|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, a laboratorijska potvrda rijetko je potrebna. Dva su simptoma vrlo važna: Koplikove pjege i kašalj, bez čijeg se prisustva ne bi trebala postavljati dijagnoza ospica klasičnog neizmijenjenog oblika.
Ključne riječi:

image
/11


Morbili, male boginje (lat. morbilli - „mala bolest“) su akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom morbila. Do danas je poznat samo jedan tip virusa ospica i protiv njega postoji vakcina. Najčešće se javljaju zimi i u proljeće, a premda se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine.

Bolest je vrlo zarazna, a izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek. On postaje zarazan za okolinu s početkom prvih znakova bolesti (najčešće je to nalik jakoj prehladi, tzv. virozi, a bolesnik još ne zna da ima ospice), što traje do petog dana nakon izbijanja osipa. Infekciozni materijal je sekret iz nosa, sekret sa konjunktiva, ispljuvak i pljuvačka. Virusi morbila ulaze u organizam preko sluznica respiratornih puteva.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na rožnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom karakterističnog osipa koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Osoba inficirana virusom ospica zarazna je 2-4 dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma. Simptomi započinju desetak dana nakon infekcije. Najprije poraste temperatura, curi nos, nastupa grlobolja, podražajni kašalj i crvenilo očiju. Sitne bijele tačkice (Koplikove pjege) pojavljuju se unutar usne šupljine nakon 2-4 dana.

Osip se pojavi prvo iza ušiju, pa se širi na čelo, kosmati dio glave, lice, vrat, trup i udove. Dok se bolesnik potpuno ospe obično prođe 2 dana. Osip je makulopapulozan I tamnocrvene boje. U težim slučajevima bolesti može biti mjestimično i krvav. Zajedno sa pojavom osipa i opšte stanje bolesnika se pogoršava. Temperatura je između 39-40C. Bolesnici su još više promukli, kašlju i kišu.

Na vrhuncu bolesti osoba se osjeća jako bolesnom, osip je proširen a temperatura može prelaziti 40° C. Temperatura pada za 3-5 dana, bolesnik se bolje osjeća, osip počinje da blijedi i isčezava istim redom kojim se i pojavio. Regresija osipa je praćena finim perutanjem.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitijela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Dijete sa ospicama treba držati na toplom i ugodnom. Za temperaturu se daju paracetamol i ibuprofen. Antibiotik se propisuje samo u slučaju sekundarne bakterijske superinfekcije.



Komplikacije

  • Upala srednjeg uha je najčešća komplikacija kod morbila. 
  • Najveći broj smrtnih ishoda bolesti posljedica je plućnih komplikacija. Praćene su visokom temperaturom, kašljem, ubrzanirn disanjem, uznemirenošću, a kod male djece mogu se javiti i konvulzije sa gubitkom svijesti.

  • Infekcija mozga (encefalitis) može izazvati komplikacije oko 1:1000-2000 slučajeva. Često počinje visokom temperaturom, konvulzijama i komom, obično 2 dana do 3 sedmice nakon pojave osipa.

Pojava morbila i komplikacije mogu se spriječiti, vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti, iako i vakcinisana djeca mogu oboljeti, ali sa blažim simptomima bolesti. Vakcina se obično daje u kombinaciji sa vakcinama protiv zaušnjaka i rubeole kao injekcija u mišić bedra ili mišić gornjeg dijela nadlaktice.

Žena koja je preboljela morbile ili je uredno vakcinisana prenosi imunitet (u obliku antitijela) svom djetetu i ovaj imunitet traje tokom većeg dijela prve godine života.

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne tjerajte djecu da spavaju poslije podne
Zbog poslijepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju
4
Dijete ne zna gdje je mama, a zna gdje je ...
“Viđam bebe mlađe od godinu dana koje su izložene ekranima deset ili više sati dnevno, što je ceo njihov svesni deo živo...
3
Reakcija MUP-a KS na pokušaje otmica djece
U javnosti se pojavila informacija da se u ponedjeljak u blizini sarajevske Osnovne škole Pofalići desio pokušaj otmice ...
3
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svijet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dijete gaji...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *