moje zlato
Autor: Jasnalajla
Šareni slani rolat
Uredništvo Ringeraja.ba, 3.4.2012- Za koru:
- 6 jaja
- 6 kasika brasna
- 3 kasike vode
- 3 kasike mlijeka
- 1 kesica praska za pecivo
- jedna kasicica soli
- Za fil:
- 500 g sira
- 1 casa pavlake
- 300 g sunke
- 300 g sjeckanih kiselih krastavcica
- 1 rendano kuhano jaje
- rendani kačkavalj sir po želji
- Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca sa kašičicom soli u čvrst snijeg. Dodajte žumanjke i izmešajte dobro. Uspite 3 kašike mlijeka i 3 kašike vode. Promješajte. Zatim dodajte 6 kašika brašna i prašak za pecivo. Lagano umiješajte na najmanjoj brzini. Potom dodati ili spinat ili ajvar ili mak. Obložite veliku tepsiju masnim papirom i izručite smjesu.
- Ravnomerno je razvucite kašikom i kad ste gotovi lupite malo tepsijom o rub radne površine da izađu mehurići zraka.
- Pecite na 180° kao što pečete i klasičan biskvit za kolače. Vruć rolat umotajte zajedno sa papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.
- U međuvremenu pripremite fil - pomiješati sir i pavlaku, time premazati ohladjenu koru i poredati ostale sastojke. Čvrsto uvijte rolat, umotajte ga u plastičnu foliju, i ostavite preko noć (ili na nekoliko sati) u frižideru.
U koliko se želi napraviti crveni rolat u koru se dodaju 2 pune kašike ajvara, za zeleni roalt treba se dodati 500 gr špinata (može smrznuti koji se prvo odledi), a za tufnasti se dodaju 2 pune kašike maka.
![]() |
Budi i ti Ringerajin kuhar! Pošalji recept! |