|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako da znate da li je potrebno da uradite NIFTY test!?

NIFTY test, 4.1.2018
Nifty je test koje je dostupan svim trudnicama. Bez obzira na to koliko godina imate i da li postoji osnovana sumnja koja doktora navodi da vam ovakav test preporuči. To su njegove mogućnosti, ali to ne znači da svaka trudnica treba ovaj test i da uradi.
Ključne riječi:

image
/11


Trudni ste!

Najnevjerovatnije emocije vas obuzimaju.

A onda, kada ste se pomalo i privikli na tu novonastalu situaciju, počinjete da pričate sa prijateljicama, kolegicama, komšinicama, prijateljima koji već imaju djecu, sa doktorima… pa onda naiđete na neki forum, blog ili portal za mame…

Na kraju svog istraživanja, čitanja i prikupljanja savjeta, nalazite sebe u situaciji u kojoj suštinski zaista ne znate šta da radite i kakvu odluku da donesete. Od najbanalnijih pitanja u vezi sa dječijom sobom i garderobom ili kolicima, do veoma softiciranih zdravstvenih briga i rebusa.

I onda taman kada vam je sve jasno, shvatite da vam ništa nije jasno.

Počeli su prvi pregledi, doktor  vam predlaže određenje preparate, usluge, vježbe… pa i testove.

Nakon tog pregleda, pošto nemate mira, ponovo sjednete same, krenete da pretražujete po internetu sve ono šta je ko od doktora  pomenuo u razgovoru. Pa onda ponovo popričate sa prijateljicom i tako u krug. I na kraju više ne znate ni koga da slušate.

Jedna od tema ovog razgovora je bila i da li bi trebalo da uradite NIFTY test ili ne. Da li ste uopšte neko kome taj test treba ili ne?

Nifty je test koje je dostupan svim trudnicama. Bez obzira na to koliko godina imate i da li postoji osnovana sumnja koja doktora navodi da vam ovakav test preporuči. To su njegove mogućnosti, ali to ne znači da svaka trudnica treba ovaj test i da uradi.

NIFTY je namijenjen onim trudnicama koje su zbog fizičke slike ili zbog drugih indikacija trebalo da urade neku od onih invazivnih procedura koje pružaju mogućnost genetske dijagnostike, kao što je naprimjer amniocenteza.

Amniocenteza, kao i prikupljenje horionskih resica (CVS), su invazivne procedure tokom kojih se iglom, pod kontrolom ultrazvuka, prikuplja plodova voda ili horionske resice koje sadrže DNK bebe. Ove procedure su invazivne zato što igra prolazi kroz stomak i ulazi unutar prostora gdje se beba nalazi.

Kao i ostale invazivne procedure u medicini, tako i ovde nose sa sobom određeni rizik. U ovom slučaju, to je rizik od pobačaja, infekcija i komplikacija u trudnoći.

Veliki broj žena nepotrebno prolazi kroz ovakve invazivne procedure. Ovu “nepotrebnost” ne bi trebalo pripisati doktorima. Oni se bore da svaku trudnoću izvedu na pravi put i da se na kraju svake trudnoće rodi zdrava beba. Ta nepotrebnost proizilazi iz realnih ograničenja medicine i tehnologije koja je do skoro postojala.

Sada imamo mogućnost da za veliki broj trudnica, koje bi inače bile kandidatkinje za amniocentezu ili CVS, uradimo genetski test koji ne ugrožava ni mamu ni bebu, a daje kvalitetne informacije. Toliko kvalitetne da se u velikom broju slučajeva, invazivna procedura može izbjeći, a tamo gdje se utvrdi da je potrebna, može se uraditi sa sigurnošću konačnog ishoda genetske analize.

NIFTY je upravo taj test.

I sada je vraćamo na početak ovog teksta. Na mjesto gdje ste pričali sa kolegicama, prijateljicama, porodicom itd.

NIFTY test bi trebalo da urade trudnice koje imaju indikacije za genetsko testiranje u trudnoći. To su trudnice kojima je doktor u trudnoći ustanovio prisustvo određenih parametara koji iniciraju na potencijalnu genetsku promjenu, a koja ima, kao posljedicu, neki od testiranih sindroma, bez obzira na godine starosti.

Također, to su i trudnice koje imaju više od 30 godina starosti, kao i one koje su u prethodnim trudnoćama imale neku od ranije navedenih genetskih promjena.

Veoma često to su i trudnice koje su prošle kroz neku od procedura potpomognute oplodnje ili vantjelesne oplodnje (IVF), kao i onima koje su zatrudnjele doniranom jajnom ćelijom. Trudnice koje nose blizance, ovaj test također mogu koristiti.

Razvojem moderne genetike i naprednih tehnologija genetskog sekvencioniranja i bioinformatike, danas već za nekoliko dana možemo dobiti izuzetno pouzdan rezultat koji dozvoljava izbegavanje nepotrebnih rizika.

Jer svaka trudnoća je jedan novi život.


 http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/0021c259652c2266743e13b157e83827.jpg

 

Više o testu NIFTY možete pročitati OVDJE ili na našoj Facebook stranici.

 

Još zanimljivih tekstova o Nifty testu:


Koji tipovi prenatalnih testiranja postoje?

Otkrivanje mogućih kromosomskih poremećaja

Da sam znala za neinvazivne prenatalne testove, imala bih bezbrižnu trudnoću

Moje drugo dijete i Nifty test

Nifty test - Ne pobačaj nego snaga spoznaje

Trudnice izabrale najbolji test na svijetu - Nifty

NIFTY test ostaje najkompletniji i najbolji test


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Implantacijsko krvarenje
Implantacijsko krvarenje se javlja kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice (implantacije).
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *