|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako ćete zavoljeti i hranu koja vam je mrska?

DEPO portal, 9.6.2013
Zbog specifičnog okusa, neobične skliskosti ili čudne slatkoće neki ljudi ne vole ovo povrće bogato antioksidansima.
Ključne riječi:

image
/11


No Page i Dornenburg cijene zemljani okus i meku teksturu kuhane cvekle kada te savjetuju da se kombinira s kontrastnim sastojcima.

Ako ne možete podnijeti losos, tofu ili karfiol, možda ih trebate pripremiti na novi način. Karen Page iAndrew Dornenburg, koautori knjige 'The Flavor Bible', kažu kako su kod te hrane njihove slabosti (poput okusa, teksture ili intenziteta) jednostavno njihove prednosti u kojima smo pretjerali, što je osobina koje vrijedi za ljude jednako kao i za hranu.

Evo novih ideja kako pripremiti ovih šest nepopularnih i nevoljenih namirnica.

Cvekla
Zbog specifičnog okusa, neobične skliskosti ili čudne slatkoće neki ljudi ne vole ovo povrće bogato antioksidansima. No Page i Dornenburg cijene zemljani okus i meku teksturu kuhane cvekle kada te savjetuju da se kombinira s kontrastnim sastojcima. To može biti slani, kremasti sir (primjerice kozji ili feta sir), prženi orasi ili bademi - ili oboje. Kremasti i hrskavi elementi služe kao kontrapunkt cvekli.

Prokulice

Ova povrtna delicija zna postati siva i neugodnog mirisa ako se prekuha. Ipak, postoji sastojak koji i najveće skeptike prema prokulicama može pretvoriti u obožavatelje. Slatki okus prokulica je sjajan u kombinaciji s dimljenim i slanim mesom. Nemojte ih kuhati, nego ih narežite na tanke ploške i pirjate na maslinovom ulju s češnjakom, čime ćete ih omekšati, a ne raskuhati.

Karfiol
Imate li i vi zastrašujuće uspomene iz djetinjstva kad su vas tjerali da jedete povrće poput kelja, karfiola ili prokulica, a čiji se jak okus intenzivira kad se kuha predugo. Pripremite li karfiol kao sufle i pospete s puno finog parmezana, ovo će povrće doslovno okusom procvjetati.

Korijander
Neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da ne vole korijander, no intenzivna se aroma ove biljke (važne u meksičkoj i tajlandskoj kuhinji) može ukrotiti. U mužaru ga pripremite s maslinovim uljem i poslužite uz piletinu ili ribu. Njegovom jakom okusu odgovaraju jednako intenzivni začini, pa pokušajte s čilijem, s kojim će se uravnotežiti u okusu.

Losos
Losos je popularan u cijelom svijetu, ali su mnogi ljudi oprezni zbog njegovog snažnog okusa. Ipak, slatkim ili jakim začinima možete ublažiti okus ribe. Primjerice, pripremite pljeskavice od lososa i jalapeno papričica koje ćete poslužiti s guacamole namazom na kruhu. I dalje ćete osjećati losos, ali će njegov okus uravnotežiti čili i glatki okus avokada i limete. Možete mu dodati glazuru od limete, meda i malo začina i pripremiti ga na roštilju.

Tofu
Mnogi ga ljudi ne vole zbog teksture, no u trgovinama se mogu naći razne vrste - od svileno mekanih od ekstra čvrstih. No tajna je u tome da teksturu tofua kombinirate s jelom. Tofu zamrznite u zamrzivaču najmanje 24 sata, a kada se otopi, istisnite svu vodu. To će stvoriti pore koje mogu biti ispunjene drugim tekućinama poput marinada, pa ćete imati tofu spreman za roštilj, pečenje ili pirjanje, savjetuje Huffington Post.

(Tportal.hr, DEPO, BLIN/md)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
11
Manje kućanskih poslova - više kilograma!
Žene su drastično smanjile količinu kućanskih poslova u posljednjih 50 godina, a to je rezultiralo viškom kilograma
5
Pubertet - Kako ga preživjeti?!
Danas se rodilo. Sutra, ne skontaš ni šta bi, prolazi kroz mentalno stanje koje ni nas nije mimoišlo, ali ga se slabo sj...
4
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *