|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šta je i zašto CRP!!??

Uredništvo Ringeraja.ba, 26.2.2013
Mame često pitaju šta je to CRP i zašto je potrebno raditi nalaz CRP. Pojašnjavamo!
Ključne riječi:

image
/11


Danas se sve više pažnje usmjerava na akcije pomoću kojih se nastoji smanjiti konzumacija antibiotika. Problem dolazi od činjenice kako nakon učestalog uzimanja antibiotika, tijelo razvija otpornost.


Budući da kod sljedeće bolesti te iste tablete više neće djelovati zaključujemo da to nikako nije dobro, a pored toga poznato je kako antibiotici unatoč tome što liječe s druge strane naprave novi problem s kojim se kasnije treba nositi.


Problem leži u činjenici što je sve više onih koji od doktora traže recept za lijekove koji možda i nisu potrebni, a sve zato što im se uglavnom nije išlo na dodatne pretrage koji su mogli malo bolje pokazati o čemu se tačno radi.


Postoje pretrage na temelju kojih se tačno može odrediti o kakvoj se bolesti, odnosno upali radi i da li je potrebna terapija lijekovima u ovom slučaju antibiotika. Kao jedan navodi se CRP nalaz.


O čemu se tačno radi?

Boli vas grlo i sinusi su vam upaljeni, no nemojte tek tako gutati antibiotike koje vam je liječnik propisao. Najprije zatražite CRP nalaz!!!


Taj jeftini nalaz krvi pokazuje razinu upalnog markera koji se povećava u slučaju infekcije.

 

Visoke razine govore da je riječ o bakterijskoj infekciji, i u tom slučaju antibiotici bi trebali pomoći. No niske razine ukazuju na to da je riječ o virusnoj infekciji koja se samo s vremenom može izliječiti.


Opis

C-reaktivni protein (CRP) je protein akutne faze koji nastaje u jetri kao odgovor na upalni proces u organizmu. Koristan je pokazatelj bakterijske infekcije jer je tada njegova koncentracija u krvi puno viša nego kod infekcije uzrokovane virusima. S njim se može procijeniti i potreba za liječenjem antibioticima i njihova učinkovitost.


Referentne Vrijednosti

muški, ženski:

(od 1 do 20 d.) 0,1 - 4,1 mg/L
(od 2 mj. do 15 g.) 0,1 - 2,8 mg/L
(> 15 g.) < 5 mg/L

 


**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebicama pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovatai sa mamama bebica možete na našem RR forumu

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
5
Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih ...
Zašto bebe imaju ovakav uticaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj.
5
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *