Ringerajin kuvar: palachinken

- Bolognese sos:
- - 500gr mljevenog junećeg mesa
- - 1 konzerva pelata
- - 2 srednje glavice crvenog luka
- - 2 čehna bijelog luka
- - maslinovo ulje
- - 1 kašika sušenog origana
- - 1 mrkva
- - so, biber, listovi svježeg bosiljka
- Bechamel sos:
- - 3 kašike putera
- - 3 kašike brašna
- - 1l mlijeka
- - so, biber, muškatni oraščić
- I još:
- - 300-400gr narendanog sira (trapist, gauda ili sl)

- Bolognese:
- Povrće se dobro usitni i stavi na maslinovo ulje da se dinsta. Kad blago požuti, doda se mljeveno meso, i sve se viljuškom razdvaja, da se fino razabere, tj, da nema onih grumenčića.
- Kad meso pusti vodu, doda se pelat i čaša vode. Sve se promiješa, pelat se malo zgnječi u procesu miješanja, da se malo raspadne. Nek se krčka makar pola sata, uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
- Bechamel:
- Puter se otopi. Skloni sa vatre i doda brašno. Pjenjačom se dobro muti da se ujednači. Smjesa treba da bude srednje gustine, kad se šerpa nagne, da se kreće :) Ako je pregusto, slobodno dodati malo ulja dok se ne razrijedi. Tu smjesu staviti malo na ringlu, pa na to dodati cca čašu mlijeka. Sad ide bitan dio, a taj je da se doooobro pjenjačom (neko i mikserom) umuti brašno, da ne bude grudvica. Kad se sve dobro rastvorilo dodati ostatak mlijeka i začine, pa kuhati dok ne zakipi.
- Slaganje:
- Kutljača bechamela na dno tepsije pa red lazanja. Zaliti ih bechamelom, rasporediti bolognese, posuti sir, pa opet malo bechamela. Onda ide slijedeći red lazanja i isti postupak.
- Zadnji red obavezno da bude fil, nikako tijesto i opet fino preliti bechamelom.
- Pečenje
- Pokriti alu folijom i peći 25min na 220 stepeni, pa onda skinuti foliju i peći još 15-20min, zavisi od rerne. Pečeno je kad fino porumeni.
- Lazanje izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti minimalno pola sata da odmore i da se umaci upiju i prohlade. Najlješpe su mlake :)
Na bechamelu ne treba štedjeti. Svaka tabla tijesta treba biti prelivena umakom. Tako se tjestenina bukvalno skuha u bechamelu za vrijeme pečenja u rerni i bude idealno mekana.
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Pizza muffini
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
2
Punjena jaja
Svima drago predjelo
2