|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Jevmu - Ašure
15.12.2010 19:30:02   
chantal
Jasmin,draga,puno ti hvala na odgovoru!

(odgovor članu jaca76)
Neposredna veza do poruke: 151
   RE: Jevmu - Ašure
15.12.2010 19:33:48   
Honey3
IZVORNA PORUKA: mamine oci

moji ukucani ne vole zito jel moze da se stave namirnice po zelji npr:grozdjice,nekoliko vrsta voca,orah,badem,ljesnjak,itd...necu praviti u velikim kolicinam jer nazalost nemam sa kim da djelim...
naravno da moze mamine oci,treba samo biti najmanje 7 namirnica i koliko god da stavis neka bude neparan brojuser posted image
mi smo danas hvala Bogu ispostili i imamo nijet i sutra ako Bog da,post ni osjetila nisam tako je dan brzo prosaouser posted image ujutro spremam Asuruuser posted image


_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 152
   RE: Jevmu - Ašure
15.12.2010 19:43:02   
DM
user posted image

< Poruku je uredio doublemum -- 15.12.2010 19:48:15 >


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 153
   RE: Jevmu - Ašure
15.12.2010 21:03:25   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: jasmin

Zasto je obrisan moj post ovdje?Poenta dana asure je post na taj dan uz dan prije ili poslije i to je glavna stvar na koju trebamo biti usredoceni-dakle vaznost posta na taj dan.Jelo koje se priprema na nasim prostorima je samo tradicija nije nesto sto je propisano da se uradi,sto nije slucaj sa postom-koji je zaista propisan i nagrada za post u tom danu je brisanje grijeha koji su ucinjeni protekle godine,i zar to nije najveca pocast svega?I onda neko iz cista mira obrise ono sto govori o tome :(.


Jasmin ja sam obrisala post jer ovdje nije mjesto pisati hadise na arapskim slovima.

Nemogu da shvatim sta se bunite oko toga, ovo je forum multietnicki, a ne Islamski. Takve forume mozete naci gdje hocete preko google pa tamo citirajte koliko hocete sta hocete al stvarno nema smisla da se vise oko toga prepirete.

Eto naprimer meni je bolje opisala vesela kopiranjem emaila od njene prijateljice nego ono sto je Jasmin postavila jer bolje sam razumila kada to neko drugi opise onako kako se lakse razumi.

Ovaj post iznad sto ste vi jasmin napisala je upravo ono sto je vesela vec svima nam lijepo objasnila, nerazumijem cemu da se ponavlja?

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 154
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 19:44:32   
amela2208
evo Aşure za moje zenice, ja sam ih stavljala....

user posted image

_____________________________

Sara&Mohammad

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 155
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 19:49:05   
mamine oci
Amela MasAllah hvala sto nas sluzuis Allah te nagradiouser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 156
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 19:50:02   
amela2208
IZVORNA PORUKA: mamine oci

Amela MasAllah hvala sto nas sluzuis Allah te nagradiouser posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Sara&Mohammad

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 157
   [Obrisana poruka]
16.12.2010 19:55:19   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu amela2208)
  Neposredna veza do poruke: 158
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 23:03:04   
Honey3
IZVORNA PORUKA: amela2208

evo Aşure za moje zenice, ja sam ih stavljala....

user posted image
amela vrijednice,ovo super izgledauser posted image
i moja Asura je gotova,haman se i pojela,imala sam goste a bas je ukusnauser posted image


_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 159
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 23:07:58   
neki
Ja dobila danas od svekrve,eno MM maloprije jeouser posted image user posted image

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 160
   RE: Jevmu - Ašure
16.12.2010 23:24:40   
mrvicaa
IZVORNA PORUKA: tajcika

nadam se da dozvaljavate ovo copy-paste
"Reci: "O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana; samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni!" (Az-Zumer, 10.)
خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلاَ تَظْلِمُواْ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ وَقَاتِلُواْ الْمُشْرِكِينَ كَآفَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَآفَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
«Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!» (At-Tewba, 36.) Draga braćo danas je 09. muharrem 1429. hidžretske ujedno danas je 18. januar 2008. godine.   U današnjoj hutbi govorim o značaju Jevmu-l-ašure, koja je sutra 10. muharrema odnosno 19. januara ove godine. Još prije pojave islama i mekelije su posteći obiljžavele deseti dan muharema. Muhammed a.s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti  dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu našao je da Jevreji poste Ašuru, pa je upitao: "Šta je ovo?" Rekli su: "Ovo je lijep dan, dan u kojem je Uzvišeni Allah spasio Benu Israelćane, od njihova neprijatelja, pa ga je postio Musa (a.s.)." Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" - pa je postio i naredio drugima da poste.» (Buharija)            
Šta je jevmu-l-ašura i po čemu je poznat taj dan? Jevmu-l-ašura se naziva deseti dan mjeseca muharrema. Njegovo značenje i jest deseti dan. O ovom danu Muhammed a.s. je rekao: "...To je dan u kojem se zaustavila lađa na brdu Džudijj, pa ga je Nuh a.s. postio..." ( Ahmed) Ibn Abas kaže: "Nisam vidio Muhammeda a.s. da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija) Muhammed a.s je rekao: "Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)            
Posteći deveti dan muharrema, Muslimani se u ovom ibadetu razlikuju od Jevreja. Muhammed a.s. je rekao: "Postite jedan dan prije i jedan dan poslije" (Muslim). Historičari bilježe značaj desetog dana mjeseca muharrema tj. jevmu-l-ašura u kojem su se desili bitni trenuci u povijesti čovječanstva. Dan Ašure je kod muslimana poznat i kao "عِيدُ الأَنْبِيَاءِ" , tj. "Bajram vjerovjesnika", jer je Uzvišeni Allah, na ovaj dan mnogim poslanicima podario razne počasti. Na dan Ašure Uzvišeni Allah je primio pokajanje Adema a.s., zato je aAšura dan primanja pokajanja. Na ovaj dan je spašeno čovječanstvo sa Nuhom a.s., čija se lađa zaustavila na planini Džudijj, a Junus a.s. je spašen iz utrobe kita u kojem je proveo četrdeset dana. Trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je iz bunara Jusufa, a.s., a Jakubu, a.s., je vraćen vid, Ejjubu, a.s., je vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo...
Zato je ovo dan spasenja iz tmine u svjetlost. Na ovaj dan su rođeni Musa a.s. i Isa a.s. A ovog dana Musa a.s. je sa svojim Izraelskim narodom spašen od faraonovog ropstva. Zato je ovo dan rađanja nade i traganja za slobodom. Na deseti dan muharrema jevmu-l-ašure data je vlast Sulejmanu a.s. a njegovom ocu Davudu a.s. je oprošten grijeh. Zato je ovo dan darovanja i praštanja. Draga braćo, pred nama je još jedna prilika da zaradimo koje dobro djelo i očistimo se od grijeha, pa nemojmo je propustiti! Ne propustimo da postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, ovog dana oživimo pritvrđeni sunnet našeg Vjerovjesnika Muhammeda a.s., te da kroz post uzmemo pouku da je Ademu a.s. na dan Ašure oprošten grijeh, zato iskoristimu ovaj dan za pokajanje svojih grijeha i zatražimo oprost od dragog Boga.
Shvatimo da se ljudi kroz dobro spašavaju a kroz zlo propadaju. Nuh a.s. i Junus a.s. su spašeni zato što su  vjerovali, pozivali i radili dobra djela sebi i drugima, a propao je sin Nuha a.s. koji je bio ohol i narod Junusov a.s. je propao jer su bili neposlušni svome Vjerovjesniku i radili su zlo drugima. Musa a.s. je sa svojim narodom izborio slobodu, zato što su bili zlostavljani i proganjani. Jevmu-l-ašura je u povijesti islama ubilježena i sa nemilim događajem 680. godine kada su na svirep način ubijeni hz. Husejin i njegova kompletna porodica. Od tada izraženije traju međumuslimanska sukobljavaja, zlostavljanja i proganjanja. Otuda se u šiizmu i nekim islamskim pravcima ovaj dan obilježava kao dan tuge. U islamskoj kulturi ishrane na dan ašure se sprema posebno Ašura jelo od raznih vrsta žitarica, voća, povrća... Naime, muslimani su nastojali na razne načine obilježiti ovaj značajn dan u povijesti čovječanstva. Pripovieda se da je Nuh a.s. spravio ovo jelo nakon iskrcavanja iz lađe u znak zahvalnosti Uzvišenom Allahu. Kako danas obilježiti Ašuru.
1.      Postimo tri dana Ašure (petak, subotu i nedelju) jer na taj način slijedimo sunnet Muhammeda a.s.
2.      Posteći ove dane zatražimo oprost za svoje grijehe, iskažimo ljubav prema Uzvišenom Allahu, Poslanicima i dobrim ljudima.
3.      Sjetimo se i međumuslimanskog sukoba na Kerbeli na način da uputimo dovu Uzvišenom Allahu da među muslimane ulije ljubav, povjerenje, razumijevanje, slobodu, mir i suživot na ovom različitom dunjaluku.  
4.      Spremanjem jela ašure zahvalimo Uzvišenom Allahu na birićetu i zamolimo Ga za blagodati dobra koji će nas približiti dobru a udaljiti od zla.    Muhammed a.s. je rekao: «U ovom danu (petak) postoji jedan trenutak, u kojem klanjač kada nešto zamoli od Allaha zasigurno će to dobiti».            
Daj Bože da je taj trenutak kada mi učimo dovu:  Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne opterećuj nas onim što nemamo snage da podnesemo! Oprosti nam grijehe, smiluj nam se. Gospodaru naš, daj nam dobro i na ovom i na drugom svijetu i sačuvaj nas činjenja grijeha. Uzvišeni Allahu podari nam u danima jevmu-l-ašure zdravlje i volju za postom, spasi nas od zla i uvećaj nam dobra djela.  Sačuvaj našu mladost od nemorala, alkohola i droge.

Posto ne mozemo citati post od Jasmin,ja uzeh ovaj da nam citiramuser posted image

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 161
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 11:08:58   
Honey3
oooo otkad na ovoj temi niko nije bio...
.Nego zene hoce li neko praviti ????

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu mrvicaa)
Neposredna veza do poruke: 162
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 11:23:42   
tajcika
pravim ja ako Bog da veceras kada dodem kuci sa posla, taman sutra da se podjeli, ko posti da se malo osladi uz iftar...

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 163
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 11:27:56   
Honey3
i ja cu veceras praviti,a ako sutra ne budem radila onda cu sutra aBduser posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 164
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 11:31:46   
Bebica11
dajte recept kako pravite

ko dijete sam isla u tekiju al nisam pokupila recept, ne sjecam se kako se pravi samo znam da je praaavo ukusnouser posted image

_____________________________

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 165
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 11:55:51   
Honey3
ma nema tu neki poseban recept...kuhas kao kompot,sta imas od voca,povrca,zitarica,mesa,kostunjavog voca,zacini,kokos,mak,svega stavis po malo.Ja posebno skuham namirnice kojima treba malo duze da se kuhaju(grah,kukuruz,gerslo...),onda to stavim u veliku serpu sa ostalim namirnicama,da prokuha,posecerim da bude fino slatko,i onda da se krcka nekih 45 min do sat vremena.Ne treba stavljati puno povrca i zitarica samo po par zrna,da se broji,ja licno volim dooosta kostunjavog voca,banane,to mi preovladava,zatim suho voce,cimet joj daje poseban miris....I sto se mesa tice ja stavim samo jedan maleni,tanki listic suhog mesa,sitno isjeckan,samo da se broji...

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 166
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 12:22:59   
DM
.Nego zene hoce li neko praviti ????

user posted image

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 167
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 12:28:46   
tajcika
to je ono najbolje sve ide "odokativno" sta volis, ja da mogu stavila bi kilo graha ima mi nekakav super okus i ja prvo malo obarim zitarice (psenicu, gerslo...),grah,...kuham prvo zitarice,grah, bademe,ljesnjak i ono suseno i svjeze voce koje se mora kuhati i u kompotu recimo, a na samom kraju dodajem bananu,jagodu,malinu, borovnicu,...samo da se baci kljuc da ne izgube na boji i da se ne raspadnu...
mmm volim hasuru,uvijek malo i zaledim pa ono kad nekad na um padne iznenadim samu sebe user posted image

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 168
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 12:35:46   
Honey3
I zaboravila sam napisati,da Asura ne treba biti rijetka kao kompot,neka bude malo gusca...A tajcika i mi svi volimo Asuru,i svi je u mahali prave,interesantno nijedna nije ista,a sve ukusne na svoj nacinuser posted image Kod moje komsinice toliko je djeca vole,da je ona pravi i mimo Asureuser posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 169
   RE: Jevmu - Ašure
23.11.2012 13:32:26   
EEDITH
š, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne opterećuj nas onim što nemamo snage da podnesemo! Oprosti nam grijehe, smiluj nam se. Gospodaru naš, daj nam dobro i na ovom i na drugom svijetu i sačuvaj nas činjenja grijeha. Uzvišeni Allahu podari nam u danima jevmu-l-ašure zdravlje i volju za postom, spasi nas od zla i uvećaj nam dobra djela. Sačuvaj našu mladost od nemorala, alkohola i droge.

amin,
i ja pravim

_____________________________

U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........

(odgovor članu mrvicaa)
Neposredna veza do poruke: 170
   RE: Jevmu - Ašure
24.11.2012 10:42:28   
Miracle*3
Ja evo danas pravim. juce sam isla po jos malo namirnica, a sada ide kuhanje.


(odgovor članu EEDITH)
Neposredna veza do poruke: 171
   RE: Jevmu - Ašure
24.11.2012 10:50:07   
Miracle*3
IZVORNA PORUKA: zaha

ma nema tu neki poseban recept...kuhas kao kompot,sta imas od voca,povrca,zitarica,mesa,kostunjavog voca,zacini,kokos,mak,svega stavis po malo.Ja posebno skuham namirnice kojima treba malo duze da se kuhaju(grah,kukuruz,gerslo...),onda to stavim u veliku serpu sa ostalim namirnicama,da prokuha,posecerim da bude fino slatko,i onda da se krcka nekih 45 min do sat vremena.Ne treba stavljati puno povrca i zitarica samo po par zrna,da se broji,ja licno volim dooosta kostunjavog voca,banane,to mi preovladava,zatim suho voce,cimet joj daje poseban miris....I sto se mesa tice ja stavim samo jedan maleni,tanki listic suhog mesa,sitno isjeckan,samo da se broji...


U pravu si, sve isti sastojci a nema da su dvije iste.
Ja mislim da mora biti onih par osnovnih namirnica,psenica, kukuruz, riza, grah ima jos nesto, ne mogu se sjetiti. Mora biti minimum 7 namirnica i max 77 i broj namirnica treba biti neparan.

Ja neke namirnice kuham odvojenu u malo agde  i sve ih ubacujem u veliku serpu, na kraju napravim sirup od secera, cimeta karanfilica, zalijem preko i da samo jednom sve zajedno prokuha. Ali onaj miris...mmmmmmm

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 172
   RE: Jevmu - Ašure
24.11.2012 21:36:47   
Amam
Da se i ja tuspasim,ove godine sam prvi puta pravila i ispalo mi je mljac,bas mi se svidja,cak se svidja i mm koji nikad nije volio asure user posted image ...

Mahsuz vas selamim user posted image

_____________________________

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

(odgovor članu Miracle*3)
Neposredna veza do poruke: 173
   RE: Jevmu - Ašure
12.11.2013 18:59:43   
Skvo RR
Ide li spremanje asure..nego ja hocu od suhog voca..racuna li se secer u broju namirnica i cimet ili ono samo sto pliva?

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Miracle*3)
Neposredna veza do poruke: 174
   RE: Jevmu - Ašure
12.11.2013 19:04:52   
Amam

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Ide li spremanje asure..nego ja hocu od suhog voca..racuna li se secer u broju namirnica i cimet ili ono samo sto pliva?

Pa ja racunam i to,i to je namirnica user posted image

_____________________________

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *