|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako da znate da li je vaše dijete iz vrtića donijelo kovid ili...

Uredništvo Ringeraja, 24.11.2020
Iako najnovija istraživanja, prije svega, američkih autora ističu da je najmanja transmisija korona virusa između djece i odraslih, odrasli su ti koji prije prenose virus i tako se zaražavaju i djeca.
Ključne riječi:

image
/11


Najmanja je ta transmisija među djecom predškolskog uzrasta, nešto više u osnovnoj školi, a kod nas, s obzirom da srednjoškolci izlaze i da su kafići otvoreni, pored zvaničnih podataka, taj broj prenošenja infekcije znatno je veći, rekla je dr Raketić u intervjuu za "Telegraf".

Ali, kako da znamo da naše dijete ima koronu, a ne neki od drugih virusa koji cirkulišu po školama i vrtićima?

- Kod male djece nekada ne možemo dijagnostikovati ključni simptom - gubitak čula mirisa, ali za djecu su svojstvene stomačne tegobe koje se pokažu kao simptomi korona virusa, ali osnovni simptomi su curenje nosa i bol u grlu. Jako rijetko imaju kašalj, zato što bi to ukazivalo na pneumoniju, a to se rijetko kod djece javlja kao komplikacija. U Americi su zabilleženi slučajevi djece kod koje se pokazala klinička slika nalik Kavasaki sindromu, praćena ospama po tijelu i otečenim zglobovima, ali kod nas se nije zabilježio takav slučaj - rekla nam je doktorka.

I jedna strana studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine takođe navodi da su djeca u manjem riziku od infekcije, a ako do infekcije i dođe pokazuju blage simptome.


Pročitaj! >> Test na koronu možete uraditi i kući!


Simptomi Covid-19 kod djece su slični kao kod odraslih:

  • Kašalj
  • Kratak dah ili otežano disanje
  • Groznica
  • Prehlada
  • Bol u mišićima
  • Upaljeno grlo
  • Iznenadni gubitak čula ukusa ili mirisa


Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primer, neki ljudi, uključujućii djecu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Međutim, sve se više ističe i jedan nov simptom kod djece.

Direktor istarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Stojanović naveo je nedavno, govoreći o epidemiološkoj situaciji u Istri, da je 73 odsto zaraženih korona virusom uzrasta do 18 godina, kako piše Glas Istre.

- Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju se i promjene na koži u obliku osipa na tijelu. Taj osip kod nekih može da bude manje, a kod nekih više izražen - rekao je Stojanović ističući da se na osip posebno treba obraćati pažnja. 

 


Izvor: Telegraf.rs


**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
4
9 najboljih pasmina pasa za vaše dijete
Došli ste u situaciju da morate odabrati najbolju pasminu? Donosimo vam popis najboljih psećih pasmina za djecu.
3
Osnovne škole
Spisak osnovnih škola
3
Krzamak – Ospice
Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, a laboratorijska potvrda rijetko je potrebna. Dva s...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *