|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

5 koraka do lakšeg poroda

Uredništvo Ringeraja, 23.8.2021
Porod je posebno i osnažujuće iskustvo, veliki događaj u životu jednog para. U životu se za velike i važne događaje uvijek pripremamo. Pa, iako je porod prirodan i spontan, trebali bi pripremiti tijelo i um kako bi imali najbolji mogući ishod!
Ključne riječi:

image
/11


Porod je posebno i osnažujuće iskustvo, veliki događaj u životu jednog para. U životu se za velike i važne događaje uvijek pripremamo. Učimo za ispite, treniramo za sportske događaje, planiramo vjenčanje, a sve u svrhu najboljeg ishoda. Pa, iako je porod prirodan i spontan, trebali bi pripremiti tijelo i um kako bi imali najbolji mogući ishod!

 

Pripremite se kroz ovih 5 koraka:

 

1. PAZITE NA DRŽANJE - pravilna postura je jako važna! Trebali bi držati stopala paralelna, težinu prebaciti na pete, zdjelicu držati u neutrali, rebra spustiti dolje prema zdjelici i izdužiti stražnju stranu vrata.

 

2. BUDITE AKTIVNI - Naša populacija provodi previše vremena u sjedećem položaju, i to najčešće u krivom položaju. To negativno utječe na tijelo, dovodeći do lošeg držanja, smanjene fleksibilnosti i snage. Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina da pokrenete svoje tijelo! Hodanje pozitivno utječe na snagu, izdržljivost i kondiciju, te vam omogućava boravak na svježem zraku. Osim hodanja dobro bi bilo ubaciti još 2-3 puta tjedno jednu aktivnost za trudnice kojom ćete dodatno pripremati tijelo za porod i lakšu trudnoću bez bolova.

 

3. NAUČITE PRAVILNO DISATI – za trudnoću bez bolova i za lakši i brži porod jako je važan način na koji dišete. Pravilno disanje stabilizirat će vam trup, opustiti zdjelične mišiće, utjecat će na bolju opskrbu bebe kisikom i hranjivim tvarima, na porodu će vam se bolje lučiti hormon oksitocin i brže ćete se otvarati. Pravilno disanje, odnosno dijafragmalno disanje počnite uvježbavati još u trudnoći. Time ćete utjecati i na pravilno pozicioniranje bebe za porod.

 

4. MOBILIZIRAJTE ZDJELICU – za lakši porod zdjelica treba biti pokretna! Na porodu se kosti zdjelice pomiču i tako se olakšava prolaz bebi. Ako je zdjelica ograničena previše stisnutim mišićima i skraćenim ligamentima, onda se neće dovoljno otvoriti za porod te će porod duže trajati i bit će bolniji. Mobilnost zdjelice povećavaju vježbe poput kruženja zdjelicom, podvlačenje zdjelice, vježba “mačka”, istezanje stražnje strane bedara i listova, te sjedenje na sredini sjednih kvrga tako da se ne podvlači zdjelica.

 

5. RELAKSIRAJTE SE - relaksacija ima brojne pozitivne učinke za mamu i za bebu. Relaksacijom se smanjuje stres i tjeskoba, poboljšava imuni sustav, snizuje krvni tlak, smanjuje razina hormona kortizola i adrenalina što bebi daje osjećaj sigurnosti i zaštite. Također se povećava razina hormona endorfina koji djeluje kao prirodni opijat, odnosno smanjuje razinu boli na porodu.

 

Kada početi s ovih 5 koraka?

 

Nikad nije prerano za početi! Što prije počnete, to će ishod biti bolji! Pročitajte si još poneku knjigu pripreme za porod, te poslušajte tečaj pripreme za porod kako bi bili još spremniji.

 

I onda vam preostaje samo nadati se najboljem mogućem ishodu znajući da ste dale sve od sebe!

 

 

 

Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dobijanje na težini po nedjeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *