|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Strobizam
6.8.2009 22:24:40   
veeseelaa
ja kontala da je nasljedan uglavnomuser posted image  imam rodice, njihov otac (moj tetak) i njegove sestre su sve imale problema sa strobizmom eno i one su operisale oči i nosile naočale dugooo baš

< Poruku je uredio veeseelaa -- 6.8.2009 22:25:09 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Strobizam
6.8.2009 22:33:01   
tea lana
ja od druge godine imam problema dvije operacije i jos ih nosim ustvari trebala bih

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Strobizam
21.1.2010 11:09:12   
R&T@
Mene ovo pravo brine.
Primjetila sam rano kod bebe, i pedijatrica.
Ali ona kaže da se očni mišić razvija u prvoj godini života i da cekamo prvi rođendan, pa da ide na pregled.
Nekad mi se cini da je sve u redu, ali na fotografijama se posebno primjeti.
Ja nosim naočale zbog dioptrije, ali niko u porodici nema strobizam....

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Strabizam
21.1.2010 11:11:57   
Anoniman
Tajra to ti je prividni strabizam zbog širine nosa kod beba...I ne može se utvrditi tako rano morat ćeš sačekati god. dana.
Nemoj se sikirati ako se na vrijeme otkrije može se ispraviti.

(odgovor članu R&T@)
  Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Strabizam
21.1.2010 11:31:57   
Anoniman
Evo dobar tekst o strabizmu

Šta je strabizam? Strabizam (škiljenje, bežanje oka, razrokost) jeste greška položaja očiju koje su normalno paralelne. Paralelni položaj očiju je veoma značajan za kvalitetan razvoj vida u detinjstvu, a tokom života omogućava vidnu funkciju bez tegoba. Dijagnoza Dijagnozu je potrebno postaviti što ranije kako bi se što ranije započelo lečenje i sprečila pojava slabovidosti. Treba da znate da pregled može da se obavi već kada dete ima godinu dana. Tom prilikom pri dijagnozi je potrebno učiniti sledeće: uzeti dobru anamnezu (ispitati da li postoji strabizam u porodici, nosi li neko naočare, da li je strabizam stalan ili povremen, beži li jedno oko ili oba), uraditi test pokrivanja i pokretljivosti, odrediti dioptriju pomoću, mesto fiksacije strabirajućeg oka budući da se tako dobija prvi indirektni uvid u stanje vida, ispitati oštrinu vida, izmeriti ugao škiljenja i sposobnosti saradnje očiju. Kako se leči strabizam? Strabizam se leči čim se otkrije. Cilj kompletnog lečenja strabizma jeste očuvanje vida na oba oka. Prvi korak u lečenju je određivanje naočara. Dete može da ih nosi čim napuni dve godine. One će omogućiti jasnu sliku, i na taj način podstaknuti razvoj vida i smanjiti ugao škiljenja. Važno je da dete uvek gleda kroz sredinu dioptrijskog sočiva, da mu naočare ne klize niz nosić, da ga ne žuljaju iza uha, da ne stoje labavo i ne ispadaju pri igri i živahnijim pokretima. Lečenje okluzijom ili naizmeničnim zatvaranjem oka od neprocenjive je važnosti za popravljanje vida. Tako zatvaranjem boljeg oka prisiljavamo slabije oko da nauči da gleda. Time će vid malog deteta ubrzo da počne da se popravlja. Bitno je da se kod terapije okluzijom držite saveta lekara jer u suprotnom terapija nema rezultata. Kod male dece do 24 meseca, kod koje još uvek nije moguća terapija okluzijom, potrebno je da bebi stavljate kapi za širenje zenice prema uputstvu lekara. Kada je dete malo, jedino ove metode održavaju dobar vid obostrano, u jednom broju slučajeva smanje otklon, a kod drugih pripremaju teren za dalje metode lečenja. Ove metode ne isključuju potrebu operativnog zahvata. Nakon sprovedene terapije, kad dete bude zrelo za vežbe, izuzetno je značajno dosledno vežbanje koje prepisuje lekar. Lečenje strabizma je dugotrajan proces koji zahteva maksimalno angažovanje roditelja, a kasnije i deteta. Najbolji rezultati se postižu do šeste godine života kada se smatra da je završen razvoj svih kvaliteta vida.

http://www.durmitorcg.com/opsirnije.php?id=11609

< Poruku je uredio Breskva -- 21.1.2010 11:32:47 >

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Strabizam
21.1.2010 11:42:26   
R&T@
Hvala, breskva, i za tekst i za ohrabrenje! Srce si....user posted image
Meni je najcudnije to što kad je posmatram ne mogu primjetiti, ali na fotografijama "zjenice nisu u centru" user posted image (ne znam kako drugacije da to objasnim)
Iskreno se nadam da je to sve prividno i prolazno..

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Strabizam
21.1.2010 11:51:06   
Anoniman
Da ti kažem strabizam se ne može otkriti tako što se samo pogleda u osobu,to može ako je već strabizam u odmaklom stadiju... otkriva se tako kada se djetetu stavi da fiksira predmet i oči trebaju da budu usmjerene prema predmetu ako jedno oko ili oba odu iz paralelnog položaja dole ili gore (trzne mišić) tada je strabizam.
Zentaš... user posted image

(odgovor članu R&T@)
  Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Strabizam
21.1.2010 12:31:11   
Lejla Ka
Evo moje iskustvo sa strabizmom:
Djevojčici smo počeli primječivati bježanje lijevog oka iza nekih 7 mjeseci života, tad su nam govorili da će se to samo riješiti. No bježanje se nastavilo i iza njenih godinu dana starosti, kada je mene to počelo, kao svaku majku, grickati i stalno sam razmišljala da je možda bolje da tretman započnem ranije i da će se tad brže i lakše riješiti. Po preporuci smo otišli privatno kod dr. Serdarević. Prvo sam je telefonom pitala da li smatra da je sa djevojčicinih 1,5 godinu starosti rano da se bilo šta radi, što je ona negirala i rekla da dođemo na pregled. Obavili smo prvi pregled, dobili kapi za širenje zjenica i tu je započela jedna od mojih večih grešaka po pitanju moje kčeri. Kapanje kapi je bilo zaista dramatično, jedva smo odradili potreban broj dana. Kad smo otišli na pregled, toliko smo se istraumatizirali, djete je pregledano na najveću silu, suprug ju je držao čvrsto dok su joj dr. i njen sin pokušavali otvoriti kapke da izmjere dioptriju, a ona se opirala i vrištala. Svo troje smo bili mokri do gole kože od stresa. Doktorica je na sve to rekla "pa ni jedno dijete nije otišlo od mene ne pregledano". Zašto nisam na prve znakove traume odustala, najviše zbog proširenih zjenica, i straha da bi se opet ponavljao isti postupak ako sad odustanemo od pregleda.
I ako je i meni, kao totalnom laiku, bilo jasno da pregled i određivanje dioptrije na takav način ne može dati korektne rezultate, doktori su nam odredili (nekakvu) dioptriju, i bila je dosta visoka, te nam preporučili izradu naočala. Ja sam rekla da ću se malo raspitati okolo za okvirove (što ih nije baš oduševilo), ali sam nakon nekoliko dana javila da ipak oni stave svoje okvirove i naprave nam te naočale. I samo podešavanje okvirova je za moju kčer bilo traumatično, jer je jadnica već pri približavanju ordinaciji počela da negoduje.
Kao terapiju smo, dakle, dobili okluzije i naočale. Čini mi se da su okluzije (nošenje flasterčića na oku) bile preporučene sat ili dva u toku dana, jedan dan lijevo, drugi dan desno oko. Doktorica je rekla da ne moramo držati flaster u komadu, već kad je dijete budno i igra se, a u ukupnom preporučenom trajanu. Mi nismo mogli dobiti dijete da nosi naočale. One su joj bile takva trauma da sam vrlo brzo odustala. Flasterčiće smo nosili, ali kad je došlo vrijeme za kontrolu (mislim poslije nekih mjesec dana) ja se nisam mogla odlučiti da se vratimo istoj doktorici. Otišli smo u Kabinet za strabizam, na Očnoj klinici UKC-a. Tamo nas je primila jedna divna doktorica, pogledala moju kčer, kazala da oni zjenice ne šire do 3 godine, i ne preporučuju naočale u tako laganim slučajevima te nam dala potpuno drugačiju preporuku za okluzije, 4 sata dnevno, obavezno u komadu, da se oko ne opušta u međuvremenu i anulira efekat vježbice. Na kontolu smo otišli za mjesec, pa za tri. Pobošljanje je bilo vidno. Ne znam koliko je ukupno trajala terapija okluzijama (nisu mi pri ruci nalazi). No mi smo njima otklonili smetnje. Naočale nikad nije nosila (hvala Bogu da nisam insistirala, kavu bih joj samo štetu napravila nošenjem neadekvatne dioptrije), zadnja provjera dioptrije, sa širenjem zjenica, kad je imala 3,5 godine pokazala je odsutnost poremećaja vida, dakle sve OK. Danas moja 5-godišnjakinja ne pokazuje nikakve probleme, a slijedi nam ljekarski za školu pa ćemo još vidjeti.
Ovo nije kritika dr. Serdarević tj. njene stručnosti jer smo njima otišli po pozitivnim preporukama i iskustvima. Ovo je kritika pristupa malenoj bebi (jer je ona tada bila još beba), a bez ikakve potrebe. Ovo je i kritika meni kao mladoj majci koja je, možda želeči najbolje svom djetetu, isforsirala nešto za čim nije bila tolika žurba ni potreba.
Ujedno želim reči da smo imali izuzetno pozitivno iskustvo sa Kabinetom za strabizam Očne klinike na UKC.

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Strabizam
20.4.2010 22:26:23   
maja78 RR
Prenos postova sa teme "Bježanje oka"


IZVORNA PORUKA: mamsi

Drage moje prije možda 2 sedmice sam primijetila da mi djetetu lijevo oko ponekad "pobjegne" prema nosiću,i sve sam mislila ma hajde nije to sigurno,ma čini mi se,a sad se stvarno brinem.Zvali smo doktora kod kojeg smo i MM i ja išli vid kontrolisati,u ponedjeljak ćemo se dogovoriti za pregled.Malo sam čitala po netu o tome i uglavnom svugdje piše da bi to mogao biti strabizam koji se javlja kod dosta djece u toj dobi između 2-3 godine i da se to može ispraviti.Da li ste vi imale iskustva s tim?


IZVORNA PORUKA: lamka

majo nije to nista strasno
najbolje je da des do oftalmologa a mislim da ti je u zenici za te stvari najbolji nikola a ako te slucajno put ponese blizu mene navrati otici cemo do emirove tetke ona ti je djeciji oftalmolog i specijalizirala je djeciji strabizam
mislim da se to lako koriguje nosenjem naocala
vidjet ces sta ce ti reci nikola
znam da je ona s njim saradivala
ako nista imas moj broj pa javi ako ti sta zatreba
pusa za mog malog manekena



IZVORNA PORUKA: nikka

Nemora biti strabizam ali ga odmah vodi na pregled,ja sam sina odvela sa 6mjeseci,išli mo kod tri oftamologa i sa zadnjiom sam bila prezadovoljna,ona mi je rekla da je u pitanju lažni strabizam,tj, da nema strabizma kao i predhodna dva,on ima blizu postavljene oči i široku kožicu oko nosa kod očiju i čim pogleda ustranu meni se čini da mu oko bježi i to više lijevo.
Na pregledu su mu ustanovili da ima manju dioptriju 0,75 a sad već 0,5 i da bi trebao nositi naočale radi prevencije,znači moglo bi mu i oko "odletiti" i povećeti se dioptrija,evo već deset_ mjeseci nosi naočale naviknuo se na njh i to mu je normalna oprema.
Negdje sam pisala o ovome možda smo se trebali nadovezati tamo nek nas moderatori premjeste,u svakom slučaju i ako bude strabizam,bez straha i slušajte liječnike sve se to da ispraviti još bolje čim se otkrije,sretno.



IZVORNA PORUKA: Najdraza mama

Sa strabizmom nisam se susretala ni ja niti moja djeca ali moj rodzak kad je bio mali nosio je naocale zbog toga i nije bilo problema jer se vremenom moze ispraviti ako nije previse ..moj Harun nosi naocale i ima jako veliku dioptriju evo sad ce god..ali nema strabizma ..tako da neznam bas sta bih ti rekla najbolje je doktoru da odes ..Jaa mogu da pitam ..brata on radi u Zenici u centru u onoj optici gdje se vrse i pregledi kod doktorice Sajme ...imaju kaze sad neke aparate jedini na ovom podrucju..


IZVORNA PORUKA: camm

mamsi ne znam nista o tome ali sam i ja cula da se moze sa
naocalama to popraviti.
a bas mi je zao da tako mala djeca nose naocale.user posted image


IZVORNA PORUKA: mamsi

Drage moje hvala vam puno,ma znam ja da to nije strašno i da se može ispraviti,ali eto dosta je više i njemu i meni doktora,pa mi se baš nešto skupilo i žao mi ga.
A Edina kod dr.Nikole ćemo i ići,dobar je MM s njim,a mislim da je to i genetski, smuževe strane skoro svi imaju problema s očimauser posted image


IZVORNA PORUKA: Adana

Mila moja, evo ga iskustvo iz prve ruke. user posted image Imam strabizam i astigmatizam, ma divota. Od kada znam za sebe nosim naocale. Ne plasim te... Strabizam je moguce korigovati naocalama i vjezbama. (u najgorem slucaju ima i operacija) Ja sam recimo jedno oko zatvarala skroz, flasterom, a na staklo od naocala drugog oka stavljala crveni celofan i onda pisala crvenom hemijskom, tako da sam morala naprezati i fokusirati oko. I pomoglo je na desnom oku, na lijevom manje, ali sam i manje radila i slabije je oko od pocetka. I pocesto su mi znali stavljati flaster na jedno pa na drugo oko, tako da vjezbam oci. Mrzila sam to. user posted image Ima jos takvih vjezbi ja vjerujem. A ako dioptrija nije visoka i + je, onda se redovnim nosenjem naocala i radom moze korigovati pa skoro skroz, jer + ima tendenciju smanjivanja. Zato samo polako, slusajte doktora i radite sa djetetom i sve ce biti OK.
Sretno!!!


IZVORNA PORUKA: lejlass

Evo da se i ja nadovezem na ovaj nazovimo ga i moj "problem".Kerimcic ce abd u pon napuniti 15 mjeseci i vidno mu oko leti ka nosicu,ali to nije stalno nego povremeno kada se fokusira na nesto.Vodila sam i ja njega sa 8 mjeseci starosti ali mi je receno da beba u toj dobi ne moze suradjivati sa doktorom pa su nas narucili sada u ponedjeljak,pa cemo abd vidjeti.Nego mene muci jos nesto pa sam mislila zamoliti sviju,koji imaju nesto slicno da mi odgovore na sljedeci moj ustvari nas problem,ovako,Prije tri mjeseca mu se ispod desnog oka pojavljuje kao podljev,to bude ljubicas_te boje i u roku od dva dana nestaje.Odmah sam ga odvela doktoru i receno mi je da je to modrica,ubijedili su me ustvari da je morica,medjutim poslije mjesec dana ponovo to isto se pojavljuje i isto tako nestaje za dva dana.Nisam se brinula ali kao laik posumnjala sam cak na propuh,i opet je to nestalo tek tako.Medjutim jutros opet isto,puno sam se zabrinula i evo cekam ponedjeljak pa cu opet insistirati da uradimo nalaze ili sta vec.Pa vas molim sviju ako se je nekome ovako nesto desilo bar da me utjesi.user posted image
Pozdrav svima



IZVORNA PORUKA: dinaa

Kad je mojoj curici bilo 10 mjeseci primjetila sam da joj desno oko malo "šara"pitala sam pedijatricu za savjet i rekla mi je da sacekam do dvije godine jer kao ja s njom nemogu trenutno ostvariti nikakav kontakt tipa vidi li nesto itd.meni se ucinilo da je to dugo za cekati ali eto poslusah je sad joj je 18,5 mjeseci i stanje se vidno popravilo ustvari oko jos pomalo bjezi ali samo ako se pazljivo zagledas primjeti se,e da li da je vodim sad doktoru ili da jos cekam a ni sama neznam sta da cekam.


IZVORNA PORUKA: aammina

Moja rodica je iz Zenice,ima djevojcicu 10 g. imala je strabizam,obisla je sve poznate i nepoznate ovdje(Zenica Sarajevo)djete je imalo operacija neznam ni ja koliko a od rodjenja i vjezbice i naocale ovakve,onakve...prosle godine je otisla u Beograd(Sveti vid) i sad zahvaljuje prvo dragom Bogu pa njima,strabizma vise nema.i sad kaze da je bogdo otisla ranije...to je iskustvo koje ja znam...pozzzz


IZVORNA PORUKA: Dida79

Prije nekoliko mjeseci primjetila sam da mi malenom jedno oko ponekad pobjegne prema nosiću.Konsultovala sam se sa pedijatricom i ona mi je dala uputnicu za Koševo.Kako se dosad nisam susretala sa tim problemom i stvarno ništa ne znam o tome sem onoga što sam pročitala na netu mene sad interesuje koji je dalji postupak i koje preglede će mu raditi.
Mame koje su vodile djecu gore na pregled bi mi mogle pomoći sa savjetom kojeg dr izabrati ipak je on još maleni pa ne bi volila da naletimo na nekog ne razumnog a znam da takvih ima.A pregled nam je zakazan za 20.04user posted image



IZVORNA PORUKA: dinaa

IZVORNA PORUKA: Dida79

Prije nekoliko mjeseci primjetila sam da mi malenom jedno oko ponekad pobjegne prema nosiću.Konsultovala sam se sa pedijatricom i ona mi je dala uputnicu za Koševo.Kako se dosad nisam susretala sa tim problemom i stvarno ništa ne znam o tome sem onoga što sam pročitala na netu mene sad interesuje koji je dalji postupak i koje preglede će mu raditi.
Mame koje su vodile djecu gore na pregled bi mi mogle pomoći sa savjetom kojeg dr izabrati ipak je on još maleni pa ne bi volila da naletimo na nekog ne razumnog a znam da takvih ima.A pregled nam je zakazan za 20.04user posted image


E posto ces ti ovo ubrzo odraditi molim te da se javis sta i kako je proslo.Mojoj curici se sa njenim rastom to vec dosta ispravilo ali ja i dalje primjecujem a joj oko ponekad ode prema nosicu,i naravno to niko drugi ne vidi nego ja "fantaziram" pa nikome vise nista i ne govorim nego ovih dana idem i ja kod pedijatra po uputnicu za ocnog.


IZVORNA PORUKA: Dida79

I meni su govorili da umišljam sve do posljednje posjete pedijatrici kad sam je zamolila da mu malo bolje pogleda okice.Nije mu uvijek tako najviše kad je umoran počne da mu malo bježi.Ali opet ja bi to volila da profesionalc pogleda jer ne bi volila da me sutra grize savjest.A pošto je on nedonošće postoji velika mogućnost da sam u pravuuser posted image


IZVORNA PORUKA: tajra

Bjezim od ove teme, jer sam opsednuta gledanjem u R. zjenice.
Nazalost, ne znam nista o tom pregledu.
Cini mi se da se na temi strabizam spominje nekoliko imena ljekara, pa iscitaj...
Nemoj se brinuti, sve se to moze korigovati.
I sretno 20., da sve sto je moguce bolje prođe.





IZVORNA PORUKA: pahuljica farah

IZVORNA PORUKA: Dida79

Prije nekoliko mjeseci primjetila sam da mi malenom jedno oko ponekad pobjegne prema nosiću.Konsultovala sam se sa pedijatricom i ona mi je dala uputnicu za Koševo.Kako se dosad nisam susretala sa tim problemom i stvarno ništa ne znam o tome sem onoga što sam pročitala na netu mene sad interesuje koji je dalji postupak i koje preglede će mu raditi.
Mame koje su vodile djecu gore na pregled bi mi mogle pomoći sa savjetom kojeg dr izabrati ipak je on još maleni pa ne bi volila da naletimo na nekog ne razumnog a znam da takvih ima.A pregled nam je zakazan za 20.04user posted image


Ja ti savjetujem da odes kod dr. Serdarevic, koja je, kako kazu, najbolja dr. za taj problem na ovim prostorima. Nasi prijatelji idu kod nje sa svojom malenom i odusevljeni su njenim radom.



IZVORNA PORUKA: Dida79

Ja ti savjetujem da odes kod dr. Serdarevic, koja je, kako kazu, najbolja dr. za taj problem na ovim prostorima. Nasi prijatelji idu kod nje sa svojom malenom i odusevljeni su njenim radom.


A gdje radi?Mi sad imamo uputnicu za Koševo



IZVORNA PORUKA: Sonja

i ja imam strabizam od kad znam za sebe samo sto kod mene oko ide prema vani a ne prema nosu ..dok sam bila dijete isla sam na neke vjezbice ali nisam redovno tako da to nisam ispravila...ne desava se stalno vec samo pri jakoj nervozi i jakoj svjetlosti
moram priznat da sam imala jako puno neugodnih situacija zbog toga tipa izrugivanja i ostalo pa vam savjetujem da redovno vodite djecu na vjezbe i sve potrebno ako do toga dodje..
ja cu Adina vodit cim bude stariji mada ne vidim nikakve znakove h B


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ja ti savjetujem da ne ideš kod Dr. Serdarević, ona jeste SUPER na tom polju, al je meni ostavila dojam nekog ko ne zna pristupiti malenom djetetu, mi išli kad je E. imala 18 mjeseci, pregledom ustanovljen starbizam i krenula obrada, širili zjenice tokom nekoliko dana-horor, pa ponovni pregled-horor (MM držao bebu koja je vrištala, a doktoricin sin joj razvlačio kapke ne bi li pregledali oči, na način da beba nije htjela pogledati jednu sekundu u istom smjeru doktorica je ustanovila poveliku dioptriju). Kod njih smo naravno onda naručili i naočale, koje je nisam tjerala da nosi (došla do pameti user posted image ), i dobili smo da stavljamo flastere.
Na kontrolu za 4 mjeseca ja se nisam mogla vratiti Serdarevićima, otišli smo na Koševo u Kabinet za strabizam i oni su mi došli kao melem na ranu. Pristup prilagođen maloj bebi, nastavili sa flasterima, nisu insistirali na utvrđivanju dioptrije (rekli su da oni do 3 godine starosti ne šire zjenice). Nastavili smo ići gore, i u nekom periodu od oko godinu dana, riješili problem. Na zadnjoj kontroli na kojoj je bila (sa 3,5 godine) utvrdili su nam 100% vid, bježanja odavno nema, slijedeći pregled je kad krene u školu.
Nikad sebi neću oprostiti što sam bila prerevnosna majka i što sam insistrirala na ovakvom nehumanom pregledu djeteta. I sve me strah šta bi bilo da sam je tjerala da nosi naočale koje su joj bile date, a dioptrija je bila određena potpuno ofrljoke, što je i meni totalnom laiku bilo odmah jasno.



IZVORNA PORUKA: Dida79

E upravo se bojim tog loseg pristupa prema djetetu.Ipak je njemu tek 3 god i ne bi volila da ostave los utisak na njega.Prije neki dan sam ga vodila zubaru i vecinom daj pregled ostavi traume na djecu dok kod nas taj slucaj nije.Ima li smo srece da smo naisli na predivnog dr punog razumjevanja i strpljenja tako da nam je taj pregled prosao bez i jedne prolivene suze.user posted image
Sad Boga molim da tako i prodje kod ocnog,jer moj maleni je stvarno dosta toga prosao i ja sam jako slaba na njegove suzeuser posted image






< Poruku je uredio maja78 RR -- 21.4.2010 15:47:46 >


_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Sunflower)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Strabizam
21.4.2010 8:46:20   
Dida79
Majo user posted image user posted image

Mi smo juce bili kod dr i sve je proslo u najboljem redu.Strobizma ima ali vrlo malo.Misljenje dr je da bi bilo dobro sacekati jednu god pa opet ponoviti pretrage.Inace on ima malo siri nosic pa se zbog toga vise cini da mu oko bjezi nego sto je nalaz pokazao.Zjenice su mu sirili i on je to podnio stojecki ni malo se nije bunio.A kako sam ponosna na njega i na njegovu suradnju sa dr sve sto su mu rekli da radi je uradio bez imalo negodovanja 

I naravno sve pohvale timu dr i sestara na djecijem odjeljenjuuser posted image


< Poruku je uredio maja78 RR -- 21.4.2010 15:23:16 >

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Strabizam
21.4.2010 9:45:50   
Lejla Ka
Drago mi je da ste to uspješno obavili i da ste zadovoljni. I nama su rekli da je korijen nosa moje kčeri nešto širi (što sam i ja znala ali nisam znala da to ima uticaja). Lakši oblici se jednostavno ispravljaju istrajnim nošenjem flasterčića.

< Poruku je uredio maja78 RR -- 21.4.2010 15:48:27 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Strabizam
21.4.2010 10:02:14   
dinaa
Dida super sto je sve dobro proslo,kad sam ja prvi put pedijatricu pitala za to isto mi je rekla da je korijen nosica malo siri i da sacekamo do tri godine pa onda kod ocnog.Njoj ce sad u julu tri godine ali ja cu mozda otici i prije.

< Poruku je uredio maja78 RR -- 21.4.2010 15:22:48 >


_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Strabizam
21.4.2010 15:23:04   
maja78 RR

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Drago mi je da ste to uspješno obavili i da ste zadovoljni. I nama su rekli da je korijen nosa moje kčeri nešto širi (što sam i ja znala ali nisam znala da to ima uticaja). Lakši oblici se jednostavno ispravljaju istrajnim nošenjem flasterčića.



_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Strabizam
21.4.2010 15:38:00   
Dida79
IZVORNA PORUKA: dinaa

Dida super sto je sve dobro proslo,kad sam ja prvi put pedijatricu pitala za to isto mi je rekla da je korijen nosica malo siri i da sacekamo do tri godine pa onda kod ocnog.Njoj ce sad u julu tri godine ali ja cu mozda otici i prije.


I moj ce maleni sad u nedelju napuniti 3god i dr kaze da je to idealan uzrast za pocetak ispravljanja strobizma.Sad mi je zao sto nisam zapamtila prezime dr koja je obavila pregled mog malenog i bila vise nego ljubazna i da nam je vise medicinskih radnika kao sto je ekipa na djecijem odjeljenju...
Odvedi malenu sve je lakse kad se na vrijeme pocne lijeciti...Puno srece vam zelim user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Strabizam
27.8.2010 17:40:08   
Niina
Drage moje, i ja sam u slicnom prloblemu i dilemi.

Ja sam primjetila kod moje djevojcice jos pravo rano, mozda sa 2-3mjeseca da joj jedno oko malo bjezi, nije toliko primjetno ali kada se zagledas moze se primjetiti, pogotovo na slikama.
pitala sam juce pedijatricu sta ona misli o tome, da idem na pregled ali ona meni kaze da sacekam mozda se to i ispravi.
Medjutim ja sam malo iscitavala o tome i radi se o urodjenom strabizmu koji bi bilo najbolje da se rano ustanovi i tako podje sa terapijom.
Sada sam van pameti, sta da radim, da li da poslusam pedijatricu ili da odem oftalmologu da je pogleda?????
Zabrinuta samuser posted image user posted image user posted image user posted image
Ako smatrate da idem, gdje i kome da se obratim, prema vasim iskustvima sta je najbolje????


_____________________________

Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Strabizam
27.8.2010 17:44:28   
acudesa
kod takvih stvari, nikada se ne oslanjaj na misljenje samo jednog ljekara, potrazi jos koje misljenje...ja ti nemam preporuke, al sigurna sam da ces je dobiti od drugih forumasica

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Niina)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Strabizam
27.8.2010 17:52:24   
Niina
I to sto kazes, volimo mi svoju pedijatricu ali mislim da cu mirno spavati ako uradim taj pregled...samo kod koga..vidim taj serdarevid i nije najbolje rjesenje.
Ne zlim je odvesti kod nekoga da joj napravi traumu, pa je kasnije ni kod kojed dr ne mogu odvesti...te neke invazivne metode koje oni sprovode kod odraslih da i na njoj to pokusavaju....poludila bih...


_____________________________

Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Strabizam
27.8.2010 21:57:27   
acudesa
Pametno razmisljas, izbjegni traumu, a nadji dobrog doktora, ipak da znas sta i kako trebas-da si mirna...
ljubac bebariuser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Niina)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Strabizam
27.8.2010 22:03:06   
veeseelaa
u startu liječiti bilo koje vrste oboljenja oka! jer strasno je kad se isto ne lijeci a strabizam je izljeciv
Nekako mi tesko pada kad vidim odraslu osobu sa strabizmom, cudim se da roditelji nisu reagirali odmah po pojavi ove bolesti user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Strabizam
27.8.2010 22:11:36   
henna ze
obavezno odvedi dijete ljekaru..meni je tako strasno vidjeti dijete sa strobizmom a roditelji i ne haju..ma izlijecice se..ja nemam urodjeni strobizam...i nosim naocale od 18 mjeseci....koliko se meni vid i razmak zjenica popravio to je cudo..sad mi se S jedva primjeti ali mi se dioptrija vratila...
što se OP tice..ne znam moja prijatlejica je operisala sinu u Beogradu ali kod njega je bas bilo u toj mjeri da je imao deformaciju vrata od loseg ugla gledanja...
ja sam radila Eximer laser i tada sam pitala da mi i to srede dr je rekao da on to ne bi preporucio jer vremenom misici popuste i dodje do nekontrolisanog kretanja oka..naravno ne kgd svakog ali ima rizik i onda papa...
ma otidji pa sve će ti reći.
SRETNO


_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Strabizam
11.10.2010 18:39:40   
Anoniman
kojeg oftalmologa preporucujete?

(odgovor članu henna ze)
  Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Strabizam
11.10.2010 18:58:20   
bananica
u Luzanima na Ilidzi ima super oftamolog

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Strabizam
11.10.2010 19:34:21   
Anoniman
hvalauser posted image

znas li kako se zove dr.


< Poruku je uredio dadada -- 11.10.2010 19:35:01 >

(odgovor članu bananica)
  Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Strabizam
11.10.2010 21:34:14   
Anoniman
Ja ti preporucujem dr. Serdarevic.user posted image
Kazu da je najbolja na ovim prostorima.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Strabizam
11.10.2010 21:42:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Ja ti preporucujem dr. Serdarevic.user posted image
Kazu da je najbolja na ovim prostorima.


a gdje on/ona radi?...posto ja ovo pitam za moju rodicu...ona bi valjda negdje privatno...njenom sinu je godina dana..



(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *