|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
15.4.2009 13:32:10   
corazon
Hvala Luna na informaciji. Interesuje me jos i to ako neko zna kakva je situacija u RSu jer u Federaciji moras imati prebivaliste godinu dana a biti prijavljen na PIO 6 mjeseci da bi ostvario pravo na naknadu. Da li je isto i u RSu posto u zakonu ne stoji nista odredjeno.

(odgovor članu luna77)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
16.4.2009 13:28:06   
luna77
nema nekih posebnih "zahtjeva" .prosjek je zadnje 3 plaće za isplatu porodiljnog i da firma i dalje uplaćuje doprinse za vrijeme porodiljnog sto moja ionako mora odraditi  a plaću daje Javni fond za zastitu djece u visini 100%.
Nije navedeno trajanje prebivališta u RS ,jer ja imam ranije 22 mjeseca pa prekid od pola godine i zvala sam ih da se raspitam i rekli su mi da nije problem.tako da razmišljam sta da uradim jer u Federaciji nemam tih 12 mjeseci zadnjih a u tom slučaju mi firma isplaćuje plaću po tom nekom kolektivnom ugovoru u FBIH za koji ja neznam koliki je i kako se obračunava tako da mi se ovo čini bolja varjanta iako ću morati 40 km po doznake.

user posted image user posted image user posted image kad se sjetim da 15 godina uplaćujem kojekakve doprinose i poreze i onda dovedu čovjeka u ovakvu situacijuuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu corazon)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
18.5.2009 20:58:09   
Mače
Ovo nađoh na netu slučajno-neko postavio tekst iz nekih novina o nacrtu Zakona, ali daj Bože da Zakon bude ovakav...Nešto čisto sumnjamuser posted image user posted image user posted image Kao što znate prijedlog je povučen iz Parlamentarne procedure i Bog zna kada će biti vraćen i u kojem oblikuuser posted image Ali eto...

Porodiljama u Federaciji naknade tokom cijele godine

Za provedbu zakona Vlada predviđa da će biti potrebno 222.624.000 KM <195> Procjenjuje se da će pravo na dodatak imati 130.000 djece i 20.000 porodilja...
01.03.2009. 10:00
Prijedlog zakona o zaštiti porodica s djecom u Federaciji BiH, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri, utvrđuje osnovna prava porodica s djecom, uvjete, načine, postupak finansiranja...

Oprema novorođenčeta

Prema procjeni Vlade FBiH, provedba ovog zakona koštala bi ukupno 222.624.000 KM. Vlada je ponudila dvije varijante finansiranja. Prva je da 70 posto potrebnih sredstava obezbijedi FBiH, a 30 posto kantoni, dok je drugi da entitet i kantoni ove obaveze snose popola.

Između ostalog, predviđeno je da korisniku čiji ukupni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 25 posto od prosječne plaće u FBiH iz protekle godine pripada dodatak za djecu od osam posto prosječne plaće. Za svako treće i sljedeće rođeno dijete dodatak iznosi 15 posto.

Naknada plaće zaposlenoj porodilji, koja je prethodno radila šest mjeseci bez prekida, isplaćuje se u visini prosječne plaće koju je do tada ostvarivala. Novčana pomoć porodilji koja nije zaposlena isplaćuje se u visini najniže neto plaće u FBiH. U oba slučaja majke imaju pravo na ove naknade 12 mjeseci.

Zakon predviđa da jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta iznosi 50 posto od prosječne plaće u FBiH u prethodnoj godini.

Pravila kantona

Djetetu bez jednog ili oba roditelja, djetetu ometenom u psihičkom ili fizičkom razvoju s utvrđenim invaliditetom od 60, 70 i 80 posto, oboljelom od šećerne bolesti, karcinoma, leukemije, TBC i celikalije osiguravaju se povoljniji uvjeti. Za njih je predviđen dodatak u iznosu od 11 posto od prosječne plaće u FBiH iz protekle godine.

Postoje još četiri prava iz ovog zakona, koja se ostvaruju prema pravilima kantona. To su pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majke dojilje, posebni psihosocijalni tretman trudnica i bračnih drugova koji žele djecu, naknada za smještaj djece uz ishranu u ustanovama predškolskog odgoja i osiguranje jednog obroka tokom nastave u osnovnim školama.

Procjenjuje se da će u FBiH pravo na dodatak imati 130.000 djece i 20.000 porodilja. Računajući na osnovu prosječne plaće iz 2007. godine, utvrđeno je da cenzus za ostvarivanje prava na dječiji dodatak iznosi 165 KM, što je 25 posto od prosječne plaće.

Predviđeni iznosi primanja u KM

Dječiji dodatak 54

Dječiji dodatak bez cenzusa 72

Iznos za treće i svako sljedeće dijete 100

Iznos posebne nagrade za porodilje 1.000

Naknada zaposlenoj porodilji 661

Naknada nezaposlenoj porodilji 343,20

Pomoć za opremu novorođenčeta 330


Ž6 = Koliko je Vladi potrebno novca

Oblici zaštite Potrebno sredstava

Dodatak za djecu 95.472.000

Stimulacije i nagrade za više djece 7.800.000

Naknada porodilji 112.752.000

Pomoć za opremu novorođenčeta 6.600.000 

_____________________________

Ljubavlju stvaramo život da bi upoznali istinsku sreću...
Naša uskoro stiže...

(odgovor članu luna77)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
4.6.2009 13:33:26   
Jackie
Zdravo mlade mame user posted image
Pošto ću ja to uskoro biti, ovaj problem me se jako tiče. Zanima me zna li neka od vas u kojoj fazi je donošenje ovog zakona i da li je neko pokretao neke postupke pred sudovima zbog obustave isplate naknada?

Pozdrav svima user posted image

< Poruku je uredio Jackie -- 4.6.2009 13:43:03 >

(odgovor članu Mače)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
4.6.2009 13:42:42   
hanabanana
Jackie, mislim da će tvoje dijete krenuti u školu prije nego što će ova problematika biti data u nadležnost Federaciji.
naime, ova pitanja se riješavaju na nivou Kantona, i teško će skoro doći do promjene.

(odgovor članu Jackie)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
4.6.2009 13:45:48   
Jackie
Ljudi moji pa ovo stvarno nema smisla! Nenormalna diskriminacija!

Moje kolegice koje žive u RS imaju godinu dana odsustvo i punu platu, dok druge iz Federacije tačnije Kantona Sa dobijaju 360 KM. Sve ista državna firma!

Šta nam je činiti??

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
4.6.2009 13:50:59   
neki
Nista draga moja...user posted image Kad bi cekali njih,njihov zakon i njihove pare,niti jedna od nas ne bi rodila dijete...user posted image

(odgovor članu Jackie)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: tekst nacrta zakona o zastiti obitelji s ...
4.6.2009 13:56:42   
hanabanana
Ništa...prijavit se u I.Sarajevo, pa onda zatrudniti.
I ja to ne bih nazvala diskriminacijom, jer niste diskriminirane od strane poslodavca, budući da poslodavac niti jednoj niti drugoj ne isplaćuje platu za vrijeme porodiljskog odsustva.
Ali u R Srpskoj je drugačije zakonom odredjeno pravo majke porodilje, te njoj iznos njene plate isplaćuje nadležna intitucija u tom entitetu, a kod nas je opet drugačije određeno koliko će plaćati majkama porodiljama.

(odgovor članu Jackie)
Neposredna veza do poruke: 58
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *