|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Mamina posla:Hrana bogova

Adriana Kuči, 13.11.2011
Čokolada je namirnica koja ima jako dugu istoriju. Evropljanima ju je iz Južne Amerike donio Columbo. Gotovo da nema hrane koje je, poput ovog čuda toliko provlačila kroz sve oblike čovjekovog bistvovanja, kroz umjetnost, film, kulinariku…

image
/11


Danas na nju gledamo kao na raskošnu, iako ne naročito zdravu hranu, koju treba uživati veoma umjereno, jer, navodno, izaziva napade migrene, akne, te nije preporučljiva za one koji imaju probleme sa tjelesnom težinom…

Kako, ali kako je moguće, onda, da ima tako savršen I privlačan ukus?

Nema ništa bolje od dobrog prijatelja, rekla je Linda Grayson, osim dobrog prijatelja sa čokoladom. A misao anonimnog autora da je Bog anđelima dao krilo a smrtnicima čokoladu uvijek mi, kad se susretnem sa kakvim beskrajno zavodljivim čokoladnim primjerkom, proleti mislima.

Na veliku sreću zaljubljenika u čokoladu u koje (ako to do sada nije jasno) I sama spadam, nova istraživanja prilično se ne slažu sa onim starijim spoznajama prema kojima čokoladu smijemo jesti samo malo. Ne poput aztečkog vladara Montezuma koji je, navodno, prije posjete svom haremu, pio po 50 šoljica čokoladnog napitka, jer su je smatrali moćnim afrodizijakom.

Čokolada, kada  je s njom Evropljane upoznao Columbo donijevši je s jednog od svojih putovanja, nije bila olako prihvaćena na starom kontinentu. Bila je pregorka za evropski ukus, a  taj našim precima posebno nije odgovarao pomiješan sa čili papričicom, kako su je Indijanci najradije konzumirali. No, kada su recepturu prilagodili svojem ukusu, dodajući sastojke poput meda I šećera, postala je čokolada oblik strasti, kakav je, priznaćemo, I dan danas.

Čokolada I migrena

"Druge stvari su samo hrana. A samo čokolada je čokolada" - Patrick Skene Catling

Iscrpljujuće glavobolje koje, navodno, izazovu grčevi arterija koje vode u mozak poznajemo kao migrene. Mehanizmi koji dovode do bolova ostaju nepoznanica,  no, ono što se zna je da postoji dosta hrane koja kod osoba skolonih migrenama potiče napade. Nažalost, I čokolada je jedan od tih prehrambenih artikala. Brojna istraživanja su dokazala da su, uz hranu, u ovom slučaju čokoladu, potrebni I drugi faktori kao što je stres, umor, uznemirenost, ljutnja ili hormonalne promijene. Proći će još dosta vremena I istraživanja prije nego što se dokaže da čokolada I migrena nemaju ništa zajedničko, ali nada postoji.

Čokolada i akne, te bubuljice.

"Čokolada – šampanjac siromašnih." - Daniel Worona

Nedavna anketa provedena među građanima Australije pokazala je da više od 70 odsto ljudi vjeruje da određena hrana može prouzročiti ili pogoršati akne. Čokoladu su mahom navodili kao glavnog krivca. A naučnici, uprkos raširenom vjerovanju da je zaista tako, nisu ustanovili da čokolada posjeduje bilo šta što izaziva I pogoršava stanje akni I bubuljica. No, nedavno im je uspjelo dokazati da je sva hrana sa visokim glikemičnim indeksom .djelno kriva za bubuljice. To znači da su za bubuljice jednako krivi I pomfrit, te hljeb od bijelog brašna I slatkan kompot, koliko I anatemisana čokolada.

Čokolada I debljina

"Čokolada svim ljudima izaziva osmijeh. Čak I bankarima." - Benneville Strohecker

Uprkos opet dobro raširenim mitovima I vjerovanjima posebni prehrambeni artikli ne mogu prouzročiti debljinu. Prevelike količine hrane I premalo fizične aktivnosti krivci su za taj problem. Ako osoba redovito jede više hrane nego što je njezino tijelo treba ono će višak skladištiti u vidu tjelesne masnoće. Čokolada je energetski bogata namirnica, što znači da ima veliki broj kalorija na svoju težinu. Redovno hranjenje takvim namirnicama zaista je dobar put ka debljini. No, osoba koja zdravo jede I zdravo živi si može često priuštiti komadić čokolade bez straha od debljanja.

Čokolada I dijabetes:

"U životu je puno toga važnijeg od čokolade. Ali ne sada." – Neznan autor

Studije su pokazale da I dijabetičari mogu konzumirati male količine čokolade ukoliko dobro nadziru svoju bolest, I to bez znatnih škodljivih utjecaja na nivo glukoze u krvi.

Čokolada i zdrave vrste zasićenih masnoća

"Program za čokoholičare u 12 koraka – nikada ne budite više od 12 koraka udaljeni od čokolade!" - Terry Moore

U prosijeku, čokolada sadrži od oko 30 do oko 45 odstotaka masnoće. Približno polovina zasićenih masnoća u čokoladi je stearinska kiselina. Ta vrsta masnoće ne utječe na nivo holesterola u krvi.

Čokolada I zaštita od bolesti srca I raka

“Svaki razuman čovjek voli čokoladu” – Bob Green

Kakaova zrna sadrže čitav niz različitih antioksidanata, odgovornih za spriječavanje nastanka mnogih bolesti. U zrnima kakao nađeni su sastojci koji štite ljudsko tijelo od mnogih degenerativnih bolesti . Te iste sastojke moguće je naći I u voću I povrću, ali, tijelu je potrebno čim više različitih vrsta antioksidanata, stoga je dobro da ih se unosi I čajem I čokoladom. A čokolada sadrži više antioksidanata od čaja. 

Čokolada nije "zdrava hrana"

“Još nisam srela čokoladu koju nisam voljela” – Deanna Troy, Zvjezdane staze

Ali, ipak... Iako se u njoj nalazi niz zdravih sastojaka, čokolada sadrži I takve koje ne čine dobro ljudsom organizmu, poput masnoća I šećera. Zato, o čokoladi ne možemo govoriti kao o zdravoj hrani.  Dobro uravnotežena prehrana u kojoj je mnogo voća, povrća, orašastih plodova I punozdrnatih žitarirca još uvijek je  najbolji način za brigu o svom tijelu.

Ali, da završim citatom Johna Tiliusa sa kojim se u potpunosti slažem: “Devet od deset ljudi kaže da voli čokoladu. Deseti čovjek uvijek laže.”

Ringerajin vodič :)
Pogledaj spisak alata koje MORAŠ da koristiš u određenom periodu svog života :) Šta sve možeš da nađeš na svom omiljenom...
5
Sajam vjenčanja
Mnoštvo izlagača, nagradne igre, radionice i revije na 5. Sajmu vjenčanja powered by BH Telecom...Među izlagačima i ...
3
Za sve nas koje ne volimo da peglamo!
Mnogim ženama se želja ostvarila! Mašina za peglanje i slaganje veša. Ova čudo-mašina će se 2018. godine naći u prodaji
3
Mašin svijet o preventivnim pregledima vida
U saradnji sa privatnom oftamološkom ordinacijom Halimić, doktorica Jasmina je pregledala oko 70 mališana ukazavši na ev...
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:





Anketa

Nevina?
teacher75

Da li ste u brak usli nevini?

Da (51%)

Ne (49%)


Broj svih glasova: 669

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *