kuci insistirala na nasem jeziku u vrticu je strani. Zna reci na nasem jeziku mama, tata, daj, pa-pa, hvala. Razumije oba jezika i nije joj problem ako istovremeno prima informacije na razlicitim jezicima. Pak, ako nesto zeli protestvuje ili se kelji, galami, prstom pokazuje, kako-kad. Ne mogu reci da ona suti, jer ona nesto brklja. Npr. jutros se probudila prije mene i dok je mene budila svasta nesto je brkljala, gestikulirala rukama. Sve nas razumije. Ako kazem donesi mi (igracku) kravu, ovcu, patku ili sl. ona ce donijeti. Dobra je sa slagalicama. Znaci nisam nista drugo primijetila osim ovog s govorom. Nedavno mi je jedan predskolski pedagog savjetovao da se oglusim na njenu galamu kad nesto trazi dok to ne izgovori. Pokusala sam, i ona nakon nekoliko minuta stane traziti jer vidi da ja ne obracam paznju. Mene je jedino strah da je na ovaj nacin ne isfrustriram. Moram naglasiti da je jedno od one djece koje je po cio dan zauzeto igrom, motorika joj je super razvijena, po tome se isticala od svojih vrsnjaka uvijek. Njene tete u vrticu smatraju da treba vremena za govor jer kod neke djece se bolje prvo razvija motorika, kod nekih govor i kao sve je to individualno.

(odgovor članu HNF)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *