|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Dječaci u pubertetu: neugodno im pitati dosta toga

Uredništvo Ringeraja.ba, 7.3.2021
Oni u pubertetu ne dobivaju menstruaciju, ali imaju jako puno pitanja koja im je neugodno postaviti. Kada je vrijeme za početak razgovora s dječakom o pubertetu, da biste o onim najškakljivijim temama mogli otvoreno razgovarati jednom kada dođu na red?

image
/11


 

 

Vaše dijete ulazi u pubertet, kako razgovarati o tome? Djevojčicama počinju rasti grudi, dobivaju menstruaciju, dakle, promjena je naizgled vidljiva. Dječacima se jače počinje lučiti testosteron te im se razvijaju testisi. Iako i kod jednih i kod drugih počinje otprilike u istoj dobi, događa se da roditelji o tjelesnoj promjeni lakše razgovaraju s djevojčicama nego s dječacima. Zašto?

 

Baš zbog promjene koja je na prvi pogled vidljiva. Kada dječaci počnu mutirati, već su zašli u dublji pubertet, a roditelji najčešće tek tada počinju važan razgovor. Ono što se događa s njihovim intimnim dijelovima, ne vidimo, pa nismo svjesni niti da se događa.

 

Prve promjene koje dječaci na ulasku u pubertet primjećuju pojavljuju se na vanjskim spolnim organima, u testisima, kad spolni hormoni potiču razvoj spolnih organa i "pretvaraju" dječaka u muškarca, odnosno kada dolazi do spolnog sazrijevanja.

 

Oko 14. godine javljaju se noćne ejakulacije koje dječake često dodatno zbune, a prilično im je neugodno o tome pričati. Osim tih promjena, značajna je intenzivnija pojava dlačica, a one na licu (ispod nosa i na bradi) dokazuju im da napokon ulaze u svijet muškaraca pa su istodobno i predmet ponosa, ali i neugode.

 

Psiholozi ohrabruju roditelje da s dječacima razgovaraju na jednak način kao s djevojčicama, i to da prve razgovore počnu voditi već nakon navršene desete godine. Neka su djeca otvorenija za taj važan razgovor, a neka su zatvorena i osjećaju se neugodno.

 

Pokušajte razgovor voditi spontano, usput otvarajući neku temu i puštajući djetetu da postavlja pitanja. Istraživanja su pokazala da su djevojčice otvorenije za takve razgovore, a i da roditelji uglavnom, čim primijete da je djevojčica ušla u pubertet, počinju poštovati njezinu privatnost. Na primjer, ako djevojčica uđe u sobu i za sobom zatvori vrata, većina će roditelja prije nego što uđe pokucati.

 

No s dječacima to najčešće nije slučaj. Prema mišljenju Care Nattersona, američke pedijatrice koja se bavi razvojem djece kroz pubertet, na jednak bi način trebalo tretirati i dječake – ostaviti im slobodu da imaju svoju privatnost.

 

Roditelji ne vide najčešće još jednu važnu komponentu, a to je da dječaci i djevojčice na jednak način mogu imati iskrivljenu sliku o sebi i svome tijelu. Na primjer, djevojčicama se češće objašnjava kako postoji lažni model ljepote, za kojim ne trebaju težiti, nego prihvatiti i voljeti sebe i svoje tijelo.

 

Međutim, malo tko razmišlja da su dječaci također izloženi fotografijama prekrasnih muškaraca, mišićavih tijela i blistavog osmijeha. Jednako kao i djevojčice, dječaci u pubertetu, zbog nametnutog modela ljepote, mogu duboko proživljavati neprihvaćanje vlastita izgleda i sebe kao kompletne osobe.

 

O čemu razgovarati s pubertetlijom i kada?

 

10. – 12. godine: Ovo je početak puberteta, i bilo bi poželjno da roditelji u ovoj dobi počinju s djecom uvodne razgovore o promjenama koje ih očekuju. Općenito upoznavanje djeteta s time da će uskoro ući u razdoblje života kada će zbog promjene hormona, doći do postupnih promjena na tijelu. Kod dječaka u ovoj dobi tijelo već počinje pojačano lučiti testosteron, a testisi se povećavaju.

 

12. -13. godine: U ovoj fazi većina dječaka doživi spontanu ejakulaciju, ima tzv. mokre snove, i već se počinje susretati s masturbacijom. Ako do tada niste počeli razgovarati sa svojim djetetom o pubertetu, krajnje je vrijeme. No računajte na to da može biti jednako neugodno i njemu i vama.

 

13. – 16. godine: Ovo je razdoblje kad vaše dijete postaje pravi muškarac, dolazi do mutacije, rasta dlačica po tijelu, pojavljuju se brkovi i brada. Ako ste uspješno komunicirali u prethodne dvije faze, sada, što se tiče tjelesnih promjena, nećete imati problema u komunikaciji. No sada je važan onaj drugi dio. Vaš će tinejdžer imati ponekad burne reakcije, ponekad će se povlačiti u sebe, u njemu se događaju razne psihičke promjene. Pružite mu podršku i uvažavanje, a vrijeme provedeno u kvalitetnom razgovoru od velike je važnosti.

 

Izvor:roditelj.hr

 

ČITAJ! >> MAME PIŠU O SVOJIM PUBERTETLIJAMA!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne tjerajte djecu da spavaju poslije podne
Zbog poslijepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju
8
Neću to obući!
Budite otvoreni za djetetovo izražavanje kroz način oblačenja, jer si tako sačuvate nerve, i tko zna koliko vremena. Mož...
3
Tvrdoglavost
Znate ono: nasred trgovine dreka i lupanje nogama samo zato što nećemo da mu kupimo igračku ili slatkiš?
3
Dijete vam je sramežljivo!?
Koliko djeca na svijet dolaze fizički različita, toliko se razlikuju i njihove osobnosti. Roditelji su često zabrinuti a...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *