|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

NIFTY test- Ne pobačaj, nego snaga spoznaje o zdravlju bebe

NIFTY test, 10.10.2017
U želji da saznaju više o zdravlju svog djeteta prije samog rođenja, sve više budućih roditelja se odlučuje napraviti najbolji na svijetu neinvazivni prenatalni test - NIFTY
Ključne riječi:

image
/11


Sa sigurnošću možemo tvrditi da korištenje najnovije tehnologije DNK sekvencioniranja u svakodnevnoj kliničkoj praksi znači napredak medicine, te je ujedno i važna prekretnica unutar prenatalne dijagnostike.

Neinvazivni prenatalni test NIFTY donio je sa sobom snagu spoznaje o zdravlju bebe prije rođenja, bezbrižnost kod trudnica, budućih roditelja i doktora. Tako danas većina mladih majki i trudnica je upoznata da uz pomoć NIFTY testa već u ranoj trudnoći, tačnije od 10. sedmice, mogu utvrditi mogućnost hromosomskih grešaka i drugih anomalija kod bebe. Hromosomske greške, odnosno greške u određenim dijelovima genoma su čest uzrok  spontanih pobačaja ili uzrokuju manje ili veće nepravilnosti tokom razvoja.

 

Za ovu potpuno bezopasnu analizu i za trudnicu i za bebu, potrebna je mala kolicina krvi, tacnije 1 epruveta od 10 ml. U krvi trudnice se nalazi fetalna DNK koja se zatim izoluje i analizira na sve klinički relevantne hromosomske anomalije, između ostalog tu su tri najčešće trisomije Downov, Edwardsov i Patauov sindrom, spolni poremećaji, mikrodelecije, druge trisomije, a moguće je saznati i spol djeteta.  Bitno je naglasiti da se NIFTY bazira na metodologiji svegenomskog sekvencioniranja što znači da analizira cjelokupan genom i ukoliko se pored navedenih hromosomskih anomalije pronađe bilo kakva dodatna, trudnica će biti informisana i posavjetovana od strane tima genetičara o daljnjim koracima koje bi bilo dobro da napravi.

 

U želji da saznaju više o zdravlju svog djeteta prije samog rođenja, sve više budućih roditelja se odlučuje napraviti najbolji na svijetu neinvazivni prenatalni test - NIFTY, koji je do sada uradilo preko 2 miliona trudnica, a koji na potpuno siguran način otkriva rizik za nastanak određenih genetskih poremećaja.

 

U nekim evropskim državama (npr. Austrija) postotak žena, koje se već u ranoj trudnoći odlučuje napraviti prenatalni test za najčešće hromosomske greške je jako visok (preko 85%). Ujedno podaci Eurostata govore da postotak pobačaja u tim državama nije ništa veći nego u državama u kojima se žene rjeđe odlučuju za prenatalne testove. Tako je npr. Austrija jedna od država s najmanjim udjelom napravljenih umjetnih prekida trudnoće.

 

Visokokvalitetna usluga, neinvazivni prenatalni test NIFTY, je i kod nas u Bosni i Hercegovini dostupan u svim ambulantama, klinikama, privatnim ordinacijama, te ostalim zdravstvenim ustanovama u okviru kojih se prate trudnoće. Najvažnija karakteristika testa je da ne predstavlja nikakav rizik za majku ili dijete, a pored toga doprinosi tome da se sve manje žena izlaže invazivnim dijagnostičkim postupcima, kao što su amniocienteza i biopsija horionskih resica koje predstavljaju rizik za infekcije, dovode do pobačaja i ostalih komplikacija u trudnoći.

 

 http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/de489904dc5dd17cd896b6dfe5ef3784.png NIFTY test je test broj 1. u svijetu, do sada ga je uradilo preko 2 miliona trudnica, prvi je prenatalni test koji je bio dostupan trudnicama u Bosni i Hercegovini od 2013. godine, a  njegovo postepeno uvođenje već vidljivo doprinosi smanjenom broju nepotrebnih invazivnih metoda, te samim tim smanjuje broj pobačaja, koji su posljedica invazivnih dijagnostičkih metoda.

 

 

S NIFTY testom budući roditelji dobijaju pouzdanu informaciju o zdravlju svog djeteta, što im omogućava da se u slučaju pronađene urođene nepravilnosti u razvoju djeteta, pripreme fizički, ali i psihički na rođenje djeteta, te istraže mogućnosti terapija koje nudi suvremena medicina.

 

Više o testu NIFTY možete pročitati OVDJE ili na našoj Facebook stranici.

 

 

Još zanimljivih tekstova o NIFTY testu:

Kako mogu biti sigurna je li moja beba zdrava?

Upoznajte se s testom NIFTY

Koji tipovi prenatalnih testiranja postoje?

Otkrivanje mogućih kromosomskih poremećaja

Da sam znala za neinvazivne prenatalne testove, imala bih bezbrižnu trudnoću

Moje drugo dijete i Nifty test


http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/ab96f904385994e38fa51e40c6c4f9fb.png

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li ste spremni za još jedno dijete?
Kako donijeti odluku kada biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi? Postavite si 10 pitanja?
3
Žena sa "pola" srca rodila blizance
Samo 4 slična slučaja poznata u svijetu, a prvi u Italiji: žena rođena prije 36 godina sa srcem bez komore, postala je m...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *