|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Savjeti za matične ćelije

Vita 34 - Bio Save, 12.3.2013
1. SAVJET: Znate dovoljno o matičnim ćelijama i njihovim mogućnostima, odlučili ste sačuvati matične ćelije Vaše bebe, ali još uvijek ne znate koju banku izabrati za ovu važnu odluku u životu svoje porodice?

image
/11


U narednom periodu, magistar mikrobiologije Sabina Memišević će Vam dati odgovore i savjete na sva značajna pitanja koja roditelji treba da znaju prije odabira banke matičnih ćelija.

 

Prvo važno pitanje je: KOJU METODU SKLADIŠTENJA KORISTI ODABRANA BANKA MATIČNIH ĆELIJA?

Sabina Memišević:

http://www.dodaj.rs/f/2F/aC/4XKlCIoa/sabina.jpgMnogo važnije od samog pohranjivanja matičnih ćelija, jeste odabrati najkvalitetniju banka u kojoj će se matične ćelije čuvati kako bi bile adekvatne za upotrebu.

Roditelji prije svega treba da znaju da postoje dva tipa porodičnih banaka matičnih ćelija: banke koje redukuju krv i banke koje to ne rade, tj. čuvaju krv u cijelosti. Poznato je da se prvi medicinski tretman matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce desio 1988. godine sa hematopoetskim matičnim ćelijama, koje se primarno koriste za liječenje krvnih oboljenja. To su prve otkrivene matične ćelije i njihova upotreba je već postala uobičajena praksa. U početku se pohranjivala cjelokupna pupčana krv novorođenčeta, bez njene redukcije. No, kako je rasla zainteresovanost roditelja za pohranjivanjem pupčane krvi, uporedo su rasli i troškovi, te se javio i nedostatak prostora za pohranjivanje sve većeg broja takvih uzoraka. Kako bi smanjile troškove skladištenja, mnoge banke su pribjegle metodama redukcije volumena i izdvajanju jednog tipa matičnih ćelija, bez čuvanja cjelokupne krvi.

Sada je poznato da pupčana krv sadrži 12 tipova matičnih ćelija, broj bolesti koje se liječe matičnim ćelijama se proširio, a s tim i prednost banaka koju čuvaju cjelokupnu krv kao i vrijednost takvih uzoraka, pa se potreba za skladištenjem cijele krvi nanovo javila. Dakle, drugi tip banaka su one, koje unatoč visokim troškovima skladištenja, ne redukuju krv – nego je skladište cjelokupnu, te izdvajaju ćelije tek nakon što se tretman utvrdi.

Izdvajanjem samo jednog tipa matičnih ćelija (hematopoetskih), banke znatno smanjuju šanse za liječenje svojim klijentima, a vrijednost i kvalitet uzorka opada, jer više od polovine bolesti nisu krvna oboljenja i ne mogu se liječiti tim matičnim ćelijama.

Matične ćelije iz pupčane krvi su, ustvari, jedinstvena mješavina različitih tipova matičnih ćelija: i to matičnih ćelija nalik na embrionalne (VSEL), hematopoetskih (CD34+), endotelijalnih (CD133+), epitelijalnih, mezenhimalnih i tzv. neograničenih matičnih ćelija (USSC). Potencijal svih ovih tipova matičnih ćelija se može samo zamisliti, a stručnjaci širom svijeta svakodnevno pronalaze nove načine upotrebe ovih vrijednih matičnih ćelija.  

Nedavno otkriće VSELs (very small embryonic-like stem cells) matičnih ćelija u pupčanoj krvi je izazvalo oduševljenje u naučnim krugovima i pomjerilo granice ne samo regenerativne već medicine općenito. Ove matične ćelije koje nazivaju „dijamantnim“ imaju sposobnost da se pretvore u svaki tip ćelije u organizmu. Izdvajanjem samo jedne vrste matičnih ćelija  – hematopoetskih, odbacujete mogućnost korištenja ovih i ostalih ćelija u pupčanoj krvi.

Iako  metodu pohranjivanja cjelokupne krvi nazivaju premium uslugom zbog trostruko viših troškova skladištenja, postoje banke kojima je upotreba uzoraka i briga o klijentima na prvom mjestu.

Vita 34, prva evropska porodična banka matičnih ćelija, je nedavno počela sa radom na našem tržištu i spada u banke koje pohranjuju cjelokupnu krv, po metodi koja je dokazano uspješnija u upotrebi. Radi se tako zato što vrednuje kvalitet umjesto kvantiteta, a prioritet stavlja na istraživanje i unapređivanje tehnoloških standarda obrade i pohranjivanja. Poznato je da je „zlatni standard“ u liječenju raka upravo transfuzija cijele pupčane krvi.

Njemačka banka Vita 34  prvenstveno se bazira na održanju visokih standarda, koje nalaže direktiva EU, i načinima unaprijeđenja kvaliteta svoje usluge.  Potvrda metode skladištenja cjelokupne krvi koju koristi Vita 34 je  i činjenica da ima najveći broj terapijskih primjena, tačnije - više nego sve ostale porodične banke u Evropi zajedno.

Također, Njemački zakon o lijekovima po kojem radi Vita 34, a predstavlja jedan od najstrožijih medicinskih zakona, preferira  metodu pohranjivanja svih tipova matičnih ćelija upravo zbog potencijala koje one imaju.

Ono što je zaključak u svemu ovome jeste da je krv pupkovine bogata raznim tipovima matičnih ćelija. Izdvajanjem samo jedne vrste matičnih ćelija – hematopoetskih odbacujete mogućnost korištenja ostalih ćelija za liječenje. Prvo pitanje koje roditelji trebaju postaviti banci jeste koju metodu skladištenja koristi.

 

Bio Save doo

Maršala Tita 2

71000 Sarajevo

+387 33 200 800

Info@biosave.ba

www.biosave.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Anemija u trudnoći
Tijekom trudnoće ukupne potrebe za željezom iznose oko 900 mg, od čega 300 mg uzima dijete za svoj rast i razvoj, 150 mg...
5
Kako bebi odabrati ime?
Odabir imena za bebu najvažniji je dar koji ćete dati svom djetetu, ali i prvi susret s roditeljskom odgovornošću.
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *