|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Da li beba u stomaku osjeća očev stres?

Uredništvo Ringeraja.ba, 8.10.2018
Ukoliko je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agresivnom ponašanju i emotivno nestabilnije.
Ključne riječi:

image
/11


Nova studija pokazala je kako se psihološki stres oca u razdoblju trudnoće može odraziti na emotivni razvoj i ponašanje trogodišnjaka. Do sada su istraživanja bila fokusirana na povezanost majčinog stanja tokom i nakon trudnoće s opštim zdravljem i emotivnim razvojem djeteta i ta je veza već puno puta potvrđena.

 

"Rezultati ove nove studije ukazuju na činjenicu da je očevo mentalno zdravlje takođe faktor rizika za razvoj djeteta, dok se tradicionalno smatralo da je glavni nositelj tog rizika majka", rekla je vođa istraživanja, psihološkinja Anne Lise Kvalevaag sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj i dodala: "Zato bismo se u istraživanjima, ali i u kliničkoj praksi trebali dodatno pozabaviti mentalnim zdravljem očeva."

 

Tri posto budućih očeva pod jakim stresom

 

Za studiju objavljenu u januaru 2013. u časopisu Pediatrics, istraživači su pratili više od 31 hiljade djece rođene u Norveškoj i njihove roditelje. Očevima su postavljali pitanja o njihovom emotivnom stanju, na primer osjećaju li se potišteno ili uplašeno, u trenutku kada su im partnerke bile trudne četiri ili pet mjeseci. Majke su pak odgovarale na pitanja o sopstvenom mentalnom zdravlju i o socijalnom i emotivnom razvoju i ponašanju svoje djece u razdoblju od tri godine.

 

Istraživači nisu kod djece tražili konkretne dijagnoze, nego su prikupljali informacije o tome učestvuju li često u tučama, jesu li anksiozni, ili im se raspoloženje često mjenja, objasnila je vođa istraživanja.

 

Tri posto očeva prijavilo je visoki stepen psihološkog stresa, a istraživači su na kraju uvidjeli da su upravo djeca tih očeva imala najviše emotivnih problema u razdoblju od tri godine. Ipak nisu uspjeli utvrditi direktnu uzročno-posljedičnu vezu, nego su ukazali na neke od mogućih mehanizama koji bi je mogli objasniti.

 

HORMONI TRUDNICE REAGUJU NA PSIHIČKO STANJE PARTNERA

Jedna je mogućnost da je sklonost emotivnim teškoćama prenesena genetski s očeva na djecu, kaže Anne Lise Kvalevaag. Dodaje kako je mentalno zdravlje oca tokom trudnoće ujedno nagovještaj njegovog mentalnog zdravlja i nakon rođenja djeteta, što takođe može objasniti ovu povezanost.

 

Drugi stručnjak, Daniel Armstrong, profesor pedijatrije i načelnik Centra za dječji razvoj na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju, komentarisao je kako depresija kod oca može uticati na psihičko stanje buduće majke i tako indirektno i na fetus u razvoju:

 

"Ako je otac pod jakim stresom, to može uticati na hormone majke tokom trudnoće, i odraziti se na njen san, kao i njeno psihičko stanje."

 

Rješenje bi po njegovom mišljenju moglo biti vrlo jednostavno:

 

"Kada mama dolazi na preglede, trebalo bi je pitati i kako je tata. To se pitanje inače nikad ne postavlja", kaže Daniel Armstrong.

 

*** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebicama pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovatai sa mamama bebica možete na našem RR forumu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako tate vole…
‘Moj tata je najjači na svijetu! On ti je veći od ove zgrade!’, znaju reći djeca vrtićkog uzrasta, kojima je idealizacij...
2
Samo za tate!
Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za por...
2
Zašto očevi žele sina?
Priznali to javno, ili se potajno nadali, očevi naječešće žele da im se rodi sin. Jednim dijelom ovo je svakako uslovlje...
2
"Tata" je titula koju moraš da zas...
Nije svaki otac tata. Tata je titula koju moraš da zaslužiš. Ako si otac velika je šteta da ne pokušaš da budeš tata.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *