|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Imati prijatelja ili prijateljicu je sjajno! Sa njima se možeš zabavljati i smijati, a isto tako možete jedno drugom pružati podršku u teškim situacijama. Međutim...

image
/11


Međutim, ponekad i prijateljstva naiđu na krizu i probleme i može se desiti da ne znamo šta učiniti u takvoj situaciji .

 

DOBAR I LOŠ PERIOD

Biti blizak sa drugim osobama je divno, a neka prijateljstva mogu da traju čitav život. Potrebno je da znaš da neće svaki trenutak vašeg druženja biti sjajan, te da ćete u nekom trenutku ući u loš period ili krizu. Važno je da znaš da je to sasvim normalno, kao i u bilo kojim drugim vezama sa drugim ljudima.

  

ŠTA USTVARI ZNAČI PRIJATELJSTVO?

U životu ćeš stvoriti različita prijateljstva. Sa nekim prijateljima i prijateljicama ćeš se družiti kratko, a sa nekima veoma dugo. Ipak, oni su svi važni jer mogu da utiču na tebe pozitivno ili negativno. Prijatelji se razlikuju od porodice ili drugara iz škole, to je zbog toga što ih biramo sami. Prijatelji i prijateljice bi trebalo :

 

  • da ti budu podrška
  • da pričaju sa tobom kada ti treba razgovor
  • da žele da ti pomognu ako su u mogućnosti
  • da te ne izlažu opasnim situacijama
  • da te uključuju u svoje aktivnosti
  • da ne vrše nasilje nad tobom
  • da te poštuju kao osobu bez obzira na tvoju nacionalnost i religiju.


ŠTA DA URADIŠ KAD TVOJE PRIJATELJSTVO NAIĐE NA PROBLEME?

Nekad se može desiti da se prijatelji i prijateljice raziđu. Obično se brzo pomire, ali ponekad su stvari mnogo ozbiljnije. Osobe koje su bile dio tvog života, koji su ti bili oslonac, sada odjednom nisu tu.

 

Ako se nađeš u takvoj situaciji pokušaj da porazgovaraš sa tom osobom o tome kako se osjećaš. Ukoliko su je tvoji postupci povrijedili i ako ste se zbog toga prestali družiti, spremi se na to da treba da se izviniš i da pokušaš stvari napraviti boljim. Ukoliko ta osoba i dalje ne želi da razgovara sa tobom, pokušaj da kontakt sa njom uspostaviš preko zajedničkog prijatelja ili prijateljice. Možeš čak da zamoliš nekog nastavnika ili nastavnicu od povjerenja, da popriča sa tom osobom i da joj objasni kako se ti osjećaš. Ponekad jednostavno treba da prođe neko vrijeme da se stvari smire. Najvažnije je da pokušate da se vratite na ono što ste nekada bili. Možda nije važno ko je u pravu i ko je pobijedio, a ko je ispao kriv. Važno je da međusobno porazgovarate o vašim osjećanjima i da pronađete zajednički jezik. Zapitajte se: Da li ova svađa vrijedi više od našeg prijateljstva?

 

NEMAŠ PRIJATELJE I OSJEĆAŠ SE USAMLJENO?

Neke osobe lakše od drugih dolaze do novih prijateljstava. Međutim postoje i osobe koje teže stiču prijateljstva. Ako si ti takva osoba nemoj da brineš, to nije strašno i nije tvoja krivica. Evo šta možeš uraditi u tom slučaju:

 

Uključi se u neke školske sekcije. 

Tu ćeš doći u kontakt sa svojim vršnjacima i možda baš tu upoznaš novog prijatelja ili prijateljicu.

 

Volontiraj! Uključi se u neku organizaciju u svom mjestu i pitaj ih da volontiraš.

Volontiranje donosi mnoge koristi kao što su uključenost u zajednicu, pomaganje drugima, a isto tako i upoznavanje drugih mladih ljudi sa kojima možeš da ostvariš prijateljstvo.

 

Da li u tvom mjestu postoji Dom omladine ili sličan klub?

Dobro je da odeš na takvo mjesto jer je tu često mnogo osoba tvog uzrasta sa kojima možeš da se družiš.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *