|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kad šamar postane "rješenje"

Adriana Kuči, 13.12.2014
I da se odmah na početku razumijemo – i moje je mišljenje o nasilju je veoma crno – bijelo. Samo kukavice tuku svoje žene.

image
/11


Sjećate li se filma Enough! (Dosta!) Michaela Apteda iz 2002. godine, u kojem vlasnica najrazvikanije guze pored Kim K. igra konobaricu u paklenom braku? Potom odluči da je dovoljno dugo trpila nasilnu barabu od muža, pobjegne, savlada borilačne vještine, i prebije stoku bezobraznu haman namrtvo, dok mi svi katarzično navijamo da se ne zaustavi? Savršeno nesvjesni da upravo uživamo u nasilju.

Ili Rubenovog filma iz 1991. godine, »Sleeping with an Enemy«, u kojem prelijepu Juliu Roberts muž malretira psihički i fizički tako dugo da pasivna ljepotica odluči uzeti stvar u svoje ruke, proplivati, odigrati vlastitu smrt i pobjeći?

Eh, da… U filmovima je uvijek sve tako lako, tako jednostavno, tako prekrasno crno – bijelo. Nema dileme ko je »good guy«, ko je »bad guy«, krivica nikada i nizašta nije podjeljena. Sve ženske žrtve su uvijek lijepe, uvijek nježne, uvijek povrijeđene, bilo fizički, bilo psihički, na pravdi Boga.

I da se odmah na početku razumijemo – i moje je mišljenje o nasilju je veoma crno – bijelo.

Samo kukavice tuku svoje žene.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, u svim društvenim slojevima. Ako govorimo o fizičkom nasilju muža nad ženom, razlike se daju naći u dominantnim oblicima nasilja, odnosu prema nasilju, te i u mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se društvo i danas suočava i dalje su vezani uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Razlozi neprijavljivanja su brojni, a najčešće se navode slijedeći: strah od počinitelja, dugi sudski procesi, niske kazne za počinitelje, nepovjerenje u nadležne institucije,   strah da im niko neće vjerovati, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti… Zbog svih navedenih i nenavedenih razloga, predpostavlja se da je danas u Evropi stanje slijedeće: na svako prijavljeno, dolazi i do deset slučajeva neprijavljenog nasilja.

Zastrašujuće, zar ne?!

Zašto ja o svemu ovome danas?

Nedavno sam čula da je jedan, bez imalo dileme, »good guy« ošamario svoju damu koju ne poznajem dovoljno da bih je kategorizirala. Nisam mogla da si ne postavim nekoliko pitanja, potražim odgovor i podijelim svoja razmišljanja sa vama.

Jer, ako išta znam za ovih 39 godina to je da je život prije sve nego što je crno – bijel.

Svi smo, recimo, strašni protivnici nasilja, ali ne znam nikoga ko poznaje anegdotu pokojnog Darija Džamonje kada ga je američka žena prijavila da ju je namlatio, pa je na pitanje sudiji zašto je tukao svoju ženu odgovorio u stilu: »A čiju bih?«, da se nije nasmijao, bez svake osude.

Mnoge vladine i nevladine organizacije troše silne pare i pamet na kampanje protiv nasilju nad (svojim) ženama. Kako i zašto, onda, muževi tuku?

Određeni stručnjaci se slažu da je veća vjerojatnoća da ženu ubije njen partner nego sve druge vrste nasilnika zajedno. U nastojanju da se suzbije ovu poplavu nasilja nad bračnim drugom provode se brojna istraživanja. Kakav muškarac tuče ženu? Kakvo je djetinjstvo imao? Je li prema njoj bio nasilan i dok joj se udvarao? Kako reagira na stručnu pomoć?

Nije ovo stručni članak, I zato nećemo ići tako daleko.

Ali, čini mi se važno reći da su stručnjaci naučili da nisu svi nasilni muškarci isti.

Na jednoj strani nalazi se muškarac čija nasilna narav samo povremeno dolazi do izražaja. On ne poseže za oružjem i nije poznat kao osoba koja maltretira ženu. Nasilne epizode nisu tipične za njega i čini se da do njih dolazi pod utjecajem vanjskih činilaca.

Na drugoj strani imamo muškarca kod kojeg je nasilno vladanje već prešlo u naviku. On neprekidno zlostavlja bračnog druga i ne pokazuje gotovo nikakve znakove kajanja.

No to što postoje različite vrste muškaraca koji tuku žene ne znači da neke oblike nasilja ne treba shvaćati ozbiljno. U biti, svaki oblik fizičkog zlostavljanja može dovesti do povreda — pa čak i smrti.

Zbog toga činjenica da neki muškarac rjeđe tuče ženu ili da je manje nasilan od nekog drugog ni u kom slučaju ne opravdava nasilje.

Naprosto ne postoje “prihvatljive” batine.  

A ne mogu da se ne osvrnem na još jedan fenomen: Da li je muž koji spada u prvu od pomenutih kategorija, koji vas je jednom u životu ošamario (vas ili nekoga koga poznajete) gori od muža koji vas je, čuh nedavno tu zanimljivu sliku, skuhao kao žabu, polako, počevši u hladnoj vodi, tako da niste ni primijetile kako, kad ono on potpuno i sasvim manipulira novcem (čak i onim koji vi zarađujete), vrijeđa vas umjesto da vam kaže: »dobro jutro«, određuje vaš stil odjevanja,mrzi vaše prijatelj(ic)e, radi na uništavanju vašeg samopouzdanja na dnevnoj bazi, kojem je odnos sa daljinskim daleko dublji i važniji od onog s vama, koji nikada ne pohvali vaš izgled ili sarmu, koji misli da je dovoljno na odgoju vaše djece učinio kada potegne karticu za krajnje nepotrebnu i neprimjernu igračku, a da vi orgazmirate kada ga morate kao nekretninu zaobilaziti dok četvrti put te sedmice usisavate?

Da ne nabrajam…

Drage žene,

Kada se svađate sa svojim mužem, naravno da ste ljute i povrijeđene, inače se ne bi ni svađale. Ali, možda, samo možda, se u nekom djeliću sekunde možete sjetiti kako je oduševljeno gledao u vaše novorođenče plačući od sreće, kako je bio istinski zabrinut što vas konobar ne tretira kako je on mislio da treba – kao kraljicu… Kako je očarano primijetio nešto na vama što nikada niko nije. Osim možda vas… I zaustaviti se. Jer, iako niste odgovorne za njegovu nasilnost, ako se ne zaustavite vi, možda neće moći ni on.

I onda ćete, možda, dobiti šamar.

I u sebi, ako ga i ne prijavite, etiketu da ste žrtva nasilja.

A nasilnik – niko drugi do otac vaše djece.

Koja će, svakako, čuti, jer svi znamo da djeca sve čuju  i sve znaju, kada budete u najvećoj tajnosti najboljoj drugarici pričali o paklu koji ste prošle.

I najgore od svega je to da prvotni problemi neće nestati.

Ali biće potisnuti.

Pred veličinom šamara.

Vašeg novog najvećeg problema na svijetu.

Dragi muškarci,   

Sva snaga svih vaših argumenata pada pred šamarom.

Kada je udarite ona je pobjedila.

Simple as that!

Vi ste izgubili.

Jasno, da jasnije ne može biti.

Nemojte joj, poput Samsona, dati svu svoju moć. Bolje se okrenuti i otići.  Možda u šetnju prije nego u kafanu. Iako razumijem, ima problema o kojima se ne govori. O kojima se pije.

U šetnju, dok se neko ne dosjeti i napravi sigurnu kuću i za muškarce koji sve slabije trpe psihičko nasilje.

Nekako bi trebalo da uvijek imamo na umu da se nijedna porodična tragedija nije dogodila planirano, da se još niko na svijetu nije iz ljubavi oženio da bi se u mržnji razvodio, i da niko ne razmišlja o drugačijem kraju ljubavne priče od onoga »dok nas smrt ne rastavi«.

Ali stvari se događaju…

Kada poželite pljusnuti lice (barem nekada) voljene žene zaustavite se.

Bez satisfakcije koju bi vam nasilje dalo.

Zaustavite se.

I uživajte u satisfakciji da je njoj, pasivno agresivnoj dami koja se nekada tako lijepo smijala vašim šalama, to da niste izgubili kontrolu zbog nje – daleko veća kazna.

Nekako kao i sve u životu – polako, po pameti.

I taj savjet svakako i ima najviše smisla tada, kada smo najviše bijesni i kada se razum pakuje i napušta nas. I izgleda kao da odazi zauvijek iz prokuhale, lude glave. Jer nasilje jeste i uvijek će biti samo to – ludilo zbog gubitka kontrole.  

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
33
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2
Razvodite se! Kako reći djeci?
Znamo da je razvod stresan događaj za muškarca i ženu koji više ne mogu zajedno. Još je stresniji ukoliko je u braku bil...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *