|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Spontani pobačaj: Ne morate čekati 3 mjeseca da ponovo zatrudnite

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.3.2024
Najnovija istraživanja otkrivaju da ponovno začeće nije potrebno odgađati tri mjeseca nakon pobačaja. Zatrudnjeti unutar ta tri mjeseca navodno podrazumjeva i uspješniji porod.

image
Nakon pobačaja možete odmah planirati ponovnu trudnoću. Foto: Freepik.com
/11


Nakon pobačaja, ginekolozi obično savjetuju da sačekate najmanje tri mjeseca pre nego što ponovo pokušate da zatrudnite. Međutim, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljenoj u časopisu Obstetrics & Gynecology (akušerstvo i ginekologija), nakon pobačaja u ranoj trudnoći (pre 20. nedjelje), začeće u ova tri mjeseca zapravo povećava šanse za uspešnu trudnoću.


"Prema rezultatima istraživanja, žene koje pokušavaju da zatrudne u periodu od tri mjeseca nakon pobačaja mogu brže da zatrudne, naročito u odnosu na žene koje odlažu novu trudnoću za tri mjeseci ili više“, rekao je autor istraživanja, dr. Enrique Schisterman.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako je biti u drugom stanju nakon tri pobačaja

 

Stručnjaci su sagledali i podatke iz studije o uticaju nižih doza aspirina, na uzorku od više od hiljadu žena koje su imale pobačaj. Oko tri četvrtine ovih žena pokušalo je da ponovo zatrudni u roku od tri mjeseca nakon pobačaja u ranoj trudnoći, a čak 69 odsto trudnoća je bilo uspješno. S druge strane, samo polovina žena koje su čekale na novu trudnoću više od tri i manje od šest mjeseci, uspješno je zatrudnela. Istovremeno, prva grupa žena imala je veće šanse za rođenje živog djeteta (50%) u poređenju sa ženama koje su duže čekale da ponovo zatrudne (36%). Istraživanje je pokazalo i da nema većeg rizika od komplikacija trudnoće ako žena zatrudni ranije od tri mesjeca nakon pobačaja.

 

Iako stručnjaci tvrde da nema fizičkog razloga za odlaganje začeća nakon pobačaja, mnogi parovi su zapravo emocionalno nespremni da ponovo zatrudne nakon ovog iskušenja. Jedan od autora studije, dr. Karen Schliep, savjetuje da parovi koji su spremni treba da pokušaju da ponovo zatrudne, ne čekajući da prođe period od tri mjeseca.

 

PROČITAJ JOŠ: Namirnice koje mogu uzrokovati pobačaj

 

Izvor: Miss7mama / Ringaraja.net

 

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najčešći simptomi trudnoće
Neke žene »znaju« da su trudne od trenutka kad je dijete začeto. Drugim pak trebaju brojni simptomi, brojni pozitivni te...
4
Prvi pregled u trudnoći
Šta sve morate znati kad odete na prvi pregled? (engleski video)
4
Vibracije djetetovog imena prema numerologiji
Odabrati pravo ime za dijete je težak zadatak. Ako želite da ime vašeg djeteta ima vibru koja će održavati njegov karakt...
4
Malo o debljanju…
Prije trudnoće ste možda (tek) brojali kalorije, a sada morate i jako paziti na to što jedete.
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *