|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako izgleda zdrava i plodna sperma?

Uredništvo Ringeraja, 26.1.2024
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset milijuna spermija po mililitru, to se smatra malim brojem spermija, što može uzrokovati probleme sa začećem.

image
Budući otac - Foto: Freepik.com
/11


Iako se broj spermija u prosječnom muškom ejakulatu u posljednjem desetljeću smanjio, prosjek je još uvijek između 40 i 300 milijuna po mililitru sjemena.

Naravno, to ne znači da muškarac s manjim brojem spermija ne može postati otac, niti da žena ne može ostati trudna ili da sperma nije kvalitetna.


Ispod 10 milijuna

 

Kada je riječ o istraživanju muške sperme i potencijalnoj neplodnosti, deset milijuna po mililitru sperme smatra se malim brojem spermija.

Također, ako muškarac ima 20 do 40 milijuna spermija po mililitru ejakulata, što je niže od prosjeka, a par ima problema sa začećem, liječnik će vjerojatno preporučiti druge pretrage sperme kako bi provjerio njezinu kvalitetu.

Ako testovi pokažu da su spermiji pravilnog oblika i veličine te da "dobro plivaju", to može značiti da je ovako nizak broj spermija ipak normalan.

I ne zaboravimo: za začeće je potreban samo jedan uspješan spermatozoid koji je uspio doći do ženske jajne stanice. Čak i ako ga je tamo dovela medicinska igla.


Više od 40 milijuna ne donosi veće šanse za začeće!


Visok broj spermija znači da se u jednom mililitru sjemena nalazi više od 300 milijuna spermija.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ne postoji korelacija između broja spermija većeg od 40 milijuna po mililitru ejakulata i veće plodnosti muškarca.


Ostala svojstva sperme također utječu na mušku plodnost:


1) Sposobnost ukapljivanja - To je sposobnost sperme da prijeđe iz želatinozne strukture u tekuće stanje. Ako se sperma ne ukapi unutar 15 do 20 minuta nakon ejakulacije, sperma neće moći ispravno putovati do ženske stanice i oploditi je.


2) Morfologija - Veličina i oblik sperme utječu na plodnost muškarca. Dok svaki ejakulat sadrži i deformirane oblike spermija, veći broj takvih "neispravnih" spermija ukazuje i na veću vjerojatnost muške neplodnosti.


3) Pokretljivost i brzina - Ovo su karakteristike koje govore koliko dobro i brzo spermatozoidi mogu doći do ženskog jajašca i oploditi ga.


4) pH - Mjerenje pH vrijednosti sperme pokazuje koliko je sperma kisela ili bazna. Prosječna pH vrijednost sperme je između 7,2 i 7,8. Ako je pH viši, to može biti znak upale, dok niži pH može značiti da je uzorak sperme zaražen ili da postoji neka vrsta opstrukcije u muškom reproduktivnom sustavu.


5) Ukupni volumen - Ovo je količina sperme po ejakulatu. Prosječni muški ejakulat sadrži između dva i pet mililitara sperme. Ako je spermija manje, liječnik će vjerojatno naručiti pregled prostate i sjemenovoda. Ako ima više od pet mililitara sjemena, koncentracija spermija je možda preniska.

 

Kako poboljšati kvalitetu sperme?


Dva najvažnija faktora koji utječu na količinu sperme u ejakulatu su broj Sertolijevih stanica u testisima, koje proizvode spermu, i vrijeme zadnje ejakulacije.

Dulje vrijeme od posljednje ejakulacije obično znači veći broj spermija kod sljedeće ejakulacije.

Na broj i kvalitetu spermija možete utjecati i nekim osnovnim promjenama načina života za veću plodnost - smanjenjem ili prestankom konzumacije alkohola, prestankom pušenja, gubitkom prekomjerne tjelesne težine, izbjegavanjem pregrijavanja testisa i smanjenjem stresa koji prema novijim studijama također ima značajan utjecaj na mušku plodnost.

 

Izvor: Ringaraja.net

 

Na RINGERAJI:

Pročitaj još mnogo zanimljivih tekstova o Zatrudnjenju >ZATRUDNJENJE<

Pročitajte o iskustvima naših Trudilica ili nam pišite o Vašim  >FORUM ZATRUDNJENJE<

Pratite nas i na >INSTAGRAMU<

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2
Vjerovatnoća za začeće
Kakva je vjerovatnoća da žena zatrudni u jednom ciklusu? (engleski video)
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *