|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Hranom protiv proljetne alergije

Faktor.ba, 7.4.2017
Ako imate proljetne alergije ovo su najbolje namirnice koje će ih ublažiti...

image
/11


Svi jedva čekaju dolazak proljeća, no za neke ljude najljepše godišnje doba predstavlja pravu noćnu moru. Kako drveće počinje cvjetati i zrak se počinje puniti polenom, osobe koje pate od alergija započinju godišnji “ritual” kihanja i šmrcanja.

U najvećem broju slučajeva, za proljetne alergije doktori preporučuju razne antihistaminike koji smanjuju količinu histamina u tijelu kao i dekongestive koji čiste nos od sluzi i ublažavaju začepljenje. Koriste se i kapi za oči koje ublažavaju svrbež i suzenje očiju. Iako se mnogi lijekovi mogu naći u slobodnoj prodaji, najbolje se konsultirati s liječnikom prije konzumacije.

Hranom protiv proljetne alergije

U slučaju alergije stručnjaci preporučuju konzumiranje orašastih plodova, posebno badema jer obiluju magnezijem i vitaminom E. Magnezij ublažava kašalj i kihanje, dok vitamin E jača imunitet, štiti organizam od slobodnih radikala i sprečava upale.

Potrebno je konzumirati i namirnice bogate vitaminom C koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv alergija. Najbolji izvori vitamina C su citrusi, zeleno lisnato povrće, nar i crvena paprika, prenosi Kiwi.hr.

Istraživanja su pokazala da kelj sadrži fitokemikalije, posebno karotenoide koji ublažavaju alergijske reakcije. Da bi se ove ljekovite tvari maksimalno iskoristile, kelj treba konzumirati sa maslinovim uljem jer masnoće pospješuju njihovu apsorpciju.

Osim toga, treba povećati i unos vitamina B6 jer olakšava disanje i napadaje alergije. Najviše ga ima u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, pšeničnim mekinjama, dinji, kupusu, kelju, špinatu i mahunarkama.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje redovno jedu jabuke, bolje zaštićene od alergija i astme zahvaljujući flavonoidu kvercetinu koji efikasno djeluje protiv upala. Kora od jabuke je također bogata antioksidansima, posebno polifenolima koji štite stanice od oštećenja. Nikako ne treba zaboraviti niti crveni i bijeli luk koji također obiluju kvercetinom i djeluju poput antihistaminika što ih čini efikasnim u prevenciji i ublažavanju proljetnih alergija.

Omega-3 masne kiseline su također poznate po svom protuupalnom djelovanju, stoga je potrebno redovito konzumirati lanene sjemenke, chia sjemenke, riblje ulje, losos.

Probiotici su odlični za dobar rad crijeva, ali i za ublažavanje simptoma proljetne alergije. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su pili jogurt, imali niže nivoe antitijela koje aktiviraju simptome alergije.

Koju hranu izbjegavati?

Pojedine namirnice mogu izazvati jačanje simptoma alergije. Kapsaicin, sastojak koji papričici daje ljuti okus, može uzrokovati simptome slične alergiji – curenje nosa, kihanje i suzenje očiju. Preporučuju se izbjegavati celer i breskve, ali i alkohol jer njihovi sastojci proizvode histamine koji uzrokuju alergije.

Izvor: faktor.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
27
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2
Razvodite se! Kako reći djeci?
Znamo da je razvod stresan događaj za muškarca i ženu koji više ne mogu zajedno. Još je stresniji ukoliko je u braku bil...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *