moje zlato
Autor: Jasnalajla
Šljive - jedimo ih svaki dan!
Uredništvo Ringeraja.ba, 11.10.2016Na svijetu postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g. Šljiva potječe iz Azije, gdje je bila poznata još u starom vijeku. Njeni sočni plodovi krasili su viseće vrtove Vavilona. danas se gaji u cijeloj Evropi (izuzev krajnjeg sjevera), sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Ljekoviti dio biljke je plod koji može da se koristi u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.
Sastav
Suha šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže šljive. Ali i svježe i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima.
U sto grama šljiva ima čak 87 grama vode i jedanaest grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je reč o mineralima, bogata je sa kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom.
Ljekovitost
Šljiva je prirodni je adstrigent, amarum, analgetik, antipiretik, detoksikant, dijetik, diuretik, laksativ, stimulator i regenerator. Dokazano je da šljive imaju antikancerogena svojstva, a bogate su i vitaminom C. Samo jedna šljiva srednje veličine sadrži 113 mg kalijuma, koji je vrlo važan za regulisanje visokog krvnog pritiska i sa tim umanjujete rizik od srčanog udara.
Da biste poboljšali varenje i izborili se sa zatvorom jedite suve šljive ili ih stavite u svježe prokuhanu vodu, ohladite i držite u teglici u frižideru.
Još jedna zanimljivost vezana za šljive – one jačaju kosti – posebno kičmu i podlaktice. S obzirom da su dobre i za vid, možemo zaključiti da su odličan izbor za one koji dugo vremena provode pogrbljeni pred računarom. Zato, sljedeći put kada odlučite nešto da grickate dok kuckate za računarom, izaberite šljive – suhe ili sveže. A odlično je i to što je dokazano da pozitivno deluju i na poboljšanje memorije.
Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regenerišu organizam i sprječavaju pojavu bora. Također, odlična su pilula za mršavljenje jer povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko crijeva.
Šljiva je najstariji narodni lijek za regulaciju stolice, to jest pražnjenje crijeva. Kao prirodni laksativ, njezino ljekovito svojstvo i djelovanje je od velikog značenja s obzirom na to da kod drugih laksativa postoji opasnost od ovisnosti uzimanja, a kod uzimanja šljiva te opasnosti nema te se s punim pravom kaže da je šljiva prirodni regulator cirkulacije crijeva i apetita.
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa... 13
Često zavist definišemo kao osjećaj koji nastupi kada se poželi ono što druga osoba ima. No, ipak nije tako. Zavist je o... 4
Poboljšanje prehrane učinkovitije je od bilo kojeg od navedenih pripravaka za liječenje prehlade, navodi doktor Fuhrman ... 3