|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Novi Pravilnik o ocjenjivanju u KS

Uredništvo Ringeraja.ba, 26.9.2016
Usmeno ispitivanje ne smije biti kraće od 5 i duže od 15 minuta
Ključne riječi:

image
/11


Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Elvir Kazazović donio je novi Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Novim Pravilnikom propisuje se način praćenja, provjeravanja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, evidentiranje važnih podataka u toku rada s učenicima, načini provjeravanja njihovog znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja.

Kriterije ocjenjivanja učenika iz određenog nastavnog predmeta izradit će stručni aktiv nastavnika određenog nastavnog predmeta na području Kantona Sarajevo uz stručnu pomoć matične visokoškolske ustanove i uz saglasnost Ministarstva.

Pravilnikom su između ostalog definisane i tehnike ocjenjivanja, pa će se tako broj osvojenih bodova na pismenoj provjeri znanja pretvarati u brojčanu ocjenu, i to na način da od 0 do 40 posto bodova daje ocjenu 1, od 41 do 55 posto ocjenu 2, od 56 do 70 ocjenu 3, od 71 do 85 ocjenu 4 i od 86 do 100 ocjenu 5.

Novim Pravilnikom tretira se i područje vrednovanja i ocjenjivanja učenika s poteškoćama. Tako se navodi da kriterije vrednovanja učenika s poteškoćama treba prilagoditi sposobnostima i mogućnostima učenika.

Ako učenik ima izražene poteškoće u glasovno-govornoj komunikaciji, tom učeniku omogućava se pismena provjera, a ako učenik ima izražene poteškoće u pisanom izražavanju, omogućava mu se usmena provjera u dogovoru s odjeljenjskim vijećem škole.

Pored toga, istaknuto je da nadareni učenik može u jednoj školskoj godini završiti dva razreda.

Kada je riječ o usmenoj provjeri znanja, ona u pravilu ne smije trajati kraće od pet, a duže od 15 minuta.

Roditelji imaju pravo i obavezu da se upoznaju o elementima ocjenjivanja, kao i načinima i postupcima vrednovanja za svaki nastavni predmet, regulisano je između ostalog novim Pravilnikom.

Detaljna analiza i izmjene Pravilnika u načinu vrednovanja i ocjenjivanja izvršene su s ciljem ispravljanja prethodnih neregularnosti i nejasnoća, a ovim izmjenama se očekuje da taj segment obrazovanja bude znatno poboljšan.

 

PRAVILNIK

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najefikasnija kazna koja djeluje na nemirn...
“Mnogi roditelji reaguju na loše ponašanje svoje djece tako što im oduzimaju igračke, uskraćuju im druženja i šalju u ć...
4
Šarlah se opet "vratio"!
Svaki tjedan pojavi se oko 600 novih slučajeva, a liječnici ne znaju koji je uzrok!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *