|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: moj sin počeo je da priča...
24.8.2008 12:54:58   
nikka
Moj sin je počeo da priča oko 13,og mjeseca,sa 16 je već sastavljao rečenice,kada ga usporedim sa drugom djecom stvarno i izgleda i zvuči zrelije od svojih vršnjaka.
Neke mame mi znaju reći previše ga forsiraš,nema ni dvije godine a već broji i zna boje,pamti imena ljudi,životinje zna čak i divlje,povrće,voće.
Ja ga nisam ništa specijalno učila,samo kada nešto gledamo na tv ili u slikovnici ja govorim što je to,ili mu kažem donesi mami žuti autić i pokažem prstom i on već nakon 3 ponavljanja zapamti ili kad idemo uz stepenice brojimo,a sam je otkrio prstiće na ruci da broji.
U početku mi to nije bila namjera ali vidim da lako pamti i zašto ne,nemislim da ga opterećujem,ako vidim da za nešto nebitno nije puno zainteresiran odustanem.


(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: moj sin počeo je da priča...
25.8.2008 12:37:58   
makana
bitno je da on uživa u tome, to je za njega igra, novi svijet koji osvaja
moji roditelji nisu imali vremena da nas tako uče od malena, pa smo mi to kasnije
a moja bebaća je ušla u novu fazu
desio se "klik", ne mogu ni da skontam kada tačno, ali prije nekoliko dana
sada zaista "priča", izražava se, zna da kada nešto kaže da je to važno, da nešto znači, traži, objašnjava, naravski sve je to "dječiji" jezik
ali moja curica "priča"
uđe u kupatilo, uperi prstić u mašinu za veš i ozbiljne face mi kaže "ćina pere", fazon je što je njoj sve na "ć" i krati riječi, nema prvih slova već samo dva ili tri zadnja
i opisuje u trećem licu "beba 'uča i paja" (ruča i spava) user posted image
također i izvrće
kapak je pakap itd user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: moj sin počeo je da priča...
25.8.2008 13:33:49   
Blue rose RR
Ono što je nekome napor, nekome je zabava. Svako dijete, odnosno insan u globalu, se razlikuje od drugog i ne mislim da neko forsira svoje dijete, ako mu umjesto: "Donesi mi autić", kaže: !Donesi mi žuti autić".
Djeca su kao male spužvice, ŽELE da upijaju mnogo toga i da znaju sve.
Kikica je već sa 17 mjeseci znala da broji na nemačkom do 10, kao i na bosanskom, znala je svaku riječ njenih omiljeni uvodnih pjesmica na crtićima koje gleda - ali na njemačkom jeziku.
Niko je nije forsirao..nego jednostavno to je za nju normalno, da prisvaja riječi koje joj uhu gode.
Trenutno je u fazi preslušavanja dječije grupe beFour, koji pjevaju na engleskom jeziku...i ona pokušava da "odpjeva" cijelu pjesmicu zajedno sa njima.
Mi koji ju slušamo mogli bi se smijati (Bože mi oprosti) po cijeli dan...jer to pravo smiječno zvuči...ali ne radimo to, već je podržavamo.
Ako ništa plešemo u ritmu zajedno sa njom.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: moj sin počeo je da priča...
15.9.2008 14:58:13   
Marta K. Djakovic
fakat propricaju kad im je cejfuser posted image
Mila ima 18 mjeseci i brbljucka kojesta, ali jos nije u stanju uvezati rijeci u kakvu-takvu recenicuuser posted image .
najsladji trenutak u proteklih nekoliko dana: razgovaramo suprug i ja. ja nekoliko puta kazem slavno - fakat. mila ondak krene trckarati po kuci i govoriti faaakatuser posted image user posted image
Jan ima 8 mjeseci i maximum mu je gargljaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiIIIIIIIIIIiiiijjjjjaaaaaa....user posted image user posted image

_____________________________

što više upoznajem ljude, sve više volim životinje. ne vjerujte mikrokreditnim organizacijama!

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: moj sin počeo je da priča...
15.9.2008 15:11:46   
lamka
Neka djeca su lijena za pricanje , neka za nesto drugo a neka za sve. ja imam ociti primjer djeverov mali je sa godinom poceo lijepo da prica a moja curica tek sa dvije godine.ali me svaki dan ostavi bez teksta koliko dijete rezonuje sta se desava i o cemu se razgovara u njegovoj okolini. evo ociti primjer neki dan mm i ja otisli po nju u obdaniste i vracamo se kuci i ja mm govorim da stane kod piljare da kupimo lubenicu.i on staje i pita mene gdje su ti pare misleci na to da nije ponio sitno sa sobom a ona se odmah javlja i govori
oce paje baba?
ima mija paja?


< Poruku je uredio lamka -- 15.9.2008 15:12:41 >


_____________________________

Lamija duša duše moje
21.08.2006

(odgovor članu Marta K. Djakovic)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: moj sin počeo je da priča...
20.11.2008 12:36:58   
makana
kod moje almedine sve više se gubi bebavost :(
sad priča i diskutuje sa mnom
ja je zovem da dođe kod mene, a ona mi se obrecne:
ljubi dijete baba mona (bona)
i zahtijeva da: mama da djetetu da ruča
obuci djetetu ovo
....
juče je bila scena, zatvorila je nanu na balkon, nana se uspaničila zbog šerpe na šporetu i uključenog plina pa uzbunila pola mahale, baban se morao vraćati u pola puta bio krenuo na posao, elem komšija isključio plin vani na sklopki, jedna mlađa  komšinica ušla kroz prozor od kupatila
almedina za cijelo vrijeme sjedila, gledala nake izgubljene i tapšala im, povremeno se okrećući nani s druge strane stakla: uđi mona nano!  


_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu lamka)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: moj sin počeo je da priča...
20.11.2008 12:47:55   
D_K
Jutros kad smo se probudili kaze meni Merjema (3 god i 3 mj.) ''Mama ja tebe puno volim. Nemoj da ruzis svoju curicu, ja sam iz .... (pa konta sta da kaze) iz sela''. Njoj ne treba advokat - sama sebe brani.
Kaze neki dan djevojcici puno vecoj od sebe koja je ubjedjuje da je macka njena ''Kao prvo nije tvoja macka''.

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: moj sin počeo je da priča...
20.11.2008 18:28:11   
MELLI
Moja Hanna počela je jako,jako rano da radi sve pa tako i da priča.Sa 4 mjeseca je puzala,sa 6 mjeseci ustala na noge,a sa 10 je znala da oslovljava sve članove porodice i da imitira sve životinje.Danas ima dvije godine i savršeno izgovara ne samo riječi nego i rečenice.(bez slova r naravno).Ujutru prvo otvori usta pa tek onda oči.Jedan dan kažem joj:"hajde bona šuti makar minut",a  ona će meni "joj mama, pa ne mogu ni minutu".Eto tako vam je to meni po cijeli dan.Pokušala sam da zapisujem sve njene "bisere" ali ne stignem ih "pofatati"sve.user posted image

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: moj sin počeo je da priča...
20.11.2008 18:33:11   
tea lana
moja curica kojoj je bilo 11 17mj.je danas na medu svog pala ustala se i iz toba mu izvalila jebem ti mater inace ne psuje a nesto previse niti sastavlja recenice.Njene recenice do sad su bile Ovo je moj tata bjezi mama,al ovo danas i mm i mene je ostavilo bez rijeci.

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: moj sin počeo je da priča...
27.11.2008 15:04:40   
HanaBana
Hana ima 17 mjeseci ali samo neke rijeci izgovara: mama, daj, neeeee:)
Nosa telefon po kuci i nesto mrmlja po citav dan - naucila od svoje naneuser posted image
Ne brinem uopste propricace kad joj bude cejfuser posted image

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: moj sin počeo je da priča...
11.12.2008 0:31:26   
sarayka
Lamija priča od kako zna za sebe ...To je garant na mamu iako ni tati nije mane :) Uglavnom sad sa 21 mj zna 4-5 dječijih pjesmica, broji do deset, zna reci kako je zove ona, mama, tata, dedo i svo njoj bitni, već odavno kaže sta hoće da jede ili sta hoće da se igra... Bukvalno sve priča (mashallah da se ne urekne kuc kuc :) ) Ruži lutku il je tjera da spava to imitira mamu, odavno priča na telefon i slično. Sve u svemu jako dobro i razgovjetno priča a od mnogih pjesama na repertoaru glavna je gac,gac , hamani sarajevo (malo mi sarajevo-HMH i Merlin itd heheh
Mislim da se djetu treba posvetiti iako se nemoze puno uticati na to kad će i koliko djete propričati. Ja npr od malena objašnjavam sve što radim pa sad sama donese iz ormara stvari da se obuče ili pelenu i kremicu.Uostalom svi će propričat kad-tad "rahat" ste sad dok ne ispituju sve živo !!
user posted image

_____________________________

Ljube vas Lamija i mama :)

"Kad nam sreća zatvori jedna vrata, često nam otvori i druga, ali mi
ponekad znamo predugo gledati u ona zatvorena i ne vidimo otvorena." - Helen Keller

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: moj sin počeo je da priča...
24.12.2008 20:20:35   
lila k
Pozdrav, moja kćerka je počela da priča oko 10-tog mjeseca i od tada pa do dan danas ne zatvara usta po cijeli dan, ja smatram da se uopšte ne treba opterećavati time kada će dijete progovoriti, ono što je jako važno jeste da se čisto izgovara ama baš svaka riječ pred djetetom. Ja sam imala situacije kada neko dođe kod nas da tepa npr. pita je gdje je opta (lopta)- ja sam odmah reagirala i to ispravljala i u nj. prisustvu nisam dozvoljavala tepanje. Ona je u fazi učenja govora imala određene riječi npr. sa godinu je govorila jiba-riba jer nije znala slovo R ali kad ga je naučila sa četiri godine nastavila je pravilno govoriti. Svako dijete je individua za sebe i tako ga treba doživljavati i ulagati u nj. što više u ovom razvojnom periodu koji je jako bitan. Ja sam od nj. treće godine svaki dan čitala joj po jednu slikovnicu-u početku je bilo malo teže zadržati pažnju ali danas sa pet godina uživa kad joj se čitaju - jer na taj način razvijam joj ljubav prema knjizi i obogaćujem  rječnik. Toliko od mene user posted image

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 37
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:








Anketa

vitaminski dodaci prehani
mama_mo

Drage forumašice, jeste li koristile ikakve vitaminske dodatke prehrani u vrijeme planiranja začeća i/ili u vrijeme trudnoće i koje?

da (77%)

ne (23%)


Broj svih glasova: 69

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *