|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Da li je moje dijete predebelo?

Uredništvo Ringeraja, 11.10.2020
Obrazi, trbuščić, ruke i noge vašeg djeteta jednostavno su sve bucmastiji. I tada se zapitate: Da li je moje dijete predebelo?

image
/11


Zadovoljno gledate svoje dijete koje se iz bebe pretvara u pravu malu osobu s puno karaktera i kako bez problema jede sve obroke koje mu spravite i od kojih raste baš kako treba. No, vašu, možda i krivu percepciju, o vlastitom djetetu može brzo promijeniti opaska člana obitelji, prijatelja ili poznanika: „Ona je velika djevojčica, zar ne?“

Kada zaista malo bolje razmislite, vaše dijete zaista je nešto veće i bucmastije nego što su njegovi vršnjaci. Osim toga, vaše dijete nikako ne prestaje rasti i dobivati na težini. Odjeća koju je nosilo prije samo dva ili tri mjeseca, premala mu je ili pak mu treba odjeća starije braće ili sestara koju su oni nosili dok su bili mnogo stariji. Obrazi, trbuščić, ruke i noge vašeg djeteta jednostavno su sve bucmastiji. I tada se zapitate: je li moje dijete predebelo?

 

U čemu je problem?

Prvi korak u utvrđivanju je li vaše dijete samo naprednijeg rasta ili je predebelo jest da izmjerite njegovu visinu i težinu te je pratite sljedećih nekoliko mjeseci. Ukoliko djetetova težina raste proporcionalno s visinom, tada se nemate čega bojati. No, ukoliko raste samo težina, a ne i visina, tada vjerojatno vaše dijete, odnosno vi, imate problem. Preporučujemo da uzmete svoje dijete i bilješke koje ste načinili u nekoliko mjeseci i posjetite osobnog pedijatra ili specijalista pedijatra koji će pregledati dijete i poduzeti određene mjere kako bi spriječili daljnje neumjereno debljanje djeteta.

 

PROČITAJ I OVO! >> Priprema imuniteta za novu školsku godinu

 

Ako vaše dijete stvarno ima previše kilograma za svoju visinu i godine, bez panike. Ukoliko ne postoje indicije za neki ozbiljan zdravstveni problem, može mu pomoći zdrava, pravilna i kontrolirana prehrana te mnogo kretanja. Vjerojatno je u određenom razdoblju života počelo, zbog načina prehrane, u sebe unositi više kalorija nego je moglo potrošiti. Djeca između godinu i pet godina trebaju svakodnevnu tjelesnu aktivnost što kod većine nije problem jer su svojom voljom cijeli dan u pokretu, no neku djecu treba malo više poticati kako bi bila aktivna.

Odvedite dijete na igralište, park, šetnju, vožnju biciklom, bilo što što potiče tjelesnu aktivnost. Ako vaše dijete pohađa vrtić, saznajte od čega se točno sastoji njegova prehrana kada je tamo i je li dovoljno aktivno, u odnosu na drugu djecu.

Zdrava prehrana

Liječnik ili specijalist pedijatar vjerojatno će vas u situaciji kada se utvrdi prekomjerna tjelesna težina, zatražiti da vodite dnevnik prehrane kako biste lakše ušli u trag prevelikim i nezdravim kalorijama. Osim hrane nikako nemojte zaboraviti pića koja pije tijekom dana te, naravno, slastice.

Neka djeca uživaju u bočici s mlijekom, posebno prije spavanja. To nije toliko povezano s hranjenjem, odnosno gladi, koliko s utjehom u sisanju. Djeca iznad 12 mjeseci života trebaju po prilici između 350 ml i 500 ml mlijeka na dan što su oko dvije ili maksimalno tri bočice na dan, plus ostala hrana. Kako ta količina mlijeka ne bi bezrazložno rasla, umjesto na bočicu, djetetu dajte piti mlijeko iz čaše ili lončića. Kada je dijete već popilo dovoljno mlijeka u svoja dva ili tri obroka, slobodno mu dajte vodu, posebno ako mu je potrebna bočica tijekom noći.

Do druge godine vaše dijete bi trebao piti samo punomasno mlijeko, no ako dijete ima problema s težinom, nakon druge godine života možete mu davati mlijeko s manje masnoća.

Vi budite primjer

Djeca također mogu vrlo brzo dobiti na težini ako jedu mnogo nezdravih međuobroka kao što su slatkiši, grickalice i druga nezdrava hrana. Ako vaše dijete treba i želi međuobrok, neka on bude zdrav kao što je komad sira, sirni namaz na kruhu, prepečenac s nekim drugim zdravim namazom, zatim voće ili povrće. Svakako vodite računa da barem dva puta na dan pojede neko povrće i voće. Vrlo je važno da dijete jede zdravu hranu s manje kalorija.

 

PROČITAJ I OVO! >> Da li djeca treba da nose masku?

 

Ako vaše dijete baš i nije ljubitelj povrća i voća, pokušajte mu spraviti gulaše i juhe od povrća te zdrave voćne salate. Nešto stariju djecu možete uključiti u kupovinu i pripremu hrane jer su tada veće šanse da će htjeti jesti. Osim toga, i vi kao roditelji i vaša starija djeca možete malcu pružiti pozitivan primjer u prehrani. Ako od njega očekujete da jede zdravo, i vi sami morate promijeniti prehranu. Nemojte očekivati da će vaše dijete mirno sjediti i jesti kuhano povrće, ako pokraj njega svi jedu slasno pečenje ili ukusan, ali nezdravi desert.

Normalno je da im apetit varira

Provjerite veličinu porcija koju dajete svom djetetu. Ono treba manju porciju nego njegova starija braća i sestre i ako već ima problema s debljinom, nikako ga nemojte poticati da jede još, pogotovo ako se ne čini da je gladno. Djeci varira apetit, baš kao i odraslima. Normalno je da danima i tjednima jedu manje i tada ponovno počinju jesti više.

Kada djeci dajete hranu, ona će najčešće uzeti onoliko koliko trebaju i kada trebaju. Zbog loše prehrane, za koju ste vi sami krivi, vaše dijete može dobiti višak kilograma te već u predškolskoj dobi razviti mnoge bolesti i stanja kao što su visoki tlak, šećernu bolest, probleme sa srcem, kolesterol, te manjak energije i kondicije.

Od trenutka kada dijete počinje jesti krutu hranu, učite ga zdravoj prehrani i zdravom načinu života!

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne tjerajte djecu da spavaju poslije podne
Zbog poslijepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju
6
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *