|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Oticanje u trudnoći

Uredništvo Ringeraja, 9.9.2017
Edem znači oteklina, oticanje tkiva. Edemi se javljaju u oko 50% trudnica, najčešće krajem trudnoće i smatraju se normalnom pojavom u trudnoći, a katkad se mogu zadržati i neko vrijeme nakon porođaja.

image
/11


 

Oticanje potkožnog vezivnog tkiva manifestira se kao oteklina kapaka, lica, gležnjeva, potkoljenica, ruku... Edemi su naglašeniji prema kraju dana, za vrijeme toplih, ljetnih mjeseci i kod trudnica povećane tjelesne težine.

Nastaju zbog povećanog zadržavanja natrija i vode u organizmu te zbog povećane propusnosti kapilara koja nastaje uslijed hormonskih promjena, što dovodi do nakupljanja tekućine u potkožnom vezivnom tkivu. Dugo stajanje i povećani hidrostatski tlak uzrokovan pritiskom povećane maternice mogu dodatno utjecati na edeme potkoljenica i gležnjeva.

Mjere koje možete poduzeti, ako već imate edeme, su umjerena fizička aktivnost koja poboljšava cirkulaciju krvi (kao šetnja, lagana tjelovježba) te blage masaže. Dok sjedite možete raditi kružne pokrete šaka i stopala. Kad se odmarate stavite noge u povišeni položaj. Preporučuje se smanjiti unos soli u prehrani.

Osim što edemi mogu biti normalna pojava u trudnoći, mogu biti sastavni dio potencijalno opasne bolesti za majku i dijete koja se javlja u trudnoći i koja zahtjeva pojačani nadzor i liječenje. Naime, u drugoj polovici trudnoće može se razviti trajno stanje povišenog tlaka, što nazivamo hipertenzija inducirana trudnoćom. Ona se može pojaviti u nekoliko oblika: hipertenzija, preeklampsija i eklampsija. Kod najblažeg oblika, hipertenzije, prisutan je povišen krvni tlak (iznad 140/90mmHg), i najčešće nikakvi simptomi nisu prisutni. Preeklampsiju osim povišenog krvnog tlaka obilježava pojava bjelančevina u mokraći (proteinurija), edemi (oticanje lica, ruku i nogu ili nagli prirast tjelesne težine), glavobolje, problemi s vidom, bol u gornjem dijelu trbuha. Kod eklampsije, najtežeg oblika koji predstavlja po život opasno stanje za majku i dijete, dolazi do konvulzija koje su slične epileptičkom napadu (kloničko-tonički grčevi cijelog tijela praćeni gubitkom svijesti i kratkotrajnim prestankom disanja).

Zato se pri svakom trudničkom pregledu mjeri tjelesna težina trudnice, određuje eventualno postojanje bjelančevina u urinu i mjeri krvni tlak, što pomaže u procjeni ozbiljnosti prisustva edema.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sperma ima mnogo pozitivnih učinaka na tru...
Znanstvenici su došli do izuzetno zanimljivih saznanja o tome kako sperma može pozitivno utjecati na trudnoću. Pa čak po...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *