|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Omega-3 smanjuju rizik od endometrioze

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.2.2016
Omega-3 smanjuju rizik od endometrioze, transmasnoće ga povećavaju
Ključne riječi:

image
/11


Žene koje unose visoke nivoe transmasnoća imaju za 48% veći rizik od endometrioze, dok žene čija je ishrana bogata omega-3 masnoćama 22% rjeđe obolijevaju od ovog medicinskog stanja, pokazala je nova studija.  


Kod endometrioze, sluzokoža materice (endometrij) može se naći i izvan same materice. Neke žene ne iskuse nikakve simptome, međutim, većina pati od snažnih bolova. Ovo stanje, koje može dovesti do neplodnosti, pogađa oko 10% žena. Liječenje uključuje lijekove, hormonalne dodatke ili operaciju.


Tokom ove studije, naučnici su analizirali prehrambene i druge podatke o gotovo 71 000 žena učesnica američke sestrinske studije U.S. Nurses Health Study. Tokom sljedećih 12 godina posmatranja, kod 1199 učesnica dijagnosticirana je endometrioza. Naučnici su izjavili da rezultati njihove studije ukazuju na to da ishrana može predstavljati važan faktor za razvoj ovog stanja.

 

Studija je objavljena u izdanju žurnala Human Reproduction od 24. marta.

 

“Milioni žena širom svijeta pate od endometrioze. Mnoge žene tragaju za nečim čime bi mogle pomoći same sebi, ali i svojim kćerkama, da umanje rizik od razvoja bolesti, a rezultati ove studije pokazuju da su izmjene u prehrambenim navikama nešto što mogu uraditi,” rekla je vođa studije, dr. Stacey Missmer, pri Harvardskom medicinskom fakultetu u Bostonu.

 

Dugolančane omega-3 masne kiseline, koje su dovedene u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, u najvećim količinama nalaze se u masnoj ribi. Transmasnoće, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti, koriste se u hiljadama oblika prerađene hrane.

 

IZVOR: Human Reproduction, mart 2010., http://humrep.oxfordjournals.org/

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pobačaj: Ne morate čekati 3 mjeseca da ope...
Najnovija istraživanja otkrivaju da ponovno začeće nije potrebno odgađati tri mjeseca nakon pobačaja. Zatrudnjeti unutar...
6
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *